Рання сивина у жінок - причини появи

Однією з ознак зрілого віку вважається поява сивини. Якщо волосся починає сивіти в молодому віці, то це явна ознака будь-якого відхилення в організмі жінки. Раннім вважається поселення, яке з'явилося у віці 20-30 років.

Механізм знебарвлення волосся

Поява сивини – природний фізіологічний процес. Механізм її утворення не залежить від віку. Сивина формується однаково як у жінок зрілого віку, так і у молодих дівчат. За забарвлення волосся відповідає меланін – пігмент, що виробляється меланоцитами, які розташовані у волосяних фолікулах. Вони синтезують оссимеланин, феомеланін, еумеланін і триохромы. Всі вони є різновидами меланіну. Освіта сивини відбувається в кілька етапів:

  1. Після 30-річного віку кожні 10 років функції меланіну згасають на 10-20%.
  2. Також відбувається поступове відмирання меланоцитів. Внаслідок цього синтез меланіну сповільнюється, а потім – повністю припиняється.
  3. Спочатку при старінні меланоцитів барвний пігмент витісняється, починаючи від коріння. Надалі відбувається знебарвлення волосини.
  4. З-за відсутності меланіну структура волосся стає пористою.

Причини ранньої сивини у жінок

Всього існує три варіанти посивіння волосся: фізіологічний (вікове), вроджена (пов'язане з відсутністю пігменту у волосі), пресенильное. Останній вид і являє собою ранню сивину у жінок, яка проявляється до 30 років. При фізіологічному посивінні меланоцити старіють. У разі передчасної сивини відбувається зниження активності пигментопроизводящих клітин або повна їх загибель.

Внутрішні

Причина сивого волосся в молодому віці може критися у різних захворюваннях внутрішніх органів. Окремо варто відзначити генетичну схильність. Якщо у представників старшого покоління була рання сивина, то більшість дітей успадкують цю особливість. Інші більш серйозні причини появи сивого волосся в молодому віці:

  • Дефіцит вітамінів або мікроелементів. Ранню сивину може викликати брак марганцю, селену, міді, цинку. Те ж стосується дефіциту вітамінів групи А, В, С, залізодефіцитної анемії.
  • Сильний стрес. Через вироблення в стресовій ситуації адреналіну може порушитися зв'язок меланіну з протеїном волосяного покриву.
  • Незбалансоване харчування. Захоплення монодієти і жорсткими дієтами викликає нестачу вітамінів і мінералів, що погіршує функцію меланоцитів.
  • Шкідливі звички. Зловживання алкоголем і куріння викликають передчасне старіння організму.
  • Захворювання ендокринної системи та органів травлення. Провокують порушення обміну речовин, що позначається і на волоссі.
  • Захворювання, що викликають порушення пігментації. До таких відносяться альбінізм, вітіліго, туберозний склероз. Сивина за них може з'явитися в будь-якому віці.
  • Передчасний синдром старіння, включаючи прогерію і синдром Вернера. Це дуже рідкісні захворювання. При них у людини присутні і інші ознаки старіння, такі як слабкі кістки, зморшкуватість, катаракта та ін
  • Гормональний дисбаланс. Для жінок характерний нестабільний рівень гормонів під час вагітності, менопаузи, при поликистозе яєчників. Це може викликати виснаження нервової системи, ендокринні патології.
  • Аутоімунні патології. Викликають вироблення антитіл, які руйнують меланоцити.
  • Серцево-судинні захворювання. Викликають кисневе голодування волосяних цибулин, з-за чого розвивається недолік меланіну.

Зовнішні

На стан меланоцитів впливають і деякі зовнішні фактори. Більшість з них не пов'язані з якими-небудь захворюваннями. Чим більше негативних зовнішніх факторів спостерігаються одночасно, тим вище ризик появи ранньої сивини. Так, сиве волосся у 30 років у жінок можуть виступати наслідком:

  • Негативного впливу ультрафіолету. Тривале перебування на сонці викликає зменшення кількості меланіну.
  • Рентгенівського опромінення. Може викликати осередкове прояв ранньої сивини.
  • Поганої екології. Сприяє раннього старіння всього організму.
  • Прийому лікарських препаратів. Особливо це стосується антибіотиків, які негативно позначаються на імунітеті та обмін речовин.
  • Неправильного або недостатнього догляду за шкірою голови і волоссям. Сюди відносяться перебування на морозі або сонці без головного убору, використання агресивних засобів, часті фарбування, знебарвлення перекисом водню, хімічна завивка і укладання.

Відео

Рання сивина. Рання сивина причини...

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!