Лікування вітрянки у дітей

Вітряна віспа, відома як вітрянка, – захворювання, що відноситься до високозаразливий. Частіше вражає дітей, які відвідують освітні установи. Легко заразитися хворобою в місцях, де багато людей. Лікування у дітей здійснюється легше, ніж у дорослих: у дитини менше ймовірності розвитку ускладнень. Важливо знати, скільки днів заразна вітрянка, і не поширювати хворобу. Хворий інфікує інших за 2 дні до того, як стає видно висип, і є переносником вітрянки перші 5-7 днів після початку висипань.

Причини виникнення вітряної віспи

Збудник вітряної віспи – герпесвірус 3-го типу, поширюваний носіями і передається повітряно-крапельним шляхом. Побувавши в одній кімнаті з хворим, легко заразитися. Після вітряної віспи формується довічний імунітет, але зрідка зустрічаються випадки повторного зараження. Роками вірус залишається в організмі вже перехворів на вітрянку в «сплячому» стані, і запускається одномоментно. «Активатором» може стати стрес. Дорослий хворіє оперізувальним лишаєм, при цьому поширюючи класичну вітряну віспу.

Протяг, будь потік повітря може рознести вірус на відстань до 20 м. Коли в одній квартирі з хворим в числі інших є немовля, хвилюватися за нього не варто. Дитина в безпеці, якщо він вигодовується грудьми, і мама вже перенесла вітрянку. Мати передає йому антитіла зі своїм молоком. Інакше підстави для занепокоєння залишаються: вітрянка у немовляти проходить важко, може давати ускладнення, так як імунітет ще не сформований.

Перші ознаки та симптоми захворювання

Вітряна віспа у дітей починає проявлятися з того, що температура різко підскакує до 39 або 40 градусів. Починаються скарги на головний біль, слабкість, супроводжуються відмовою від їжі. Можливі нудота і пронос. Потім з'являється висипання: спочатку це поодинокі дрібні червоні цятки. Їх у стані розпізнати ті люди, які стикалися з цим захворюванням раніше. У найближчі години на цих плямочках утворюються пухирці, заповнені рідиною. Висип покриває більшу частину тіла і слизові оболонки, що супроводжується нестерпним свербінням.

Як проявляється вітрянка далі: через 1-2 дні пухирці прориваються, після них залишаються виразки. Шкіра покривається кіркою, яка свербить і поступово відвалюється (стадія одужання). Якщо не розчісувати скоринки, від висипань не залишиться слідів. В іншому випадку висока ймовірність шрамів і рубців. У дітей старше двох років і молодше 12 зустрічається легка форма вітрянки, без температури і множинних висипань. Це одне з атипових проявів недуги. Підлітки переносять вітрянку в середній або, в деяких випадках, важкій формі.

Діагностика

Діагностують вітряну віспу, грунтуючись на зовнішньому огляді. Діагноз ставиться при наявності висипу. Висип – симптом багатьох захворювань, тому в увагу приймаються і інші фактори. Лікар виключає у пацієнта:

  • паразитарні захворювання, які супроводяться висипом;
  • алергічні реакції;
  • укуси комах;
  • оперізувальний лишай.

Лабораторні аналізи швидко допомагають підтвердити діагноз. Існують специфічні методи для діагностики вітрянки:

  • світлова мікроскопія компонентів висипки (використовується сріблення реактивів);
  • серологічні дослідження парних сироваток крові (РГГА – для виявлення самого вірусу, РСК – щоб виявити активність антитіл проти збудника).

Як лікувати вітрянку у дитини

Дітям дають препарати для нормалізації температури, використовують ліки для зниження сверблячки. Лікування – це полегшення симптомів перебігу хвороби, немає такого поняття як «ліки від вітрянки». Найкращий засіб – це час. Сама собою хвороба повністю проходить за 10 днів. Хворого ізолюють від інших, поки у нього не зникнуть скоринки. Це відбувається приблизно на п'ятий день з моменту висипання останніх прищиків.

Дітей, які випадково контактували з хворим і не мають імунітету до вітряну віспу, відправляють на тритижневий карантин, уважно відстежуючи їх стан. У дитсадку, де зафіксована вітряна віспа, теж встановлюється 21-денний карантин. Займаючись лікуванням, увагу звертають на харчування та гігієну маленького пацієнта. Дієта повинна обов'язково включати фрукти, молочні продукти та овочі. Годувати хворого краще супами-пюре, відварами, особливо при висипу у роті. Однорічному маляті пропонувати напіврідкі кашки, протертий сир.

Рясне питво

Важлива умова, необхідна для дотримання при лікуванні вітрянки у дітей, надання хворому рясного пиття. На тлі зневоднення виникає більшість ускладнень, захворювання може впливати на нервову систему. Рясне питво допоможе вивести продукти розпаду вірусів, токсини. Потрібно пити кип'ячену воду, мінералку без газу, несолодкі компоти, неміцні чаї, трав'яні відвари. Свіжовіджаті соки розбавляти водою наполовину.

Дотримання гігієни

Поширена думка, що хворому не можна контактувати з водою. Це невірно. Гігієна життєво важлива для такого пацієнта. Його потрібно купати, але після ванни не витирайте шкіру рушником, а промакивать, щоб не дратувати висип. Мочалку при митті не використовуйте мило теж: вистачить марганцівки (слабкого розчину). Важливо не дати бульбашок загноіться, постійно їх обробляти. Є варіанти, чим мазати прищики крім зеленки. Це:

  • водний розчин фукорцина;
  • розчин марганцівки;
  • рідина Кастеллані;
  • перекис водню.

Медикаментозне лікування

Застосування медикаментів залежить від тяжкості протікання хвороби. При температурі понад 38 градусів дають жарознижувальні засоби на основі парацетамолу, ібупрофену. Нестерпний свербіж часто стає причиною расчесов на шкірі. Через них в організм потрапляє інфекція, і якщо це сталося, доктор прописує антибіотики. Вони не діють на вірус – збудник вітряної віспи, а розправляються тільки з «новачками» на тлі основної проблеми.

Противогерпетические препарати

Противірусні ліки майже не призначають. Існують препарати антигерпетичної групи: в їх основі лежить ацикловір. Вони допомагають впоратися з вірусом, але дошкільнятам такі кошти виписують рідко з двох причин:

  1. Висока ймовірність виникнення побічних ефектів.
  2. При типовому перебігу хвороби, без ускладнень, організм маленької дитини (2-7 років) швидко справляється з вірусом самостійно.

При ускладненому перебігу хвороби або нестачі імунітету можуть призначатися «Ацикловір», «Лейкинферон» – той самий інтерферон, але наступного покоління, «Відарабін», свічки «Віферон». Коли слизова оболонка очей вражена висипом, призначають очної гель «Ацикловір». Призначення інтерферону в будь-якому вигляді допомагає організму успішніше боротися з інфекцією і знижує ризик розвитку після вітрянки ускладнень.

Антигістамінні ліки

Свербіж при вітряній віспі може бути таким сильним, що порушує сон. Щоб впоратися з неприємним симптомом, виписують антигістамінні препарати в таблетках і мазях. Одночасно використовувати таблетки проти алергії та протисвербіжні мазі не рекомендується, може статися передозування. Дітям призначають:

  1. Препарати першого покоління: «Супрастин», «Тавегіл», «Діазолін». Крім противоаллергенного, вони дають ще й седативний ефект (заспокійливий). Малюкам ці ліки дають з обережністю через ймовірних побічних ефектів.
  2. Ліки проти алергії 2 і 3 покоління: «Лоратадин» або його дорожча версія – «Кларитин» (діюча речовина - лоратадин), «Цетиризин» або «Зіртек».

Заспокійливі

Заражені вірусом діти часто стають збудливими і примхливими. Допускається призначати легкі заспокійливі. Вибираючи їх, слід враховувати, призначені чи антигістамінні препарати, і які. Можливо, седативний ефект у них вже закладений. Якщо ні, то краще зупинитися на гомеопатії, лікарських трав'яних зборах. Популярні заспокійливі для дітей:

  • «Валерианахель» – дітям 2-6 років - п'ять крапель, 6-12 років – 10 крапель, 3 рази на день за півгодини до їжі;
  • «Нервохель» – дітям від 1 року до 3-х років по 1/2 таблетки на день (потовкти), від 3-х до 6 – 3/4 таблетки на день, після 6 років по 3 шт. щодня;
  • краплі «Нотта» – вживати 3 рази щодня, пацієнтам віком 1-12 років розводити в столовій ложці води 5-7 крапель, до 1 року: по 1 краплі на столову ложку води, молока;
  • сироп «Эдас 306» – тричі на день, дітям віком 1-3 роки – по 1/2 чайної ложки, від 3 до 15 років – по цілій.


Народні засоби для лікування в домашніх умовах

Є різноманітні способи позбавлення від сверблячки і в народній медицині:

  1. Саджати хворого в прохолодну воду кожні 4 години-на 15 хвилин. У воді розчинити півсклянки харчової соди, або насипати в шкарпетки геркулес, зав'язати, покласти у ванну.
  2. В 5 літрів води всипати 200 грамів сухого деревію, настояти 3 години, вилити у ванну. Хворого купати 15 хвилин.
  3. При свербінні у роті заварити 20 грамів сухого шавлії на 2 склянки окропу, залишити на 30 хв. Процідити і полоскати рот.
  4. Закип'ятити 5 літрів води, зварити в ній 1 кілограм ячменю, процідити. Відваром протирати дитини, дати обсохнути, не витираючи.
  5. Відвар для купання з трав. Буде потрібно 3 столових ложки ромашки (квітки), стільки ж – календули або чистотілу, 5-6 крапель ефірного пихтового масла. Застосування:
  • подрібнити траву;
  • залити літром води;
  • закип'ятити, зменшити вогонь, томити 10 – 15 хвилин;
  • процідити;
  • влити у ванну, додати ялицеве масло;
  • купати дитину 5-10 хвилин двічі в день.

Інкубаційний період

Прихований, початковий період хвороби називається інкубаційним. Це означає, що людина буде виглядати здоровим, але інфекція поширюється по організму. При вітряної віспи інкубаційний період – від 10 до 21 день зараження. Виділяють три його фази:

  1. Вірус, що викликає вітрянку, потрапляє в дитячий організм через слизову рота, носа, глотки.
  2. Збудник хвороби розмножується, нагромаджується в організмі. Первинний осередок локалізується в слизовій верхніх дихальних шляхів, потім зараження перекидається далі.
  3. Завершальна стадія – збудники вітрянки розносяться по організму, з'являються в шкірі, починають там внутрішньоклітинно розмножуватися, чому пізніше з'явиться висип. У цій фазі у людини утворюються перші антитіла до вірусу вітряної віспи.

Можливі ускладнення та наслідки

Поширене ускладнення після вітряної віспи – вторинна бактеріальна інфекція. Виникає вона через розчісування зудить висипки немитими руками. Бульбашки лопаються, поверхня шкіри мокне, засівають мікроорганізмами, дитина заражається вторинною інфекцією. Стафілокок або стрептокок, інші бактерії викликають гнійне запалення, яке, якщо не забити тривогу, переросте в щось серйозне. Як мінімум, залишаться шрами і рубці.

Рідкісне і саме серйозне наслідок вітрянки – енцефаліт, запалення головного мозку. Ця хвороба розвивається через тиждень після появи висипань. Таких випадків зафіксовано небагато, але небезпека є. У невеликого відсотка перехворіли вірус «засинає» в нервовій системі, через роки може несподівано прокинутися, приносячи нові неприємності.

Методи профілактики

Від вірусу вітрянки гарантовано може уберегти лише щеплення – введення в організм ослабленого вірусу. Це і є головний метод профілактики хвороби. Уберегтися від повітряно-крапельної інфекції іншим шляхом складно. Кращий засіб боротьби з вітряною віспою – стабільний імунітет. Його зміцнення допоможе дитині, заразившись вітрянку, легше і швидше одужати, перенести хвороба без ускладнень.

Читайте також: Вітрянка у дорослих - лікування в домашніх умовах.

Відео про лікування вітрянки за Комаровським

Є думка, що вітрянку дитині треба перехворіти, і чим раніше, тим оптимальніше, адже в старшому віці діти важко переносять хворобу. Деякі батьки спеціально забезпечують своїм малюкам контакт з хворими однолітками, щоб отримати «природну щеплення» вітряної віспи. Розумний цей підхід? Дізнайтеся про це, подивившись відеозапис однієї з програм доктора Комаровського.

Вітрянка - Школа доктора Комаровського

Як виглядає вітрянка у дітей - фото

Перші висипання на шкірі малопомітні. Виявляються невеликі червоні плями, які приймаються за роздратування. Вже скоро ці плями стають опуклими, наповнюються прозорою рідиною, поширюються по тілу, з'являються навіть у роті. Стає ясно, що дитина хворіє на вітряну віспу. Типові області поширення висипки – обличчя, голова, шия, груди, живіт.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!