Причини позаматкової вагітності у жінок, ознаки і розвиток на ранніх термінах

При протіканні класичної вагітності запліднена яйцеклітина прикріплюється до матки, але відомі непоодинокі випадки прикріплення за її межами. Цей стан носить назву внематочного розвитку плода, причинами якого можуть стати різні фактори. Корисно знати, що служить виникненням відхилення у прикріплення яйцеклітини.

Як відбувається позаматкова вагітність

Приблизно 1,5% всіх розвитку плода протікають поза матки. Закупорювання маткової труби або її порушення служать основною причиною, по якій запліднене яйце після зачаття не потрапляє в матку. З-за цього воно кріпиться на тому місці, де зупинився – це може бути стінка маткової труби, яєчники, шийкова або черевна порожнина. Ці органи не мають функції розвитку плода, їх стінки не розтягуються, тому місця для ембріона не вистачає.

Якщо розвиток ембріона поза матки упустити з виду, на 5 тижні терміну зовнішня оболонка ембріона розвинеться і проросте в стінки органів з їх розривом. Виникає сильна кровотеча, різкі болі, що нагадують сутички, стає погано, паморочиться голова, жінка втрачає свідомість. Якщо пошкоджується великий посудину, то через крововтрати жінка піддається ризику смертельного результату.

У разі коли розривається не стінка органу, а оболонка плодового яйця, воно виходить у черевну порожнину. Такий стан отримало назву трубного аборту, що супроводжується сильним болем внизу живота, загальною слабкістю, кружлянням голови. Ці симптоми виражені не так сильно, ніж при трубному розрив, і протікають повільніше. Поступово біль проходить, що створює враження про нормальний стан організму, але кровотеча продовжується. Воно може призвести до тяжких наслідків, так що краще на будь-якому терміні розвитку слабкості йти до лікаря.

Небезпечним робиться розвиток плоду поза матки тому, що неможливо виявити його на ранніх термінах. Вона протікає схожими симптомами з маткової – затримка менструації, нудота, розм'якшення матки, утворення жовтого тіла в яєчнику. Навіть вже при кровотечі і розрив стінок органів патологію легко сплутати з апендицитом, апоплексією яєчників або іншими патологіями гострого характеру, що вимагають хірургічного втручання.

Єдиним способом виявлення вважається УЗД, при якому лікар визначає знаходження плодового яйця, рідини в порожнині живота, освіти в придатках. Вірогідним лабораторним шляхом виявлення відхилення служить тест на рівень хоріонічного гонадотропіну, норма якого при різних течіях виношування плоду відрізняється за своїм цифровим показниками.

Лікування патології проводиться операціями:

  • тубектомія – лапароскопія, видалення маткової труби, підвищує ризик повторного дефекту;
  • туботомія – лапароскопія, видалення плодового яйця з трубним збереженням, розподілом спайок;
  • лапаротомія – порожнинна операція з вирізуванням маткової труби.

Чому буває позаматкова вагітність

Основними причинами позаматкової вагітності виходять:

  • запальні процеси в яєчниках і трубних порожнинах після аборту;
  • вроджена нерозвиненість маткових труб;
  • гормональні відхилення.

Фізіологічні причини позаматкової

Нерідко зустрічаються причини позаматкової вагітності – це фізіологічні відхилення від норми. У жінок бувають занадто довгі, звивисті або короткі недорозвинені труби, які заважають проходженню яйцеклітини, яку сперматозоїд запліднив. В результаті вона розвивається і кріпиться не в порожнині матки, а до її трубі. Також перешкоджають процесу проходження кісти на яєчниках, пухлини, запалення органів малого тазу, пороки і затримка в розвитку статевих органів.

Чому відбувається позаматкова вагітність при ЕКЗ

Метод допоміжної репродукції ЕКО служить причиною, з-за чого може бути позаматкова вагітність. В результаті стимулювання організму гормонами і підсаджування в матку декількох запліднених яйцеклітин з метою приживання хоча б однієї, перше плодове яйце може закріпитися в матці, а решта – за її межами. Таке виникає рідко, порівняно з умовами маточного протікання процесу.

Чому виникає позаматкова вагітність при захворюваннях

Найпоширенішою причиною розвитку плоду поза матки вважається наявність трубних спайок або в черевній порожнині. Вони утворюються внаслідок перенесеного запального процесу або хронічного запалення маткових труб. Служать причинами запалення зниження імунітету, переохолодження, несумлінне ставлення до здоров'я, гігієну. Хронічне запалення стає при непролеченных статевих інфекціях.

Ще одним стимулюючим фактором розвитку патології є перенесена операція – лапароскопія, порожнинне втручання. Все це створює перешкоди на шляху заплідненого яйця. До причин відносять хронічний цистит, запалення уретри, ендометріоз. Щоб уникнути ненормального перебігу вагітності, жінці потрібно відповідально ставитися до здоров'я, відвідувати гінеколога і здавати аналізи.

Від чого буває позаматкова вагітність при ендокринних порушеннях

Інші, нерідко зустрічаються причини позаматкової вагітності – ендокринні відхилення і порушення. До них відносяться гормональний фон, викликає звуження просвіту труби і уповільнення її скорочень, тривале застосування гормонів, оральних контрацептивів, вставка спіралі, стимуляція овуляції. Щоб знизити ризик від їхнього впливу, треба пити медикаменти за призначенням лікаря, під його контролем і не допускати самолікування.

Відео: з-за чого відбувається позаматкова вагітність

Два життя під загрозою. Позаматкова вагітність

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!