Лікування правця у людини: симптоми і діагностика хвороби

Збудник правця (бактерія Clostridium tetani, звана правцевою паличкою) відноситься в бактеріології до найтоксичнішим мікроорганізмів. Він стійкий до багатьох дезинфікуючим і антисептичну розчинів, агресивних факторів зовнішнього середовища. Цей факт повинен враховуватися при розробці схеми лікування та підборі препаратів.

Комплекс заходів при лікуванні правця

Зараження правцем відбувається контактним способом. Після потрапляння збудника на пошкоджену шкіру або слизові оболонки починається отруєння правцевим токсином – отрутою, виділюваним бактерією Clostridium tetani. Цей процес характеризується гіпертонусом скелетних і гладких м'язів, що провокують судомний синдром – сильні м'язові скорочення по всьому тілу, порушення дихальної, ковтальної функцій із-за спазму відповідних м'язів. Основними завданнями лікування є:

  • знищення збудника в первинному вогнищі інфікування;
  • купірування м'язових судом;
  • підтримка функцій всіх систем організму;
  • профілактика ускладнень.

Етіологічне лікування

Інкубаційний період правця у людини складає від 7 до 10 днів, після чого необхідно як можна швидше почати лікування і провести введення протиправцевої сироватки. Препарат виробляється на основі правцевого антитоксину з імуноглобулінів сироватки кінської крові. Засіб може використовуватися для профілактики захворювання в протягом 10-20 днів з моменту отримання травми. У цьому випадку робиться пробна підшкірна ін'єкція в зовнішню область плеча, а потім за допомогою внутрішньом'язового або епідурального уколу вводиться повна доза (100-150 тис. МО).

Для отримання позитивного ефекту лікування важлива правильна обробка вогнища зараження. Проводять розтин рани та її обробку хірургічним методом – видаляючи відмерлі тканини, вогнища некрозу, чужорідні тіла і інші елементи забруднення. Робляться спеціальні надрізи для забезпечення доступу кисню до глибоко розташованих тканин. Місце травми обколюють протиправцевою сироваткою у наступних дозуваннях:

Вік пацієнтаДозування
Новонароджені дітирозраховується виходячи з ваги (150-500 МО)
Діти800-1500 МО
Дорослі2500-3000 МО
 

Симптоматична терапія

Симптоматичне лікування правця проводиться в стаціонарних умовах спеціально обладнаних палатах інтенсивної терапії. Протягом гострого важкого періоду перебігу правця потрібен постійний контроль всіх показників (частота серцевих скорочень, дихання тощо) з-за високої ймовірності важких ускладнень. При зупинці або порушенні дихання може бути проведена інтубація трахеї. В рамках медикаментозної терапії використовуються засоби наступних груп:

  • Нейролептики: надають виражену протисудомну дію (Хлорпромазин (у поєднанні з Тримеперидином і Дифенгидрамином)).
  • Міорелаксанти: при важкому перебігу допомагають купірувати судомний синдром (Панкуроній, Тубокурарин).
  • Транквілізатори: надають миорелаксирующий ефект (Діазепам).
  • Наркотичні препарати: посилюють дію протисудомних засобів (Тримеперидин – наркотичний анальгетик).
  • Седативні засоби: надають підсилюють дію транквілізаторів та нейролептиків (Димедрол).

Відео

Правець: як уникнути зараження і зберегти життя

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!