Олеофобне покриття екрану смартфона - для чого призначене, як перевірити, доглядати і відновити

Смартфон став невід'ємним атрибутом сучасної людини. Він використовується для роботи, вирішення домашніх питань. Перебуваючи весь час в руках, сумці або кишені користувача апарат піддається кліматичних і механічних впливів. На роботу може вплинути волога, часто натискаються кнопки можуть протертися, сенсорний екран – забруднитися від відбитків пальців. Захистити апарат від усіх цих впливів здатне спеціальне напилення дисплеїв гаджетів. Застосування такого захисного шару значно збільшує термін служби апаратів.

Що таке олеофобне покриття

Рекламні та технічні описи моделей смартфонів забезпечуються інформацією про наявність нового виду захисту дисплея. Німецькі вчені-винахідники Melanie Hoffmann, Dr. Gerhard Jonschker і Dr. Michael Overs шукали речовина, здатний відштовхувати бруд, вологу, жир. Розроблений ними склад для захисту екранів смартфонів був запатентований 20 липня 2005 року, йому дали назву «олеофобне покриття» (від oleum – олія і fobos – страх). Побачивши всі перспективи цього винаходу, компанія Apple удосконалила формулу, запатентувала і застосовує, починаючи з iPhone 3GS.

Склад

Об'єднання в одній формулі всіх основних компонентів, які містять волога, бруд, жирові виділення пальців людини, дало можливість створити речовину, здатну всі ці елементи відштовхувати від покритих нею поверхонь. Олеофобне покриття екрану – це плівковий шар нанометрової товщини з речовини, яка включає:

  • від 0,1% до 10% маси алкилсилан – органічна сполука, що містить хлор і органічний залишок, що містить атоми вуглецю, водню, кисню, фтору, хлору, азоту;
  • від 0,01% до 10% маси силікон;
  • розчинник.

Навіщо потрібно

Олеофобне покриття для смартфона здатне захистити пристрій від вологи, бруду, пилу. Одне з найважливіших властивостей – здатність не зберігати і не нашаровувати жирові відбитки пальців людини на сенсорних екранах, але таке покриття не захистить дисплей або корпус гаджета від механічних пошкоджень, подряпин або відколів. Олеофобним напилення має нанометрову товщину і не витримає частих натискань пальцями, потертостей від швів одягу або тертя об інші предмети. Застосування у складі наклеивающихся захисних плівок здатне надати механічної захисту олеофобним властивість.

Термін служби

Олеофобный шар наноситься на екран смартфона методом осадження парів. Захисне скло з олеофобним покриттям збільшить термін служби смартфона або планшета, зробить більш приємним щоденне використання. Термін служби такого захисту на смартфоні залежить від акуратності користувача, складаючи в середньому 6-9 місяців. Прагнучи захистити дисплей від подряпин, багато користувачів наклеюють захисну плівку. Клейка речовина таких плівок порушує олеофобный шар, а через 2-3 наклеювання повністю його знищує.

Як перевірити

Головне достоїнство олеофобним напилення – здатність відштовхування вологи і містять воду речовин. Перевірити наявність цієї захисту або якість на вашому гаджет можна, виконавши наступні маніпуляції:

  1. Нанесіть на екран краплю води.
  2. Нахиліть телефон для скочування краплі по екрану.
  3. Якщо крапля перетворилась в кульку і скочується без залишення сліду – це свідчить про наявність якісного напилення.
  4. Слідкуйте за тим, щоб вода не потрапила в отвори апарату.

Як доглядати за олеофобним покриттям

Відомо, що олеофобним скло робить більш приємним користування апаратом, але недовговічність захисту пред'являє підвищені вимоги до акуратності використання гаджета. Поверхня рідкокристалічного дисплея айфона або іншого смартфона, покритого олеофобной захистом, здатна швидко зношуватися при контакті з абразивними поверхнями. Для збільшення терміну служби варто виконати кілька рекомендацій:

  • носити апарат у захисному чохлі;
  • протирати екран м'якою тканиною з мікрофібри;
  • не варто експериментувати з очисними розчинами на основі спирту;
  • не користуватися паперовими серветками або випадковими предметами для очищення екрана.

Як зробити олеофобне покриття своїми руками

При стиранні олеофобним шару є кілька способів відновлення захисту екрану. Найпростішим є наклейка плівки з олеофобним шаром. Деякі моделі смартфонів мають недостатньо чуйну сенсорність, а застосування плівок погіршує їх сприйнятливість. Для таких апаратів відновити покриття можна, зробивши захисний шар своїми руками при використанні японської технології ручного нанесення захисту Fusso SmartPhone. Цей спосіб заснований на застосуванні містить олеофобний складову рідини. Для створення олеофобной захисту необхідно:

  1. Очистити поверхню екрана микрофибровой тканиною від слідів жиру і бруду.
  2. Нанести декілька крапель Fusso SmartPhone на екран.
  3. Чистою серветкою розподілити рідину рівним шаром по всій поверхні.
  4. Дати екрану просохнути і повторити пункти 2-4 ще 3-4 рази.
  5. Висушити екран.

Відео

Олеофобне покриття: що це таке? Перевага і недоліки.

Олеофобне покриття, що це таке

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!