Мультизагрузочная флешка з декількома операційними системами - як відформатувати, створити і записати

Раніше нові комп'ютерні програми або програми поставлялися на компакт-дисках. Але останнім часом більшість комп'ютерів не комплектуються приводами для їх читання. Більш популярною є встановлення програмного забезпечення через інтернет. Але, що робити, якщо стався збій роботи операційної системи або потрібно перевстановити нову її версію на інший комп'ютер. Допоможе в цьому випадку флешка, на якій буде встановлена утиліта автоматичного завантаження операційної системи. Існує можливість самостійно зробити завантажувальну флешку.

Для чого потрібна завантажувальна флешка з утилітами

Для повноцінної роботи комп'ютера мало встановити на нього операційну систему. Для коректної роботи всіх функціональних вузлів, правильного відображення інформації, відтворення аудіо - і відеоконтенту буде потрібно наявність драйверів або кодеків. Існують універсальні збірники кодеків для кожної операційної системи, які працюють на комп'ютерах різної комплектації, потужності, тип процесорів, відеокарт, пристроїв введення-виведення інформації, периферійного обладнання. При установці ОС з завантажувальної флешки необхідна установка всіх цих утиліт.

Створення мультизагрузочной флешки

Рішення задачі можливо застосуванням пристрою з флеш-пам'яттю, що підключається до USB-порту. Для установки Windows і всіх необхідних утиліт для її коректної роботи знадобиться флеш-накопичувач об'ємом 16 гігабайт (Гб). Для створення мультизагрузочной флешки для ОС Windows XP/ Windows XPE/Vista/7/ Windows 7PE/8/10 нагоді обсяг флеш-пам'яті до 32 Гб. Мультизагрузочная флешка Windows 10 створюється з використанням спеціалізованих програм: Acronis Disk Director & True Image, RMPrepUSB, Bootice, WinSetupFromUSB, XBoot, FiraDisk_integrator.

Що знадобиться

Для створення реанімаційної флешки потрібна копія (або образ) інсталяційного диска ОС. Для її створення знадобиться програма UltraISO, права адміністратора і диск з оригінальною ОС. Після завантаження, установки і запуску потрібно вибрати місце розташування образу. Майстер UltraISO створить ISO-образ з ОС. Далі вибираємо пункт «Записати образ жорсткого диска», створюємо завантажувальний флеш. Цей багатоваріантне завантаження флеш-накопичувач треба буде заповнити потрібними сервісними програмами, закачати стандартний набір – антивіруси, кодеки, засоби резервного копіювання.

Програма для створення мультизагрузочной флешки

Створювати окремо MultiBoot USB Flash для кожної операційної системи складно. Є можливість в Windows 8 створити багатоваріантне завантаження флеш-накопичувач з командного рядка, але при цьому можна допустити помилки. Тому створено кілька автоматизують ці дії утиліт, які мають можливість додаткового інтегрування декількох операційних систем, додавання в налаштування антивірусів, потрібних вам програм і пакетну встановлення всього цього набору на багатоваріантне завантаження флеш-накопичувач. Серед них найбільш цікавими є:

  • RMPrepUSB – універсальний мультизагрузчик для флеш-накопичувачів, їх запуску в MS-DOS, FreeDOS, WinPE 1, 2 або 3, BartPE, XP, Win 7, Win 8.x, Win 10, Linux. Працює з різними файловими системами FAT16, FAT32, NFTS. Полегшує перевірку флеш-пам'яті, форматування жорстких і флеш-дисків, створення резервних образів завантажувальної флешки, має багато допоміжних функцій в діалоговому режимі роботи.
  • Bootice – корисна прога при перевстановленні ОС на комп'ютерах без оптичного приводу, має функції форматування і розбивання обсягу флеш-пам'яті на кілька розділів, зміни способів завантаження системи, можна перейменувати завантажувач.
  • WinSetupFromUSB – безкоштовний програмний продукт для створення завантажувальних Флеш USB для систем Windows і Linux (Лінукс) з простим графічним інтерфейсом. Має функції форматування і розмітки флеш-пам'яті, копіювання файлів з дистрибутивів, кінцевого тестування створеного завантажувача.
  • XBoot – безкоштовна прога для перенесення на флеш-накопичувач образів операційних систем, кодеків, програм. Її перевагами є можливість створювати завантажувальний диск одночасно для ОС Windows і Linux, вибирати тип завантажувача ISO Emulation або Grub4DOS. Недоліком є англомовне меню.
  • YUMI – Multiboot USB Creator – невелика утиліта для створення завантажувального USB-flash, має простий англомовний інтерфейс з описом дистрибутивів і рекомендаціями для різних конфігурацій комп'ютерів, пропонує посилання для скачування антивірусів, кодеків, драйверів.
  • FiraDisk_integrator – багатофункціональний завантажувач, має можливість інтегрувати всі версії Windows різних збірок, є вибір локалізації встановлюваного софту з мови інтерфейсу, просте створення образу з усіх джерел дистрибутивів, завантажених в папку SSD.

Як зробити флешку мультизагрузочной з MultiBoot USB – покрокова інструкція

При установці мультизагрузочной програми деякі антивіруси можуть блокувати дію. Варто їх тимчасово відключити або додати цю програму в винятки. Для створення аварійної флешки необхідно виконати наступні кроки:

  1. Форматування USB-накопичувача під формат завантажувача.
  2. Встановлення завантажувача.
  3. Додавання образів операційних систем (файлів з розширенням .iso).
  4. Копіювання файлів.
  5. Тестування отриманого інструменту.

Форматування USB-накопичувача

Підготовка мультизагрузочного флеш-накопичувача для перетворення його в завантажувальний інструмент починається з його форматування. Перемістіть з його пам'яті всю потрібну вам інформацію на інші носії – при форматуванні відбудеться повна його очищення. Для форматування необхідно зробити наступне:

  1. Запустити HP USB Disk Storage Format Tool.
  2. Вибрати зі списку свій накопичувач.
  3. Вказати File system – NTFS якщо будуть встановлюватися файли більше 4 Гб. Розмітку FAT32 необхідно залишити, якщо передбачається робота з комп'ютерами на базі UEFI BIOS.
  4. У Format Options треба відзначити Quick Format – швидке форматування.
  5. Натиснути Start.

Встановлення завантажувача

Вище розглянуто декілька варіантів утиліт, які вироблять завантаження всіх дистрибутивів ОС і сервісних файлів. Для їх використання необхідно:

  1. На відформатований USB-носій скопіювати інсталяційний модуль вибраного вами завантажувача.
  2. Потім цей запускаєте інсталятор.
  3. Вибираєте ім'я свого флеш-накопичувача.
  4. Натискаєте Install.

Після успішної установки програми на екрані з'явиться повідомлення, що підтверджує установку на комп'ютер завантажувальної утиліти. На екран буде виведено повідомлення з пропозицією запустити її роботу. Якщо до цього моменту ви створили базу з усіма необхідними дистрибутивами і програмами на своєму жорсткому диску, можете поставити галочку біля Start program і натиснути кнопку Finish.

Додавання образів операційних систем

Для додавання на багатоваріантне завантаження флеш-накопичувач образів різних ОС необхідно підготувати в кореневій папці на жорсткому диску вашого комп'ютера. Це буде декілька файлів з розширенням iso. З допомогою завантажувача типу WinSetupFromUSB можна зробити мультизагрузочную флешку ОС Windows XP, 7, 8, 10 і Linux. Для цього необхідно:

  1. У списку вибрати ім'я флешки.
  2. Поставити галочки біля необхідних операційних систем в списку, наприклад – Windows 2000/Xp/2003 Setup.
  3. Вказати місце знаходження змонтованих образів.
  4. Натиснути Go.

Копіювання утиліт і файлів

Після перенесення образів операційних систем слід скопіювати на флешку файли всіх необхідних для роботи систем утиліт і програм з нашого списку. Для цього в програмі WinSetupFromUSB:

  1. Знімаємо позначку з пункту Auto format it with FBinst.
  2. Виділяємо пункт Linux ISO/Other Grub4dos compatible ISO, натиснувши кнопку праворуч.
  3. У провіднику знаходимо папку з образами програм, виділяємо по черзі всі програми натискаємо «Відкрити».
  4. Стежимо за їх правильною назвою в Boot menu name.
  5. Натискаємо Go і бачимо процес додавання вибраної утиліти на завантажувальний флеш-накопичувач.

Для створення відновно-реанімаційної мультизагрузочной флешки в інсталяційний пакет можуть бути включені наступні основні утиліти, які завжди можна змінити, видалити або замінити на нові версії:

  • дистрибутиви Windows версій 8.1, 10 і XP;
  • Paragon Hard Disk Manager – менеджер розподілу дискового простору;
  • AOMEI Backupper Standard – безкоштовний бэкапер;
  • K-Lite Codec Pack – універсальний пакет кодеків;
  • Kaspersky Rescue 10 – антивірус Касперського;
  • DrWeb LiveCD – антивірус Доктор Веб;
  • 7-Zip – архіватор файлів і папок;
  • Recuva – утиліта відновлення файлів;
  • RegeditPE – утиліта редагування реєстру;
  • Symantec Ghost v11.0 – для архівації та відновлення даних персональних комп'ютерів;
  • Elcomsoft System Recovery Pro v3.0 Build 466 – призначення утиліти – відновлення доступу користувача до облікових записів Windows, додатків Microsoft;
  • Універсальний завантажувальний диск v3.7 – обслуговування дисків NTFS в MS-DOS;
  • NT Password & Registry Editor – зміна пароля та можливість відредагувати реєстр Windows XP;
  • Active@ Boot Disk Professional v2.1 – допоможе відновити видалені файли і редагувати;
  • QuickTech Pro v5.8 – налаштування, діагностика комп'ютера та його компонентів;
  • MemTest86+ v4.20 – перевірка оперативної пам'яті;
  • MHDD v4.6 – перевірка жорстких дисків;
  • Victoria v3.52 – обслуговування IDE і Serial HDD;
  • HDD Regenerator v2011 – усунення фізичних ушкоджень жорстких дисків;
  • Reanimator – швидкий liveCD для відновлення інформації та ремонту робочого середовища;
  • Alkid LiveUSB – універсальна утиліта відновлення системи;
  • Acronis Disk Director & True Image – перевірка жорстких дисків;
  • Elcomsoft System Recovery – перегляд, редагування, видалення паролів до облікових записів в Windows всіх випусків;
  • Daemon Tools – популярний віртуальний CD-ROM;
  • DOS-Navigator – консольний файловий менеджер для OS/2 й DOS;
  • Alcohol 120% – програма для копіювання та віртуалізації дисків.

Тестування

Після створення мультизагрузочного флеш-накопичувача необхідно перевірити його працездатність. Для цього в WinSetupFromUSB можна скористатися утилітою Test in QEMU. Для цього проробіть наступні дії:

  • поставте галочку біля Test in QEMU;
  • натисніть GO;
  • програма сама перевірить наявність всіх елементів і на завершення видасть на екран комп'ютера списку під заголовком «завантажувальних образів і утиліт для роботи з розділами жорстких дисків»;
  • нижче представлений перелік всіх операційних систем, програм і утиліт;
  • якщо якісь утиліти не встановилися, необхідно повторити процес їх установки.

Запис завантажувальної флешки через програму RMPrepUSB

Першим кроком необхідно запустити RMPrepUSB. Потім треба зайти в діалогове вікно, перевірити у верхньому вікні, що визначено багатоваріантне завантаження флеш-накопичувач. Потім робимо наступні кроки:

  1. Розмір – вписуємо MAX.
  2. Мітка тому – назву флеш-накопичувача в ОС.
  3. Праворуч відзначаємо «Не ставити запитань».
  4. В розділі «Завантажувальний сектор» вибираємо WinPEv2/WinPEv3/Vista/Win7 bootable [BOOTMGR] (CC4).
  5. Файлова система та опції – NTFS.
  6. Праворуч треба вибрати опцію Boot as HDD (C: 2PTNS).
  7. Відзначаємо галочкою «Скопіювати системні файли з цієї папки ...».
  8. В «Огляді» відкриється провідник, в якому треба вибрати архів Easy2Boot і натиснути ОК.
  9. Якщо клікнути «Підготувати диск», запускається форматування флешки, яку для цього треба приготувати.
  10. Натискаємо «Встановити Grub4DOS».
  11. На запит MBR відповідаємо «Ні».
  12. У вікні GRLDR ALREADY EXISTS натискаємо клавішу ОК.
  13. Після цього вручну переносимо завантажувальні програми на флешку в папки MAIN MENU і UTILITIES Menu.
  14. Для завершення створення відкриваємо пункт меню Drive->Make All Files on Drive Contiguous.
  15. Запустивши емулятор RMPrepUSB і натиснувши клавішу F11, можна перевірити працездатність.

Якщо ви копіювали всі свої дистрибутиви ОС в папку MAINMENU на флешці, то вони будуть відображені прямо в цьому меню. У пункті UTILITIES Menu будуть показані сервісні утиліти і програми з обслуговування комп'ютера. На цьому процес створення мультизагрузочного флеш-накопичувача за допомогою цієї програми закінчується. Для вибору встановлюваних ОС і програм необхідно переміститися по меню і вибрати потрібні для установки утиліти.

Мультифлешка в Bootice – порядок створення

Відомо, що Bootice – це утиліта для створення мультизагрузочной flash memory card. Скачати Bootice можна з офіційного сайту розробника. Утиліту треба розпакувати, а після запуску програми:

  1. У пункті Destination Disk вибираємо флеш-накопичувач, який треба попередньо підготувати.
  2. Варто натиснути Process MBR (master boot record).
  3. Вибрати GRUB4DOS 0.4.5 c/0.4.6 a (grldr.mbr).
  4. Натиснути Install/Config.
  5. Натискаємо Save to disk для запису інформації на флешку.
  6. Для Linux-систем слід встановити SUSLINUX 4.06/5.01 (FAT/FAT32/NTFS).
  7. Натиснути Install/Config.
  8. Вибрати SYSLINUX 5.01.
  9. Натиснути підтвердження – ОК.
  10. Після виконання цих дій багатоваріантне завантаження flash-накопичувач буде готовий.

Створення завантажувальної флешки з декількома операційними системами WinSetupFromUsb

Після запуску утиліти WinSetupFromUSB відбудеться розпакування SFX-архіву, програма запуститься і відкриється меню, в верхній частині якого у випадаючому списку знаходимо свою флешку. Вашими кроками будуть:

  1. Форматувати носій – відзначаємо Auto format it with FBinst, потім – NTFS.
  2. Ставимо відмітку на Linux ISO/Other Grub4dos compatible ISO.
  3. Натискаємо кнопку GO.
  4. Проводиться форматування флеш-накопичувача.
  5. На наступному кроці послідовно вибираємо пункти зі списку Add to USB disk і натискаємо кнопку GO – проводиться перенесення на мультизагрузочную флешку дистрибутивів ОС.

Для довільного вибору завантажуваних програм вибираємо Linux ISO/Other Grub4dos compatible ISO і натискаємо на кнопку з зображенням трьох точок праворуч, відкривається провідник, в якому вибираємо потрібні нам утиліти і програми. Потім точно таким же чином додаємо всі образи ISO. Пункт Test in QEMU допоможе перевірити записані образи. Для контролю завантажується з цього мультизагрузочного flash-накопичувача і перевіряємо його завантажувальний меню.

Утиліта для створення мультизагрузочного USB-накопичувача Xboot

Інтерфейс Xboot простий – для створення мультизагрузочного пристрою установки і відновлення ОС необхідно виконати наступне:

  1. Для додавання образів потрібно перетягнути iso файли у вікно програми. При цьому в зеленому віконці з питанням «Як сприймати цей образ?» при додаванні образів Windows, треба вказати Add using Grub4dos ISO image Emulation.
  2. Якщо встановлюєте Unix-систему, то – Utility-Ubuntu.
  3. Крім образів ОС, можна додати образи утиліт. У програмі є посилання, для доступу до яких натискаєте File->Завантажити. Вибираєте утиліти і завантажуєте.
  4. Після натискання Create ISO програма запросить шлях збереження файлу образу і запропонує перевірити його у віртуальній машині.

Скрипт FiraDisk_integrator для реанімаційної флешки з кількома ОС

Для початку створення мультизагрузочного flash-накопичувача утилітою FiraDisk_integrator:

  • створіть на комп'ютері папку з ім'ям FiraDisk, скопіюйте в неї потрібні образи ISO;
  • запустіть утиліту – почнеться інтеграція образів в FiraDisk;
  • з'явиться повідомлення «Скрипт завершив свою роботу»;
  • у папці FiraDisk з'являться дублікати з форматом «[ім'я образу]-FiraDisk.iso»;
  • відформатуйте флеш-накопичувач;
  • скопіюйте всі файли ISO на мультизагрузочную флешку в папку WINDOWS;
  • для зручності в роботі є можливість зробити завантажувальний меню у файлі Menu.lst.
  • для завантаження мультизагрузочной флешки під BIOS, потрібно в ньому першим пристроєм для завантаження прописати flash-накопичувач.

Відео

РЕАНІМАТОР НА ФЛЕШЦІ з усіма Windows, ДРАЙВЕРИ і ПРОГ

МУЛЬТИЗАГРУЗОЧНАЯ ФЛЕШКА на ВСІ ВИПАДКИ життя

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!