Респіраторний хламідіоз - збудник, симптоми та лікування у дітей або дорослих

У дорослих і дітей часто спостерігаються недуги, пов'язані з органами дихання. Одним з них є респіраторний хламідіоз: його збудник вражає дихальний центр, викликаючи ряд характерних для цього захворювання симптомів. Для профілактики і боротьби з цим недругом важливо знати про причини хвороби і суворо дотримуватися заходів обережності, які зможуть не допустити зараження хламідіями і уникнути ускладнень.

Що таке респіраторний хламідіоз

Представлене захворювання відноситься до інфекційних. Легеневий хламідіоз має характерний симптом – сухий виснажливий кашель, а збудником є мікроб Chlamydia. Ця хвороба відбивається на бронхах, викликаючи обструктивний бронхіт і бронхіальну астму, а після вражає легені. Хламідії можуть потрапляти в організм не тільки через органи дихання, але й через статеву систему (венеричний тип).

Носіями інфекції є хворі птахи. Респіраторний хламідіоз має свого збудника, який дуже швидко проникає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, викликаючи хламідіоз горла. Небезпечними для людей є 3 види хламідій:

  1. Chlamydia trachomatis – збудник венеричного хламідіозу, кон'юнктивіту.
  2. Chlamydia pneumoniae – викликає хламідіоз легенів і пневмонію.
  3. Chlamydia psittaci – головна причина орнітозу (попугайная хвороба), протікає як пневмонія.

Респіраторний хламідіоз може бути 2-х форм:

  1. Неактивна – хламідії перебувають за межами клітин органу. В цих умовах вони не ростуть, не розмножуються, але можуть заразити інші клітини і передатися здоровим людям.
  2. Активна – інфекція знаходиться всередині клітин, паразитує, руйнує органи, запалення через хламідій проходить швидко.

Як передається респіраторний хламідіоз? Легенева форма пов'язана з трахеєю, бронхами, підрядними пазухами носа, придбати її можна:

  • контактно-побутовим шляхом (немиті руки, предмети побуту);
  • повітряно-крапельним (при чханні, кашлі, поцілунки);
  • статевим (під час незахищеного акта);
  • від матері до дитини (вертикальна передача).

Інфекція вже через 2 дні після проникнення в той чи інший орган порушує роботу клітин слизових оболонок. Розвивається болісний сухий кашель, адже війчастий епітелій, який виводить через горло слиз, не справляється зі своєю функцією. При хламідіозі загальне самопочуття погіршується, з'являється слабкість, іноді підвищується температура, при гострих формах свідомість «каламутніє».

Респіраторний хламідіоз у дітей

Діти після року більш схильні до зараження і є вкрай чутливими до описаних мікроорганізмів. Легеневий хламідіоз у дітей викликає кашель, який не проходить протягом тижня, нерідко переходить у затяжні бронхіти і запалення легенів. Захворювання підступна тим, що починається як звичайна застуда, відрізнити на ранніх стадіях дуже важко. Хламідіоз передається контактним способом через предмети побуту, слину, тому діти, які «все тягнуть до рота», в групі ризику. Нерідко такий діагноз спостерігається у всієї групи в дитячому садку.

Можливе зараження хламідіозом новонародженої дитини від матері. Це відбувається:

  • через плаценту;
  • під час проходження через родові шляхи;
  • у разі проковтування інфікованих навколоплідних вод.

Легеневий хламідіоз у дорослих

Як і у дітей, клінічна картина нагадує гострий обструктивний бронхіт або пневмонію. Хворого турбує зниження працездатності, спад концентрації уваги, задишка, сухий кашель, сипящее дихання, іноді напади задухи. Легеневий хламідіоз у дорослих проявляється на тлі ослабленого імунітету. Відзначено, що жінки більш сприйнятливі до інфекції, ніж чоловіки – це особливість хламідіозу.

Симптоми респіраторного хламідіозу

Хвороба стартує мляво, нагадує просте нездужання. Починається з легкого нежитю, сухого кашлю, підвищеної температури – всі ознаки застуди. Багато хто намагається самостійно вилікувати хворобу, однак це вдається рідко. До того ж можна більше нашкодити, ніж допомогти. Серед типових симптомів респіраторного хламідіозу:

  • запалене горло;
  • сипящее дихання;
  • хрипи;
  • підвищена температура до 38 градусів і вище;
  • блювота (інтоксикація слабко виражена, але є);
  • нападоподібний кашель;
  • поступове погіршення стану;
  • зміна відтінку шкіри.

Подібні ознаки хламідіозу часом нечіткі і індивідуальні, що ускладнює діагностику, відсуває початок правильного лікування. Тим часом хламідії в горлі продовжують розмножуватися. Неправильне лікування може викликати ускладнення. Діагноз ставить тільки лікар! Щоб уникнути неприємностей при перших симптомах звертайтеся до фахівця. Він визначить форму і пропише необхідні ліки.

Діагностика

Як визначити і виявити інфекцію навіть у легкій формі? Які методи досліджень проводять при такому захворюванні, як респіраторний хламідіоз? Деякі форми, такі як хламідійний бронхіт і пневмонийная хвороба, діагностуються нечасто і їх виявлення проходить не завжди. Однак при будь-яких підозрах на зараження хламідіями діагностика проводиться наступними клінічними способами:

  1. Загальний огляд горла, носа, плюс вимірювання температури.
  2. Метод визначення ДНК мікробів (пошук хламідій в слизу).
  3. Аналіз крові. В ході дослідження виявляють наявність антитіл. Антитіла типу IgA і IgM – ознака присутності хламідій. Якщо в організмі виявлені тіла IgG, це означає, що людина вже перехворів легеневої або іншою формою хламідіозу.
  4. УЗД є атиповим методом і показано при підозрі на інфікування хламідіозом статевим шляхом і поразка дітородних органів.

Лікування респіраторного хламідіозу

Захворювання лікує терапевт і пульмонолог, іноді необхідна консультація імунолога. В основі терапії хламідіозу лежать антибіотики:

  • групи макролідів;
  • тетрацикліни;
  • фторхінолони.

Курс лікування респіраторного хламідіозу: 10-21 день. Все залежить від того, який процес – гострий або хронічний. У важких випадках можуть комбінувати різні препарати, які знімають запалення і знищують хламідії. Прийом препаратів тривалий, адже хламідії можуть перейти в сплячі форми, здатні довго жити, викликати рецидиви. Також призначають полівітаміни, препарати, що підвищують імунітет (Эреспал, сприяє відходженню мокротиння) та пробіотики для уникнення дисбактеріозу.

Профілактика респіраторного хламідіозу

Провести попереджувальні заходи простіше, ніж лікувати активну стадію респіраторного хламідіозу. Його можна попередити, якщо:

  • дотримуватися правил гігієни;
  • регулярно обстежуватися вагітним і при необхідності лікуватися, щоб уникнути зараження новонародженого;
  • проходити весь курс тим, хто заражений, щоб знизити ризик інфікування близьких і рідних;
  • обмежити контакт з хворими;
  • зміцнювати імунітет.

Відгуки

Ольга, 32 рокиВиходить, що банальне легковажне немытье рук може призвести до захворювання? Спасибі вам, що застерегли. На жаль, люди часто займаються самолікуванням, приходять в аптеку, просять «щось від кашлю». Це величезна помилка, адже, як бачимо з цієї статті, кашель не тільки простудний і алергічний буває. Озброєння знаннями – це вже шлях до здоров'я!
Діана, 25 роківЭреспал – хороший, перевірений препарат проти хламідій. Його призначають і дітям. Моїй дитині він добре допоміг, коли у нього був довгий кашель. Він допомагає при алергічному кашлі – розслабляє, знімає спазм, захищає від нічних нападів. Тобто при всіх респіраторних захворюваннях. Але кожен організм індивідуальний, в будь-якому випадку, потрібно радитися з лікарем!
Павло, 43 рокиЗагальну слабкість відчувають багато людей, вважаючи це втомою або застудою. Я теж так думав, почав лікувати ГРВІ. А сильний сухий кашель і температура не проходили. Виявилося, що у мене хламідії в легких і верхніх дихальних шляхах, в легкій формі. Після аналізів призначили повний «букет» ліків. Минуло все за тиждень десь. Відбувся легким переляком!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!