Як лікувати герпес в інтимній зоні - список противірусних препаратів і ефективних народних засобів

Існує безліч народних засобів і кремів, які допоможуть знайти відповідь на головне питання, як лікувати герпес в інтимній зоні. Це неприємне захворювання інфекційної природи доставляє жінці хворобливі відчуття і внутрішній дискомфорт, вимагає своєчасного лікування. Ефективне ліки від герпесу на інтимних місцях підбирає виключно лікуючий лікар в індивідуальному порядку, інакше клінічний результат несприятливий.

Що таке герпес в інтимній зоні

Характерний недуга належить до венерологической групі, доставляє жінці хворобливі відчуття і стає головною причиною комплексу неповноцінності. Серед зовнішніх ознак в області хворобливих вогнищ формуються дрібні бульбашки, шкірі властива гіперемія і підвищена набряклість. При гострих болях у піхву зменшується якість сексуального життя. Жінка повинна негайно записатися на прийом до гінеколога, пройти повне обстеження. Лікарі рекомендують додатково звернути увагу на м'язові болі, підвищення температури, загальну слабкість.

Лікування

У боротьбі з генітальним герпесом при домашньої терапії важливо не тільки усунути неприємні симптоми захворювання, але й остаточно знищити патогенну флору. Для цього лікар виконує забір рідини з виразок і пухирів для подальшого лабораторного дослідження. Після виявлення носія інфекції та визначення його характеру індивідуально призначає таблетки перорально, креми і мазі зовнішньо у комплексі. Загальні рекомендації представлені нижче:

  1. Щоб зняти хворобливі відчуття, набряклість та свербіж, потрібно використовувати противірусні мазі зовнішньо повним курсом.

  2. Таблетки допомагають подолати небезпечний вірус герпесу зсередини, при ускладнених клінічних картинах характерні медикаменти вводять внутрішньовенно.
  3. Прийом інтерферону допомагає відновити ослаблений хворобою імунітет, скоротити тривалість гострої стадії.
  4. На період лікування потрібно виключити сексуальні контакти, а обстежитися бажано обом статевим партнерам.
  5. Лазерне опромінення крові та плазмаферез є радикальними методами.

Препарати

Після появи бульбашок пацієнтці важливо уникати сексуальних контактів, вчасно перейти до інтенсивної терапії консервативними методами. Медичні препарати перорально необхідні для знищення вірусу герпесу зсередини, приймати їх рекомендується повним курсом тривалістю 7 – 10 діб. Ось ефективні фармакологічні групи при рецидивах на всіх стадіях захворювання:

  • противірусні препарати: Ацикловір, Зовіракс, Фамцикловір, Панавир, Валтрекс;

  • імуностимулятори: Інтерферон, Віферон, Іммунал.

Мазь

При зовнішньому лікуванні лікарі рекомендують від герпесу інтимної зони домашні процедури місцевими противірусними засобами. Їх дія локальне, прискорює процес природного відновлення травмованих тканин, позбавляє від сильного свербежу, печіння, набряклості і гіперемії шкірних покривів. Ось найнадійніша мазь від герпесу в інтимній зоні і її аналоги:

  1. Ацикловір. Однойменний активний компонент цілеспрямовано впливає на вогнище патології, руйнує патогенну флору, прискорює регенерацію тканин після обробки інтимної зони. Мазь рекомендується наносити при рецидивах до 3 – 4 разів за добу до повного зникнення симптомів. Переваги – препарат не всмоктується у системний кровотік, не виключено продуктивне лікування при вагітності Ацикловіром.

  2. Герпферон. Комбінований препарат містить у хімічному складі інтерферон, ацикловір, лідокаїн. Медичний препарат продуктивно позбавляє від вагінальних болю, свербежу та печіння. Рекомендують мазь при загостреннях для купірування гострого больового синдрому. Використовувати ліки дозволено до 5 – 6 разів за добу. Переваги – відсутність ефекту звикання, можливість лікування при вагітності.

Крем від герпесу в інтимній зоні

Важливо розуміти, що хвороботворна інфекція передається статевим шляхом. Тому починається ефективне лікування з тимчасової відмови від статевих контактів і прийому таблеток. Далі для обробки бульбашок і зняття почервоніння додатково задіють лікарські креми або гелі, якими до 5 – 6 разів за добу обробляють область паху. Повністю вилікувати характерний недуга таким способом не надається можливості, але позитивна динаміка у складі комбінованої терапії забезпечена:

  1. Панавир. Активними компонентами є рослинні глікозиди, виведені з пагонів молодої картоплі. Крем дозволено при вагітності, не викликає ефекту звикання. Наносити на інтимну зону ліки можна до 5 – 6 разів. Переваги – відсутність ефекту звикання, зручне застосування.

  2. Зовіракс. Ефективно лікує герпес при зовнішньому застосуванні. Курс – до 10 діб. Зовіракс призначають для обробки інтимних зон до 5 – 6 разів на день. Переваги – м'яко дію, доступна ціна.

Свічки

Вибираючи комплексну схему терапію продовжують за участю вагінальних супозиторіїв переважно на ніч. При алергічних реакціях від такого лікування доведеться відмовитися. Інші протипоказання при даній формі випуску противірусних ліків зустрічаються рідше. Ось ефективні свічки при герпесі інтимних зон:

  1. Генферон. Свічки одночасно вбивають герпес і стимулюють слабкий імунітет. Використовувати супозиторії рекомендується вагінально – 1 раз перед сном. Курс лікування – 7 – 10 днів. Переваги – стійкий терапевтичний ефект.

  2. Галавіт. Ці свічки продуктивно прибирають виразки, пухирі слизової піхви, додатково зміцнюють імунітет. По 1 супозиторію потрібно вводити на ніч протягом 7 – 10 діб. Переваги – стійка позитивна динаміка при відсутності недоліків лікування.

Таблетки

Це основа інтенсивної терапії герпесу, пройти противірусне лікування потрібно повним курсом. Ось ефективні таблетки, які швидко позбавлять жінку від інфекції інтимних зон:

  1. Лавомакс. Курс лікування – 2 таблеток. Щодня потрібно приймати по 1 пігулці, запивати водою. Є побічні явища і протипоказання, самолікування виключено. Основна перевага – швидке дію активних компонентів у відношенні патогенної флори.

  2. Изопринозин. Лікуватися таким способом рекомендується від 5 до 10 днів, при вираженій симптоматиці — до її зникнення. При відсутності видимих ознак герпесу — 2 рази на добу по 1 таблетці протягом 30 діб. Переваги – висока ефективність лікування.

Засоби для зміцнення імунітету

Оскільки хвороба супроводжується слабким імунітетом, необхідний пероральний прийом імуностимуляторів у формі таблеток. Це додаткове лікування, яке лише прискорює позитивну динаміку при герпесі інтимних зон. Ось найпопулярніші фармакологічні позиції:

  1. Віферон. Потужний імуностимулятор, необхідний для активації імунної відповіді ослабленого хворобою імунітету. Препарат використовують не тільки при застуді, з його допомогою можна лікувати герпес інтимних зон. Належить приймати по 1 таблетці тричі за добу, поступово знижуючи добову дозу. Курс лікування визначається індивідуально.

  2. Генферон. Таблетки діють за таким же принципом, забезпечують стійкий імунітет. Якщо використовувати Циклоферон, таке консервативне лікування одночасно демонструє виражені імуностимулюючі та противірусні властивості. Серед переваг – комплексний вплив на вогнище патології.

Лікування народними засобами

Існують народні рецепти лікування, які прискорюють процес одужання. Це трав'яні відвари, компреси і настої, призначати які теж повинен лікар. Важливо розуміти, що ефективне лікування герпесу в інтимній зоні народними засобами повинно обов'язково поєднуватися з офіційними методами консервативної терапії. Перед початком курсу важливо упевнитися, що в конкретній клінічній картині алергічна реакція на рослинні компоненти відсутня.

Ванночки

Ось ефективне народний засіб, яке допоможе лікувати герпес в інтимній зоні: 2 ст. л. попередньо подрібненого кореня солодки потрібно залити 1 ст. окропу, проварити протягом чверті години. Готовий склад необхідно настояти, процідити, в охолодженому вигляді використовувати в якості компресів, наносити на вогнища висипань по 2 – 3 рази за добу. Курс лікування – до 2 тижнів. Відвар дозволено використовувати всередину.

Мазь з календулою

При герпесі можна скористатися ефірним маслом бергамота, чайного дерева, цитрусових: 3 – 5 крапель додають в лікувальні мазі або креми. Такі масляні компоненти володіють протизапальними і бактерицидними властивостями, прискорюють процес позбавлення від герпесу. Ефективним засобом від вірусу для інтимних зон є мазь з календулою, яку потрібно готувати так: 5 ст. л. сировини залити 500 мл рослинної олії, настояти в холодильнику місяць. По готовності необхідно змащувати вогнища рясної до зникнення висипки тривожних симптомів.

Відвар м'яти

При герпесі інтимних зон можна скористатися соком алое в концентрованому вигляді. Застосовувати складу рекомендується зовнішньо при відсутності алергічних реакцій, рясно змащувати великі вогнища патології. Як альтернативу, не завадить задіяти зовнішньо компреси з лікувального відвару м'яти. Для цього 2 ст. л. висушеної сировини належить залити 0,5 л води, кип'ятити чверть години. Потім охолодити і процідити. Отриманою рідиною промивати висипання не менше 3-4 разів на день, інакше бажаного ефекту не передбачається.

Відео

Генітальний герпес. Як позбутися від сверблячки промежини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!