Як відновити печінку народними засобами: домашні методи

Цей орган виконує дуже важливу функцію в організмі – очисну, тому при наркотично, алкогольних інтоксикація, різних захворюваннях, які носять інфекційний або запальний характер, він страждає. Лікування, як правило, проводять під наглядом лікаря, але при легких ураженнях можна відновити чення за допомогою народних рецептів: настої, трав'яні збори, відвари, продукти харчування. Цей напрям стає одним з напрямків комплексної терапії.

Що таке відновлення печінки

Неможливість регенерувати клітини органа існує тільки при запущених формах раку, цирозу, гепатиту. У всіх інших відновлення можна провести, якщо підтримувати правильне лікування за допомогою ліків народної медицини. Процес терапії органу проходить за такими етапами:

  1. Починається процес лікування з відновлення клітин органу. Для цього слід провести повне очищення організму від шкідливої їжі, алкоголю, вилікувати інфекції та усунути інші дратівливі чинники. Клітини печінки здатні регенерувати і знову виконувати свої функції на 100%.
  2. Далі відбувається оновлення клітин. Це самий тривалий період, тому що на місці 1 загиблої, повинно з'явиться 2-3 або більше нових активних клітинок. За рахунок цього процесу регенерації відбувається купірування хвороби і відродження органу.
  3. Після цього кількість гепатоцитів (клітин печінки) починає зростати, якщо попередні етапи виконані вірно. Для прискорення процесу необхідно приймати медикаментозні препарати, які прописує лікар.

Як відновити печінку в домашніх умовах

Даний процес можна запустити тільки при комплексному підході до проблеми. Відновлення клітин печінки народними засобами – один з компонентів загальної терапії. Людина повинна спершу почати вести здоровий спосіб життя, відмовитися від алкоголю повністю. Необхідно переглянути розпорядок дня, скорегувати раціон харчування. Нерідко проблеми з печінкою починаються у трудоголіків, які неправильно харчуються і порушують свій розпорядок дня з-за додаткових навантажень.

Щоб відновити печінку, потрібно відмовитися від шкідливого, хімічного, жирного. Навесні фрукти теж слід купувати вибірково, потрібно брати лише ті, у яких сезон. Купувати полуницю, взимку погана ідея, або мандарини навесні. Відмовтеся від копченостей, для прискорення виробництва вже мало хто використовує дим, для цього застосовує хімічні впливи і отрути.

Рекомендується людина більше гуляти на свіжому повітрі, в раціоні збільшити кількість клітковини, пийте тільки чисту воду. Орган можна повністю оновитися, відновиться самостійно, якщо створити відповідні для цього умови.

Більше відпочивайте, дихайте свіжим повітрям, поглинає клітковину і пийте чисту воду. Печінка повинна отримувати достатню кількість вітамінів, мінералів. Пам'ятайте, що на печінку згубно впливають наступні фактори:

  • препарати, медикаменти, розщеплення яких відбувається в цьому органі
  • надмірні фізичні навантаження у великих кількостях;
  • копчена, жирна їжа, шкідливі і непотрібні продукти харчування;
  • бактерії, віруси, запальні процеси в організмі.

Якщо не дотримувати правильну дієту, вашому тілу буде завдано значної шкоди. Печінка буде виділяти більше жовчі, яка потрапить у кров і зашкодить інші органи. Наслідком такого порушення стають наступні патології:

  • жовчокам'яна хвороба;
  • біль у боці;
  • порушення обміну речовини;
  • цукровий діабет;
  • панкреатит;
  • патології серцево-судинної системи.

Дієта

Одне з головних напрямків в комплексній терапії коригування живлення. При правильному підборі дієти можна прискорити процес регенерації гепатоцитів. Крім підбору продуктів харчування, потрібно правильно вибудувати розпорядок прийому їжі. Під час дієти потрібно дотримуватися наступних правил:

  • прийоми їжі повинні бути регулярними, невеликими порціями, щоб полегшити роботу органу;
  • потрібні страви, які містять багато білків, що легко засвоюються;
  • їжу потрібно ретельно термічно обробляти, але не обсмажувати (смажене заборонено);
  • використовувати в раціоні корисні для печінки продукти;
  • їжа повинна містити більше вітамінів, додатково можна приймати препарати з вмістом груп В, А, Е;
  • не варто зловживати вуглеводів;
  • пекучі спеції слід виключити з раціону, а пряні трави включити;
  • природні антиоксиданти – свіжі фрукти і овочі, додайте їх обов'язково в меню;
  • замініть животине жири (крім риби) на рослинні.

Продукти

При правильному підборі компонентів меню ви зможете прискорити відновлення, зберегти здоров'я органу. Продукти – це народні засоби лікування печінки від алкоголю, але важливо купувати якісні, сезонні, свіжі, щоб у них не було хімічних добавок для зростання в теплиці. При складанні раціону дуже важливо збалансувати надходження білка. Недостатнє або надмірне його надходження позначитися на печінці. Для органу корисними будуть наступні продукти:

  1. Капуста. Відновити печінку можна за допомогою будь-якого сорту, дуже допомагають брокколі, белокочанный сорт. Вони стимулюють посилене вироблення корисних ферментів.
  2. Допомагають роботі органи практично всі цитрусові, вони сприяють виведенню токсинів і містять корисні антиоксиданти.
  3. Необхідні вітаміни і речовини, щоб відновити печінку містяться у волоських горіхах.
  4. Гірчична, оливкова, лляна олія виступають хорошими стимуляторами відтоку жовчі, здатні поглинати токсини.
  5. Багато пектинів міститися в гарбузі, яблуках, вони допомагають очистити, відновити роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  6. Вся зелень допомагає органу впоратися з важкими металами, пестицидами.
  7. Часник, буряк, морква захищають, очищають печінку, активізують вироблення ферментів, виводять бактерій з організму.

Скласти меню тільки з описаних вище компонентів складно, тому можна використовувати й інші групи продуктів, які приносять максимальну користь у процесі відновлення печінки:

  1. Із зернових: висівки, вівсяна каша, цільнозерновий хліб, цілісна гречка.
  2. Слід скоротити кількість цукру, солі.
  3. Можна додавати куркуму, корінь імбиру, будь листові овочі.
  4. З кисломолочних продуктів: нежирна сметана, вершки.
  5. З напоїв: відвар шипшини, зелений чай, відвар цикорію, морси з ягід, фруктові соки, гарбуза.

Відновлення печінки народними засобами

Лікарські властивості продуктів, трав, природних компонентів допомагають людині запустити регенерацію тканин органу. Народні засоби для відновлення печінки можна приготувати самостійно для лікування в домашніх умовах. Домогтися максимального ефекту вдасться тільки при контролі режиму харчування та відмови від шкідливих звичок. До народних засобів належать:

  • трави і трав'яні збори;
  • відвари, настої;
  • певні продукти харчування.

Трави

Рослини володіють великою кількістю корисних властивостей. Якщо правильно їх приготувати, то можна добитися регенерації гепатитів. Використовують такі трави для відновлення печінки і рецепти приготування:

  1. Візьміть 30 шт. молодих гілочок плакучої верби разом з листочками, і дрібно наріжте їх. Ретельно вимийте їх, залийте 3 л окропу, банку з засобом закутайте залиште в прохолодному місці на ніч. Вранці процідіть, щоб відокремити гілочки і поставте засіб в холодильник. Приймати народні ліки слід замість чаю, злегка розігрів. При бажанні можна додати 1 ч. л. на склянку настоянки календули. Курс лікування – 2 тижні.
  2. Варення з кульбаб використовують навіть при терапії гепатиту. Візьміть 400 г свіжих квіток рослини, покладіть в холодну воду на добу. Потім відіжміть їх і прокип'ятіть 15 хвилин у 500 г води, додайте ч. л. лимонки і один лимон. Дайте охолонути засобу, процідіть квітки і викиньте їх. До отриманого відвару додати 1 кг цукру і варіть варення (3 рази по 5 хвилин). Повинно вийде близько 800 г варення. Їжте його по 1 ч. л. 2-3 рази за день.
  3. Листя лопуха допомагають відновити клітини печінки. Пропустіть через м'ясорубку листя рослини (без черешків), відіжміть сік і перелийте його в банку 500 мл. потрібно пити по 1 ст. л. перед їдою протягом тижня.

Трав'яний збір

При з'єднанні декількох лікарських рослин можна домогтися відновлення гепатоцитів. Для приготування збору вам знадобиться по 1 ч. л. деревію і трави чистотілу і 1 ст. л. квіток ромашки аптечної. Спосіб приготування народного засобу наступний:

  1. Подрібніть і змішайте всі компоненти.
  2. Залийте 1 л окропу.
  3. Протягом 30 хвилин потрібно наполягати засіб.
  4. За допомогою марлі процідіть засіб.
  5. Приймати по 0,5 склянки 3 рази за добу перед їжею. Тривалість курсу – 10 днів.

Ще один варіант ліки готується з кореня цикорію, польового хвоща, звіробою звичайного та деревію. Вам знадобиться по 1 ст. л. кожного з компонентів. Спосіб приготування наступний:

  1. Візьміть 2 ст. л. суміші.
  2. Залийте 0,5 л окропу.
  3. Протягом 1 години засіб повинен настоятися.
  4. Процідіть і пийте вранці та увечері по 200 мл ліки.

Приготувати народний засіб можна з споришу, чистотілу, звіробою, ромашки, кореня солодки. Потрібно взяти кожного сировини по 1 ст. л. Змішайте всі компоненти і додайте до них 2 ст. л. м'яти. Спосіб приготування наступний:

  1. Наберіть столову ложку трав'яного збору.
  2. Залийте ½ літра окропу.
  3. Проваріть На повільному вогні 10 хвилин.
  4. Дайте відвару охолонути, процідіть.
  5. Пийте 3 рази за добу.

Гарбуз і мед

Цей овоч має корисні і унікальними властивостями, які використовують в народній медицині багато століть поспіль. Для відновлення функції печінки потрібно використовувати її наступним чином:

  1. Промийте, зріжте верхівку, очистити її повністю від шару м'якоті, кісточок, щоб вийшов зручні посудину.
  2. Залийте в нього мед і залиште на добу в прохолодному місці.
  3. Їжте мед по кілька столових ложок за добу. Можна розбавляти його у воді і пити як напій.
  4. Цей метод лікування підходить для діабетиків.
  5. Також можна приготувати з цього плоду пюре, сік або кашу.

Овес

Він допомагає органу справлятися зі своїми функціями і має низку позитивних ефектів. Овес сприяє відновленню слизових шлунка при виразкових хворобах, регенерації гепатоцитів, виведенню каменів з організму, зміцнення імунітету. Приготувати народний засіб можна за наступним рецептом:

  1. Промийте овес проточною водою.
  2. Поставте його на повільний вогонь, доведіть до кипіння і відразу ж зніміть з плити.
  3. На 3 л води потрібно 0, 5 кг.
  4. Дайте відвару настоятися ніч, потім процідіть ліки.
  5. Пийте протягом дня, дотримуючись розвантажувальний раціон харчування (крупи, фрукти, овочі).
  6. Повторити процедури можна не раніше, ніж через 2 дні.

Настій плакучої верби

Ця рослина має здатність відновлювати печінку, якщо правильно її приготувати. Для створення засобу вам знадобляться гілочки з листками. Рецепт наступний:

  1. Вам знадобиться 30 шт. гілок, довжина близько 20 см кожній.
  2. Добре промийте їх, покладіть у велику каструлю і залийте 3 л крутого окропу.
  3. Накрийте ємність кришкою і добре укутайте в теплий рушник.
  4. Залиште на добу засіб настоюватися. Уром процідіть ліки і поставте рідина на зберігання в холодильник.
  5. Приймати народний засіб для відновлення печінки потрібно в якості чаю, попередньо розігрів.
  6. Курс тривати поки не закінчиться приготоване засіб. Повторити його можна тільки через 2 тижні.

Мед і кориця

Ці два інгредієнти допомагають відновити печінку після інфекційних, бактеріальних захворювань, запою. Сприятливо вони позначаються і на роботі підшлункової залози. Спосіб приготування следующий6

  1. Вам знадобиться 40 г кориці, 0,5 кг меду.
  2. Перемішайте добре компоненти.
  3. Приймати 5-6 разів на день по 1 ст. л. кошти.
  4. Курс відновлення триватиме 3 тижні.

Відео

Народні рецепти відновлення печінки ;

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!