Недорозвинення матки у жінки - гіпоплазія

Бажана вагітність, виношування здорового малюка і успішні пологи є незаперечною основою щасливого сімейного життя для жінки, проте існують захворювання, які не дають жіночому організму повною мірою реалізувати репродуктивну функцію. Одним з таких недуг є гіпоплазія матки, лікувати яку можливо після ретельного виявлення основних причин виникнення змін та визначення ступеня патології.

Що таке гіпоплазія матки

Таке захворювання жіночої репродуктивної системи обумовлено слабким розвитком або недостатнім формуванням її частин, кожна з яких може бути недорозвиненою. Зменшення розмірів відділів органу не повинно перевищувати 1 см від наступної норми:

  • тіло матки у родили жінок – 7 см;
  • для народжували – 8 см;
  • довжина шийки матки – 2,5 см;
  • товщина слизового шару (ендометрію) – 7 мм.

Під час гінекологічного огляду може діагностуватися гіпоплазія і недорозвинення ендометрію, що є причиною серйозних ускладнень дітородної системи. Після проходження ефективного комплексу терапевтичних процедур можливе нормальне зачаття і виношування малюка. Успіх лікування багато в чому залежить від грамотної діагностики, яка визначає причини недорозвиненості, серед яких буває вроджена і набута гіпоплазія.

Вроджена

Цей вид обумовлений несприятливими чинниками, що роблять шкідливий вплив на внутрішньоутробний розвиток плоду в період вагітності, що негативно позначається на подальшому дозріванні дівчинки. Великий вплив на формування репродуктивної системи має спадковість, передбачає збереження зародкової матки.

Вроджена патологія може стати наслідком генетичних захворювань і аномалій хромосом у матері, яка виношує плід. До негативних факторів, що впливає на формування всіх систем ембріона, відносяться:

  • інфікування організму жінки під час вагітності;
  • паління в період гестації, вживання наркотиків та алкоголю;
  • самостійний прийом лікарських засобів і робота на шкідливому виробництві;
  • затримка розвитку плода в утробі матері.

Набута

Гіпоплазія може розвинутися в дитячому віці та під час статевого дозрівання організму дівчини. Причинами виникнення патології є проблеми з фізичним здоров'ям, з порушенням гормонального балансу із збільшенням психологічного навантаження, включаючи стресові ситуації. Дуже важлива профілактика цієї недуги, що виключає голод і виснажливі навантаження. Матка може зменшитися на тлі:

  • емоційної втоми;
  • частих вірусних та бактеріальних захворювань;
  • неповноцінне харчування;
  • постійної інтоксикації організму.

Ступеня гіпоплазії матки

Недорозвинений орган у дівчини не відповідає нормальним величинам навіть при правильному формуванні його відділів, включаючи тіло, шийку, дно і маткові труби. При визначенні ступеня недорозвиненості враховується не тільки розмір органу, а й співвідношення довжини його порожнини і шийки. Захворювання може поєднуватися з порушенням формування зовнішніх статевих органів, вагіни і придатків. У гінекології розрізняють три ступеня гіпоплазії.

1 ступінь

Патологія, при якій величина дітородного органу становить менше 3 см, при цьому його шийка значно більше самого тіла, порожнину якого не сформована. В даному випадку діагностується фетальна або рудиментарна матка. Даний стан репродуктивної системи призводить до відсутності місячних та безпліддя, що виключає самостійне зачаття і виношування плоду.

2 ступінь

Це ступінь, що характеризується маленьким розміром органу від 3 до 5,5 сантиметрів, а також співвідношенням довжини його тіла матки, її шийки в межах 1:3. Така недорозвиненість визначається як дитяче або інфантильна матка. Це і є відповідь на питання, що таке дитяча матка у дорослої жінки. Діагноз не є вироком і при ньому можливе відновлення репродуктивної функції після проходження комплексної терапії.

3 ступінь

Дана ступінь патології визначається як підліткова матка. При такому виді захворювання розмір порожнини дітородного органу трохи відхиляється від фізіологічної норми і знаходиться в межах від 5,5 до 7 сантиметрів, а пропорція тіла і шийки відповідає нормальному показнику (3:1). Гіпоплазія третього ступеня добре піддається лікуванню, по закінченні якого жінка зможе самостійно виносити і народити дитину.

Ознаки гіпоплазії

Діагностувати недорозвинення репродуктивного органу можна як у підлітковому, так і в половозрелом віці. При огляді в гінекологічному кабінеті можуть бути виявлені ознаки генітального інфантилізму, включаючи недорозвинення зовнішніх статевих губ, відсутність волосяного покриву на лобку і виступає головка клітора. Для цього захворювання характерне вузьке піхву, конічна шийка і загин матки (гиперантефлексия).

Синдром дитячої матки проявляється такими симптомами, як порушення менструального циклу, альгодисменорея (больові відчуття під час місячних) і відставання дівчини в статевому розвитку. Однак основними ознаками гіпоплазії є невідповідність розмірів органу фізіологічним нормам, що діагностується на підставі:

  1. огляду гінеколога;
  2. гормонального обстеження;
  3. даних УЗД.

Ехоознаки

При ультразвуковому скануванні визначаються точні розміри порожнини матки, шийки, товщина ендометрію, наявність непрохідності маткових труб та гіпоплазії яєчників. Такі дані дають можливість визначити ступінь патології і поставити точний діагноз дитяча матка, що є основою успішного лікування захворювання із застосуванням комплексу ефективних методів і передових досягнень сучасної медицини в даній області.

Лікування гіпоплазії

Лікувальний процес даного захворювання залежить від його ступеня і причин, що викликали патологію. Після визначення рівня статевих гормонів в організмі дівчини або жінки призначається індивідуальне гормональне лікування, що дозволяє збільшити розміри матки до фізіологічних норм і відновити менструальний цикл, а в подальшому планувати самостійну вагітність.

Така патологія як дитяча матка у жінки успішно лікується гормональними препаратами в поєднанні з різними методами фізіотерапії, включають:

  • индуктотермию;
  • гінекологічний масаж;
  • діатермію;
  • УВЧ-терапію;
  • парафінолікування;
  • магнітотерапію;
  • озокеритолікування.

Для відновлення репродуктивної функції в комплексі з іншими процедурами призначають:

  1. грязелікування;
  2. вітамінотерапію;
  3. лазеротерапію;
  4. ЛФК.

Гіпоплазія матки і вагітність

При наявності гіпоплазії дуже високий ризик прояву трубної вагітності, викиднів, сильних токсикозів та передчасних пологів, що значно знижує можливість виношування плода, тому у багатьох виникає природне запитання – чи можна завагітніти з дитячої маткою і виносити плід. Сучасні досягнення в гінекології дають можливість повністю відновити репродуктивну функцію при такому типі патології.

При діагнозі рудиментарна матка випробувати радість материнства можливо тільки з допомогою ДРТ: сучасні допоміжні репродуктивні технології успішно застосовуються при безплідді. У разі збереження функцій яєчників використовується ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), а при поганому виношуванні плоду призначається штучне запліднення за технологією сурогатного материнства.

Відео

Гіпоплазія матки - Ін. Олена Березовська -

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!