Народні засоби для лікування від циститу в домашніх умовах

За даними офіційної статистики серед хворіють циститом чоловіків налічується лише 20%, а решта 80% – це жінки. Основна маса випадків пов'язана з інфекційним ураженням органів малого тазу, тому лікування передбачає обов'язкове застосування антибактеріальних препаратів, особливо на гострій стадії. Наскільки ефективні народні засоби при циститі і як правильно скласти терапевтичний курс?

Що таке цистит

Запалення слизової стінок сечового міхура або цистит лікарі називають найпоширенішою жіночою гінекологічної хворобою, хоча чоловіків вона теж зачіпає. Тільки через фізіологічних особливостей значно рідше: сечовивідні шляхи в осіб чоловічої статі довше, патогенні мікроорганізми частіше зустрічаються з опором при просуванні вгору, до сечового міхура. Протікати цистит може в 2-х формах:

  • Гострою – найчастіше з неї все починається, тривалість у неї коротка.
  • Хронічної – спостерігається при неправильному лікуванні, або на тлі надто часто виникають передумов до рецидивів.

Запальний процес може протікати на різних шарах стінок – слизовому, підслизовому, м'язовому, торкнутися не тільки сечовий міхур, але й прилеглі органи малого тазу. Симптоматика хронічної форми циститу стерта або відсутня, а гострою – представлена:

  • учащениями позивів до сечовипускання (аж до інтервалів в 3 хв. між ними);
  • різзю або ниючими болями в нижній частині живота, які посилюються при сечовипусканні і можуть йти в пряму кишку;
  • відчуттям переповнення сечового міхура навіть після сечовипускання;
  • кров'янистими домішками в сечі;
  • печіння, свербіж або біль при сечовипусканні.

Причини

Лікарі при постановці діагнозу використовують кілька класифікацій циститу: він може виникнути в абсолютно здоровому організмі (первинний) або на тлі вже наявних захворювань органів малого тазу (вторинний). В останньому випадку причинами переважно виступають:

  • камені в сечовому міхурі або нирках;
  • аденома передміхурової залози (у чоловіків);
  • стриктура уретри;
  • уретрит, простатит (у чоловіків);
  • пухлини органів малого таза.

По етіології цистит можна ділити на неінфекційний (лікарський, хімічний, алергічний, токсичний) і на інфекційний. У жінок останній варіант зустрічається особливо часто, оскільки сечовипускальний канал короткий і широкий, патогенні мікроорганізми з піхви швидко проникають в нижні сечові шляхи. Винуватцями циститу виступають:

  • кишкова паличка, стафілокок;
  • грибок Candida (збудник молочниці);
  • Chlamydia, Trichomonas, Ureaplasma (провокують хламідіоз, трихомоніаз, уреаплазмоз);
  • Gardnerella (викликає бактеріальний вагіноз);
  • Treponema (збудник сифілісу, що передається статевим шляхом).

Додатково в урології і гінекології відзначають провокуючі фактори, що збільшують ситуацію або сприяють розвитку інфекції: переохолодження, незахищені статеві контакти, патології будови сечовипускального каналу. Роль грають і зниження імунітету, недостатня гігієна статевих органів, тривала антибактеріальна терапія.

Лікування

Будь-які спроби боротьби із запаленням сечового міхура починаються з діагностики, за допомогою якої встановлюється причина хвороби. Після підбираються лікарські засоби, здатні на неї впливати. При інфекційній етіології це противірусні, антибактеріальні, протигрибкові препарати. Якщо захворювання носить вторинний характер, потрібно додатково усунути супутні проблеми. Лікування при циститі може передбачати використання як аптечних препаратів, так і народних рецептів місцевого та системного впливу.

Як лікувати цистит в домашніх умовах

З гострою та хронічною формами запалення сечового міхура амбулаторно (без госпіталізації) можна впоратися, якщо чітко дотримуватися розписаної лікарем схеми. По-перше, хворому прописаний постільний режим, якщо симптоматика яскрава, а стан важкий. По-друге, лікування циститу в домашніх умовах передбачає комплексний підхід:

  • спринцювання для боротьби з інфекцією (1%-ний розчин муміє, настій ромашки);
  • прогрівання сечового міхура для усунення больових відчуттів (ванни з теплого молока і відварів трав, компреси);
  • дієта для зниження навантаження на органи сечовидільної системи (відмова від солоного, гострого, копченого, введення в раціон сечогінних відварів, настоїв, соків);
  • місцеві (свічки) або системні (таблетки) знеболюючі;
  • антибактеріальні препарати місцево або перорально при наявності бактеріальної інфекції.

Гострий

Сильний запальний процес, яким характеризується гостра форма циститу, вимагає активного медикаментозного втручання. Терапію важливо почати негайно, щоб не відбулося переходу хвороби в хронічну стадію. Цілей у такого лікування 2: усунути причину і полегшити стан, послабивши симптоми. Народні засоби від гострого циститу використовуються тільки як допоміжні, переважно вони застосовуються місцево (спринцювання, прогрівання). Системна терапія обов'язково медикаментозна, обговоренная з гінекологом.

Хронічний

Якщо симптоми хвороби вщухли, але періодично дають про себе знати ледь помітно – присутній дискомфорт при випорожненні, позиви до сечовипускання занадто часті, або спостерігається нетримання сечі, – гостра стадія змінилася хронічною. Небезпека її в неможливості повного й абсолютного лікування: ні народними засобами, ні серйозними медикаментами. Терапевтичні заходи, які вживаються у цій ситуації, спрямовані на:

  • попередження рецидивів, для чого можна використовувати рецепти нетрадиційної медицини;
  • усунення вогнищ інфекції;
  • відновлення струму сечі (особливо у чоловіків з аденомою передміхурової залози, звуженням уретри).

Лікування циститу народними засобами

На будь-якій стадії хвороби методи нетрадиційної медицини носять характер доповнення до основної терапевтичною схемою, оскільки по силі вони не рівні класичного медикаментозному лікуванню. Переважно народні засоби від циститу це фітотерапія – відвари, настої або настоянки лікарських трав, які мають сечогінну та протизапальну дію, знімають печіння, біль, свербіж:

  • корінь аїру;
  • масло обліпихи;
  • листя і стебла шавлії;
  • кора дуба;
  • коріння шипшини;
  • насіння кропу;
  • квіти і стебла звіробою;
  • березові бруньки.

Симптоми усувають місцевим використанням таких коштів, на запалення впливають через пероральний прийом. Діуретики (трави з сечогінною властивістю) застосовуються обережно, тільки при відсутності каменів в сечовому міхурі і відсутності важких патологій нирок. Такою якістю володіють сік журавлини і брусниці, настій мучниці і листя смородини, які п'ють в обсязі 5-6 склянок за добу.

Петрушка

Проста і звична зелень, яка активно використовується в їжу, є потужним природним лікарем. Завдяки протизапальну, спазмолітичну, імуномодулюючу та антимікробну якостям петрушка дуже корисна при запаленні сечового міхура. Увечері подрібніть свіжий великий корінь, залийте 0,5 л води, кип'ятіть півгодини. Вранці відфільтруйте, пийте відвар натщесерце 1 р/день по склянці протягом 4-х діб.

Сода

Лікування циститу народними засобами у жінок передбачає обов'язкове проведення спринцювань антибактеріальними складами, для чого застосовують содовий розчин. Він безпечніше будь-яких місцевих антибіотиків, відмінно працює на початковій стадії хвороби. Розчиніть у літрі теплої води 3 ч. л. харчової соди і використовуйте отриманий розчин за допомогою груші або спринцовочной грілки 3 р/добу. Таке лікування проводять 4 дні.

Обліпихова олія

Эндоцервит, ерозія шийки матки, кольпіт, вагініт, цистит – при всіх цих захворюваннях самим ефективним народним засобом лікарі називають обліпихова масло, що володіє регенеративними, болезаспокійливими і антисептичними якостями. Принцип застосування простий: скрутити ватний тампон, просочити маслом і ввечері ввести в піхву. Вранці прибрати, повторювати процедуру щодня, курс лікування триває 2 тижні.

Звіробій

При гінекологічних захворюваннях у народній медицині звіробій виступає в ролі антисептика і легкого антибактеріального засобу. Цистит (особливо ускладнений молочницею) лікують відваром, який п'ють протягом 3-х тижнів. Готується цей народний засіб так: 2 ст. л. сушеної трави заливають літром окропу, гріти на слабкому вогні півгодини. Після охолодження фільтрують і п'ють по 1/4 склянки вранці і вдень.

Настоянка прополісу

Розглядаючи народні засоби від циститу, потрібно приділити увагу і настоянки прополісу, яка є сильним протизапальним і антибактеріальним засобом. На хронічній стадії додайте в чай 20 крапель вранці, курс лікування становить 2 тижні. Позбутися від циститу в гострій формі так просто й швидко не вийде – настоянку прополісу потрібно буде розводити в 100 мл теплої води (25 крапель), а пити це народний засіб 3 р/добу протягом місяця за півгодини до їжі.

Шавлія

Ефірні олії та органічні кислоти, присутні в шавлії, роблять його гарним антибактеріальну і протизапальну народним засобом від циститу. Використовується він перорально, у вигляді відвару: 10 г сушеного подрібненого листя заливають склянкою вже гарячої води і кип'ятять на слабкому потужності конфорки 15 хв. Коли засіб охолоне до комфортної температури, приймають першу порцію. П'ють по 50 мл до їди за 30 хв. 2 р/добу протягом 14-ти днів.

М'ята

Антисептичні та знеболювальні властивості м'яти зробили її хорошим народним засобом від циститу, але максимальний ефект вона показує при введенні в фитосборы. Дієвих рецептів кілька:

  • Мелений корінь цикорію або шипшини, з'єднаний з листком м'яти (1:1), кип'ятять 20 хв. на водяній бані. На 400 мл води беруть 1 ст. л. з гіркою збору. Відвар випивають за добу, розділивши на 4 рази.
  • Прокип'ятити по 15 г листя м'яти, кропиви і смородини (у 2-х л води), приймати теплу сидячу ванну 10 хв.

Насіння льону

М'яке діуретичну властивість – причина, по якій при циститі лікарі радять готувати відвар з насіння льону: 1 ст. л. заливають склянкою холодної води, кип'ятять 3-5 хв. і залишають на годину настоятися. Отриманий густий кисіль п'ють теплим по склянці перед основними прийомами їжі, але лікування не повинно тривати довше 2-х тижнів, оскільки це народний засіб може викликати запори.

Кора дуба

Замінити медикаментозні протизапальні можна і деякими лікарськими травами: кора дуба – один з таких безпечних, але ефективних народних варіантів. Додатково вона має протимікробну властивість, тому допомагає боротися з циститом, породженим вагінальним бактеріозом. Лікування проводять ванночками: змішують квіти ромашки, бруньки чорної тополі і кору дуба 1:1, 20 г суміші заливають склянкою окропу, настоюють годину. Перед процедурою отримане засіб розбавляють теплою водою. Приймають ванну 10 хв.

Насіння кропу

Протизапальний ефект кропу досягається завдяки ефірному маслу в його складі. При використанні коштів на основі кропового насіння зменшується вираженість больового синдрому, тому вони рекомендовані як на хронічній стадії, так і на гострою. Основні народних способів застосування насіння кропу 2:

  • Залити 1 ст. л. сировини склянкою окропу, настоювати 20 хв. Пити перед їжею по 100 мл протягом тижня.
  • Кип'ятити суміш з 3-х ст. л. сировини і 300 мл води 15 хв, настоювати годину. Використовувати для ванн (приймати 10-15 хв.) кожен вечір, розводячи теплою водою.

Відео

Лікування циститу народними засобами

Як лікувати цистит в домашніх умовах ! Лікування циститу цибулею - запалення сечового міхура - №5

ЦИСТИТ лікування. Як швидко зняти БІЛЬ і симптоми народними засобами?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!