Як запобігти інсульту головного мозку у чоловіків та жінок - профілактичні заходи та лікарські засоби


Грамотно організована профілактика інсульту дозволяє знизити тиск, який впливає на кожну судину, нормалізувати харчування мозку і запобігти розвиток великої кількості серцево-судинних захворювань. Заради здоров'я свій спосіб життя доведеться кардинально змінити! Однак, завдяки такій практиці, ризик виникнення ішемічного інсульту вдасться знизити приблизно на 50%!

Що таке інсульт

За своєю природою інсульт – це гостре порушення кровопостачання мозку, на фоні якого відбувається повна або часткова загибель нервових клітин. Причинами такого явища можуть бути:

  • блокування кровоносної судини бляшкою, тромбом і т. д.;
  • розрив судини.

Після того, як уражені нервові клітини відмирають, автоматично втрачається організмом і функція, за яку вони відповідали (мова, координація рухів тощо). Хворий (при умові адекватної терапії і відсутності супутніх хронічних захворювань) має шанси одужати, проте реабілітація триває довго: від декількох місяців до декількох років.

Як запобігти інсульту головного мозку

Зафіксувавши навіть незначні зміни у стані здоров'я або поразки однієї з її систем, треба відразу приступати до комплексного лікування. Заходи профілактики інсульту полягають у виключенні з життя всіх факторів, здатних спровокувати дане захворювання. Основні профілактичні заходи:

  • Відмова від шкідливих звичок. Куріння вкрай негативно впливає на всі системи організму. Тим же, хто планує прожити довге і щасливе життя, слід відмовитися від сигарет раз і назавжди.
  • Корекція ваги. Зайві кілограми – це істотне навантаження на серцево-судинну систему, підвищує ризик виникнення інсульту. Невеликий надлишок допускається, однак він має становити не більше 30%.
  • Регулювання рівня холестерину. Регулярне вживання шкідливих продуктів з фаст-фуду провокує закупорювання судин і додаткове навантаження на серце. В результаті цього порушуються кровообіг і метаболічний процес, з подальшим виникненням інсульту.
  • Нормалізація артеріального тиску. Цей фактор залежить від величезної кількості процесів, що протікають в організмі. Проблему потрібно вирішувати, поки вона знаходиться в зародку, адже довго витримати зрослу навантаження не дуже еластичні судини вже не можуть.
  • Своєчасне лікування супутніх захворювань. Діабет, гіпертонічна хвороба і навіть хронічні проблеми з ШКТ в кінцевому підсумку можуть призвести до інсульту.

Профілактика інсульту головного мозку у жінок

Вік є основною причиною, щоб задуматися про власне здоров'я і зрозуміти, як уникнути інсульту у жінок. Приблизно після 45 років варто проходити планове обстеження у лікаря і приймати препарати, що розріджують кров. Своєрідними каталізаторами до інсульту можуть стати: тривалий безконтрольний прийом оральних контрацептивів, період клімаксу, гормональні перебудови організму. В цей час підтримувати серцевий м'яз відповідними препаратами потрібно обов'язково.

Як уникнути інсульту у чоловіків

Представникам сильної статі, мають явну схильність до розвитку серцево-судинних патологій, рекомендується уникати виснажливої фізичної активності. Хвороба часто виникає на тлі тривалого виснаження організму, сильних стресів. Боротьба за здоров'я повинна починатися з усунення цих факторів і комплексних занять спортом. В основній групі ризику знаходяться чоловіки віком від 40 років, що ведуть переважно сидячий спосіб життя.

Препарати

Для профілактики використовуються наступні види терапії:

  • гиполипидемическая, спрямована на зниження рівня холестерину;
  • гіпотензивна, відповідальна за стабілізацію артеріального тиску.

У першому випадку використовуються препарати Правастатин, Ніацин, Симвастатин. У другому – Норматенс, Лозап. Однак практично кожен вид таблеток має свій ряд протипоказань, тому доцільність вживання кожного з них визначає лікар. Самолікування може виявитися згубним для організму, спровокувавши різке погіршення стану пацієнта!

Застосування гіполіпідемічних лікарських препаратів

Атеросклероз, що є передумовою до розвитку інсульту, виникає на тлі порушення ліпідного обміну. Надлишковий холестерин відкладається на внутрішній стороні судин і утворює так звані атеросклеротичні бляшки. Спеціальні препарати – статини знижують рівень ліпідів, уповільнюють їх освіта та формування атеросклеротичних бляшок.

Призначення антигіпертензивної терапії

Підвищений артеріальний тиск є одним з ключових факторів, що провокують порушення кровотоку з подальшим виникненням інсульту. Антигіпертензивна терапія полягає у призначенні препаратів, здатних згладжувати скачки тиску. Приймати їх слід не одноразово, в період загострення, а комплексно, протягом тривалого відрізка часу.

Антитромботическая терапія

Медикаментозна схема, спрямована на купірування процесу утворення тромбів, зниження аритмії і порушення кровопостачання, може призначатися, як в профілактичних цілях, так і для повноцінного лікування. Щоб позбутися вже існуючих відкладень, буде потрібно не один місяць. Зате запобігти утворенню нових можна дуже легко, своєчасно приймаючи відповідні медикаменти.

Первинна та вторинна профілактика

Своєчасне виявлення і подальша ліквідація всіх факторів ризику, здатних викликати інсульт або інфаркт міокарда – це первинна профілактика ішемічного інсульту. Вторинна ж включає в себе підтримку організму вже після удару. За статистикою, приблизно 25% пацієнтів помирає, повністю не відійшовши від удару. Комплексний захист всіх систем організму і підтримання роботи серцево-судинної м'язи, підвищення еластичності стінок судин допомагає уникнути подібного розвитку подій.

Профілактика після інсульту

Крім обов'язкового комплексу лікарських препаратів, що запобігають порушення кровопостачання, пацієнтам рекомендується виконувати наступні розпорядження:

  • займатися лікувальною фізкультурою, комплекс якої призначається, виходячи з особливостей перенесеної форми;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • взяти на озброєння методику раціонального харчування;
  • своєчасно відвідувати лікаря.

Дуже важким ускладненням є церебральний параліч, внаслідок якого рухова функція втрачається практично повністю. Для її (хоча б часткового) відновлення проводиться цілий комплекс заходів, спрямованих на те, як попередити інсульт. Вони включають в себе не тільки ЛФК, але і фізіопроцедури, препарати для профілактики інсульту, приймати які доведеться все подальше життя.

Народні засоби

Абсолютної панацеї в народній медицині не існує. Знизити ризик виникнення інсульту може правильно підібраний раціон харчування. Допомогти протистояти недузі зможе регулярне вживання продуктів, що містять вітамін С, виключення компонентів, що містять сіль. Знизити тиск допомагає регулярне вживання настоянки з глоду і валеріани, однак перед її застосуванням обов'язково потрібно проконсультуватися з лікарем, адже у даної суміші є протипоказання.

Попередження інсультів в групах високого ризику

Основний спосіб уникнути повторного ішемічного або геморагічного інсульту – кардинально переглянути власний спосіб життя і не забувати про своєчасному прийомі медикаментів. На перших порах приблизно раз в три місяці доведеться відвідувати лікаря. Потім, якщо буде спостерігатися позитивна динаміка, інтервал між відвідуваннями поступово збільшується, проте профілактика геморагічного інсульту повинна все одно виконуватися.

Відео

Профілактика інсульту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!