Як допомогти алкоголіку впоратися із залежністю - поради психологів

Члени сім'ї, в якій чоловік або дружина зловживає алкоголем, повинні знати, як жити з алкоголіком, щоб надати своєчасну допомогу в періоди загострення хвороби. Незважаючи на всю трагічність ситуації, її можна виправити, використовуючи психологічні прийоми та не залишаючи близьку людину наодинці зі своєю проблемою. Самостійно подолати алкоголізм практично неможливо, але спільними зусиллями небайдужих людей цілком реально подолати хворобливу тягу до спиртного.

Хто такі алкоголіки

Ознаки алкоголізму майже ідентичні ознаками зловживання алкоголем, тому остаточний діагноз часто буває запізнілим. Особливості алкогольної залежності, які повинні викликати занепокоєння рідних, — це непереборна потреба випити алкоголь, панічний стан в разі відсутності можливості знайти спиртне.

Алкоголізм, швидше, психологічна залежність, ніж фізіологічна. Хворий з таким діагнозом потребує підтримки близьких, хоч і всіма своїми вчинками заперечує це. Звернення в центр спеціалізованої допомоги залежним допоможе переконатися в припущеннях щодо наявності алкоголізму. Лікар-нарколог підтвердить або спростує наявні побоювання і проконсультує з приводу лікування алкоголізму.

Чи варто жити з алкоголіком - поради психолога

Вибираючи собі супутника життя, люди не можуть заздалегідь передбачити, як складеться подальша доля. Тому, усвідомивши, що коханий чоловік став п'яницею, виникає питання: чи варто продовжувати своє життя поруч з алкоголіком? Думки психологів з приводу алкоголізму суперечливі. Але всі вони зводяться до того, що варто визначитися, чим ви готові пожертвувати заради збереження сім'ї. Якщо почуття залишилися і є бажання боротися проти алкогольної залежності, запасіться терпінням. Починайте боротьбу з алкоголізмом, як можна швидше.

Будьте чесні перед самим собою, тверезо оцінюйте свої можливості. Протистояння алкоголізму зажадає багато сил, часу, нервів. З залежністю можна впоратися, якщо людина дійсно доріг. Якщо ні — краще не псувати собі життя, і знайти сили перервати відносини. Складніше йде справа, якщо від алкогольної залежності страждає близький родич — батьки або власна дитина. В даному випадку питання стоїть не в тому, чи варто жити з ним, а в тому, що робити з алкоголіком.

Життя з алкоголіком

Життя з людиною в одній квартирі, навіть з коханим, але страждають від алкоголізму, можна назвати простою. Доведеться змиритися з тим, що ваші почуття і бажання підуть на другий план. Лікування алкоголіка може розтягнутися на довгі місяці або навіть роки. І все це час необхідно надавати всіляку підтримку та здійснювати цілодобовий контроль. Телефон безкоштовної лінії центру психологічної допомоги алкозалежним повинен бути завжди під рукою, щоб вчасно звернутися до фахівців у випадку зривів, які будуть часто.

Як розмовляти з алкоголіком

Перебуваючи у співжитті з алкозалежним, слід знати, як жити з алкоголіком і розуміти психологію цього захворювання. Спілкування не можна обмежувати, інакше хворий ще більше закривається від зовнішнього світу і буде шукати розраду звичним для нього способом. Основні правила спілкування з залежним людиною:

  • не намагатися напоумити його в стані сп'яніння;
  • не вірити обіцянкам, даним у стані похмільного синдрому;
  • не робити поблажок;
  • уникати постійних сварок;
  • переконливо викладати свої доводи проти алкоголізму в період ясності свідомості;
  • виставляючи ультиматуми алкозависимому, мати рішучість втілити їх у життя.

Як допомогти при похмілля в домашніх умовах

Інтоксикація — те, з чим доводиться часто стикатися рідним і близьким алкоголіка. Це болісне і хворобливий стан можна полегшити в домашніх умовах. Самостійно з похмільним синдромом алкоголіки намагаються впоратися "пивним" способом, тобто випиваючи залпом келих пива. Такий метод хоч і допомагає в перший час, в подальшому ще більше посилює залежність.

Для родичів, які намагаються зрозуміти, як же жити з алкоголіком, важливо знати заходи допомоги при похміллі. Першочерговим засобом є регідратація шляхом випивання 1-1,5 л води протягом 2 годин. Позбутися від алкогольного отруєння допоможуть різні сорбенти і сода. Спазм судин можна зняти медикаментозними засобами, такими як таблетка аспірину, гліцин, аскорбінова кислота.

Як допомогти вийти із запою

Вивести із запійного алкоголіка синдрому, не вдаючись до лікарської допомоги, важко, але можливо. Для побудови стратегії дій як вилікувати алкоголіка слід враховувати ступінь тяжкості запою і його тривалість. Не можна різко припиняти прийом спиртного — це загрожує ускладненнями у вигляді різкого спазму судин, серцевих нападів. Доза алкоголю повинна бути поступово зведена "на нуль" за 3 дня. У цей період лікування алкоголізму необхідно проводити детоксикацію організму для поліпшення самопочуття.

Як себе вести з алкоголіком в сім'ї

Лінія поведінки при спілкуванні з алкозалежним повинна бути чітко вибудувана. Людина, що страждає від алкоголізму, швидко вчиться маніпулювати близькими людьми, щоб отримати бажану дозу спиртного або виправдати свою звичку. Не можна йти на поводу алкоголіка — тим самим ви ускладнюєте проблему залежності. Будьте наполегливі і вимогливі, але завжди обосновывайте свої претензії, наводячи переконливі аргументи і приклади негативного впливу алкогольної залежності на організм.

З дитиною

Батькам, які зіткнулися з проблемою алкоголізму у сина або дочки, слід проявити стійкість характеру, не потурати згубною звичкою. Материнська любов сліпа до недоліків дитини, але для позбавлення від залежності необхідно абстрагуватися і вибрати ультимативну форму спілкування без поблажок. Дітям властивий страх перед батьківським словом, тому, чим раніше вжити заходи і пояснити можливі наслідки алкоголізму, тим більше ймовірність відучити від алкоголю і позбавити дитину від залежності.

З чоловіком

Теорія про те, що чоловічий алкоголізм простіше вилікувати, ніж жіночий, спірна. Але те, що чоловік ніколи не зізнається у своїй залежності — це факт. Дружині алкоголіка доводиться стикатися з труднощами на шляху до позбавлення від звички зловживати спиртним, і перша з них — переконати його у наявності проблеми алкоголізму. Як допомогти чоловікові кинути пити, якщо він не вважає це хворобою? Потрібно витримка і вміння знаходити психологічний підхід, непомітно впливаючи на емоційні точки дружина.

З батьком

Для дитини батько зловживає спиртним — це випробування. Батьки повинні бути прикладом і викликати повагу. Маленьким дітям психологічно важко зрозуміти, як жити з алкоголіком. Усвідомлення проблеми алкоголізму приходить у міру дорослішання. Важливо, щоб дитина брав участь у процесі реабілітації батька алкоголіка шляхом відвертих розмов і висловлювання своєї думки щодо пияцтва. Можливо, завдяки довірі дітей, алкогольна залежність ослабне.

З дружиною

Чоловікові набагато складніше зрозуміти, як жити з дружиною-алкоголіком, так як жіночий алкоголізм менш поширена форма цієї хвороби. Насамперед, необхідно з'ясувати причини появи залежності. Жінки сентиментальні, тому варто змінити ставлення до дружини, проявити турботу. Виявивши психологічні аспекти алкоголізму, необхідно усунути їх як можна швидше.

Як допомогти алкоголіку кинути пити

Вилікувати алкогольну залежність остаточно допоможе звернення в спеціалізовану клініку. Багато жінок, вирішуючи проблему, як вилікувати чоловіка від алкоголізму, вдаються до методу кодування. Це дієвий спосіб, але він може чинити згубний вплив на психіку. Більш гуманний метод лікування алкоголізму — професійна психологічна допомога. Головний фактор, що впливає на ефективність процесу усунення залежності — бажання самого алкоголіка стати на шлях одужання.

Відео: що робити, якщо чоловік алкоголік - поради психолога

Як жити з алкоголіком..mp4

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!