Показання до масажу шийки матки, підготовка і техніка виконання

Ця процедура виконується ще з 19 століття, але зараз несправедливо забута більшістю медиків. Гінекологічний масаж допомагає поліпшити стан жіночий органів статевої системи, робити його можна стаціонарно або самостійно в домашніх умовах. Дія процедури спрямована на репродуктивні органи, що допоможе позбутися дівчатам від гінекологічних проблем, підвищити шанс завагітніти і без проблем виносити дитину.

Що таке гінекологічний масаж

Це метод лікування, який полягає у фізіологічному впливі з оздоров ефектом на хворий організм в цілому і на уражений орган. Масаж жіночих органів був розроблений в 1861 році людиною, який навіть не був або акушером гінекологом, Турі Брандт. Автору довелося довго доводити, що його лікувальна процедура дійсно допомагає жіночому організму, підвищує шанс вагітності, тонус мускулатури матки та органів малого тазу. Одна з важливих цілей масажу – поліпшення кровообігу, розтягнення усунення спек, підвищення тонусу матки.

Свідчення

Будь-яка патологія піддається терапії швидше, якщо використовувати комплексний підхід. Це ж стосується гінекологічного масажу, які при безпосередньому впливі на органи допомагає підвищити їх функціональність, допоможе жінці позбавитися від неприємних відчуттів, підвищити якість життя. Показаний масаж яєчників і внутрішньоматковий масаж у наступних випадках:

  1. Хронічні запальні явища матки або сусідніх органів, які провокують біль в області копчикам, крижів, яєчниках або матці в передменструальний період. Організм відповідає хворобливими симптомами під час менструації або перед місячними. Це говорить про хронічному запаленні, яке може змінити положення матки, що призводить до больового відчуття тяжкості.
  2. При виникли після абортів або вроджених патологічних станах, запальних процесах жіночих репродуктивних органів, важких пологів. Гінекологічний масаж є частиною комплексної терапії при жіночому безплідді, аменореї.
  3. Сальпінгіт, спровокований тривалим застійним явищем (запальні захворювання, гормональні збої), фіброз матки. Рефлекторне і механічний вплив на м'язи тазових органів, судин покращує лимфоток, кровообіг, позбавляє від застійних явищ. Масаж надає позитивну дію і є ефективним методом при лікуванні захворювань статевих органів.
  4. Після перенесеного аборту, порушення роботи статевих органів. Завдання масажу гінекологічного в даному випадку – зберегти менструальну, генеративну функцію, не допустити фіброзу, застійні явища, фіброматоз.
  5. Для терапії опущення матки, підвищену рухливість. Масаж проводять разом з колономассажем і лікувальним комплексом вправ. Це допомагає зміцнити черевні і тазові м'язи.
  6. Лікування фригідності набутого характеру, яка стала наслідком аборту, важких пологів, аноргазмії, запального процесу. В з'єднання з лікарськими препаратами дана гінекологічна процедура допомагає якісно вирішити проблему.
  7. При збої менструального циклу, болісних менструаціях.

Підготовка

Внутрішній масаж матки рекомендується проводити мінімум через 2 години після їжі і при спорожнення кишечнику. Якщо спостерігається запор, необхідно поставити очисну клізму. Жінці необхідно перед процедурою помочитися, повісті підмивання зовнішніх статевих органів за допомогою антисептичних засобів. Дівчатам під час курсу лікування необхідно уникати статевих контактів або використовувати контрацептиви, тому що в цей період різко зростає ризик позаматкової вагітності.

Техніка виконання

Проводити гінекологічну процедуру повинен акушер-гінеколог в умовах клініки (стаціонар), тому що вона відноситься до лікувальних маніпуляцій. Послідовне опис, як роблять масаж матки наступне:

  1. Дівчина повинна зайняти положення в гінекологічному кріслі, як при гінекологічному огляді пацієнтки.
  2. Жінок необхідно прийняти максимально комфортне положення, щоб максимально розслабити черевні, піхвові м'язи під час масажу.
  3. Лікар перед початком розповідає пацієнтки, як правильно дихати, щоб не допускати неприємних відчуттів під час гінекологічної процедури.
  4. Масаж матки проводиться двома руками. Однією з них фахівець впливає на придатки, сам орган зсередини. Другий він здійснює дії через очеревину. Під час процедури клітор, сечовидільної канал не зачіпається.
  5. Тривалість процедури близько 4 хвилин на самому початку і 25 хвилин до кінця курсу. Збільшується тривалість поступово.
  6. Існує декілька технік проведення масажу, фахівець регулярно записує результати маніпуляції, оцінюючи позитивні зміни. Якщо немає позитивної

Тривалість сеансів

Тривалість процедури змінюється з часом, починають з 3-4 хвилин, далі час збільшується до 15-25 хвилин. Тривалість курсу підбирається індивідуально, як правило, вистачає 20 сеансів, але ця кількість може збільшуватися до 40 або 60. Проводяться прийоми кожен день або через день. Після закінчення процедури не можна відразу ж вставати, дівчина повинна 10-15 хвилин лежати без рухів.

Гінекологічний масаж в домашніх умовах

Як правило, проводять цю гінекологічну процедури в стінах лікарні, але при необхідності можна робити і в домашніх умовах. З точки зору проведення масаж стане виконувати складніше, але з часом можу виробитися навички, які дозволять проводити маніпуляції на належному рівні. Перед самомассажем вам потрібно пройти гінекологічне обстеження, здати аналізи, перевірити наявність інфекцій, захворювань і відхилень, які б виступали протипоказання для виконання масажу.

Далі за всіма правилами підготуйтеся і знайдіть зручне для проведення масажу місце. Дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Руки обов'язково повинні бути оброблені антисептичними засобами, надіньте латексні рукавички, щоб не занести інфекцію в статеві органи.
  2. Обробіть геніталії антисептичним засобом.
  3. Для того, щоб стегна зайняли необхідно положення, під спину підкладіть подушку.
  4. Починати слід з повного розслаблення, пацієнтці рекомендується виконати дихальні вправи для розслаблення черевного преса.
  5. Акуратно введіть в піхву середній палець (нігті обов'язково повинні бути короткими) і почніть легкими масажними рухами розминати стінки органу. Не поспішайте, робіть масаж легко, щоб підготувати, розслабити м'язи піхви.
  6. Фаллопієві труби, матка розминаються легкими круговими рухами зі слабким натисканням.
  7. В цей же час іншою рукою необхідно розминати м'язи преса, плавно з невеликим натисканням.
  8. Не повинно бути відчуття дискомфорту або больових відчуттів. Якщо такі є, значить у вас не виходить і слід звернутися за допомогою до лікаря. Іноді такі неприємні відчуття говорять про наявність запального процесу.
  9. Коли закінчите масаж шийки матки, лягайте на живіт і кілька хвилин лежите поки не відновиться звичне кровообіг.
  10. Від статевих контактів на час терапії потрібно відмовитися.

Гінекологічний масаж Норбекова

Це ще один метод лікування безпліддя, запальних або застійних процесів. Називають цей гінекологічної масаж ще аутомассажем, тому що проводиться не стільки фізіологічний вплив, скільки психоемоційний, метою якого є переконати дівчину, що вона повністю здорова. Для стимулювання м'язів матки необхідно вибирати спеціальні вправи, які пропонує автор Норбеков). Техніка процедури наступна:

  1. Перша задача – максимально розслабитися, відчути впевнено. Бажано проводити процедуру, коли вдома більше нікого немає. Займіть зручну позу, можна лягти на спину, сісти в позу лотоса.
  2. Для ефективність такого виду масажу необхідно навчитися медитувати (концентруватися).
  3. Закрийте очі, ментально перемістіть думки в область попереку, сечового міхура. Постарайтеся відчути внизу тепло, яке перетікає від органу до органу. Простір за сечовим міхуром, де знаходиться матка, має наповнитися приємними відчуттями, теплом, що приводить м'язи в резонанс і створює вібрації.
  4. Якщо досягти вібрацій не вдалося, то постарайтеся чергувати концентрацію області попереку і матки, далі запустіть процес скорочення короткочасним усвідомленим напругою прес або промежини.

Протипоказання

Дана гінекологічна процедура, як і будь-яка інша, при певних умовах небажана. Протипоказано проводити масаж при:

  • підвищеній температурі;
  • наявність місячних;
  • пухлинах в придатках або матці;
  • підгострому, гострому запаленні матки, органів малого тазу;
  • туберкульозі інтимних органів;
  • наявність гною в виділеннях або тканинах;
  • хронічних патології статевих органів, які викликала прихована інфекція;
  • уретриті, трихомонадному кольпіті;
  • після аборту або пологів у перші 1-3 місяці;
  • патологіях кишечниках, хворобах статевих органів;
  • при наявності в секреті гонококів;
  • лактація, вагітність;
  • неправильне вроджене положення матки;
  • при хворобливих відчуттів після або під час процедури.

Ціна

Краще, якщо цю гінекологічну процедуру буде робити ваш особистий гінеколог, з якого ви вже встановили довірчі відносини. Це допоможе вам максимально розслабитися і досягти більшої ефективності від масажу. Не слід звертатися до сумнівних лікарів, які практикують поза лікарень. Якщо вам цікаво, скільки ця процедура коштує в Москві, то нижче представлена таблиця з орієнтовними цінами:

Назва установи

Вартість за один сеанс, рублів

Медичний центр «МЕДГОРОД»

250

Медичний центр «Інтелмед»

300

Медичний центр «МедСтар»

400

Клініка «Сімейна»

440

Відео

Гінекологічний масаж - це насправді?! - Ін. Олена Березовська

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!