Симптоми і лікування кишкового грипу у дорослих і дітей

Ротавірус, або кишковий грип – це захворювання інфекційного характеру, при якому уражається слизова кишечника (виникає пронос), йому схильний як дитина, так і дорослий (частіше протікає в легкій формі). У дітей головний і підступний симптом грипу – частий і водянистий стілець. Захворювання заразне. Дізнайтеся про причини появи, як лікувати і проводити профілактику.

Що таке кишковий грип

Кишковий або шлунковий грип – це інфекційне захворювання, яке викликається ротавирусами. Недуга проявляється кишкових, респіраторних синдромами. Збудниками кишкового виступають віруси сімейства Reoviridae, які по антигенній структурі схожі. Якщо розглядати їх за допомогою мікроскопа, нагадують колеса, з чітким обідком і короткими спицями. Цю вірусну патологію почали вивчати на початку 70-х років минулого століття, тоді їх виявили у слизовій оболонці тонкого кишечника хворих дітей.

Джерело інфекції – хвора людина або носій. В молодшому віці дитини джерело – мати, а в більш старшому – навколишні діти, епідемія в дитячих садах, спалаху кишкового вірусу в школах, гуртках і т. д. В перші дні з'являються симптоми кишкового грипу, а хворий небезпечний для оточуючих, адже в цей період утримання колоній вірусу у випорожненнях досягає колосальних цифр. Тварини даний вірус не передають.

Як передається

Основним механізмом передачі ротавирусных інфекцій є фекально-оральний шлях (вірус потрапляє через рот). По-народному називають «хворобою брудних рук» (як будь-яке отруєння). Вірус живе в продуктах і будь воді, тому здатний масово передаватися через неї. Контактно-побутовий шлях передачі зустрічався одинично. Зараження ротавірусної інфекцією відбувається через молочну продукцію: це пов'язано з життєвим циклом вірусу і особливостями обробки продуктів з молока. Прекрасно себе почуває збудник на холоді, може зберігатися так довго.

Потрапляючи в організм, вірус, як правило, проникає в слизову оболонку кишечника (частіше вражає тонкий) і запускає процес руйнування ворсинок кишки. Травним трактом синтезуються ферменти, які допомагають розщеплювати їжу. Внаслідок цього надходить їжа не може нормально переваритися, а в просвіті кишок накопичуються дисахариди, які притягують воду і солі. Вся ця суміш виводиться організмом за допомогою сильного проносу, організм поступово зневоднюється, слабшає.

Інкубаційний період

Так званий інкубаційний період – це проміжок часу від моменту потрапляння вірусу всередину біологічного об'єкта до виникнення перших симптомів запалення. Іноді його називають латентним. Грип має нетривалий інкубаційний період захворювання триває від 15 годин до трьох днів, далі слід гострий період – 3-7 днів, і період відновлення – від 4-х до 5-ти діб.

Симптоми

Симптоми кишкової інфекції різноманітні. У багатьох дітей інфекція протікає важко, супроводжується підвищенням температури тіла до 39°С і вище. Якщо захворювання у дорослих, дітей з сильним імунітетом протікає легко, виражена лихоманка не спостерігається. Нюанси:

  1. Хворі скаржаться на больові відчуття в шлунку, часту сильну нудоту і блювоту. Іноді при огляді виявляють легке почервоніння горла і збільшення лімфатичних вузлів на шиї.
  2. Характерно поява рясного рідкого стільця з вираженим різким кислим запахом, без крові і слизу. Якщо ж приєднується кров або слиз, це свідчить про наявність супутнього захворювання. Запалення шлунка і тонкої кишки при харчових інфекціях називають гастроентеритом.
  3. У дітей – часта блювота. У дорослих частої блювоти може не бути або виникає одноразово.
  4. Є ознаки ураження верхніх дихальних шляхів (закладеність носа, утруднене ковтання).
  5. Можливі прояви ГРВІ з кишковим синдромом у дорослих.

Діарея

Випорожнення часті, мають водянисту структуру, різкий смердючий запах, зелені або мутнувато-білі. Кишкова форма грипу супроводжується гучним бурчанням в животі, часті позиви до дефекації і продуктивні. При кров'янистих прожилках в калі або випаданні слизових грудок слід задуматися про приєднання інших респіраторних інфекцій, серйозних захворювань, бактеріальних інфекцій, таких як шигельоз, ешеріхіоз. На фоні частого діареї розвивається зневоднення різних ступенів. У дорослих кишкова інфекція без поносу – не рідкість.

Блювота

Ще один небезпечний і характерний симптом, який викликає кишковий вірус, швидко призводить до зневоднення. Прояв клінічного симптому у дорослих, як правило, виникає одноразово, а у дітей поєднується з діареєю. Що цікаво, прояв гострої діареї виникає відразу після блювоти або одночасно. Блювота при ротавирусе може зберігатися до 3-5 днів, що веде до втрати життєвих сил організму дитини.

Симптоми у дітей

У дітей, з-за слабкого дитячого імунітету, хвороба протікає складніше і в більш важкій стадії. Сильна інтоксикація організму, часта блювота і водяниста, з'являється діарея, яка може досягати 10-ти разів на добу, іноді більше. Грип з проносом і температурою призводить до дегідратації, яка розвивається у 75-85% обстежених дітей, часто провокує розвиток ниркової недостатності і гемодинамічних розладів.

Кількість виділеної дитиною сечі значно зменшується, може спостерігатися альбумінурія (альбуміни в виділюваної сечі). Часто поява лейкоцитів, еритроцитів в сечі, підвищується залишковий азот у сироватці даху. Початок захворювання супроводжується лейкоцитозом (підвищення лейкоцитів), після періоду розпалу – лейкопенія (зниження кількості лейкоцитів крові).

Причини

Часто хвороба виникає при вживанні немитих фруктів, кишковим вірусом заражаються при недостатній обробки м'ясо-молочних продуктів, через брудні руки і воду. Бактеріальні причини зараження:

  • кишкова паличка;
  • Shigella;
  • сальмонели.

Вірусні причини:

  • калицивирусы;
  • норовіруси;
  • аденовіруси;
  • астровіруси.

Ще відомі паразитарні причини. Паразити – це мікроорганізми крихітних розмірів. Вони рідко стають причинами грипу. Найчастіше зараження відбувається лямбліями або Cryptosporidium. Подібна симптоматика може викликатися хімічними токсинами, важкими металами, специфічними лікарськими препаратами (аспірином, антибіотиками, стероїдами, проносними засобами).

Кишковий грип під час вагітності

При вагітності складно виявити грип вчасно. Симптоми можна переплутати з токсикозом вагітних на ранніх термінах, з гестозом – на пізніх. Вірус не представляє для плода серйозної загрози, а для жінки стан небезпечно зневодненням, ослабленням організму. Основною профілактикою під час вагітності є ретельне увагу до продуктів харчування, способу життя.

Діагностика

Симптоми схожі з проявом інших захворювань шлунково-кишкового тракту (звичайним грипом, гастритом, вірусним гастроентеритом, ентероколітом, дисбактеріозом та ін). Діагностика не проста. Остаточний діагноз можна поставити після виявлення вірусу за допомогою лабораторних методів – полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), реакції пасивної гемаглютинації, реакції зв'язування комплементу (РСК), методів ІФА, ін. Всі зміни крові, сечі нормалізіруются після одужання пацієнта.

Доступні методи діагностики:

  • загальний аналіз крові (підвищена кількість лейкоцитів, підвищення швидкості осідання еритроцитів);
  • загальний аналіз сечі (поява білка, лейкоцитів, еритроцитів, іноді гіалінових циліндрів).

Лікування кишкового грипу

Все лікування зводиться до симптоматичної терапії (усунення симптомів), профілактики зневоднення. Застосовують:

  • жарознижуючі;
  • ферментативні препарати;
  • дезінтоксикаційну терапію.

Рекомендується приймати адсорбуючі або в'яжучі ліки (від кишкових розладів), якщо сильно болить живіт – допомагають знеболюючі засоби і спазмолітики. При легкій формі або одноразової блювоті, діареї їх лікувати не потрібно. Приймати антибіотики рекомендують при приєднанні респіраторних інфекцій (кашель), інфекційних захворювань, щоб уникнути розповсюдження інфекції, небезпечних ускладнень, основним з них є інтоксикація, яку важко лікувати.

Препарати

Для випоювання використовують ефективний розчин регідрону (здатний нормалізувати водно-сольовий обмін). Додаткові кошти:

  1. Як жарознижувальний можуть призначати препарат – парацетамол.
  2. Ферментні препарати: мезим, фестал.
  3. Адсорбуючі і в'яжучі: активоване вугілля, полісорб, смекта.
  4. Лактосодержащие бактерійних препаратів: ацилакт, лактобактерин, лінекс (для відновлення мікрофлори кишечника).
  5. Спазмолітики або знеболюючі: спазмолгон, но-шпа, цитрамон, анальгін.

Дієта

Необхідно дотримання дієти: відмовитися від будь-яких молочних, кисломолочних продуктів. Якщо людина відчуває почуття голоду, можна дати невелику кількість рідкого бульйону з курки або рисову кашу на воді без масла. Їжу приймають невеликими порціями з частими перервами. Перший час необхідно обмежити або виключити багату вуглеводами їжу.

Лікування у дітей

Необхідно ізолювати дитину від інших дітей. Проти зневоднення організму треба використовувати спеціальні сольові розчини. Застосовують дозволені адсорбуючі засоби для дітей, лактосодержащие препарати для відновлення мікрофлори. При тривалому проносі, незгасаючої блювоті можуть розвиватися ознаки основних ускладнень. Рекомендується викликати лікаря, можлива госпіталізація.

Температуру тіла нижче 38°С збивати не рекомендується, тому що вірус гине при високих температурах. Якщо температура досягає небезпечних цифр, можна використовувати:

  • фізичні методи: обтирання водою;
  • хімічні: прийом препаратів через рот або в якості ректальних жарознижуючих свічок (що більш прийнятно в дитячому віці).

Профілактика кишкового грипу

В Європі і США проводять специфічну профілактику за допомогою вакцин. У нас такі вакцини відсутні. Існує стандартний комплекс профілактичних процедур, які спрямовані на недопущення попадання вірусів в організм:

  • ізоляція хворих;
  • гігієна рук, миття овочів, фруктів;
  • вживання в їжу тільки свіжих молочних продуктів, кисломолочних продуктів;
  • санітарний контроль місць громадського харчування, харчових продуктів, ринків і магазинів з молочною продукцією.

Відео

Кишковий грип - причини і симптоми, лікування,

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!