Лікування діабету 2 типу - медикаментозними препаратами, народними засобами і дієтою

Призначається після діагностики лікування діабету 2 типу (який, на відміну від діабету 1 типу, не є інсулінозалежний) передбачає великий вибір методів, які складаються як з народних рецептів, так і медичних препаратів. Основний упор робиться на зміну способу життя у частині раціону харчування. Лікарська практика показує, що цей терапевтичний підхід часто дає позитивні результати за умови сумлінного виконання пацієнтом всіх рекомендацій.

Що таке діабет 2 типу

Діабет другого типу – ендокринне захворювання, при якому в тканинах організму відбувається порушення чутливості до дії інсуліну. Що провокує хворобу висока продуктивність β-клітин підшлункової залози виснажує ресурс клітин, вироблення інсуліну починає знижуватися, що призводить до необхідності його ін'єкцій. Хвороба частіше починається після 40 років. Виникнення недуги обумовлено тільки прижиттєвими розладами здоров'я і не залежить від генетичних порушень. Більшість пацієнтів мають підвищений індекс маси тіла.

Лікування

Діабет відноситься до тих видів захворювань, в лікуванні яких виявлення причини виникнення хвороби відіграє важливу роль. На тлі медикаментозної терапії обов'язковою умовою є перебудова способу життя пацієнта, особливо в частині відмови від шкідливих звичок. Споживання продуктів з високим глікемічним індексом (здатність підвищувати цукор у крові) потрібно знизити. Загальна схема лікування діабету у чоловіків, жінок, дітей і осіб літнього віку приблизно однакова.

Рекомендується знизити в своєму раціоні рівень жирів тваринного походження, простих вуглеводів. Харчування має бути регулярним і малими порціями. Необхідно скласти уявлення про витрати енергії протягом дня і залежно від цього планувати калорійність їжі. При сидячому способі життя не варто з'їдати тарілку супу і сковороду картоплі з м'ясом, запиваючи все солодким чаєм. Не можна нехтувати медикаментами, якщо вони призначені. Показані фізичні навантаження у вигляді біг або плавання.

Головні цілі терапії

Лікування починають із застосування одного препарату і поступово переходять на кілька, а потім при необхідності - на інсулін. Комплексна терапія діабету 2 типу розрахована на те, щоб ударити по хворобі з декількох напрямків:

  1. Терапія повинна посилити вироблення інсуліну, призвести до компенсації діабету.
  2. Необхідно добитися зменшення ступеня інсулінорезистентності тканин організму.
  3. Загальмувати синтез глюкози і її всмоктування з шлунково-кишкового тракту в кров.
  4. Наблизити до норми пропорції ліпідів у крові (дисліпідемія).

Лікування діабету 2 типу без ліків

Фармацевтичним компаніям вигідно підтримувати думку, що хронічні діабетики все життя повинні робити уколи інсуліну і приймати ліки, які нормалізують рівень цукру. Але інсулін і «хімія» мають свої побічні ефекти. Тому лікування без ліків набуває більшої актуальності. Відомо кілька способів безлекарственной терапії:

  1. Перехід на низкоуглеводное харчування і збільшення частоти прийомів їжі.
  2. Рецепти фітотерапії, ставлять за мету довести до можливого максимуму в раціоні рослини і коріння, що знижують рівень цукру.
  3. Голковколювання. Регулює вироблення інсуліну, покращує показники крові.
  4. Фізичні навантаження допомагають спалювати глюкозу в крові.

Фізіотерапія

Застосування різних фізичних факторів (світло, випромінювання, тепло та інші) має доведену медициною ефективність. Практикуються такі методи:

  1. Електрофорез. Через шкіру в організм вводяться препарати, які надають лікувальну дію на організм. Діабетикам прописують електрофорез з магнієм.
  2. Магнітотерапія. За допомогою спеціального обладнання на область підшлункової залози відбувається вплив магнітним полем.
  3. Оксигенація. Метод полягає нагнітання кисню всередині спеціальної камери. Ефективний при гіпоксії у діабетиків.
  4. Плазмаферез. Являє собою очищення крові. Показаний діабетикам з нирковою недостатністю, септичній інтоксикацією.
  5. Озонотерапія. При проведенні терапії підвищується проникність клітин для глюкози, знижується цукор в крові.

Фізичні вправи

Лікувальна фізкультури дозволяє спалити зайву глюкозу в крові, знизити масу тіла, збільшити кровотік в м'язи. При діабеті лікар може рекомендувати вправи:

  1. Ходьба на місці високо піднімаючи коліна марширувати на місці 2-4 хвилини.
  2. Кроки: встати рівно, опустивши руки. Далі лівою ногою крок назад, руки при цьому підняти і одночасно вдихнути. Далі видихнути, руки опустити, прийняти рівну стійку.
  3. Нахили: встаньте рівно, по черзі торкайтеся шкарпеток ніг.

Народні засоби

Діабет відомий з давніх часів і народна медицина виробила багато способів і рецептів боротьби з захворюванням. Народні засоби від цукрового діабету 2 типу:

  1. Кропива: свіжозібрані листя залити окропом і настоювати 8 годин, процідити і вживати чверть склянки, три рази в день перед прийомом їжі.
  2. Польовий хвощ: зібрати стебла, залити окропом і варити 5 хвилин. Настоювати дві години. Приймати перед їжею по півсклянки два рази на день.
  3. Корінь кульбаби: дві ложки сушених коренів заварити 0,5 літра окропу і настоювати 4 години. Приймати по половині склянки перед їжею, два рази в день. Лікування цукрового діабету 2 типу народними засобами повинно проводитися після консультації з лікарем.

Лікування цукрового діабету 2 типу препаратами

Підібрати ефективні цукрознижувальні препарати для лікування діабету 2 типу допоможе лікар, виходячи з тяжкості захворювання і наявності ускладнень у пацієнта. Популярними групами медикаментів є:

  1. Препарати сульфонілсечовини – Глімепірид, Хлорпропамід. Вони стимулюють секрецію гормону підшлункової залози, знижуючи резистентність периферичних тканин до інсуліну.
  2. Бігуаніди – Метформін підвищує чутливість тканин печінки, м'язів до інсуліну, що призводить до зниження ваги, поліпшенню жирового обміну.
  3. Похідні тиазолидиндиона – Троглитазон, Росиглитазон. Вони підвищують активність інсулінових рецепторів, знижуючи рівень глюкози.
  4. Інгібітори альфа-глюкозидаз – Акарбоза, Міглітол, порушують всмоктування вуглеводів у шлунково-кишковому тракті, знижуючи гіперглікемію.
  5. Інгібітори дипептидилпептидазы – Ситаглиптин, викликає збільшення чутливості клітин підшлункової залози.

Випидия

Пероральним гіпоглікемічний препаратом є Випидия, яка поліпшує метаболічний контроль глікемії у плазмі крові. Медикамент може використовуватися в монотерапії або з іншими засобами, включаючи інсулін. Протипоказаннями для використання Випидии вважаються наявність гіперчутливості до алоглиптину, кетоацидозу, порушень печінки та нирок, вагітність, погіршення самопочуття. Терапевтична доза препарату становить 25 мг раз на добу незалежно від прийому їжі.

Диапил

До біологічно активних добавок (БАД), які використовуються в лікуванні цукрового діабету другого типу, що відноситься засіб Диапил. Його призначають для зниження рівня цукру в крові, нормалізації обміну вуглеводів і попередження розвитку ускладнень цукрового діабету. Склад БАД включає екстракт трави андрографиса, який має протизапальний і тонізуючий ефект. За відгуками пацієнтів, що приймали Диапил, препарат знижує потребу в інсуліні.

Найефективніший засіб від діабету 2 типу

Медикаментозне лікування цукрового діабету 2 типу включає в себе наступні ефективні препарати на основі метформіну:

  1. Препарат Глюкофаж – оригінальний медикамент продовженого дії, приймається на ніч, діє через 10 годин. Ефект від прийому – глюкоза натще вранці більш низька.
  2. Сиофор – дешевий аналог Глюкофажа, може використовуватися для профілактики розвитку діабету 2 типу. Приймають метформін 1-2 таблетки два рази на день. Діє препарат через півгодини. Підвищення дози здійснюється поступово, щоб не розвинувся ацидоз.

Нове в лікуванні діабету 2 типу

На сьогоднішній день вченими та медиками розроблено чи ведуться дослідження з пошуку нових методів лікування цукрового діабету другого типу:

  1. Низкоуглеводное харчування в поєднанні з фізичною активністю – найчастіше працює краще таблеток.
  2. Групи препаратів, які виводять надлишки цукру через нирки.
  3. Ін'єкції стовбуровими клітинами, отриманими з пуповини новонароджених.

Дієта

Для контролю рівня цукру в крові необхідно дотримуватися певної дієти. Вона полягає на підрахунку глікемічного індексу (ГІ). Продукти з низьким рівнем вуглеводів можна в їжу практично без обмежень, з високим – суворо заборонені. Приблизний список дозволеної і забороненої їжі:

Категорія

Дозволені продукти

Під забороною

Овочі

Часник, цибуля, помідори, всі види капусти, огірки, зелена квасоля, ріпа

Солодка консервована кукурудза, буряк, картопля, гарбуз

Ягоди

Вишня, полуниця

Кавун

Фрукти

Абрикоси, грейпфрут, сливи, яблука,

Диня, банани, ананаси

Крупи

Перловка, горох, сочевиця , кукурудза, булгур, вівсянка, гречка

Манка, мюслі, каші швидкого приготування

Солодощі

Фруктоза, чорний шоколад,

Ізюм, молочний шоколад, батончики, цукор, вафлі

Інше

Гриби, рисові висівки, хліб, спагеті натуральні

Булочки, бісквіт, макарони, печиво, чорний хліб, пшеничне борошно, пельмені, соуси, спеції

Молочні продукти

Йогурт

Сир, жирне молоко, тваринні жири

Білок

Курятина, кролик. пісна телятина або яловичина, перепелині яйця

Червоне жирне м'ясо, ковбаси, солона риба жирна, копченості

Напої

Натуральні соки

Солодкі газовані напої, пиво, вино, квас

Користь клітковини для діабетиків

При попаданні в організм їжі з простими вуглеводами вони моментально трансформуються в цукор. При цукровому діабеті виходить глюкоза, яка погано засвоюється, приводячи до збою в роботі підшлункової залози. Якщо ж використовуються складні вуглеводи (клітковина, крохмаль, пектини), то засвоєння сповільнюється, не відбувається розпаду на глюкозу, людина довше залишається ситим.

Харчові волокна вкрай важливі в харчуванні хворого на діабет, тому що вони знижують рівень глюкози в крові. При вживанні варто дотримуватися правила 25-40 г клітковини щодня, прийом повинен бути повільним, щоб організм зміг переробити їжу повністю і не перевантажив кишечник. Розчинна клітковина знижує рівень холестерину, уповільнює травлення цукру, служить профілактикою судинних патологій. Нерозчинний тип володіє нульовою калорійністю, знижує артеріальний тиск і вміст гомоцистеїну.

Вуглеводи при цукровому діабеті 2 типу

Раціон хворого діабетом 2 типу має включати вуглеводи, тому що з них організм отримує енергію, але важливо пам'ятати про те, що вони бувають різними. Найбільш корисними для діабетика вважаються складні – клітковина, харчові волокна, а шкідливими – прості, які моментально викликають «стрибок» глюкози. Пацієнтам з цукровим діабетом варто дотримуватися низько-вуглеводної дієти, яка не дає підвищитися цукру, знижуючи ризик тяжкої гіпоглікемії.

Профілактика

Щоб не дати перерости діабету другого типу у інсулінозалежний, або запобігти розвитку захворювання в цілому, використовують наступні профілактичні заходи:

  • провести корекцію харчування;
  • дотримуватися низько-вуглеводної дієти, пити вітаміни;
  • бути фізично активним;
  • щорічно проходити скринінг при схильності до захворювання;
  • відмовитися від куріння, вживання алкоголю;
  • підтримувати вагу в нормі, не допускати ожиріння.

Відео

Цукровий діабет 2 типу виліковний в клініці д-ра Петруніна

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!