Лікування туберкульозу легень

Туберкульоз – одне з найпоширеніших захворювань у світі. Тільки в нашій країні носієм інфекції є кожен сьомий. Сучасним людям цікаво, як проводиться лікування туберкульозу легень, у чому полягає суть основних лікарських методик, які народні та фармацевтичні засоби використовуються при протитуберкульозної терапії. Важливо знати, які існують заходи профілактики.

Симптоми туберкульозу легень

Види цього захворювання легень класифікуються за ступенем небезпеки хворого для оточуючих на:

  • відкритий (хвороба заразна);
  • закритий (безпечна для інших форма захворювання).

По витку розвитку (перший контакт з мікробами або активізація наявної інфекції) хвороба протікає в первинній або вторинній формі. За ступенем поширеності розрізняють наступні форми туберкульозу:

  1. Дисемінований.
  2. Міліарний.
  3. Вогнищевий туберкульоз.
  4. Інфільтративний.
  5. Казеозна пневмонія.
  6. Туберкулема легенів.
  7. Кавернозний.
  8. Фіброзно-кавернозний.
  9. Цирротический.
  10. Туберкульозний плеврит.

Явних зовнішніх проявів у цього інфекційного захворювання немає. Симптоми туберкульозу на ранній стадії дуже складно розпізнати, бо він протікає під виглядом ГРЗ, частих застуд на фоні загальної втоми. Хворий втрачає апетит, починає худнути, страждає підвищеною пітливістю. Ці симптоми характерні і для багатьох інших захворювань, тому туберкульоз на ранніх етапах можливо діагностувати тільки лабораторно (реакція Манту, рентгенографія). На наступних стадіях у хворого з'являються явні ознаки туберкульозу: біль у грудях, кашель, кровохаркання.

Розгляньтеознаки туберкульозу легень у дорослих.

Лікування туберкульозу в домашніх умовах

Людей, що заразилися туберкульозом, госпіталізують і в умовах стаціонару проводять діагностичні та лікувальні процедури. Коли перша стадія курсу медикаментозного лікування туберкульозу закінчується, хворого виписують, і боротьба із захворюванням триває в домашній обстановці. Триває прийом антибіотиків, призначається дієта, використовуються допоміжні народні кошти.

Народними засобами

Туберкульоз люди хворіли ще до відкриття антибіотиків, тому для лікування цього захворювання придумувалися і використовувалися різні зілля, що поєднують иммуноповышающее дію та здатність блокувати (запечатувати, консервувати) потрапила в організм інфекцію. Хвороба лікували цілющими травами, жиром тварин, медом, прополісом, молоком та іншими дарами природи». Серед відомих ефективних засобів народної медицини проти туберкульозу слід виділити:

  1. Лікування капустянкою. В основі методу – унікальна здатність лейкоцитів цієї комахи «кутати» і блокувати потрапила в легені паличку Коха. Цим властивістю володіє особливий фермент фераза, розчиняє воскову оболонку бактерій. При лікуванні туберкульозу легенів використовують порошок із сушених медведок, який приймають двічі за три дні з проміжком у два тижні. Через 3 місяці курс повторюють.
  2. Лікування восковою міллю. Препарат з личинок цієї комахи володіє аналогічною дією порошку капустянки – той же фермент розчиняє воскову оболонку палички. Рецепт був розроблений В. І. Мечниковим і зараз успішно використовується. Для лікування туберкульозу легень беруть спиртовий екстракт витяжки личинок: двічі в день по 20 крапель. Дітям призначають препарат із розрахунку крапель за віком – їх кількість дорівнює числу років дитини.

В основі лікування туберкульозу легенів іншими народними засобами лежить їх иммуноповышающее властивість. Приймаючи такі зілля, людина активізує власні захисні сили, в результаті організм стає здатним самостійно знешкоджувати (консервувати) потрапили в організм бактерії. До таких засобів належать:

  • ведмеже сало з топленим молоком;
  • відвар вівса з висівками;
  • суміш топленого сала свині, барана, бика й ведмедя;
  • борсуковий жир з медом і волоським горіхом і пр.

Препаратами

Будь-які антибіотики слід приймати лише за призначенням лікаря, особливо, коли це стосується туберкульозу. Справа в тому, що фтизіатр розробляє курс лікування, виходячи з форми, стадії захворювання, віку хворого, наявних протипоказань і можливих ускладнень. Завдання пацієнта полягає в точному проходженні призначенням лікаря: дотриманні дозування ліків, тривалості та частоти прийому.

Амбулаторне лікування

Принципи лікування туберкульозу зводяться до трьох основних завдань:

  • знешкодити потрапила в організм інфекцію;
  • ліквідувати наслідки руйнівного для легких дії бактерій;
  • відновити імунну систему.

Для здійснення поставлених завдань у медицині використовується хіміотерапія (лікування антибіотиками, гормональними, протитуберкульозними препаратами), санаторно-гігієнічний режим (дотримання дієти, кліматолікування), хірургічне втручання (видалення пошкоджених частин легкого або цілого органу, пневмоперитонеум, пневмоторакс).

Лікарськими засобами

Фармакотерапія проходить у два етапи. На початковому призначається інтенсивне лікування для придушення бактерій з високим метаболізмом, на заключному – блокування залишилися мікроорганізмів низькою метаболічної активності. У число використовуваних протитуберкульозних препаратів основної групи входять:

  • «Ізоніазид»
  • «Рифампіцин»
  • «Піразинамід»
  • «Етамбутол»
  • «Стрептоміцин»

При стійкості бактерій до ліків основної групи призначають резервні препарати:

  • «Канаміцин»
  • «Амікацин»
  • «Циклосерин»
  • «Протионамид»
  • «Етіонамід»

Хірургічне

При важких формах хвороби, порушення дихальної функції, освіту туберкулем, циротичних і поликавернозных поразок, одиночних каверн призначають оперативне лікування туберкульозу легень:

  1. Штучний пневмоторакс. Здавлювання легенів газом для зменшення порожнини розпаду, розсіювання бактерій, зниження всмоктування токсинів.
  2. Резекція легені – висічення вогнищ активної інфекції, видалення частини або всього органа заміщеного сполучною тканиною.
  3. Штучний пневмоперитонеум. Операція призначається з метою тимчасової корекції об'єму легені після його резекції.

Санаторно-курортне

Даний вид показаний при осередкової, інфільтративні, дисемінований формою туберкульозу на стадії рубцювання тканин легені, розсмоктування та ущільнення змін у ньому, після хірургічних операцій. Санаторно-курортне лікування включає:

  • фармакотерапію;
  • дієтичне харчування;
  • благотворний вплив клімату;
  • фізіотерапію;
  • лікувальну фізкультуру.

Виліковний чи туберкульоз легень повністю

Чи можна вилікувати цю хворобу повністю? Ще кілька років тому лікарі з упевненістю заявляли, що вона стала повністю виліковна. Зараз думка фтизіатрів не настільки оптимістично, тому що вакцинація та сучасні методи лікування так і не перемогли цю інфекцію. Основна причина – стійкість бактерій до антибіотиків, їх мутація. Багато пацієнти не дотримуються терміни лікування туберкульозу, відмовляються від прийому антибіотиків, довго не дотримуються запропонованої дієти, тому захворювання прогресує.

Сучасні лікарі вважають, що хвороба виліковна повністю лише при певних умовах:

  • діагностика туберкульозу на ранній стадії;
  • дотримання термінів і схеми фармакотерапії (скільки лікується захворювання, залежить від його форми, стадії, віку і загального стану пацієнта);
  • обов'язкова безперервність протитуберкульозного курсу;
  • дотримання санаторно-гігієнічного режиму.

Профілактика

Міф про соціальну природу туберкульозу повністю розвіяно. Заразитися їм в змозі абсолютно кожна людина. Щоб якось змінити ситуацію, поліпшити статистику, держава проводить такі обов'язкові профілактичні заходи:

  • у дітей: вакцинація БЦЖ, діагностика реакцією Манту;
  • у дорослих: при прийомі на роботу в тваринницькі господарства аналіз мокротиння на туберкульоз, флюорографія при медичних оглядах.

Державна підтримка протиепідемічних заходів включає:

  • виділення ізольованої житлової площі хворим відкритою формою,
  • безкоштовний аналіз крові при туберкульозі (проводить будь-яка туберкульозна лікарня);
  • виділення лікарських засобів;
  • інвалідність при туберкульозі легенів.

Дізнайтеся,як передається туберкульоз від людини до людини.

Відео: як лікують туберкульоз

Хочете більше дізнатися туберкульозі? Перегляньте документальний фільм, в якому розповідається про історію цієї інфекції, її місця та ролі в сучасному світі. Ви дізнаєтеся, скільки триває інкубаційний період туберкульозу, як він діагностується, які методи лікування використовуються. Автори відео пояснюють, наскільки небезпечні для оточуючих хворі на туберкульоз, в чому особливості форм захворювання, як сучасне суспільство намагається впоратися з цим поширеним недугою.

"Стиль життя": як лікувати туберкульоз

Відгуки про методи лікування

Марина, 46 роківМоя дитина захворіла перед першим класом. Лежали в лікарні, лікувалися пиразинамидом, перебували на домашньому навчанні перший рік. Ще три роки перебували на обліку у фтизіатра. Зараз моїй красуні 25 років. Про хворобу навіть не згадуємо.
Микола, 56 роківХворів на туберкульоз в дитинстві. Коли бабуся дізналася про мою хворобу, швидко забрала мене до себе в село. Не знаю, що вона мені давала, але це був противний сухий порошок. Ще мене полили теплим козячим молоком і давали ведмеже сало. Я розумію, що без таблеток справа не обійшлося, але вважаю, що основна заслуга – бабусі та її народних засобів.
Валентина, 37 роківПрацюю в тубдиспансері. Хочу сказати, що люди у нас дуже безвідповідальні. Якщо не виділяють грошей на ліки, вони просто їх не купують, ще й пишуть скарги. Але головне – переривають курс лікування. Люди, будьте відповідальніше! Адже це ваше здоров'я!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!