Чай матчу - що це таке, як приготувати японський зелений напій

У сучасному світі багато людей відмовляються від кави на користь різних чаїв. Особливою популярністю користуються сорти, здатні не тільки поліпшити настрій, додати життєвої енергії, сил, але ще і прискорити процеси травлення організму. Крім того, вони повинні бути смачними і ароматними. У зв'язку з цим у японців великою популярністю користується чай матчу, вирощений за спеціальною методикою і завариваемый різними способами. За кількістю корисних властивостей, цінних якостей і допомоги у схудненні, напій маття є лідером серед зелених чаїв.

Японський чай матчу

Вперше зелений напій став використовуватися буддійськими ченцями Китаю під час медитації, що триває кілька годин. Друга назва – чай маття. В завареному вигляді – це рідина насиченого яскраво зеленого кольору. Заварку, чайні листочки в чашці ви не знайдете, оскільки вони перемелюють в порошок, з якого і заварюється елітний напій. Сорт вирощується маття на спеціальних плантаціях, в кількості яких японці відчувають недолік.

Отримати урожай потрібної якості можна тільки на правильній грунті, піщаник забезпечить гарний колір, але смакові якості маття програють. Краснозем сприятиме отриманню чудового аромату, але насиченого зеленого відтінку не буде. Відмінні листочки вирощуються на острові Кюсю, в областях Сідзуока (дають 40% усього врожаю), Удзі, Нішіо. Вчені відзначили, що жителі цих регіонів володіють відмінним міцним здоров'ям. Збір маття здійснюється один раз в році.

За два тижні зелений чай ховають від впливу прямих сонячних променів, накриваючи спеціальною сіткою. В результаті відбувається уповільнення фотосинтезу, що накопичується хлорофіл, амінокислоти, антиоксиданти, завдяки чому листочки маття стають темно-зеленого кольору, знаходять соковитість, солодкий маслянистий смак. Збору піддаються тільки молоді листочки, що ростуть на вершині кущів, які потім пропарюють і просушують, продовжуючи приховувати від сонячних променів. Крім цього обмежується надходження до урожаю кисню, блокуючи окислення, що псує колір маття.

Потім у листя маття видаляють стебла, прожилки, подрібнюючи пластинки в порошок. Спочатку це робилося вручну, на отримання 30 г чаю потрібно витратити годину часу однієї людини. Сучасні виробництва відмовляються від використання ручної праці, застосовуючи для перемелювання спеціальні млини з гранітними жорнами. Механізований процес стає більш ефективним, відбувається швидше.

З одного куща можна зібрати різні види маття, що відрізняються способом обробки. Їх попередньо скручених, а потім просушених листя виходить чай гекуро, що в перекладі означає «жемчужна роса». Якщо сушка маття здійснювалася в розгорнутому вигляді, чай називається тэнтя (тенча). Сорти японського матчу носять найменування плантацій, на яких були вирощені чайні кущі: асахі, камакагэ (має листя яскраво-зеленого кольору, слабкий аромат), самидори (володіє жовтуватим відтінком, вираженим запахом).

Склад

Завдяки вмісту великої кількості корисних елементів, зелений маття широко використовують в медицині, косметології, додають у каву, десерти. Чай має такий склад нутрієнтів:

  1. Вітамін С. Сприяє зміцненню імунітету, покращує стан шкірних покривів, сповільнюючи процеси їх старіння.
  2. Залізо. Благотворно позначається на стані всього організму в цілому, підвищує показник гемоглобіну в крові.
  3. Кальцій. Зміцнює зубну емаль, кістки, покращує метаболізм.
  4. Білки. Є головним учасником у процесах клітинної будови.
  5. Калій. Відповідає за правильне функціонування системи м'язів, надає підтримку процесам травлення.
  6. Волокна. Є важливим складовим елементів метаболічних процесів.

Крім цього матчу містить бета-каротин, кількість якого значно вище, ніж у плодах моркви і шпинаті. Корисними якості напою також вважаються, завдяки вітамінам А, В1, В2, В6, Е, Р та таких мікроелементів, як магній, цинк, йод, фтор. Одним з важливих переваг зеленого маття перед іншими видами чаю є підвищений вміст епігаллокатехін (60%) – сильного антиоксиданту серед 4 чайних катехінів.

Корисні властивості

Вся користь маття полягає в способі його приготування. Більшість видів зеленого чаю заварюється у вигляді листя, де залишається багато корисних речовин після вживання. Маття – порошкоподібний зелене сировину, яке повністю розчиняється і випивається. Так, всі якості напою зберігаються і потрапляють повністю в організм. Варто відзначити, що чашка матчу набагато корисніше порції звичайного зеленого чаю. Позитивні властивості полягають у наступному:

  1. Сприяє активізації мозкової діяльності. Знімаючи напругу, допомагає сконцентрувати увагу, зосередитися, краще сприймати інформацію під час напруженої розумової роботи.
  2. Зміцнює імунітет, підвищуючи стійкість організму до впливу хвороб. Містить велику кількість вітамінів С, А, вважається природним антибіотиком.
  3. Приводить в норму вміст холестерину в крові у людей, що регулярно п'ють маття.
  4. Перевершує на кілька позицій чорницю, ожину, капусту, броколі – природних антиоксидантів.
  5. Збільшує теплообмінні процеси організму, спалюючи жири. Сприяє схудненню без шкоди для здоров'я.
  6. Перешкоджає впливу на шкіру вільних радикалів, захищає від ультрафіолетових променів, містить багато антиоксидантів, поліфенолів, завдяки яким вважається напоєм молодості.
  7. Знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 11%.
  8. Збільшує витривалість завдяки L-Тианину, звільняє чисту енергію без підвищення тиску, нервової збудливості.
  9. Будучи антиоксидантом, м'яко очищає організм від шлаків, токсинів, попереджаючи появу каменів, піску в нирках.
  10. Міститься в матчі L-Тіанін, сприяє виробленню серотоніну, дофаміну, які борються зі стресом, піднімають настрій.

Як заварювати чай матчу

Порошковий чай матчу заварюється певним способом, відмінним від процедури, придатної для інших напоїв. Якщо ви вирішили придбати і самостійно приготувати маття, підготуйте наступний інвентар: мірний стакан, ситечко, широку чашку з фарфору (дзяван), бамбукову ложку (тясаку), об'ємом 1 г, віночок для збивання (тясэн). Обов'язково дотримуйтесь чітку послідовність процедури, контролюйте температуру води (вона не повинна бути дуже гарячою) для отримання смачного і ароматного японського чаю належної якості.

Японці влаштовують цілу чайну церемонію, схеми «намолов – приготував – випив» у них не існує. Вибравши бажаний вид напою, заваріть його за рецептом та пити не поспішаючи. Набравши невелика кількість рідини в рот, зробіть паузу, відчуєте глибину смаку, дайте можливість чаю розкрити всі свої якості. Маття відмінно поєднується з лимоном, імбиром, м'ятою, липою, фруктовими соками.

Усутя

Усутя – це легкий, неміцний напій, що має гіркуватим присмаком. Збивати віночком пінку необхідності немає, але шанувальники чаю роблять це завжди. Вживаючи його, не обов'язково дотримуватися особливі формальності, церемонія такого чаювання проста, демократична. Приготувати усутя можна таким способом:

  1. В прогріту суху чашку насипають зелений порошок матчу (2 мірні ложки).
  2. Потім заливають 80 мл води, температурою не вище 800.
  3. Далі перемішують напій віночком, розбиваючи грудки, доводячи до однорідності.

Койтя

Будь-який метод приготування напою передбачає використання сухої прогрітій посуду, порошок зеленого чаю теж повинен бути сухим. Вважається, що якісний койтя виходить тільки зі старих плантацій, старше 30 років. Для нього беруть більше маття, а води додають менше, тому напій стає міцним, густою консистенцією нагадує густий мед. Оскільки він володіє вишуканою гірчинкою, терпкістю, за традицією його подають з національними солодощами – вагасі. Класичний койтя готується за таким рецептом:

  1. 4 мірні ложки (4 г) зеленої заварки насипати в дзяван.
  2. Залити 50 мл гарячої води (не окропу).
  3. Збити напій віночком (якщо ніхто не бачить, можна скористатися блендером, міксером).

Латте матчу

По цьому рецепту виходить чудовий латте матчу з вершковим смаком і ніжно-салатовим кольором. Такий напій можна подавати навіть холодним, додавши пару кубиків льоду. Традиційний спосіб не передбачає використання підсолоджувачів, щоб не перебити первинний смак чаю. Якщо хочете випробувати латте матчу, приготуйте напій за такою технологією:

  1. 1 мірну ложку маття залийте 70 мл не гарячої води, постійно збиваючи віночком до отримання однорідної маси.
  2. Закип'ятіть 150-200 мл молока, збийте міксером до утворення піни.
  3. Влийте молоко тонкою цівкою в чай, зверху кожної порції додайте молочну пінку, з'єднуючи її з чайної. Від жирності молока буде залежати калорійність напою.
  4. За смаком всипте цукор (мед), корицю. Зверху посипте напій порошком матчу.

З кавою

Більшість людей не уявляють свого ранку без чашки ароматної міцної кави. Якщо ви вважаєте себе таким, спробуйте заварити кавовий матчу, з ним ваша щоденна церемонія придбає нові нотки. Рецепт приготування напою такий:

  1. Закип'ятіть склянку води, дайте охолонути 7-8 хвилин.
  2. Окремо змішайте 3 р маття і 2 г розчинної кави.
  3. Влийте тонкою цівкою в суміш воду, постійно збиваючи вінчиком.
  4. Додайте в напій, якщо бажаєте, цукор.

Матчу крем фраппе

Любителям солодких холодних десертів доведеться по душі матчу крем фраппе. Напій подають у багатьох японських кафе, ресторанах. Рецепт не складний і цілком під силу для приготування вдома:

  1. Візьміть склянку холодного молока будь-якої жирності, покладіть 3-4 шматочки льоду.
  2. Всипте 6 м маття, цукор за смаком, збийте масу міксером.
  3. Прикрасьте кремоподібний напій зверху кулькою морозива (краще ванільного), збитими вершками.

Протипоказання і шкоду чаю матчу

Зелений чай матчу – напій, повністю віддає свої цілющі властивості під час вживання. Вони значно перевищують негативні якості, але протипоказання до застосування маття все ж є:

  1. Наявність кофеїну. Речовина не має агресивного впливу на організм шляхом підвищення тиску, почастішання серцебиття, нервового збудження, відрізняючись тим самим від інших продуктів, що містять кофеїн. Все ж варто відмовитися від вживання зеленого матчу за 4-5 годин до сну.
  2. Чайні листя, вирощувані в Японії, Китаї, включають свинець, впитываемый з навколишнього середовища. Інші сорти зеленого чаю, на відміну від матчу, використовуються не повністю, тому більша частина шкідливої речовини залишається в них. Маття ж потрапляє в організм разом з усім свинцем. Все ж не варто відкликати від цього напою, просто обмежте кількість максимум до 2 чашок за день.

Ціна

Придбати зелений матчу можна в одному з великих магазинів роздрібної торгівлі або в спеціалізованому інтернет-магазині. По московській області ціна на японський чай маття така:

Назва магазину

Ціна за 50 р, рублів

Чайна Філософія

600

Chashka

419

101 чай

690

Замовити-чай. ру

590

TEA for ME

395

Як вибрати чай матчу

При купівлі будь-якого продукту необхідно звертати увагу на ряд моментів, які підтверджують якість товару. Вибираючи чай матчу потрібно враховувати такі фактори:

  1. Звертайте увагу на колір виробу, справжній маття володіє красивим насиченим яскраво-зеленим відтінком.
  2. Дешевий товар не обіцяє якість. Нерідко продавці пропонують придбати під виглядом матчу подрібнене листя сенча. Справжній якісний зелений чай має гідну ціну.
  3. Ознайомтеся з країною, де вирощувалися плантації маття. Справжній якісний продукт виробляється в Японії, де краще для цього умови.
  4. Уважно вивчайте склад матчу, він повинен бути органічним, без вмісту хімічних речовин, добавок.

Відео

Супер корисний органічний Матчу (маття) чай або секрет фісташкового кольору. Посилка з Китаю №34

Відгуки

Тетяна, 25 роківЗамовляла маття в інтернеті, оскільки в наших магазинах такий чай не знайшла. Відразу сподобався красивий відтінок продукту. Заварювати ще не пробувала, вивченням тонкощів чайної церемонії не займалася, та й не всі інструменти для цього є. Зате випічка з додаванням матчу виходить чудового зеленого кольору, а смак її не змінюється.
Марина, 31 рікПодруга працює в Японії і привозить звідти сувеніри. Тиждень тому подарувала зелений чай матчу, спробувавши який я вирішила, що буду пити його завжди. Мені подобається заварювати слабкий напій – усутя, з додаванням молока і меду. Від цього маття стає не тільки смачніше, але й корисніше. Хочу спробувати з порошком десерти – морозиво, випічку і смузі.
Світлана, 29 роківПобачивши одного разу цей зелений порошок, я не відразу зрозуміла, що це чай. Сподобався матчу вже після проби і відтепер намагаюся купувати продукт завжди. Наступним етапом були експерименти з випічкою, яка набувала світло-смарагдовий колір. Пробувала робити домашнє морозиво, коржі для торта і пекти бісквіт – все смачне і красиве.
Христина, 32 рокиВперше спробувала чай маття в ресторані японської кухні і вирішила замовити собі. Традиційний спосіб заварювання у мене не вийшов, а от латте сподобався і відтепер п'ю його тільки так. Хочу зазначити, що процес передбачає дотримання необхідної температури води. Особливо мені до душі пухнаста смачна молочна пінка.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!