Як виглядає краснуха

Висип на шкірі – один з характерних і перших ознак краснухи (кору). Вірусним захворюванням частіше заражаються діти, але іноді хворіють і дорослі. Більше ймовірності підхопити віруси восени і взимку, коли у людей слабшає імунітет. Дізнайтеся, як визначити краснуху за основними ознаками, щоб відразу звернутися за діагностикою до лікаря.

Ознаки краснухи у дорослих

Як проявляється краснуха у дорослих? Після зараження повітряно-крапельним шляхом вірус починає активно поширюватися по організму людини. У перші дні симптоми відсутні – інкубаційний період може тривати від 11 до 24 днів. Спочатку починають збільшуватися в розмірах лімфовузли: це може відбуватися і в паховій області, і в пахвовій западині, і в усіх місцях відразу. При яскравому світлі у людини відбувається сильне сльозотеча. Захворювання легко сплутати з застудою, тому що присутні і біль у горлі та кашель і закладеність носа.

Картина прояснюється, коли стає помітною висипання червоного кольору. Невеликі плями круглої, овальної форми спочатку локалізуються на носі, за вухами, потім переходять на тулуб, руки, нижні кінцівки. Висипання у дорослих інші, ніж у малюків: вони більш виражені. Ще одна відмінність – плями часто зливаються, утворюючи величезні еритематозні освіти. Вони тримаються приблизно тиждень, далі безслідно проходять. Специфічний симптом захворювання – висипання відсутній на підошвах стоп, долонях. Хвороба страшна при вагітності: при виявленні плям потрібно терміново йти до лікаря.

Ознаки краснухи у дитини

Захворювання практично не зустрічається у немовлят – під час вагітності маляті передаються від матері антитіла до тих інфекцій, з якими раніше стикався організм жінки. Як виглядає краснуха в дитячому віці? Типові симптоми хвороби помітні по закінченню інкубаційного періоду. Після попадання вірусів на мигдалини, гортань, слизові оболонки зіву всмоктування в кров проходить близько 10-11 днів, далі у малюка починають збільшуватися лімфатичні вузли пахвової, пахової, підщелепної групи. Через кілька днів вони стають помітні в потиличній області.

Ознаки краснухи у дітей часто нагадують кір та скарлатину багато в чому із-за характеру висипань. Червоні цятки з'являються стрімко, швидко охоплюють всю поверхню тіла. Перші локалізуються на шиї, обличчі, голові, надалі поширюються на спину, сідниці, поверхню кінцівок. Коли плями покривають тіло, на обличчі або шиї вони можуть зникнути. З-за них малюк постійно свербить. Почервоніння проходить через 3-4 дні.

Перші ознаки краснухи

Симптоми краснухи у дитини або дорослого стрімко з'являються одна за одною, при цьому їх дуже легко сплутати з ГРЗ. Особливо небезпечно коревое захворювання для жінок – якщо вони заражаються на початкових термінах вагітності, може наступити внутрішньоутробна смерть плода. Як починається краснуха:

  • Спочатку з'являються такі симптоми: закладеність носа, біль у горлі, слабкість, сонливість, температура.
  • Далі стають помітні збільшені лімфатичні вузли і їх припухлість. При пальпації відзначається болючість.
  • Найбільш характерний симптом при діагностиці – червоні цятки.

Яка висип при краснусі

Для захворювання характерна висип у вигляді плям або папул. Вона з'являється на обличчі, потім протягом лічених годин поширюється по тілу. Улюблені місця – спина, сідниці, розгибальна частину рук, іноді поодинокі висипання з'являються на слизовій оболонці рота. Розмір плям у хворих – від горошини до сочевиці. У перший день вони яскраві, помітні, з другого дня більш бліді, мізерні. Після зникнення може залишитися пігментація. Порівняно з інфекційними хворобами висип виглядає більш дрібної, у маленьких плями не зливаються між собою.

Фото: як виглядає висип при краснусі

Як виглядає краснуха, яка є заразною? На початковій стадії висипання завжди з'являються на обличчі. Найбільше їх на щоках, в області вух, носогубної області. На фото видно, як вони виглядають. Недуга, як і споріднена кір, піддається самостійної діагностики також збільшення задньошийних, потиличних лімфовузлів. На фото помітно, що шкіра над ними виглядає запаленої – вона вся в характерних висипаннях.

Відео: як проявляється краснуха у дітей

Краснуха у дітей: вірус, шляхи передачі, інкубаційний період, носійство і імунітет

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!