Симптоми і лікування хламідії пневмонії

Елементарні симптоми застуди можуть бути передвісником серйозної інфекції, збудник якої – хламідія пневмонія. Найбільш вразлива для зарази категорія – діти: хламідії проникають в дитячий організм, прикріплюються до мембрани клітини і харчуються внутрішньоклітинної енергією, викликаючи цілий ряд хвороб аж до смертельно небезпечної атипової пневмонії.

Що таке пневмонія хламідія

Хламідіоз – венеричне захворювання. Потрапляючи в здоровий організм за допомогою інтимного зв'язку, хламідії провокують розвиток захворювань сечостатевої системи. Однак від проникнення хламідій не застраховані і діти: один з видів хламідій – Chlamydia pneumoniae або Chlamydophila – в дитячий організм впроваджується респіраторним способом і вражає дихальні шляхи, провокуючи появу такої заразливої хвороби, як хламідійна пневмонія. Дослідженнями цього виду вірусу доведено, що пневмохламидиозу піддані і дорослі – ті, у кого ослаблений імунітет.

Джерелом зараження стає носій інфекції, а передача заразних бактерій здійснюється повітряно-крапельним шляхом. У маленьких дітей імунітет ще не сформований, а у підлітків перехідного віку система імунітету перебудовується, тому хламідії без проблем проникають в організм, Крім того, інфікування новонародженого відбувається ще в утробі матері хворої хламідіозом. Хламідії в легенях – як дорослих, так і у дітей –провокують розвиток бронхіту, переростає в хронічний, різних форм пневмонії і т. д.

Легеневий хламідіоз

На відміну від поширених респіраторних захворювань, легеневий хламідіоз не має сезонного характеру, але від цього не стає менш небезпечним. Інфекція поширюється дуже швидко – з моменту зараження до появи перших симптомів проходить від двох до чотирьох тижнів, за інкубаційний період бактерій хворий може заразити мало не весь коло свого спілкування. Крім того, захворюваність може проходити безсимптомно –хворий роками відчуває себе нормально, але переносником інфекції залишається.

Хламідіоз легенів може виражатися по-різному – від відчуттів слабовыраженного дискомфорту, до сильних ускладнень зі здоров'ям. Все залежить від рівня опірності організму. Повне вилікування абсолютно не гарантоване: під впливом ліків бактерії хламідія пневмонія мають особливість впадати в безсимптомну сплячку, щоб через якийсь час почати повторно розмножуватися.

Симптоми інфекції в легенях

Виявлення легеневого хламідіозу вкрай ускладнюється неоднозначністю цієї хвороби, якихось специфічних особливостей, просто немає. На початковій стадії симптоми інфекції в легенях схожі на звичайну застуду – кашель, температура, загальне нездужання, і тільки з розвитком хвороби з'являються основні характерні ознаки захворювання:

  • сухий кашель стає вологим, іноді з гнійними мокротами;
  • кашель залишається сухим, але надсадним;
  • температура підвищується, то людину кидає в озноб;
  • утруднене дихання, з'являються осиплість голосу, сильна задишка;
  • можуть бути нудота і блювота.

Симптоми хламідій в легенях у дорослих

У переважній більшості випадків легеневий хламідіоз у дорослих починається з простого нежитю – слизова оболонка стає першим вогнищем ураження, після чого хвороба починає розвиватися. Поступово додаються: сухе покашлювання, періодичний головний біль, ознаки інтоксикації, з'являється слабкість. Через одну-два тижні, температура різко злітає до 38-39 градусів, з цього моменту починаються процеси ускладнення, що закінчуються букетом легеневих хвороб.

Симптоми хламідії пневмонія у дітей

Перебіг хламідіозу у дітей частіше виражається гострою формою маючи свої особливості. На перших порах симптоми інфекції в легенях дитини помилково приймаються за ознаки:

  • трахеїту;
  • бронхіту;
  • ГРЗ;
  • фарингіту
  • риніту.

Але головним симптомом ураження дихальної системи хламідіями є сухий і болісний кашель укупі з субфебрильною температурою 37-37,5 градусів, яка практично не збивається. Крім того, у дитини можуть з'явитися і інші ознаки хвороби – висип, біль у суглобах, загальна слабкість, озноб.

Аналіз на хламідії пневмонії

При появі симптомів ГРЗ і ГРВІ необхідно обов'язково здати лабораторні аналізи на наявність нетипових мікроорганізмів. Аналіз на хламідії пневмонії повинен проводитись комплексно, тобто самі по собі мазок із зіву і рентгенологічний метод точно на питання про хламидиях не дадуть. Для правильного діагнозу і вибору тактики подальшого лікування результати мазка і рентгенівський знімок повинні бути підкріплені імуноферментним аналізом крові, він показує наявність антитіл, співвідношення яких говорить про форму і гостроті захворювання.

Антитіла IgG до Chlamydia pneumoniae

Імуноферментний аналіз крові – найбільш ефективний метод діагностики, що дає позитивні результати вже на початковій стадії захворювання: він допомагає виявити антитіла IgG до chlamydia pneumoniae. Антитіла – це результат боротьби організму з інфекцією і реакція на препарати, першими з'являються антитіла IgM, чим їх більше, тим сильніше хвороба, за кількістю IgA оцінюється хід лікування, прояв IgG говорить про перемогу над хворобою, ці антитіла можуть бути присутніми в організмі до трьох років після закінчення лікування, посилюючи імунітет до хламідій.

Лікування хламідійної пневмонії

Позбавиться від інфекції можна тільки з допомогою новітніх антибіотиків:

  • тетрацикліни;
  • макроліди;
  • фторхінолони.

Приймати антибіотики слід тільки за призначенням лікаря, оскільки схема лікування хламідійної пневмонії і необхідні лікарські засоби залежать від віку пацієнта. Крім регулярного прийому ліків, що застосовуються елементи загальнозміцнюючої терапії, і якщо доросла людина може лікується вдома, то дітям краще перебуває під постійним наглядом лікарів – до 10% випадків легеневого хламідіозу закінчуються смертю хворого.

Відео: Chlamydia pneumoniae

Development of Chlamydia pneumoniae inclusion -肺炎クラミジア-

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!