Трави, що підвищують тиск: народні засоби при гіпотонії

Лікування гіпотонії альтернативними методами цілком можливо, і трави, що підвищують тиск, і інші народні засоби допоможуть усунути хвороба в домашніх умовах. Цілющі лікарські рослини допомагають нормалізації АТ без аптечних препаратів. Індивідуально підібравши трави, розрахувавши дозу, реально не тільки перемогти гіпотонію, але і неприємні побічні симптоми – запаморочення, головні болі, хронічну втому, апатію.

Які трави підвищують тиск

При гіпотензії якість життя помітно погіршується, відчувається сильна втома, апатія, також в такому стані діагностуються розсіяна увага, запаморочення, біль голови, ледве відчутний пульс. На ранніх стадіях допомагає міцний свіжозаварений чай або каву, дієтичне харчування, але варто приділити увагу фітотерапія: трави від зниженого тиску допоможуть впоратися з недугою. Ефективні за відгуками фітотерапевтів, народні засоби для підвищення тиску – женьшень, елеутерокок, чебрець, лимонник, родіола.

Необхідно обстежитися і з'ясувати, що стало причиною гіпотензії та вжити необхідні заходи, особливо якщо між показниками АТ (верхнім і нижнім) незначний розрив. Чимало захворювань серця і судинної, центральної нервової, дихальної системи, хвороби надниркових залоз, щитовидної залози, гіпоглікемія (зниження рівня цукру в крові) можуть впливати на зниження артеріального тиску. Недолік сну, зниження гемоглобіну, перевтома, стрес провокують розвиток гіпотонії.

Елеутерокок

У рекомендаціях фахівців з фітотерапії, як нормалізувати тиск народними засобами, нерідко зустрічається рада використовувати елеутерокок. Чим же він гарний? Ефективний елеутерокок від низького тиску бо, що містить цінні речовини:

  • елеутерозиди;
  • кумарини;
  • стерини;
  • трітерпени;
  • лігнани.

Елеутерокок, нормалізує тиск, надає бадьорість, підсилює концентрацію уваги. Його тонізуючі властивості успішно використовуються при терапії стресів, нервових розладів. Істотно полегшити ці проблеми допоможе прийом по 20-30 крапель настоянки елеутерококу вранці, в обід. У вечірній час засіб може викликати порушення сну. Можна приготувати домашню настоянку елеутерококу:

  1. 200 грам сухих кореневищ елеутерококу акуратно подрібнити, потім залити 1000 мг якісної горілки.
  2. Залишити настоянку на 20-30 днів.
  3. Процідити настояну суміш, зберігати в скляній ємності.

Звіробій при зниженому тиску

Використовуються і інші трави для підвищення тиску, незамінний звіробій при гіпотонії. Рослина успішно відновлює уражені нервові волокна, заспокоює, відновлює життєві сили, знімає спазми судин, чудово нормалізує роботу серця. Олія звіробою особливо цінується в косметології. Трав'яні збори, основою яких є звіробій, допомагають підвищити тиск, рекомендовані навіть при вагітності. Ефективний такий рослинний збір, до складу якого входять і інші трави, підвищують артеріальний тиск:

  1. Взяти по 1 ст. л. звіробою, плодів ялівцю, листя суниці, трави деревію, плодів шипшини, квіток цикорію, компоненти перемішати.
  2. Для приготування ліків відміряти 3 ст. л. суміші трав, залити окропом (600 г) в термосі, щоб добре настоявся.
  3. Приймати цілющий чай тричі на день. Дозування – 100-150 мл відвару.

Лимонник для підвищення тиску

Популярний і лимонник від низького тиску, настоянка і настій з рослини незамінні при різкому падінні артеріального тиску і допомагають його швидкого підняття. У рослині містяться лігнани, мають тонізуючу, антиоксидантною дією. Приймати настоянку лимонника рекомендовано для усунення втоми, підвищення працездатності, для усунення симптомів астенії, астено-депресивного синдрому.

Лимонник має властивість підтримувати організм при психоемоційних, фізичних навантаженнях. У таких випадках настойку приймають за один прийом по 35-40 крапель. Ефективний настій плодів лимонника, як загальнозміцнюючий, тонізуючий засіб, його легко приготувати:

  1. Висушені плоди лимонника (10 г) стовкти, додати 1 ст. окропу.
  2. Суміш закип'ятити, зняти, остудити.
  3. Ягоди віджати, отриману рідину додати в настій пити по 1 ст. л. 2-3 рази в день.

Женьшень

У фітотерапії застосовуються і інші чудодійні трави для підвищення тиску, серед яких заслуженим фаворитом вважається женьшень. Його рекомендують приймати для зміцнення імунітету, при хронічної втоми, анемії. Використовується женьшень при зниженому тиску, як тонізуючий, стимулюючий засіб. З-за цих властивостей рослину називають коренем життя. Якщо є коріння рослини, то настойку готують так:

  1. Відміряти 1 ч. л. подрібненого кореня, додати 0,5 л якісної горілки.
  2. Відстоювати засіб не менш 10 днів, процідити.
  3. Приймати від 10 до 20 крапель 2 рази на день (2-3 тижні).

Мучниця

Користуються попитом і інші не настільки відомі народні засоби при зниженому тиску, серед яких мучниця. Існує й інша назва трави – ведмежі вушка. Використовується мучниця для підвищення тиску у вигляді відварів:

  1. 1 чайну ложку ведмежих вушок залити 500 мг води.
  2. Суміш на невеликому вогні томити до зменшення загального обсягу в 3 рази.
  3. По 1/3 частини відвару приймають після їжі (тричі на день).

Гібіскус

Відомий всім чай каркаде або гібіскус від тиску використовується вже дуже багато років. Що у ньому міститься вітамін Р чудово регулює кров'яний тиск, зміцнює кровоносні судини. Чай з гібіскусу містяться амінокислоти, фруктові кислоти, вітаміни, макроелементи, мікроелементи, біофлавоноїди, які насичують організм енергією, тонізують.

Важливо пам'ятати, що чай з гібіскусу володіє унікальною дією на організм. Гарячий чай каркаде допомагає піднімати артеріальний тиск, а холодний чай – знижувати. Найпростіший спосіб заварки квіток гібіскуса:

  1. 2-3 чайних ложки сировини залити окропом (200 г).
  2. Настоювати від 5 до 10 хвилин. Чим довше триває цей процес, тим міцніше вийде напій.
  3. Пити 2-3 раз в день. Щоб досягти стійкого ефекту, цілющий чай каркаде застосовують не менше 15-20 днів. Через тижневу перерву лікування продовжують ще 10 днів.

Протипоказання

Існують медичні протипоказання до застосування трав, які підвищують тиск, при вагітності. Не варто захоплюватися такими засобами годуючим матерям. Заборонені трави при гіпотонії дітям до 12-річного віку. Не рекомендовано застосовувати трави, що підвищують тиск, при:

  • порушення серцевої діяльності;
  • проблеми зі сном і збудливості;
  • гострих інфекційних хворобах.

Відео: як підняти тиск народними засобами

Як лікувати низький тиск. Гіпотонія. Домашнє засіб для підвищення тиску

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!