Причини появи кров'янистих виділень між місячними або в постменопаузу - діагностика та лікування

Гінекологічні захворювання проявляються у жінок по-різному. У одних пацієнток виникає свербіж або печіння, а інших турбують тягнучі болі внизу живота з високою температурою тіла. У гінекологічні клініки жінки часто звертаються з рясними або мізерними кров'яними виділеннями з піхви, причина появи яких не завжди пов'язана з певною половиною циклу.

Що таке кров'янисті виділення

В нормі з піхви виділяється прозора або біла слиз. Її колір і консистенція залежать від фази менструального циклу. Виділення з домішкою крові свідчать про те, що слизова піхви або стінки матки були пошкоджені. Нормальним вважається поява кривавих згустків безпосередньо перед місячними або під час становлення циклу після пологів.

Причини

Різні порушення менструального циклу можуть призводити до появи кров'яних згустків в слизу. Якщо кровотечі супроводжуються болями, необхідно негайно звернутися до лікаря. Вони можуть бути одним з ознак ендометріозу. Добавки з естрогеном часто викликають передчасно відторгнення ендометрію, що призводить до появи кров'яних згустків. Проблеми в роботі щитовидної залози, надниркових залоз можуть впливати на процес овуляції і викликати передчасні місячні кровотечі. Виділяють такі основні причини появи кров'яних згустків:

  • Прийом гормональних препаратів. Після прийому таблеток болю немає, виділення убогі.
  • Запальні захворювання репродуктивної системи. В залежності від виду недуги можуть з'явитися тягнучі або гострі болі, температура, нудота, слабкість.
  • Статеві інфекції. Виділення мають характерний неприємний запах. Супроводжуються незначним больовим синдромом, свербежем, печінням.
  • Міома матки, поліпи. При початкових стадіях хвороби кровотечі з'являються в середині циклу. До кінця менструації вони тимчасово припиняються. Якщо захворювання не лікувати, стають постійними.
  • Позаматкова вагітність. Стан супроводжується болями внизу живота різної інтенсивності. Жінка відчуває сильну слабкість. Переднепритомний стан.
  • Ендометрит. Болі ниючі внизу живота. При хронічній формі захворювання підвищується температура.
  • Ерозія шийки матки. Частіше протікає приховано без яких-небудь виражених симптомів. Кров з'являється при заняттях сексом.

Кров'янисті виділення в середині циклу

До настання овуляції будь-яких кров'яних згустків слиз містити не має. Коричневі виділення з кров'ю в середині циклу свідчать про те, що у жінки ерозія шийки матки. Вони можуть мати характерний запах. Поставити точний діагноз зможе на огляді гінеколог. Нормальними вважаються міжменструальні виділення у підлітків і нещодавно народили жінок. Це свідчить про те, що організм намагається нормалізувати цикл.

У другій половині циклу

За пару днів перед місячними можуть з'являтися виділення з кров'яними прожилками. Вони будуть мізерними, але почнуть посилюватися у міру наближення звільнення яйцеклітини і відділення верхнього шару ендометрію. Якщо виділення з неприємним запахом, то висока ймовірність розвитку патології шийки матки. Однією з причин появи крові у другій половині циклу є недолік прогестерону. Ендометрій раніше часу відшаровується, тому з'являються кров'яні згустки.

Місячних немає, а є кров'яні виділення

Після зачаття у жінок можуть з'являтися рожеві виділення. Потрібно відразу звернутися до лікаря, тому що мазати починає при загрозі переривання вагітності. Деякі жінки стикаються з рясними кровотечами коричневого відтінку. Вони є ознакою виснаження яєчників. При нормальному фізичному самопочутті виділення рожевого відтінку є показником таких відхилень:

  • запалення матки;
  • гормонального дисбалансу;
  • несумісності спіралі;
  • наявності пухлини;
  • проблем з щитовидною залозою;
  • наявність внутрішньоматкових кіст.

Після внутрішньоматкових втручань

Кров'янистий секрет може з'явитися після встановлення внутрішньоматкової спіралі (ВМС). У нормі вони повинні бути незначними без неприємного запаху. Якщо після встановлення ВМС почалося рясне кровотеча, що супроводжується болем, необхідно звернутися до лікаря. Ймовірно, була занесена інфекція під час процедури. Легкі кровотечі після аборту вважаються нормою. Повністю слизова після вискоблювання порожнини матки відновиться приблизно через тиждень, тоді виділення з кров'ю зникнуть.

Виділення після прийому препаратів

Сукровиця з піхви з'являється у 75% жінок в період адаптації організму до комбінованих оральних контрацептивів. Кількість статевих гормонів змінюється, тому в прозорій слизу можуть з'явитися домішки червоного кольору. Аналогічна ситуація спостерігається після прийому препаратів екстреної контрацепції. Деякі антибіотики викликають сильний дисбактеріоз, порушує мікрофлору піхви. Він призводить до загострення хронічних хвороб і кровотеч. Виділення з піхви з кров'яними згустками можуть виникнути при прийомі таких препаратів:

  • Постинор;
  • Тержинан;
  • Белара;
  • Поліжінакс;
  • Цефазолін.

Виділення після пологів

Кров'янистий секрет може виділятися до 8 тижнів після появи дитини на світ. Альтернативне назва цього явища – лохії. Відразу після пологів вони мають яскраво-червоний колір, але на 3-4 день стають темно-коричневими. Поступово колір виділень змінюється. Коли матка повністю заживе, вони зникають. Тривалі лохії вказують на те, що в роботі репродуктивної системи присутні серйозні проблеми. Жінка повинна звернутися до гінеколога, якщо:

  • виділення містять великі згустки крові;
  • на 4-5 день після пологів червоні лохії не перестають виділятися в лежачому положенні;
  • кров має неприємний запах;
  • кров'янистий секрет повністю перестав виділятися на 1 тижня після пологів;
  • присутня температура і озноб.

Слизові виділення з прожилками крові при вагітності

При перших 2-3 тижнях вагітності організм ще не встиг адаптуватися до нового стану. У цей період можуть з'являтися кров'янисті згустки рожевого кольору. Якщо кров з'являється на 5 або 11 тижні, то висока ймовірність відшарування плаценти і переривання вагітності. Жінку направляють на УЗД і роблять аналіз на гормони. При відторгнення ембріона виділення кровянистого секрету супроводжується болем у нижній частині живота, що нагадує сутички.

Після статевого акту

Сполучення не повинно супроводжуватися якимись болючими відчуттями. Якщо після статевого акту з'явилася кров, то це вказує на те, що була пошкоджена слизова піхви. Це могло статися через брак природного мастила. Ще одна причина появи крові після статевого акту криється в хронічних захворюваннях репродуктивної системи. При ерозії кровотеча може початися з-за безпосереднього контакту з пошкодженої областю шийки матки.

Перед місячними

За кілька днів до закінчення циклу ендометрій починає відторгатися. Судини лопаються, тому слиз набуває рожевий відтінок. Кров'яні виділення між місячними в кінці циклу лікарі вважають нормою. Однак, якщо у жінки починається сильна кровотеча до початку місячних, то вона повинна відвідати гінеколога і здати аналізи на гормони. Такі кровотечі часто спостерігаються у пацієнток з недостатністю прогестерону.

Після місячних

Початок і середина циклу не повинні супроводжуватися появою кровянистого секрету. Нормальним вважається, коли після закінчення місячних виділення мають злегка червонуватий відтінок протягом 2-3 днів. Якщо секрет присутній постійно, то жінка повинна пройти обстеження у гінеколога. Сильні кровотечі між місячними вказують на наявність серйозних патологій в організмі. До них відносять:

  • міому матки;
  • травми статевих органів;
  • рак шийки матки;
  • інфекції статевих шляхів;
  • поліпи ендометрія.

При травмах статевих органів та будь-яких інших захворюваннях репродуктивної системи лікуватися самостійно не можна. При затяжному кровотечі необхідно відразу звернутися до лікаря. Неправильно підібрані свічки і таблетки можуть призвести до серйозних ускладнень. Захворювання з гострої форми перейде в хронічну і вилікувати потім така недуга буде дуже складно.

Кров'янисті виділення в постменопаузі

При природному завершення репродуктивної діяльності жінка стикається з деякими фізичними змінами. Одне з них полягає в появі виділень, що мажуть коричневого кольору з невеликою домішкою крові. Через рік після настання клімаксу ендометрій стоншується, тому кровотеч бути не повинно. Причини появи виділень з кров'яними згустками в постменопаузі наступні:

  • хламідіоз;
  • бактеріальний вагініт;
  • поліпи;
  • трихомоніазом;
  • механічні травми слизової піхви;
  • неправильно підібрана замісна гормональна терапія (ЗГТ).

Методи лікування

Після того, як жінка з'ясувала, чому йде кров з піхви, вона повинна приступити до терапії. Якщо причина появи цього симптому криється в гормональному збої, то лікар призначає пацієнтці препарати з прогестероном чи естрогеном. При позаматкової вагітності єдиним способом зберегти життя жінці є аборт. Запальні захворювання репродуктивної системи лікуються антибіотиками. Якщо спостерігаються злоякісні зміни в ендометрії, то проводять операцію.

Відео

75 Кров'янисті виділення після сексу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!