Що приймати при перших ознаках застуди - ліки і народні засоби. Препарати від застуди

Період міжсезоння і холодну пору року є найбільш небезпечними щодо простудних захворювань. Важливо помітити і почати лікувати недугу при перших же симптомах. Які приймати ліки при грипі або іншої інфекції? Використовуйте інструкції нижче, щоб вилікувати застуду за один день.

Як швидко вилікувати застуду при перших ознаках

Запідозрити застуду допоможуть наступні симптоми:

  • відчуття свербіння в носі або очах;
  • сухий кашель;
  • нежить;
  • сльозотеча;
  • нездужання;
  • озноб;
  • першіння або біль у горлі;
  • підвищена температура.

Перша допомога при застуді полягає в:

  • дотримання постільного режиму;
  • частого провітрювання приміщення;
  • вживанні великої кількості рідини;
  • полосканні горла;
  • прийняття лікарських препаратів.

Ліками

Що приймати при перших ознаках застуди? Лікарські препарати від такого захворювання мають класифікацію, засновану на різному принципі дії:

  1. Знижують жар: Парацетамол, Ринза, Ібупрофен, Аскофен, Нурофен, Панадол, Анальгін, Аспірин, Ефералган.
  2. Препарати від нежитю: Нафтизин, Тизин, Санорин, Ксимелин, Назол, Адванс, Аквамаріс.
  3. Симптоматичні препарати: Колдрекс, Терафлю, Фервекс.
  4. Від кашлю: Муколтин, Геделикс, Бромгексин.
  5. Від хворобливості горла – аерозолі: Каметон, Стопангін, Інгаліпт.
  6. Антибактеріальні препарати: Аугментин, Амоксиклав, Амоксицилін, Ампицилин.

Антибіотиками при застуді і грипі

Починати приймати антибіотики потрібно тільки в ситуації, коли через 5-6 днів після початку лікування перших симптомів захворювання поліпшення не спостерігається. Для знищення патогенних мікроорганізмів використовують наступні бактерицидні препарати:

  1. Аугментин. Цей препарат є представником пеніцилінової групи. Приймати до їди. Доза для осіб старше 12 років становить 1 таблетку 250 мг/125 мг тричі на добу. Курс прийому не повинен бути менше 5 днів. Ціна від 290 р.
  2. Амоксиклав. Антибіотик, що входить в групу пеніцилінів з широким спектром дії. Дозування препарату дорівнює 1 таблетці по 250 мг+125 мг з перервою у 8 годин – для легкого і середнього перебігу інфекції, 1 таблетці 500 мг + 125 мг – при більш тяжкому недузі. Ціна від 250 р.

Засобом від нежиті

Як вилікувати нежить у домашніх умовах швидко? Частим симптомом, що супроводжує застуду, є нежить. Закладеність носа можна зняти за допомогою наступних препаратів:

  1. Ринза. Симптоматичний препарат показаний при лікуванні ГРЗ і ГРВІ, у тому числі і грипу, який супроводжують лихоманка та ринорея. Дозволений для осіб старше 15 років, доза для них становить 3-4 таблетки щодня. Продовжувати прийом потрібно 5 днів. Ціна від 150 р.
  2. Колдакт. За принципом дії подібний до попереднього препарату. Для зняття симптомів застуди потрібно приймати по 1 капсулі через 12 год курсом 5 днів як жарознижуючий, 3 дні – знеболююче. Ціна від 150 р.
  3. Нафтизин. Судинозвужувальні краплі, що застосовуються для полегшення закладеності носа при застуді. Можна навіть для дітей від 1 року. Застосовувати по мірі почуття закладання носа, але з обережністю, адже препарат може викликати звикання. Ціна від 40 грн.

Таблетками

Що ж приймати при перших ознаках застуди? Таблетки показані при гострому перебігу захворювання з підвищеною температурою або головними болями і станом лихоманки. Серед таких препаратів рекомендується використовувати аспірин, парацетамол і анальгін. Часто ці ліки використовують всі разом як тройчатки для знеболювання, зниження спека і зняття симптомів застуди. Окремо ж їх приймають так:

  1. Аспірин. При віці від 15 років разовий прийом становить 0,5-1 г з перервами в 4 год, добова доза при цьому – 3 г, т. е. 6 таблеток. Як жарознижувальний при застуді можна приймати не більше 3 днів, а для знеболювання – більше 7.
  2. Анальгін. Для дорослих доза становить 250-500 мг до 3 разів щодоби, для дітей 8-14 років – 250-300 мг, 6-7 років – 200 мг, 4-5 років – 100-200 мг, 2-3 роки – 50-100 мг.
  3. Парацетамол. Форма випуску – не тільки таблетки. Часто використовується сироп для лікування дітей і навіть немовлят, доза яких призначається в 10 мг на 1 кг маси тіла. Дорослим же показано 500 мг до 4 разів щодня з дотриманням 4-годинного інтервалу, але час прийому не повинна перевищувати 3 дні.

Порошками проти застуди

Ось що ще приймати при перших ознаках застуди:

  1. Терафлю. Разова доза становить 1 пакетик, розчинений у гарячій воді, взятої у кількості 1 склянки. Дозволяється додавання цукру. Перерва між прийомами – 4 год, але не більше 3 за день, краще останній випити ввечері перед сном. Ціна від 180 н.
  2. Німесил. Ефективний засіб від застуди, знижує жар і біль. Порошок з пакетика потрібно залити теплою водою, потім випити. За день можна використовувати до 2 разів. Ціна від 30 грн. за пакетик.
  3. Фервекс. Схема прийому порівнянна з попереднім препаратом, тільки за добу можна використовувати 2-3 пакетика. Курс лікування має тривалість не більше 3-5 днів. Ціна від 370 р.

Ознайомтеся з докладною інструкцією, як приймати Кагоцел дорослим і дітям.

Народними засобами

Серед дійових методів народної медицини від застуди виділяють такі:

  1. Мед з коньяком. Розчиніть в чашці гарячого чаю по 1 ст. л. обох інгредієнтів. Випийте перед сном невеликими ковтками, закутайтеся в ковдру.
  2. Полоскання сіллю. Для усунення болючості горла приготуйте соляний розчин з розрахунку 1 ч. л. солі на склянку теплої води. Можете ще капнути пару крапель йоду з ложкою соди. Полощіть при перших ознаках до 6 разів щодня.
  3. Топлене масло. На ніч закапати кілька крапель теплого масла в кожну ніздрю. Доповніть ефект розтиранням стоп яблучним оцтом з подальшим одяганням вовняних шкарпеток.

Що пити при застуді

Гарячі напої при застуді мають зігріваючу, знеболюючою дією, а ще вони очищають слизову оболонку горла. Вживати можна такі засоби:

  1. Молоко з медом. Мед додавайте не в гаряче молоко, інакше він втратить свої корисні властивості. Пийте протягом дня при відчутті болю в горлі.
  2. Молоко з цибулею. Варіть близько години на маленькому вогні 2 порізані цибулини, залиті 2 ст. молока. Вживайте по 1 ст. л. процідженого розчину.
  3. Чай з медом, імбиром, малиною, материнкою або мелісою, м'ятою, календулою, смородиною, бузиною та іншими лікарськими травами або їх зборами.

Особливості лікування застуди в домашніх умовах

При лікуванні застуди в домашніх умовах обов'язково потрібно стежити за своїм станом: якщо воно не покращується, то потрібно відразу піти до лікаря. Дорослі люди з хорошим імунітетом зможуть перенести вірус і самостійно за допомогою ліків або народних методів, але деяким впоратися з застудою складніше, наприклад, дітям, майбутнім або годуючим мамам.

У дітей

Діти більш схильні до вірусних захворювань, при цьому і переносять вони їх важче, особливо немовлята, які не можуть розповісти про своє самопочуття. Тільки не варто панікувати, адже навіть лікарі радять не знижувати температуру, якщо вона не досягла 38,3 градусів. Головне – це забезпечити малюкові рясне питво, а для новонароджених – грудне молоко. Антибіотики при застуді у дітей використовуються в самих крайніх випадках: немовлятам показані ін'єкції, а дитині дорослішаєш – таблетки, такі як Авелокс, Аугментин, Ампіцилін або Макропен.

При вагітності

Особливо важливо стежити за станом майбутній мамі, адже від цього залежить здоров'я дитини. Таблетки в такому випадку використовуються дуже рідко, адже це загрожує ускладненнями для малюка. Крім того, можна використовувати і інші звичні способи позбавлення від застуди: теплові процедури, прийом великої кількості вітаміну С і спиртовмісних препаратів. Для зниження спека варто застосовувати виключно парацетамол і ліки з його змістом. Рекомендується забезпечити велику кількість рідини, постільний режим, дієтичне харчування і чай з лимоном або малиною.

Годуючій мамі

При лактації лікувати застуду можна тільки тими препаратами, які сумісні з грудним вигодовуванням. Головне – суворо дотримуватися дозування, а ще приймати за пару годин до годування, щоб активні речовини ліки потрапили в молоці в самому мінімальному кількості. Рекомендованими препаратами є Парацетамол та Ібупрофен, але не можна приймати їх більше 3-5 днів. В іншому випадку потрібна консультація лікаря. Болючість горла знімається полосканням на основі трав, йодованої або морської солі. Ніс можна прочистити за допомогою меду або соку каланхое.

Дізнайтеся, які ліки від застуди найбільш ефективні.

Відео: що приймати при застуді та ГРВІ

Як швидше одужати при застуді, якщо справи не дозволяють "повболівати" будинку. Канал ТВЦ "Настрій"

Відгуки про засоби від застуди

Наталя, 32 рокиЗастудилася сама і заразила дитини. Спочатку був тільки легкий озноб, потім з'явилося сильне чхання і кашель. Лікуватися почали народними рецептами: в чай додавали імбир і мед з лимоном, прогрівали ноги. Потім купили в аптеці противірусний препарат під назвою Кагоцел. Одужали через 4 дні, залишився тільки невеликий кашель.
Тетяна, 39 роківКращий спосіб запобігти застуду – це проводити її профілактику, тому при першому ж відчутті з'їдаю лимонну кислоту на кінчику ножа, приймаю гарячу ванну і п'ю багато чаю і води. Позбутися від застуди виходить за 1 день.
Світлана, 29 роківВилікувати нежить за 1 день у мене виходить з допомогою часнику. Чищу 2 головки і засовую їх у ніздрі, закріпивши ватою. Потім кілька разів за день промиваю солоним розчином, закопую сік алое. Цей екстрений спосіб також використовую, щоб швидко вилікувати нежить у дитини. Раджу всім такий спосіб від застуди.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!