Дифузні зміни міокарда: що це значить

Цей діагноз люди чують, як правило, після проходження планового обстеження у кардіолога. У середовищі медиків цей термін говорить про деякі зміни тканин міокарда, які мають необоротний або оборотний характер. При цьому вони не мають чітких властивих особливостей для даного конкретного патологічного стану. Дифузні зміни притаманні як помірним, так і серйозним (екстремальних) станів.

Що таке дифузні зміни міокарда

Дане захворювання є результатом порушень скорочувальної функції провідності кардіоміоцитів. Зміна міокарда відбувається при кисневої недостатності (ішемія), в результаті біохімічних процесів, відсутності періоду відновлення, що призводить до прилаштуванню на клітинному рівні. З'являються на площі всього міокарда невеликих груп клітин, які називаються кардіоміоцити. Таке рівномірний розподіл в медицині називають дифузними змінами.

На початкових етапах розвитку патології процеси малопомітні, проявляються в незначному порушенні ритму. Якщо ігнорувати проблему, то ситуація ускладнюється, відбувається остаточне видозміна кардіоміоцитів та їх загибель, а на їх місці формується сполучна тканина. Такі зміни провокують зменшення об'єму викиду, серцевої недостатності, інших патологій.

Розвинутися дифузні зміни можуть у будь-якої людини під дією певних причин. До певного моменту вони не вважаються патологією. Якщо усунути причину, яка спровокувала патологію, то скорочувальні здібності, провідність клітин міокарда повністю відновлюється. Якщо ігнорувати необхідність лікування, то більша частина пошкоджених клітин заміщується рубцевою тканиною, яка взагалі не здатна скорочуватися. Пацієнта з цим захворюванням лікує і спостерігає лікар-кардіолог.

Причини

Дифузні зміни не є самостійною патологією, вони виступають однією з характерних ознак функціональних порушень серцевого м'яза під впливом певних факторів. До таких можуть ставитися тривале голодування, стрес, радіація. Частіше причинами стають інші патологічні стани, наприклад:

  • артеріальна гіпертензія;
  • тиреотоксикоз, цукровий діабет, авітаміноз та інші порушення обміну речовин;
  • неінфекційні та інфекційні міокардит (запалення міокарда);
  • атеросклероз судин;
  • залізодефіцитна анемія;
  • бактеріальні, вірусні інфекції (туберкульоз, грип);
  • шлунково-кишкові патології хронічного характеру (гастрит, ентероколіт);
  • печінкова, ниркова недостатність;
  • інтоксикація від наркотиків, алкоголю, хімічних і лікарських речовин;
  • надмірні фізичні навантаження.
  • анемія;
  • міокардіосклероз.

Ознаки зміни міокарда

Патологія вражає серцевий м'яз, правий і лівий шлуночок, передсердя, що призводить до появи змін у записах ехокардіографії (ЕКГ). Дифузні зміни серця провокують появу певного ряду загальних ознак, які властиві всім патології з викривленням структури міокарда, наприклад:

  • різні порушення інтенсивності скорочення серця або збої серцевого ритму;
  • біль за грудиною, яку характеризують як давить і пекучу;
  • загальна слабкість, підвищена стомлюваність, хронічна втома;
  • поява задишки навіть у стані спокою, після незначного навантаження.

Наслідки

Зміни в міокарді серця можуть призвести до помірного ураження цієї важливої м'язи, що провокує розвиток таких процесів в організмі людини:

  • гіпоксія міокарда;
  • загальне погіршення кровообігу;
  • розвиток необоротних некротичних процесів;
  • порушення процесу транспортування кисню до клітин.
  • самим небезпечним первинним наслідком дифузних змін стає гострий інфаркт міокарда, протікати це ускладнення може по-різному.

Діагностика

Первинні та незначні зміни тканин серця, включаючи інфаркт, можна при використанні спеціальних діагностичних аналізів і тестів. Застосовують такі методики:

  • дифузні зміни міокарда на екг помітні по спотворенню у відображенні ультразвукової хвилі різних ділянок серцевого м'яза;
  • електрокардіографія вважається найбільш інформативним варіантом при діагностуванні дифузних змін міокарда;
  • ультразвукове дослідження серця (УЗД).

Це основні методи діагностування патології, але для виявлення порушень в роботі міокарда, структурі тканин серця для комплексного вивчення клінічної картини пацієнтам можуть призначити проведення специфічний лабораторних аналізів. Вчасно виявити проблему можна тільки при ретельній діагностиці, щоб визначити тип і форму патології для призначення адекватної терапії.

Лікування

Зміни в структурі, роботі міокарда починають лікувати тільки після складання індивідуального терапевтичного плану. Кожен конкретний хворий отримує певне лікування, яке може кардинально відрізнятися від інших пацієнтів при відповідних показаннях ЕКГ. Скласти схему лікування лікар може тільки після ретельної діагностики, яка допоможе встановити причини розвитку патології. Терапія спрямовується на усунення факторів, які призвели до дифузних змін. Використовуються наступні методики:

  • застосування енергозабезпечуючих ліків;
  • призначають препарати, що нормалізують провідність міокарда;
  • застосування ліків, що сприяють усуненню спазму судинного русла, серцевої недостатності;
  • використання препаратів на основі калію;
  • вживання вітамінних комплексів;
  • проведення профілактичних заходів (дієта, мірювання фізичні навантаження).

Лікарські засоби

Основне завдання всіх використовуваних медикаментів полягає в усуненні першопричини, яка викликала дифузні зміни і поліпшення провідності, відновлення тканин міокарда. Самолікування строго протипоказано. Скласти схему терапії повинен лікар-кардіолог на основі діагностичних досліджень. Фахівці часто призначають наступні медикаменти:

  1. Дигоксин – це серцевий глікозид, який виявляє позитивну інотропну дію, підвищує силу скорочення міокарда. Використовується в складі лікування хронічної серцевої недостатності. Дозування препарату підбирається в залежності від необхідної швидкості досягнення терапевтичного ефекту індивідуально. До протипоказань відносяться: глікозидна інтоксикація, чутливість до складу препарату, синдром Вольфа-Паркінсона-Уайта, дитячий вік до 3 років, атріовентрикулярна блоку 2 ступеня.
  2. Корглікон. Має позитивний інотропний ефект, опосередкований вазодилатирующий, знижує венозний тиск, підвищує діурез, що допомагає позбутися від задишки, набряків. Випускається у формі розчину, вводять по 10-20 мл 20% 2 рази за день. До протипоказань відносяться: вагітність, глікозидна інтоксикація, період лактації, переміжна блокада, підвищена чутливість до препарату, синдром Вольфа-Паркінсона-Уайта.
  3. Аміодарон – антиаритмічний препарат, який входить до складу лікування дифузних зміни при виникненні аритмії. Випускається в таблетках, слід приймати до їди, доза встановлюється лікарем в рамках комплексної терапії індивідуально.
  4. Аспаркам, медикамент використовується для регуляції метаболічних процесів. Показаний при постінфарктних станах, серцевої недостатності, аритмії. Дозування становить по 2 таблетки 3 рази за день. Протипоказаний при медикамент: гіпермагніємії, гіперкаліємії, хронічної або гострої ниркової недостатності, під час вагітності, при важкій формі міастенії.
  5. Мексидол. Відноситься до групи антиоксидантів, допомагає усунути негативний вплив продуктів перекисного окиснення ліпідів у клітинах міокарда. Дозування препарату призначається лікарем залежно від першопричини змін міокарда. Протипоказання: гострі порушення функції нирок, печінки, індивідуальна підвищена чутливість до складу препарату.
  6. Рибоксин. Серцево-судинний засіб, допомагає посилити живлення серця кисню. Медикамент допомагає нормалізувати серцевий ритм, поліпшити надходження крові через коронарні судини. Препарат допомагає збільшити синтез білка в серцевому м'язі, що допомагає підвищити стійкість клітин до гіпоксії.
  7. Гіпотіазид, Верошпірон – медикаменти з групи діуретиків. Дозування підбирається індивідуально лікарем. Протипоказання: хвороба Аддісона, трудноконтролируемый цукровий діабет, тяжка форма ниркової недостатності, анурія, вік до 3-х років, гіперкальціємія, гіпонатріємія, гіпокаліємія, індивідуальна непереносимість компонентів препарату.

Дієта

Корекція харчування – одне з напрямків комплексної терапії патології. Необхідно скласти збалансовану дієту, тому що порушення обміну речовин в кардиомиоцитах необхідно відновити за допомогою повноцінного, регулярного харчування. Дуже важливо відмовитися від алкоголю, паління, уникати стресу. Виконуйте наступні рекомендації щодо раціону:

  • норма солі за день складає не більше 4, 5 грама;
  • повністю виключити голодування;
  • щодня потрібно вживати в достатній кількості фрукти, овочі з високим вмістом калію: банани, апельсини, курага, родзинки, картопля в мундирі, шпинат;
  • з білкової їжі рекомендується вживати морепродукти, м'ясо, нежирні сорти риби;
  • рекомендується готувати всі страви на пару або відварювати.

Народна медицина

Серед домашніх рецептів існує багато варіантів для профілактики, терапії серцево-судинних патологій. Перед застосуванням будь-яких народних засобів слід проконсультуватися з лікарем. Для приготування чаїв, настоїв широко використовуються: м'ята, глід, мед, волоські горіхи, календула, курага. Лікування дифузних порушень є додатковим напрямком, для цих цілей можна використовувати наступні варіанти:

  1. Візьміть 6 столових ложок висушених плодів глоду на 1 літр води. Доведіть до кипіння і тримайте на слабкому вогні близько 10 хвилин. Дайте настоятися відвару 2 години і приймайте по 150 мл засобу перед їжею.
  2. Покладіть 2 ст. л. подрібнених висушених листя волоського горіха 1 л води. Доведіть до кипіння і тримайте на слабкому вогні 15 хвилин. Дайте настоятися 40 хвилин засобу п потім приймайте по 100 мл 3 рази за день.
  3. Візьміть 4 столові ложки подрібнених квіток календули (висушених) на 1 літр окропу. Компоненти помістіть в термос, дайте настоятися засобу 2 години. Приймати ліки потрібно 3 рази на добу по 50 мл

Прогноз

Дифузне зміна не є самостійним захворюванням, прояв симптомів патології свідчить про тривалому протіканні інших негативних факторів або хвороб. При своєчасному усунення першопричини патології, клітини будуть самостійно відновлюватися за невеликий проміжок часу. В деяких випадках це відбувається без медикаментозного лікування, але іноді потрібно препарати для поліпшення обмінних процесів, вітаміни.

Часто симптоми хвороби діагностуються на тлі серцевої недостатності. Якщо процес не набув незворотного характеру (клітини серця замінилися на сполучну тканину), можна призупинити розвиток хвороби в більшості випадків. Для цього призначають курс препаратів для відновлення обміну речовин з серцевого м'яза, яке повторюють 2-3 рази за рік. При запущених формах дифузних змін діагностують важкі форми серцевої недостатності, кардіосклерозу, які повністю вилікувати не можна.

Профілактика

Розвиток змін міокарда стає серйозним приводом для того, щоб скорегувати свій спосіб життя, харчування, відмовитися від шкідливих звичок. Патології серця прямо натякають на необхідність змінити свій раціон, кинути курити або пити алкоголь. Лікарі рекомендують дотримуватися наступних профілактичних заходів:

  1. Дієта повинна обов'язково включати бобові, фрукти, овочі, пісне м'ясо, риба, нежирні кисломолочних продуктів. Необхідно максимально обмежити споживання житнього, печеного, кокосової, пальмової олії, солоних, копчених, гострих, солодких продуктів.
  2. Вітамінні комплекси. Корисні мікроелементи, речовини допомагають повноцінно функціонувати всіх систем організму. Рекомендується регулярно пропивати курси вітамінів для профілактики будь-яких захворювань.
  3. Фізичні навантаження. Помірні спортивні вправи допомагають уникнути розвитку гіпертонії або гіпотонії, інших проблем з серцем. Рекомендується щодня проводити зарядку, спортивна ходьба (не менш 2, 5годин за тиждень) або біг.
  4. Слідкуйте за вагою. Зайві кілограми завжди впливають на серцевий м'яз, її здоров'я.
  5. Обмежте вживання спиртних напоїв, алкоголь сприяє появі зайвого жиру, розвитку проблем з серцем, інтоксикації організму.
  6. Уникайте стресових ситуацій, рекомендується займатися йогою, медитацією, знайти цікаве хобі, яке заспокоює вас, піднімає настрій.
  7. Повноцінний нічний сон, відпочинок. Не слід довго засиджуватися, намагайтеся лягати спати в один і той же рвемя, не порушуйте режим.

Відео

3 Дифузні зміни

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!