Мармурова шкіра у дитини, причини виникнення на руках і ногах і лікування

Кожен дорослий може злякатися, коли вперше побачить у новонародженої дитини мармурову шкіру. У деяких випадках цей симптом проходить самостійно, але іноді вказує на наявність іншої патології, яку слід виявити і вилікувати. Нижче буде описано основні прояви захворювання і що слід робити батькам.

Що значить мармурова шкіра

Якщо ви ніколи не бачили щойно народжену дитину, то не слід лякатися, якщо тіло малюка буде багряного, часом синюшного відтінку. Такий колір свідчить про те, що судини ще не оптимізували, не налагодили злагоджено виконувати свої функції. Вже через добу шкіра дитини набуває природний рожевий красивий відтінок. Нормалізація роботи відбувається без додаткової допомоги з боку лікарів.

Злучають та інші ситуації, які часто можна віднести до норми. На тілі малюка з'являється сітчастий малюнок, тому батькам слід знати, що таке мармуровість шкіри і не хвилюватися даремно. Дане явище може бути тимчасовим або постійним, воно пов'язано з порушеннями в роботі судинної системи, патологічними чи фізіологічними факторами. Виділяють кілька варіантів прояви цього захворювання.

Дисхромия

Проявляється мармурова шкіра у грудничка може із-за різних причин. Якщо сітка малюнка не має яскравого вираженого характеру, з'являється періодично, наприклад, із-за перепадів температури, турбується про здоров'я малюка не слід. Як правило, така реакція організму є відповідною реакцією на один з провокуючих чинників:

  1. При ненормованих, часті прийоми їжі може знижуватися еластичність стінок судин, що призводить до появи мармурової сітки на шкірі дитини.
  2. Пошкодження стінок судин під час пологів.
  3. Проявиться малюнок може під впливом сильних фізичних навантажень, до яких належить дитячий плач.
  4. Недоношеність дитини.
  5. Причиною може стати різке зниження температури навколишнього середовища.

Ливедо

Це мармурова шкіра у дорослих, причини розвитку цього захворювання різноманітні, Лікарі виділяють симптоматичний тип патології (малюнок не проходить після зігрівання) та ідіопатичний (фізіологічна реакція шкіри на скачки температури навколишнього середовища у вигляді мармурового малюнка). Останній варіант пояснюється спазмом артеріол, симптоматичне ливедо є наслідком порушення притоку крові до шкірних покривів у зв'язку з якимось захворюванням. До патологій, які можуть викликати мармуровість шкіри, відносять:

  • ревматоїдний артрит;
  • антифосфоліпідний синдром;
  • атеросклероз;
  • червоний вовчак;
  • вузликовий періартеріїт;
  • тромбоцитемія, еритремія, лейкози.

У підлітка

Як правило, поява сітчастого малюнка пов'язано із змінами в рух крові по судинах. Мармурова шкіра у підлітка виникає з тих же причин, що і у дорослої людини. Викликати симптоми захворювання може дисфункція центральної нервової системи, зростання внутрішньочерепного тиску, утворення водянки або кісти. На ніжці дитини може виникати мармуровий малюнок при розвитку туберкульозу. Найпоширенішими причинами ливедо стають наступні стани:

  • захворювання серця;
  • похмілля;
  • дерматит;
  • червоний вовчак;
  • захворювання артерій у зв'язці з холестерином;
  • дизентерія;
  • малярія;
  • индуративная еритема.

Від чого мармурова шкіра

У малюків мармуровий малюнок на шкірі зустрічається нерідко, особливо в перші дні після народження. Проходить симптом самостійно без лікування додатково до 6 місяців, але у негострих випадках може збережуться і до 3 років. Викликана патологія реакцій судинної системи на коливання температури повітря. Поступово налагоджується робота судин і малюнок зникає. Причини мармурової шкіри у дорослих можуть бути пов'язані також з коливаннями умов навколишнього середовища, але частіше ставляться до розвитку інших патологій. Мармурова сітка може проявлятися:

  • ногах;
  • тулуб;
  • руках;
  • особі.

Мармуровість шкіри у грудничка

Організм новонародженого після перебування в утробі ще не готовий до факторів навколишнього середовища, які на нього впливають. Мармуровість шкіри у дитини, як правило, стає реакцією незміцнілої вегетативної системи. Проявляється вона однаково часто як у хлопчиків, так і дівчаток. Захворювання може бути вродженим з причини травмування судин при пологах. Нижче описані найбільш розповсюджені фактори, які впливають на появу мармурової плямистості.

При температурі

Цей фактор провокує спазми судин. Мармурова шкіра у дитини при температурі стає реакцією на проблеми вегетосудинної системи. Для придушення симптому необхідно дати жарознижуючі засоби малюкові, махровим рушником розтерти тіло немовляти. Для зниження температури можна використовувати розчин води з оцтом (розітріть ним дитини). Перед процедурою переконайтеся, що на тілі немає висипу, свіжих ранок.

Фізіологічні причини

Максимально чітко проглядається сітка малюнка на ручках, ніжка. Мармуровість шкіри у дитини може проявлятися по спадковій лінії. Якщо у одного з батьків діагностована вегетосудинна дистонія, то існує ймовірність передати новонародженому цю патологію. На шкірі проявляється захворювання через недосконалість терморегуляції, наприклад, під час купання.

Ще одна ймовірна причина хвороби – перегодовування. Споживання їжі (молочної суміші молока) у великих кількостях призводить до зростання об'єму крові. У судинах не вистачає еластичності, щоб контролювати великий потік, що призводить до їх розширення. Шкірний покрив у малюків значно тонше, ніж у дорослого, тому судинна сітка чітко видно крізь них.

Дитина схильний до різкого набору ваги, частим срыгиваниям при переїданні. Якщо ви помітили ці ознаки, слід зменшити під час годування порції, зробити більш тривалі перерви між прийомами їжі. У 90% випадків патології у немовляти причин для побоювань немає. До 6 місяців життя ознаки проходять: зміцнюється судинна і нервова система.

Патології

На відміну від фізіологічних причин, патологічні не дають так легко позбутися малюнка. Мармуровий колір шкіри в даному випадку стає наслідком певної патології. Це може бути вроджене або набуте захворювання. Звернути увагу і записатися до лікаря слід, якщо є один з наступних ознак:

  • рясне виділення поту;
  • синій носогубний трикутник;
  • бліда шкіра;
  • знижена/підвищена температура;
  • закидання голови;
  • занадто млявий або збуджений стан (тривалий відрізок часу).

Обов'язково потрібно прийти на обстеження до лікаря, якщо є один з цих симптомів. Вони можуть вказувати на розвиток одного з серйозних захворювань:

  • рахіт;
  • аномалії судин, вади серця;
  • Синдрому Дауна, Едвардса;
  • підвищеного внутрішньочерепного тиску;
  • вроджених патологій: сифіліс, генералізована флебэктазия;
  • перинатальна енцефалопатія.

Значний вплив на прояв описаних вище патологій надають асфіксія при пологової діяльності або внутрішньоутробна гіпоксія при вагітності. Складні, тривалі пологи призводять до того, що до головного мозку та інших важливих внутрішніх органів дитини не надходить необхідна кількість кисню. З боку лікаря має бути особлива увага до новонароджених, які перенесли гіпоксію, щодня спостерігатися перший тиждень.

Мармурова шкіра - що робити

У немовлят ця патологія, як правило, проходить самостійно до 6 місяців, але батькам все ж варто визначити причину прояву симптому. Після цього лікар зможе сказати, що робити при мармурової шкіри для запобігання рецидиву. При діагностуванні фахівець враховує:

  • вік малюка;
  • супутні симптоми;
  • спадкові чинники.

Для постановки діагнозу може знадобиться консультація кардіолога, проведення УЗД серця, запис енцефалограми, кардіограми, дослідження головного мозку. Якщо причиною стає перепади температури навколишнього середовища, то дитину потрібно просто занести в тепле приміщення і зігріти, притиснувши до себе. Фізіологічний фактор вирішити набагато простіше, ніж патологічний (про нього було написано вище).

Коли потрібно лікувати

Якщо це вікове прояв, то ні. Лікування мармурової шкіри при патологічній формі полягає в усуненні основного захворювання. Курс лікування призначається лікарем і залежить від першопричини. При фізіологічній формі хвороби потрібно допомогти дитині сформувати хороший судинний тонус. Для цього потрібно:

  1. Часто і регулярно гуляти на свіжому повітрі за будь-якої погоди. Виняток становить екстремально холодна або гаряча.
  2. Виконуйте масаж, нижнім і верхнім кінцівкам приділяйте особливу увагу. Це допоможе поліпшити циркуляцію крові навіть по дрібних судинах.
  3. Дітей старшого віку рекомендується записати в басейн, малюків щодня купайте.
  4. Загартовуйте малюка, імунітет повинен справлятися з хворобами самостійно.

Фото мармурової шкіри

Відео: Мармуровість шкіри у новонародженого

Догляд за шкірою новонародженого

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!