Гематолог - хто це, при яких симптомах і захворюваннях потрібно записатися на консультацію до лікаря

Кров – найважливіша біологічна рідина в людському організмі. Гематолог займається вивченням структури й функцій крові, роботи органів кровотворення і виявленням захворювань системи крові. Примітно, що конкретної симптоматики для таких хвороб немає, тому перед гематологом стоїть складне завдання. Тільки після пункції кісткового мозку або розширеного аналізу крові лікар може судити про наявність патології.

Хто такий гематолог

Лікар, який лікує кров, повинен обов'язково мати вищу медичну освіту, спеціалізуватися на процесах, пов'язаних з кроветворением, мати великі знання про етіологію і патогенез системи крові. В його обов'язки входить:

  1. Інтерпретація аналізів різної складності. Сюди входять не тільки гематологічні тести, але і дослідження органів кровотворення, до яких відносять червоний кістковий мозок, тимус, лімфатичні вузли, селезінку.
  2. Виявлення патології. На підставі результатів аналізів лікар робить висновки про спадкової або набутої природі патології і ставить точний діагноз.
  3. Призначення лікування і спостереження за пацієнтом. Сюди входить і профілактика, яка передбачає своєчасну діагностику і лікування патологій, пов'язаних з системою крові.
  4. Відбір проб крові у населення. Гематолог присутній під час здачі донорської крові, контролює наявність захворювань або будь-яких відхилень у донорів, бере участь у роботі банків крові і безпосередньо в процесі переливання.
  5. Науково-дослідна частина. Розробка, впровадження нових способів боротьби з патологіями. Вивчення впливу на кров компонентів радіаційного випромінювання, токсичних, лікарських засобів.
  6. Співпраця з іншими областями медицини, суміжними з гематології по своїй специфіці, до яких можна віднести онкологію, трансплантологію, імунологію.
  7. Діагностика. Сюди входять біохімічні, радіологічні, імунологічні, цитологічні методи дослідження, пункція, біопсія органів і т. д.

Що лікує

Гематолог – це фахівець, який займається діагностуванням та лікуванням таких захворювань:

  1. Анемія – стан, при якому спостерігається зменшення кількості гемоглобіну в одиниці крові, практично завжди – падіння кількості еритроцитів, і, як наслідок, погане постачання киснем багатьох органів. Анемія є не самостійним захворюванням, а симптомом обширного ряду патологічних станів (туберкульоз, ВІЛ). Існує безліч видів анемії, які диференціюються за кількома ознаками: наприклад, залізодефіцитна анемія обумовлена недоліком заліза в організмі або порушенням його засвоєння. Супроводжується нездужанням, слабкістю, порушенням дихання при незначних навантаженнях, втратою апетиту.
  2. Мієлолейкоз – важке онкологічне захворювання, яке зумовлене ураженням стовбурових клітин (мієлоїдних), що призводить до їх неконтрольованої проліферації (поділу). При мієлолейкозі видозмінюються 21 і 22 хромосоми. Клітини не тільки мутують, але і створюють клони, що струмом крові розносяться по всьому організму. Ознаки – блідість шкірних покривів, слабкість, анемія, збільшення селезінки, субфебрильна температура тіла, подагра.
  3. Лімфома – група онкологічних захворювань лімфатичної системи, що відповідає за імунітет, при яких відбувається безконтрольне розмноження лімфоцитів, поширення їх клонів по організму і накопичення в органах. При цьому лімфовузли шиї, пахвових западин, паху, а потім і інші органи збільшуються в розмірах. Розрізняють лімфому Ходжкіна та неходжкінські лімфоми. Симптоми залежать від виду патології, але первинні ознаки у кожного третього хворого схожі – порушення температурного режиму, пітливість, збільшення лімфовузлів, біль у суглобах і кістках, зниження ваги.
  4. Лімфолейкоз – онкологічне захворювання, зумовлене проліферацією атипових В-лімфоцитів. Як і при мієлолейкозі, клітини створюють клони, які в хронічній фазі концентруються в кістковому мозку, крові, лімфатичних вузлах, печінці і селезінці. Це захворювання передається по спадку, поширене серед представників європеоїдної раси, але гематологи поки не з'ясували, клітини якого типу створюють клони. Пацієнт може скаржитися на втрату ваги, пітливість, хронічну втому, безпричинні кровотечі, запаморочення; спостерігається збільшення печінки і селезінки, поява червоних і фіолетових плям на шкірі.
  5. Макроглобулінемія Вальденстрема. Гематологи відносять її до пухлин кісткового мозку. Захворювання характеризується патологічним діленням В-лімфоцитів, які стрімко продукують високомолекулярний білок М-глобулін. В'язкість крові підвищується, що призводить до утворення тромбів; при цьому можливі кровотечі з-за обволікання тромбоцитів глобуліном. Симптоми: слабкість, субфебрильна температура, погіршення апетиту. Головними ознаками макроглобулінемія вважаються часті носові кровотечі та кровоточивість ясен.
  6. Множинною миеломой гематологи називають злоякісне утворення в кістковому мозку, що виникає шляхом ділення В-лімфоцитів, які виробляють специфічний білок, у нормі не зустрічається. Це можуть бути імуноглобуліни або їх фрагменти. Коли таких парапротеинов накопичується занадто багато, починають розвиватися патології органів – руйнування кісток, ниркова недостатність. Первинними симптомами мієломи вважають слабкість, запаморочення, болі в кістках, інфекції дихальних шляхів, але точний діагноз ставиться тільки на підставі лабораторних досліджень.
  7. Аутоімунна тромбоцитопенія – це хвороба, при якій організм виробляє антитіла на свої ж тромбоцити (клітини згортання). Відбувається це в селезінці, лімфовузлах, печінці. Ознаки тромбоцитопенії неспецифічні: часті тривалі кровотечі (рясні менструації у жінок), перебування крові в калі та сечі, геморагічні висипання на нижніх кінцівках.
  8. Гемофілія – спадкове порушення гемостазу, обумовлене відсутністю або недостатнім синтезом одного з дванадцяти згортання білків. Цією хворобою хворіють тільки чоловіки, жінки є «передавачами» мутації. Гемофілія характеризується рясними кровотечами, крововиливами в центральній нервовій системі, шлунково-кишковому тракті та інших внутрішніх органах. Гематолог ставить діагноз на основі коагулограми і даних діагностичних досліджень органів, схильних до кровотеч (наприклад, при заочеревинних гематомах проводиться УЗД черевної порожнини).

Лікар-гематолог дитячий

Педіатрія тісно пов'язана з гематології, оскільки значна кількість хвороб крові проявляється в маленькому віці, тому батьки повинні бути уважні до таких симптомів у дитини:

  • скарги на болі в голові, хребті, суглобах;
  • втрата апетиту, млявість, слабкість, дратівливість;
  • слабкі судини, поява синців при незначних травмах;
  • блідість шкірних покривів, іноді жовтушність;
  • кровотечі різних типів;
  • збільшення лімфатичних вузлів (без інших проявів наявності інфекції або вірусу в організмі дитини).

При виникненні цих симптомів батьки повинні в короткі терміни привести малюка на прийом до терапевта, він призначить необхідні аналізи і за їх результатами випише направлення на прийом до гематолога. У Російській Федерації діти, які перебувають на обліку у гематолога, зобов'язані відвідувати поліклініку щотижня. Спеціаліст по крові контролює стан їх здоров'я аж до повноліття.

При вагітності

Хвороби крові складають 8-9% від усіх захворювань людини (50% з них передаються у спадок), тому майбутнім батькам вкрай важливо при плануванні вагітності відвідати гематолога для проведення генетичних випробувань і обчислення ймовірності того або іншого гематологічного відхилення. Особливо це актуально, якщо в сім'ї (безпосередньо у батьків) простежуються патології крові.

Під час виношування плоду в організмі матері в надлишку виробляється гормон прогестерон, що сприяє виробленню еритропоетину, за допомогою якого утворюються еритроцити. Останніх в нормі повинно бути багато для постачання плода киснем, але при цьому можливе зниження гемоглобіну у матері. Крім того, жіночий організм синтезує у великій кількості лейкоцити і фібриноген, який відповідає за згортання, кров стає густою – збільшується ризик утворення тромбів. Велика ймовірність патології гемостазу у пацієнток, які раніше втрачали вагітність.

Під час виношування плоду організм заздалегідь «готується» до пологів, виробляє потрібні речовини, що простежується в результати гематологічних досліджень. При будь-яких відхиленнях від норми необхідна консультація гематолога. Найпоширеніша проблема – залізодефіцитна анемія, але впоратися з нею не складно – необхідно дотримуватися призначеного лікарем курсу лікування і спостерігатися у гематолога до самих пологів.

Коли йти до гематолога

Записатися на прийом до гематолога необхідно, якщо спостерігаються наступні ознаки:

  • виражена блідість шкірних покривів або почервоніння обличчя;
  • оніміння, поколювання пальців кінцівок;
  • субфебрильна температура тіла без видимих патологічних процесів;
  • головні болі, запаморочення;
  • надмірна пітливість;
  • неконтрольовані кровотечі;
  • часта поява синців;
  • збільшення лімфатичних вузлів без ознак гострих або хронічних захворювань;
  • втрата апетиту і зниження ваги;
  • хронічна втома, порушення режиму сну;
  • свербіж при відсутності роздратування або висипу на шкірі.

Підготовка

Для проведення якісного обстеження у гематолога і постановки правильного діагнозу пацієнту необхідно здати певні аналізи, тому перед відвідуванням лікаря слід:

  • утриматися від куріння, вживання алкоголю протягом декількох днів;
  • обмежити кількість споживаної рідини за 24 години;
  • виключити прийом всіх лікарських засобів (якщо такої можливості немає – обов'язково повідомити гематолога про прийнятих препаратах);
  • відмовитися від прийому їжі за 12 годин.

Аналізи крові до звернення

При виявленні тривожних симптомів пацієнт відвідує дільничного терапевта, описує клінічну картину і спрямовується на здачу аналізів, за результатами яких буде прийматися рішення про необхідність консультації гематолога. До таких попередніми дослідженнями відносять:

  • загальний аналіз крові з розрахунком кількості ретикулоцитів – «молодих» еритроцитів; з допомогою цього параметра можна оцінити швидкість виробництва еритроцитів в кістковому мозку – чим вище кількість ретикулоцитів, тим краще функціонує система кровотворення;
  • аналізи крові на RW, гепатит, ВІЛ;
  • відсоток насичення трансферина – білка, який зв'язується з залізом і розповсюджує його по організму;
  • аналіз на феритин – білок, який зберігає залізо в клітинах;
  • визначення залізо-зв'язувальної здатності крові.

Прийом лікаря

Насамперед, гематолог вивчає попередній анамнез хворого, оглядає зовнішні покриви, обмацує лімфатичні вузли. Потім лікар виписує направлення на проведення необхідних діагностичних заходів:

  • УЗД черевної порожнини, лімфовузлів;
  • стернальная пункція з наступним вивченням морфологічної структури кісткового мозку;
  • рентгенологічне дослідження крові;
  • комп'ютерна томограма внутрішніх органів;
  • біопсія та гістологічне дослідження лімфатичних вузлів;
  • коагулограма, тобто аналіз системи згортання;
  • сцинтиграфія кісток опорно-рухового апарату.

Де приймає гематолог

У більшості випадків фахівці з крові не ведуть прийом в районних поліклініках. Здійснити запис до гематолога можна у великих обласних і республіканських лікарнях, медичних центрах, онкологічних диспансерах або центральних пологових будинках. Іноді гематологи працюють в НДІ онкології або спеціалізованих гематологічних лабораторіях.

Відео

Що лікує лікар-гематолог

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!