Папілома у роті

Виникло на слизових оболонках новоутворення помічається відразу, так як при цьому відчувається дискомфорт. Папілома, яка з'явилася в порожнині рота – форма прояву папіломатозу. Це захворювання, яке може виникати в результаті різних порушень в роботі систем організму, через вірусної інфекції.

Причини виникнення папілом

Новоутворення в порожнини рота являють собою округлі нарости, які з'єднуються зі слизовою оболонкою тонкої ніжкою або розташовуються на широкій основі. Папілома у роті може бути одиничною, однак з часом кількість виразок зростає, і вони локалізуються на одному або декількох ділянках горла, губи. Основні причини виникнення наростів:

  • Вірус папіломи людини (ВПЛ). Це заразна інфекція, яка передається побутовим/статевим шляхом. Носіями є велика частина населення планети (75-80%), при цьому не у всіх проявляється папіломатоз.
  • Систематична травматизація слизової призводить до виникнення наростів на поверхні слизової оболонки ротової порожнини.
  • Загальне ослаблення імунної системи організму людини.
  • Новоутворення в роті частіше виникає у більш зрілому, літньому віці.
  • Враховуючи, що проявляється ВПЛ мовою, у горлі є наслідком інфікування, до причин виникнення можна віднести нехтування правилами гігієни: харчування у закладах громадського харчування; використання чужої зубної щітки, рушників; прямий контакт з носієм (рукостискання, оральний статевий акт).

Не завжди поява папіломи під язиком, на щоці або в горлі відбувається відразу після зараження. Часто носій протягом багатьох років не підозрює про те, що він заражений ВПЛ. Поштовхом для прояву утворень у роті можуть служити стресові ситуації, надмірні фізичні навантаження, будь-які причини які впливають на імунну систему. Тоді починає розвиватися внутрішній доброякісний наріст (папілома у роті). При систематичної травматизації він може перейти в злоякісну пухлину, що вже небезпечно.

Види ВПЛ у роті

Вузликове освіту або кандилома зустрічається в різних формах: плоска, епітеліальна, проста, загострена, ниткоподібних. У кожному з випадків папіломатоз проявляється на різних ділянках ротової порожнини: на мові, губах, мигдалинах, в гортані. Дивлячись на те, де є внутрішній наріст, можна визначити його різновид, при цьому буде відрізнятися форма, розміри. Всі новоутворення у роті практично завжди мають подібний відтінок: світліше, ніж слизова на ділянці локалізації, або темніше.

Папіломи мовою

Поширений вид вузликового наросту в роті в даному випадку – епітеліальна гіперплазія. Така патологія дає про себе знати в якості множинних дрібних утворень червонуватого відтінку. Даного виду папілома з'являється на бічній частині мови. Зустрічаються гострі і плоскі вузлики у роті. Перший з видів з'являється при зараженні статевим шляхом.

Папіломи на десні

Нерідко вони виявляються лише при відвідуванні стоматолога, тому що в більшості випадків характеризуються відсутністю больових відчуттів у роті. Цьому почасти сприяє ділянку, де локалізуються вузлики, але грає роль і вид новоутворень, які в більшості випадків виникають на небі – плоский внутрішній наріст. Вузлик у роті розташовується на широкій основі, тому рідше травмується.

Папілома на небі

Поширений вид новоутворень у даному випадку – проста (вульгарна) кандилома. За формою вона шишкоподібна. При пальпації характеризується як м'який і рухливий наріст. Враховуючи, що плоскі папіломи, що з'явилися в роті, мають широку основу, травмувати їх складніше, ніж гострокінцеві вузлики. Такі утворення знаходяться на відкритій ділянці і можуть створювати дискомфорт.

Як вилікувати папілому

Позбутися від неприємних симптомів папіломатозу у роті можна двома шляхами: медикаментозне лікування; стороннє втручання (при цьому необхідно видаляти новоутворення). Першим кроком є відвідування вузького спеціаліста. Щоб відповісти на питання, який лікар лікує папіломи, необхідно визначити місце розташування вузлика. Якщо уражена мигдалина, звертаються до отоларинголога, при нарості на губах – до дерматолога. До призначення процедур слід звертатися до онколога.

Медикаментозне лікування папілом

Основні заходи, які дозволяють частково або повністю прибрати причину утворення наростів:

  • прийом антивірусних препаратів;
  • санація ротової порожнини;
  • зміцнення імунітету організму.

Щоб у майбутньому не виникали нові вогнища папіломатозу, треба усунути ймовірні причини виникнення запальних процесів, для цього проводиться санація ротової порожнини: повністю виліковують каріозні процеси, рекомендують видаляти ще і зубний камінь. Після таких заходів підтримують імунітет противірусними мазями/гелями. З цією ж метою фахівець призначає комплекс вітамінів. Щоб в подальшому не виникало проблем по здоров'ю, рекомендують дотримуватися правильного харчування. При загальному ослабленні організму призначають імуномодулюючі препарати.

Видалення папілом у роті

Перш, ніж братися за висічення, необхідно отримати консультацію онколога. Незалежно від того, хто пацієнт: дорослий чи дитина, видаляти новоутворення в роті можна кількома способами:

  1. Лазерна технологія.
  2. Радіохвильовий метод.
  3. Кріодеструкція (виконується рідким азотом).
  4. Хірургічне втручання виконується з застосуванням скальпеля.

Лазерна технологія виключає контакт з носієм, оскільки вплив відбувається за допомогою направленого випромінювання. Якщо реалізується метод кріодеструкції, видалення виконується завдяки впливові холоду впливу на уражену ділянку. Обидва варіанти безболісні, однак, лазерна технологія набагато ефективніше, тому як метод кріодеструкції відрізняє складність точного контролю інтенсивності впливу на вузлик у роті.

У кожному з цих варіантів є недолік – відсутня можливість провести додаткові обстеження після видалення наросту. Скальпелем січуть новоутворення лише за умови, що воно велике за розміром. Радіохвильовий метод відкриває широкі можливості для подальшого обстеження матеріалу, але його не рекомендують застосовувати, якщо є підозри на злоякісну пухлину.

Як лікувати папіломавірус

Вірус папіломи як лікувати

Відгуки

Аліна, 24 рокиДовго вирішувала, ніж лікувати папілому. У підсумку звернулася до Лора, бо була уражена залоза. Призначив лікування, але було рекомендовано видалити наріст у роті. Із запропонованих методів мене підійшов варіант на основі лазерної технології: швидко, безболісно і ранка не кровит. Лазер видаляє папіломи за один підхід!
Віктор, 30 роківВизначив, що у мене з'явилася хвороба папіломатоз, завдяки фото. Освіта завдавало істотний дискомфорт, тому відразу пішов до лікаря. Я вибрав метод видалення радіохвильовим методом, але спочатку отримав консультацію онколога, адже чув про небезпеки розвитку пухлини з доброякісною в недоброякісну.
Галина, 45 роківДізналася, звідки беруться папіломи (ВПЛ, вікові особливості, збої в системах організму) і відразу поспішила до лікаря. Після попередніх процедур видалили вузлик у роті. Був обраний метод лазерної технології. Видалення перенесла легко, болю не було. Ранка порівняно швидко загоїлася. Пройшло часу з тих пір, а нові не з'являються вузлики.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!