Що таке анізоцитоз в крові людини

У людському організмі кров грає важливу роль, її регулярна перевірка може показати наявність захворювань. Дізнатися про розвиток патології можна, здавши загальний аналіз. При розгляді результату фахівець вивчає розмір клітин. Якщо він відрізняється від норми – діагностується підвищений вміст змінених тромбоцитів або еритроцитів.

Анізоцитоз у загальному аналізі крові

Дослідження припускає вивчення розміру, кольору, форми клітин крові. Еритроцити – це кров'яні тільця, які відповідають за збагачення киснем. Тромбоцити зміцнюють судини, якщо вони були пошкоджені. Відстеження показників обов'язково для кожного, адже багато захворювання відображаються на результатах аналізу крові. Діагноз anisocytosis характеризується високим вмістом клітин зміненого розміру.

Ця проблема може стосуватися еритроцитів і тромбоцитів, але за статистикою переважають еритроцити. При діагностуванні підвищеної кількості змінених кров'яних частинок за розміром ставиться відповідний діагноз. Позначення анизоцитоза в загальному аналізі крові наступне: RDW – це ширина розподілу еритроцитів за об'ємом. У медицині RDW вимірюється у відсотках або в фемтолитрах. Патологія форми кров'яних клітин називається пойкілоцитозом.

Анізоцитоз еритроцитів

В організмі здорової людини норма еритроцитів становить 70%, мікро - і макроцитов – 11,5-14,5% (або 10-20 fl). У дитини до 6 місяців показник вищий – від 15% до 18,8%. При вагітності він може збільшуватися. Якщо результат перевищує або не досягає норми, це означає, що відбувається розвиток патологічного процесу. Також буває микроцитоз – зменшення допустимого діаметра. Розрізняють наступні показники діаметру клітин:

  • нормоциты досягають 7-8 мкм (анизоцитоза еритроцитів не виявлено);
  • макроціти – вище 8 мкм;
  • мегалоціти – не вище 12 мкм.

Ця патологія може бути викликана недостатньою кількістю в організмі вітамінів групи А і В, онкологічними хворобами з метастазами в кістковий мозок. Не варто виключати і захворювання печінки, порушення функції щитовидної залози. Ще можлива причина – переливання донорської крові. Щоб вчасно попередити хворобу, необхідно регулярно відстежувати склад і показники крові.

Показник анизоцитоза еритроцитів вище норми

Збільшений результат аналізу є часто зустрічається у пацієнтів з дефіцитом заліза або вітамінів. Якщо перевірка крові виявила показник анизоцитоза еритроцитів вище норми, це сигнал про те, що розвивається патологія. Залежно від стадії, лікар поставить діагноз і призначить курс лікування. Часто причиною таких змін є анемія будь-якого типу.

Захворювання має класифікацію за ступенем інтенсивності. Їх всього 4 і розподіляються вони по системі плюсів:

  1. Перша ступінь характеризується незначним підвищенням, коли макроціти і мікроціти заповнюють 30-50% (+).
  2. Друга – помірна, 50-70% (++).
  3. Третя – виражена, більш 70% (+++).
  4. Четверта – різко виражена, майже всі червоні тільця мають патологічний розмір (++++).

Показник анизоцитоза еритроцитів нижче норми

Вкрай рідко індекс RDW знижений, в таких випадках рекомендується здати аналіз крові заново. Якщо показник анизоцитоза еритроцитів нижче норми, а інші значні зміни відсутні, такий аналіз прийнято вважати задовільним і перескладати не потрібно. Іноді при наявності певних захворювань результат RDW не змінюється. Знижений результат не має ніякої цінності для діагностики.

Анізоцитоз змішаного типу

Даний вид патології характеризується зниженим рівнем загального змісту микроцитов (микроанизоцитоз) і макроцитов. Щоб правильно визначити процентне співвідношення, під час дослідження використовується метод Прайса-Джонса. Змішаний анізоцитоз передбачає переважання макроцитов. Джерело цієї зміни – дефіцит вітамінів А, В12, внаслідок чого розвивається анемія. Ще варто звернути увагу на стан печінки. Якщо у більшій кількості виявлений макроцитоз – це говорить про нестачу заліза.

Анізоцитоз тромбоцитів

Захисна функція, яка запобігає гострі крововтрати, виконується кров'яними частками під назвою тромбоцити. Вони дуже важливі для людського організму і відповідають за здатність згортання крові. В аналізі нормальний показник кількості частинок змінених розмірів повинен становити від 14 до 18%. При анизоцитозе тромбоцитів цифри відрізняються. При дослідженні в аналізі індекс тромбоцитів позначається як PDW.

Ця патологія має свої витоки, пояснюється наявністю різних захворювань, так як вона – лише супутній їм симптом. Пацієнт відчуває фізіологічний зміна. Його самопочуття погіршується. Зміни розмірів клітин тромбоцитів провокуються при геморої (при тріщинах заднього проходу), при рясній менструації. Можливі причини:

  • миелонеопластические процеси;
  • лейкемія;
  • печінкова недостатність;
  • вірусне ураження;
  • променева хвороба;
  • апластична анемія;
  • недолік біологічно активних речовин;
  • ДВЗ-синдром.

Анізоцитоз – причини

Будь-яка зміна крові має під собою підстави, які необхідно з'ясовувати, щоб знайти корінь проблеми. Причини анизоцитоза мають різний характер, найчастіше вони наступні:

  • нераціональне харчування, як результат – нестача заліза, вітамінів В12 (переважання мегакаріоцитів), А, які відповідають за створення червоних формених кров'яних тілець;
  • онкологія;
  • переливання крові – матеріал донора повинен перевірятися на наявність цього захворювання, адже воно передається іншій людині;
  • мієлодиспластичний синдром – провокує зміну розмірів клітин крові.

Оскільки дане захворювання є супутнім синдромом багатьох хвороб, за результатом аналізу можуть підтверджуватися деякі патології. Наприклад, пацієнти, які страждають на залізодефіцитну анемію, знають не з чуток, що таке анізоцитоз. Ще діаметр кров'яних частинок в мазку змінюється при дивертикульозі, при ендокринних хворобах, як побічний ефект при прийомі гормональних препаратів, при порушенні всмоктування вітамінів групи В, при виразковій хворобі. Знаючи все про анізоцитоз – що це таке, і розуміючи його причини, можна запобігти розвитку багатьох небезпечних хвороб.

Анізоцитоз – лікування

Щоб ефективно позбутися від проблеми, необхідно спочатку провести ряд досліджень і виявити первинну хворобу, яка спричинила за собою зміни в складі крові. При лікуванні анизоцитоза (включаючи змішаний тип) враховується наявність залізодефіцитної анемії: якщо вона підтверджується, лікар визначає вже її причину (хронічні кровотечі, рясні менструації). Якщо був знайдений дефіцит заліза або вітамінів, то призначаються препарати і основна умова – спеціальна дієта, яка заповнить відсутні елементи і допоможе знизити кількість змінених клітин.

Відео

шлях і робота еритроцитів.mp4

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!