Алергічні реакції у грудних дітей - причини і ознаки, як виявити алерген і лікування

Поширена і неприємна проблема – алергія у немовляти: організм немовляти ще не виробила необхідних захисних реакцій, тому будь алерген – продукти харчування, тканини, пил, пилок рослин, шерсть домашніх тварин, може провокувати алергічну реакцію. Лікувати її часто буває складніше, ніж у дорослого, тому важливо точно діагностувати джерело роздратування і уникати контактів дитини з ним. Які бувають причини роздратування і які засоби можна застосовувати без шкоди для дитини, розглянемо в цій статті.

Що таке алергія у немовлят

Відомо, що алергія у немовляти – це процес підвищення чутливості шкіри, кишечника до тих чи інших алергенів. Вона може бути харчового і нехарчового походження: дратівливу реакцію у дитини може викликати абсолютно будь-який харчовий продукт, а також побутові явища, такі як пил, хімічні засоби, домашні вихованці. Алергія у новонароджених може виявлятися висипом на тілі, порушеннями шлунково-кишкового тракту або респіраторного алергози дихальної системи.

Як виглядає алергія у немовлят

Роздратування може перебувати на сідницях, животі і обличчі малюка, лущиться волосиста частина голови, брови. Алергія у немовлят виглядає як почервоніння, дрібна висипка, полущені ділянки шкіри, підшкірний набряк слизових, пітниця, кропив'янка, попрілості. Якщо шкірні прояви виникають, навіть враховуючи правильний, регулярний догляд – можливо, виною всьому алерген.

Алергія у грудничка на обличчі

Проявляється алергія у грудничка на обличчі у вигляді діатезу, ряд характерних симптомів, які розташовуються на щоках, лобі, підборідді, мають вигляд червоних, сухих плям різного розміру, висипу, дрібних водянистих прищиків. Вони з'являються безпосередньо після прийняття їжі, або через якийсь час після контакту з алергеном, потім сходять частково або повністю.

Такі симптоми можуть викликати у дитини неприємні відчуття: свербіж, незначне печіння, відчуття стягнутості шкіри. При ураженні обличчя потрібно постаратися не дати дитині розчісувати сверблячі місця руками, адже це може не тільки поширити висип по всьому обличчю і тілу, але і спровокувати появу виразок, дрібних ранок, які у грудних дітей гояться довго.

Причини алергії у немовлят

Серед причин алергії у немовлят можна виділити реакції харчового і нехарчового походження. Важливу роль відіграє спадковість: діти, в чиїх сім'ях неодноразово зустрічалися випадки бронхіальної астми, дерматиту, хронічного нежитю, схильні до підвищеного ризику розвитку алергічних реакцій з народження. Ще один фактор – час початку грудного вигодовування і природні імунні здібності дитини.

Харчова алергія у немовлят

Частий подразник – білок, який міститься в готових молочних сумішах і навіть компоненти, що входять до складу грудного молока. Харчова алергія у немовляти проявляється висипаннями на шкірі, проявами з боку кишечника: часті зригування, рідкий стілець, запор, біль у животі. Дихальна система може бути утруднена спазмами, закладеністю носа. Можна перерахувати такі джерела проблеми:

  1. В раціоні годуючої мами такі продукти: шоколад, каву, гриби, риба і морепродукти, екзотичні фрукти, червоні овочі, соки концентровані соки, незбиране коров'яче молоко, курячі яйця, мед, смажені і копчені страви, жирне м'ясо, ковбасні вироби, сир з пліснявою, консерванти, емульгатори, барвники.
  2. Готові молочні суміші, що містять білок, лактозу, злаки, сою, мед. Необхідно перевіряти суміш на алергенність перед початком годування.
  3. Роздратування у дитини може бути наслідком неправильного харчування матері під час вагітності, захворювань, інфекцій, куріння.
  4. Перегодовування дитини може бути причиною алергії.

Контактна алергія у немовлят

Може розвинутися алергія у дитини грудного після взаємодії з потенційними подразниками: побутовою хімією, тваринами, пилком рослин. Навіть при найобережнішому догляду, дитина контактує з навколишнім середовищем і виробляє відповідні реакції, які не завжди проходять безслідно. Контактна алергія у грудничка може бути спровокована наступним:

  • пилом, кліщами, клопами;
  • парфумерією, косметикою (як дитячої, так і тієї, яку використовують дорослі);
  • кімнатними рослинами;
  • домашніми тваринами (будь-якими, навіть бесшерстными);
  • побутовою хімією (пральними порошками, засобами для миття посуду, освіжувачами повітря).

Як визначити, на що алергія у немовлят

Методи діагностики розрізняються в залежності від віку дитини. Визначити, на що алергія у немовлят, допоможуть спеціальні аналізи, лабораторні дослідження у фахівців: педіатра, алерголога, дієтолога. Дітям після року проводять спеціальні шкірні тести, проби на виявлення подразника: наносять на шкіру різні речовини і спостерігають реакцію. Як виявити алерген у немовляти:

  • огляд;
  • опитування батьків щодо вживаних продуктів, дієта мами;
  • аналізи крові (перевірка рівня імуноглобуліну Е, еозинофілів);
  • УЗД органів черевної порожнини.

Алергія на білок у грудничка

Міститься білок як у материнському молоці, так і молочних сумішах, у вигляді коров'ячого, козячого молока, сої. Алергія на білок у грудничка може з'явитися як одразу, через 10-30 хвилин після годування, так і протягом декількох днів. Білок казеїн, що міститься у тваринному молоці, є термостабільним – тобто, не руйнується при нагріванні, діти виявляють алергію на нього.

При алергії на білок важливо ретельно контролювати раціон годуючої мами, додавати в нього більше каш, кисломолочних продуктів, пісного вареного м'яса і овочів, сухофруктів, печених яблук; алергічна їжа повинна повністю виключатися. Для таких дітей виготовляють молочні суміші з часткою білка не більше 3,5 кДа, при переході на повноцінне харчування починають з пюре з білих і зелених овочів.

Алергія на суміш у грудничка

До складу більшості сумішей для штучного вигодовування входить коров'яче молоко, тому що воно схоже з жіночим; рідше – козяче або соєві продукти. Потрібно уважно читати вміст на упаковці, не допускати алергічних продуктів. Алергія на суміш у грудничка може бути викликана злаковими, які містяться в штучному харчуванні. При виявленні симптомів, слід відразу ж звернутися до лікаря і індивідуально підібрати гіпоалергенну суміш.

Через скільки проходить алергія

Якщо виключити алерген з раціону або сфери впливу – алергія проходить не дуже швидко, за кілька тижнів. Часта причина висипань на тілі немовляти – це первинні гормональні перебудови, пристосування організму під умови навколишнього світу, після перших контактів з водою, різними речовинами. В такому випадку дієта може не надавати видимого впливу і реакція проходить сама. Якщо ж проблема в конкретному аллергене, то прискорити одужання можуть лікарські мазі, краплі, ванночки для купання.

Лікування алергії у немовляти

Чим лікувати алергію у немовлят – складне питання, яке вимагає детального аналізу причин та особливостей її прояву. При ураженні декількох областей одночасно, краще відразу застосовувати комплексну, медикаментозну терапію. Таке лікування алергії у немовляти включає в себе усунення ознак подразнення, розладів кишечника, нежитю, бронхіальних хрипів, обов'язкову дієту для мами і дитини. Жорсткий гіпоалергенний режим слід дотримуватися перші 2 тижні, потім коригувати меню, додаючи в нього перевірені, переносимі продукти.

Якщо ознаки алергії сильні і доставляють дитині дискомфорт, то проводити всі процедури краще під наглядом лікаря, після вибору відповідного способу лікування. Строки додавання в раціон прикормів, овочевих і фруктових сумішей не повинні порушуватися: більш ранній прикорм може викликати тривалу алергію, а тривале грудне вигодовування – принести масу ускладнень у майбутньому.

Засіб від алергії для немовлят

Для боротьби з алергічним роздратуванням допустимо використання окремих медикаментів, розроблених спеціально для немовлят. Вони призначаються, якщо дієта та обмеження контактів з алергеном не надають потрібний результат. З усіх засобів від алергії для немовлят ефективні антигістамінні, гормональні, адсорбенти, місцеві засоби, препарати для відновлення мікрофлори кишечника. Важливо вивчати склад використовуваних ліків: вони можуть містити ще більш небезпечні алергени. Які засоби можуть допомогти, якщо алергія у дитини:

  • Краплі – нешкідливий Фенистил: дозволено з 1-го місяця, має легкий седативний ефект, знімає свербіж, усуває симптоми алергії, не викликає звикання. Зіртек, Цетиризин, Кларитин можна почати приймати з 6-ти місяців, вони мають протизапальну, протиалергічну дію.
  • Мазі – для нанесення на обрані, не запалені ділянки шкіри.
  • Ентеросорбенти – при симптомах кишкової алергії.
  • Для дітей до року – очні краплі Олопатадин, Азеластин, активоване вугілля, інші ліки без седативних та інших побічних ефектів. Таблетки вугілля потрібно розчиняти у воді, капсули в м'якій оболонці можна давати дітям від двох років.

Бепантен при алергії

Відомо, що Бепантен – це зовнішній препарат для швидкої регенерації тканин, загоєння, зволоження шкіри. Він являє собою м'яку емульсію, яка має щільну текстуру і характерний запах; основна діюча речовина – декспантенол. Бепантен при алергії показує хороші результати: заспокоює шкіру, бореться з опрелостями і почервоніннями. Протипоказаний тільки при підвищеній чутливості, виявленої під час застосування; безпечний і нетоксичний.

Протиалергічні препарати для немовлят

Для лікування різних видів роздратування у грудної дитини призначають такі форми препаратів, як таблетки, ін'єкції, краплі, сироп, причому більшість коштів заборонені для дітей віком року. Вибрати потрібні медикаменти допоможе лікар-алерголог, самолікування в цих випадках вкрай небезпечно і небажано. Протиалергічні препарати для немовлят випускаються в рідкій формі, так як ковтати таблетки маленькі діти не можуть, їх можна подрібнити в порошок і розчиняти у воді. Протиалергічні препарати, які повинні бути в аптечці кожної мами, це:

  • Фенистил-гель – ефективний зовнішній засіб, знімає свербіж, не сушить шкіру, допомагає при помірних висипаннях.
  • Після півроку – Зіртек, Кестин, Кларитин, Гисманал, Перитол.
  • Еріус при набряках слизової.
  • Смекта, Ентеросгель при кишковому розладі, Сорбекс.
  • При дисбактеріозі – Бебинорм, Лінекс.
  • Азеластин, Кетотифен для дітей до 6-ти місяців.

У чому купати дитину при алергії

При алергічної реакції у немовляти можуть допомогти купання в лікувальних ванночках. Цей давній народний метод допоможе заспокоїти свербіння, запальні процеси, пом'якшити сухі ділянки шкіри. Купати дитину при алергії можна в розчинах ромашки, череди, календули; хороші результати згідно з відгуками має відвар лаврового листа, при цьому всі трави краще купувати в аптеках: вони повинні бути абсолютно чистими. Кілька правил водних процедур:

  • Використовувати тільки 1 вид трави, щоб зрозуміти, чи є у дитини дратівлива реакція на якусь з них.
  • Перше купання має тривати не довше 5-ти хвилин, наступні – по 15.
  • Застосовувати ванночки для дитини частіше, ніж 2 рази в тиждень, небажано.
  • Обполіскувати водою після ванни використовувати мило та інші засоби під час купання не потрібно – це тільки зіпсує лікувальний ефект.
  • Слід уникати таких трав, як туя, рокитник, чистотіл, пижмо, полин.
  • Перед купанням відвар процідити.
  • Температура води для немовляти – близько 40 градусів.
  • Відвар повинен бути не занадто міцний.

Фото алергії у немовляти

Відео: Як проявляється харчова алергія у немовлят

Харчова алергія у немовлят. Діатез у малюка. Лікування дитячої алергії і діатезу. Догляд за дитиною

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!