Лікування себорейного дерматиту на обличчі і волосистої частини голови народними засобами, шампунями і мазями

Неприємне захворювання себорейний дерматит може проявитися у будь-якої людини, тому що його викликає грибок, що живе на шкірі. Під впливом несприятливих факторів – неправильне харчування, шкідливих звичок або спадковості – він починає рости, утворюючи пластівці, лусочки і червоні плями. Лікування його складний, але ефективний.

Як лікувати себорейний дерматит

Основними напрямками лікування, що передбачає, як позбавитися від себореї, вважаються:

  • використання спеціальних шампунів, мазей, таблеток для усунення лусочок і червоних плям;
  • дієта, відмова від шкідливих продуктів, збалансоване харчування;
  • застосування натуральних методів лікування – мазей, ванн, відварів трав;
  • підвищення імунітету, лікування хронічних захворювань, які спричинили прояви дерматиту.

Лікування триває до повного зникнення симптомів себорейного дерматиту. Після цього його не можна зупиняти, тому що ознаки можуть повернутися. Щоб цього не сталося, необхідно проводити профілактичне лікування – раз на тиждень користуватися шампунями і мазями, зберігати правильний раціон харчування, підвищувати імунітет і звертатися до лікаря при відхиленнях роботи нервової і ендокринної систем від норми.

Як вилікувати себорейний дерматит на голові

При прояві симптомів на волосистої частини голови у вигляді відшарування лусочок шкіри, лущення або появи свербежу рекомендується звернути до лікаря. Він призначить лікування себорейного дерматиту шкіри голови, яке полягає у використанні шампунів з активними діючими речовинами (кетоконазол, цинк, сульфід селену і саліцилова кислота). Популярними шампунями є Себазол і Нізорал, вони мають протигрибковим ефектом, звужують пори, видаляють надлишки сала, покращують кровопостачання коренів волосся.

Застосовуються шампуні щодня, а для профілактики себорейного дерматиту використовуються двічі в тиждень. При важких випадках лікарі рекомендують втирати мазі в шкіру голови, діяти струмами (дарсонвалізація), проводити кріомасаж. Під час лікування слід відмовитися від фарбування волосся, використання укладальних засобів. Хворим радять перейти на правильне харчування і зміцнювати імунітет. Тривалість лікування – поки не зникнуть симптоми.

Лікування себорейного дерматиту на обличчі

Якщо шкіра обличчя на фото виглядає сухо і лущиться, то запальний себорейний процес можна усунути застосуванням спеціальної гіпоалергенної косметики:

  • Для очищення випускаються безводні кошти – лосьйони, тоніки (аптечні фірми Акридерма, Биодерма).
  • Лікування себореї на обличчі, брови, вуха і століттях спрямоване на зменшення запалень – для цього застосовуються бовтанка з цинком Ціндол, протигрибковий крем Ламізил або будь-який інший з пиритионом цинку.
  • Для підняття місцевого імунітету застосовують імуномодулятори Элидел і Протопик, але тільки за рецептом лікаря.

Лікування себореї на тілі

Якщо у дорослого або дитини проявляється себорейний дерматит на тілі, то головним завданням лікування стає зменшувати запалення і лущення, усувати свербіж. Шкіра грудей і спини вимагає ретельного очищення протигрибковими (Ламізил) і гіпоалергенними медикаментами. З мазей потрібно наносити кошти з кортикостероїдами (Элоком) і групою ретиноїдів (Ретасол, Ретиноєва мазь). При загостренні або внесення в уражені ділянки бактеріальної інфекції, прояві екзематіда застосовують імуномодулятор Элидел.

Якщо себорейний дерматит вражає складки тіла, використовують рідина Кастеллані, присипки з цинком, спреї для регулювання виділення секрету залоз і поту. Для поліпшення стану шкіри всередину призначаються вітаміни А і Е, після зупинки активного запального процесу рекомендовано пройти курс косметичних процедур – чистку, обгортання, УФ-опромінення. Для профілактики загострення пацієнта переводять на правильне харчування.

Дієта при себорейному дерматиті

Особливу увагу при захворюванні себорейним дерматитом звертають на лікування дієтою, яка нормалізує обмінні процеси в організмі, викликаючи підвищену активність грибка. Основними принципами правильного харчування при себорейному дерматиті є:

  • відмова від жирного м'яса, ковбас, заміна їх рибою – лососем, оселедцем, скумбрією;
  • включення в раціон м'яса індички, сирів, козячого молока замість коров'ячого;
  • відмова від білого хліба і макаронів, включення рису, гречки, кукурудзи, картоплі, бобових;
  • обмеження вживання цукру, цукерок, кондитерських виробів, випічки;
  • виняток газованої води, заміна її трав'яним чаєм, натуральними соками і водою;
  • заборона на цитрусові, алкоголь, курку, яйця, кава і какао, горіхи, мед;
  • відмова від томатів, малини, полуниці, дині, винограду, ананасів, гірчиці, селери, грибів;
  • в міру рекомендується їсти горох, зелений перець, свинину, банани, кавуни, журавлину, абрикоси, персики та червону смородину;
  • без обмежень можна їсти нежирну баранину, гарбузи, патисони, огірки, яблука, сливу, ріпу, аґрус.

Чим лікувати себорейний дерматит

Грамотно починати лікування себорейного дерматиту на голові аптечними препаратами, які усувають видимі ознаки хвороби. До них відносяться шампуні з кетоконазолом, дьогтем, цинком, саліцилової кислотою і сульфідом селену в складі. Їх використовують щодня, застосовують згідно з інструкцією протягом місяця, поки не вщухнуть гострі ознаки захворювання волосистої частини голови. Після цього дозволено перейти на профілактичне застосування – мити волосся шампунем двічі в тиждень.

Ефективними шампунями для позбавлення від себорейного дерматиту на волосистій частині голови є аптечні препарати:

  • Нізорал – пригнічує грибок, знімає лущення, свербіж.
  • Кето плюс – антимикотик, перешкоджає поширенню збудника.

Себорейні бляшки на голові з-за розчісування допомагають усунути антигістамінні засоби, зволожуючі мазі і гелі. Протигрибкові препарати зупиняють ріст збудника, у важких випадках використовують антибіотики і гормональні мазі (Элидел). Підтримувати нормальний стан шкіри голови, обличчя й тіла допоможуть народні методи лікування, косметичні процедури дарсонвалізації і кріомассажа.

Мазь від себорейного дерматиту

В якості лікувально-профілактичних засобів використовують мазі при себорейному дерматиті. Однією з найпопулярніших є протизапальна паста Сульсена в концентрації 1-2%, яка втирається в чисту шкіру, витримує півгодини і змивається. При запущеному себорейному дерматиті застосовують креми і мазі: Гідрокортизон бутират, Дексаметазон, Афлодерм, Силкарен з протигрибковою дією, знімає запалення, свербіж. Якщо в уражені ділянки занесена бактеріальна інфекція, впоратися з нею може цинкова або саліцилова мазь, лосьйон Дипросалик.

Протигрибкові препарати при себореї

Для усунення збудника або обмеження його зростання при себорейному дерматиті використовуються ліки антімікотікі. До них відносяться:

  • Кетоконазол, Ламізил, Батрафен, Флуконазол;
  • Куріозін, Регецин, дисульфід селену;
  • препарати з дьогтем, ихтиолом.

Якщо на себорейної шкірі немає запалень, використовують мазі, гелі та креми, в іншому випадку – емульсії з глюкокортикостероїдами (Элоком, Локоїд). При шелушениях застосовують кератолітичні засоби (сприяють усуненню зайвих шкірних лусочок і скоринок) з вмістом резорцину і саліцилової кислоти. Після досягнення ремісії себорейного дерматиту вони застосовуються пару раз в тиждень, під час основного лікування – щодня.

Таблетки від себорейного дерматиту

При виявленні генералізованого захворювання лікар прописує таблетки від себореї, що володіють протигрибковою і антигістамінну дію:

  • До антигістамінних ліків для усунення свербежу відносяться Хлоропірамін, Лоратидин.
  • Ефективно допомагають впоратися з грибком Бифоназол, Клотримазол, Флуконазол, Кетоконазол, а з важкою формою дерматиту – Беклометазон, Гідрокортизон.

Антибіотики при себорейному дерматиті

Якщо випадок дерматиту запущений або дуже важкий, доктор прописує антибіотики при себореї. З зарекомендували ефективності лікування виділяють ліки Олететрин, Метациклин або Метронідазол в таблетках, Банеоцин, Фуцидин у вигляді мазі або присипки. Застосування антибіотиків допомагає вразити збудника, зупинити зростання запалень, полегшити стан хворого себорейним дерматитом.

Элидел при себорейному дерматиті

Порівняно новим прийомом в лікуванні захворювання є крем Элидел при себореї – інгібітори кальциневрину, який гальмує поширення запальних клітин. Препарат належить до місцевих імуномодулюючою засобів, направлено чинним проти цитокінів (каталізаторів запалення, почервоніння, свербежу при себорейному дерматиті). За ефективністю він порівнюється з кортикостероїдами, але на відміну від тих більш лояльний до шкіри.

Дарсонваль при себореї

Місцевої косметичною процедурою є дарсонваль при себорейному дерматиті. Це особливий прилад, що впливає на органи імпульсами струму високої напруги (2-24 кВ). За період дії приладом шкіра підсушується, посилюється відділення сухих лусочок, а свіжі клітини епідермісу отримують стійкість до пошкоджень. Дарсонваль впливає і на психосоматику – нормалізує рівень адреналіну і тестостерону, що уповільнює роботу сальних залоз.

Кріомасаж голови

Ефективної физиопроцедурой при лікуванні себореї є кріомасаж. Це локальна терапія, яка полягає в обробці сухих і пошкоджених ділянок рідким азотом або льодом. В результаті шкіра охолоджується, йде свербіж, заспокоюються запалення. Кріомасаж сприяє поліпшенню мікроциркуляції, зміцненню судин, підвищенню місцевого імунітету.

Себорейний дерматит – лікування народними засобами

Крім основної терапії зустрічається лікування себорейного дерматиту народними засобами в домашніх умовах:

  • примочки з маслом чайного дерева;
  • пов'язки з відварів трав: череди, шавлії, календули, подорожника;
  • усунення свербіння протирання шкіри розчином лимонного соку, кашкою цибулі;
  • підвищення імунітету прийомом прополісу, муміє, ехінацеї, лимонника, женьшеню, елеутерококу;
  • лікування антибактеріальним дігтярним милом, маски з реп'яхової олії для волосся.

Відео: чим лікувати себорейний дерматит на голові

Лікування себореї голови

Відгуки

Михайло, 54 рокиДля лікування себорейного дерматиту на тілі лікар після перевірки аналізів порадив мені приймати імуномодулятори, протирати сухі ділянки спеціальної базікою. Я став пити настій ехінацеї, перейшов на правильне харчування, кожні добу втирала в шкіру призначений засіб. Через тиждень стало легше, але я продовжую лікуватися.
Галина, 39 роківДля лікування себорейного дерматиту, який проявився у мене на потилиці, я вибрала різні методи. Мене турбував свербіж, який я знімала масажем, втиранням реп'яхової олії, а потім користувалася пастою Сульсеной. Ці варіанти лікування дали ефект – ось вже рік я не відчуваю проблем, але для профілактики раз на тиждень мою волосся спеціальним шампунем.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!