Як застосовувати лавровий лист в лікувальних цілях: властивості та протипоказання до застосування

Рослина, яке давно стало звичним компонентом у приготуванні страв і консервації, має застосування в лікувальних цілях. Лист лавра благородного допомагає при хворобах суглобів, надає позитивний ефект на шлунково-кишковий тракт і серцево-судинну систему. Листочки вічнозеленого чагарнику здатні знімати стан збудливості і тривожності. Щоб знати, як застосовувати лавровий лист в лікувальних цілях, необхідно більше зрозуміти, які в нього корисні властивості, показання до застосування та протипоказання.

Що таке лавровий лист

Лавр благородний – це вічнозелений чагарник (дерево сімейства лаврових. Його листя здавна стали використовувати в кулінарії в якості ароматної приправи. Чагарник знаменитий пряно-солодким запахом. Листя і плоди лавра збирають після того, як дерево починає плодоносити. Батьківщиною рослини вважається Мала Азія і Середземномор'я. Зараз він зустрічається на півдні і сході повсюдно.

Лікувальні властивості

Насамперед, лавровий лист – це ароматна спеція. Запах забезпечують ефірні олії, у великій кількості містяться в рослині. Лікувальні властивості лаврових листочків полягають у їхньому багатому складі: вітаміни А, В, С, РР, мікроелементи: мідь, цинк, марганець, селен, залізо, калій. Листочки лавра гарні для застосування в лікувальних цілях при алергічних реакціях, захворюваннях нирок, сечостатевої системи, для інгаляцій при бронхітах. Лікувальні властивості рослини:

  • покращує травлення;
  • підвищує імунітет;
  • виводить токсини і шлаки;
  • має сечогінну дію;
  • знижує цукор у крові;
  • покращують апетит;
  • допомагають боротися з пітливістю ніг.

Як вибрати лаврушку для лікувальних цілей

Сьогодні висушені листочки лавра легко купити, як розфасовані в пакети, так і розсипом. Можна знайти в магазинах лаврушку в баночці і навіть на гілочці. У лікувальних цілях краще купувати розсипом, щоб можна було уважно оглянути кожен листочок:

  • вони повинні бути чистими і темно-зеленого кольору;
  • наявність плям вказує на порушення технології при сушінні або про захворювання рослини;
  • відсутність запаху говорить про старому сировину;
  • свіже листя мають яскраво виражений аромат.

Лікування лавровим листом

Застосовують сухі або свіжі листочки для лікування ревматизму, туберкульозу, алергії. Оскільки рослина має протизапальні властивості, то воно відмінно допомагає при різних шкірних захворюваннях. Здавна застосовували лавровий лист від солей в суглобах, для чищення судин, профілактики застуд. Як і будь-який лікарський засіб, застосування лавра має свої протипоказання, які обов'язково потрібно враховувати перед використанням, особливо під час вагітності.

Лікування суглобів

Фітотерапевти на основі листя лавра готують цілюще масло, настоянки, відвари. Лікування суглобів лавровим листом в домашніх умовах проводиться 2-3 рази/рік при відсутності протипоказань. Ефірні олії, які містить хімічний склад рослини, надають антибактеріальну дію, фітонциди розчиняють і виводять сольові відкладення, а дубильні речовини знімають набряклість. Лікувальні властивості лаврового листа дозволяють впоратися з такими захворюваннями суглобів:

  • артрити, артрози;
  • тендовагініти, епікондиліти;
  • удари і розтягнення.

Лавровий лист від кашлю

Ефірна рідина лавра має противірусну і антибактеріальну дію, тому при застуді та кашлі можна проводити вдома ароматерапію, додаючи аромакурітельніцу 3-4 краплі. Вдихаючи лавровий аромат можна не тільки позбутися від кашлю і зміцнити імунну систему, але й захистити себе від безсоння, депресії. Полегшити стан при ангіні, вилікувати запалення горла можна, якщо час від часу жувати сухе листя лавра.

При панкреатиті

Запашні листя можуть поліпшити функції підшлункової залози при запаленні. При панкреатиті лавровий листочок допоможе зняти набряки, очистити легені, полегшити роботу серцево-судинної системи, яка посилено функціонує під час хвороби. Застосування лаврового настою зніме приступообразні болі в області підшлункової, які з'являються при наявності інфекції, запального процесу, переохолодження. При панкреатиті уражаються нирки, оскільки знижується виділення сечі. Лист лавра допоможе знизити рівень креатиніну і сечовини.

При цукровому діабеті

Корисні властивості лавра рекомендують використовувати в лікувальних цілях при цукровому діабеті. Лікарі радять разом з гликемическими препаратами пити лавровий відвар. Регулярне застосування лавра в лікувальних цілях допоможе уникнути ускладнень цукрового діабету. Крім інших достоїнств, настій листків знижує рівень цукру, дає імуностимулюючий ефект. Діабетикам властива повнота, а прийом лаврових листочків вимагає обов'язкової коригування харчування, так що дієта буде сприяти зниженню маси тіла.

При розладах шлунка і надмірне газоутворення

Відвар, приготовлений зі свіжих або сухих лаврових листочків, буде корисний при сильному метеоризмі або здутті живота. Настоянка з лавра сприяє поліпшенню травлення, підвищення апетиту, діє як протипроносний засіб. З-за наявності в складі дубильних речовин зменшується надмірна перистальтика шлунково-кишкового тракту (пронос), викликана розладом шлунка.

Лікування гаймориту

Про те, що лист лавра ефективний при гаймориті, свідчать численні дослідження японських вчених. Склад рослини містить потужні антибактеріальні компоненти, які пригнічують навіть резистентні стафілококи, а активність кемпферолов вище, ніж у хімічних антибіотиків. При гаймориті корисний відвар лаврушки і для прийому всередину, і для інгаляцій.

Застосування лавра в гінекології

Жінки застосовують настій лаврового листа, щоб нормалізувати менструальний цикл. Із-за зниження ваги, хвороб, стресів, зміни часових поясів або клімату часто відбувається затримка місячних. Чи потрібно перед важливою подією, відпусткою або відрядженням для зручності викликати раніше критичні дні. У всіх ситуаціях помічником стане настій лаврушки різної концентрації. Для затримки місячних потрібно півгодини відварити 60 листів і випити за цілий день склянку відвару. Для стимуляції матки потрібно взяти 0,5 л води 10 г листочків лавра, 1 годину відварити остудити і випити склянку залпом.

Як застосовують лавр у стоматології

Лікарські властивості лаврового листа використовуються для лікування стоматиту і пародонтозу. Смак лавра неприємний, але він здатний зменшити зубний біль, знищити мікроби в роті. При будь-яких стоматологічних проблеми необхідно полоскати ротову порожнину відваром з лаврушки (1 ст. л. на 1 літр води) по 3-4 рази на день до покращення стану. При стоматиті корисно жувати сухий або свіжий листочок рослини.

Застосування масла лаврового листа

Ефірну рідина з листя лавра можна приготувати тільки в промислових умовах. Самостійно готують олія лаврушки, яке використовують для:

  1. Психоемоційного впливу. Вдихання парів масла лавра благородного заспокоює нервову систему, стимулює розумову діяльність.
  2. Лікування запалень шкіри. Додавання олії у маски очищає пори, усуває роздратування, стимулює омолодження клітин.
  3. Лікування алергії. Розбавити лавровий масляний екстракт будь-яким рослинним маслом 1:1 і застосувати зовнішньо, намазуючи на уражені алергічною реакцією шкірні покриви.
  4. Лікування туберкульозу. Лавровий відвар підвищує опірність організму до збудника захворювання, підвищує імунітет.
  5. Лікування подагри. Настої лаврушки очищають суглоби від солей і відкладень сечової кислоти. Це допомагає знизити ймовірність рецидивів і патологічних змін суглобових форм.

Що буде, якщо з'їсти лавровий лист

Якщо судити з відгуків людей, то при ненавмисному проковтуванні лаврового листочка ніякої реакції організму не настане. Якщо з'їсти багато лаврушек, то можуть виникнути алергічні реакції, адже лавр благородний – потужний алерген. При проковтуванні великої кількості листя ще до появи перших ознак інтоксикації необхідно промити шлунок світло-рожевим розчином марганцівки.

Протипоказання

Під час застосування листя лавра в лікувальних цілях можуть виникнути небажані і навіть небезпечні стану організму. Щоб їх уникнути, необхідно враховувати протипоказання:

  • підвищена кислотність, виразка шлунка, 12 палої кишки;
  • запальні захворювання кишечника;
  • гіпотонія (рослина знижує тиск);
  • вагітність і лактація (може трапитися кровотеча і викидень);
  • тривале та безконтрольне застосування викликає запори;
  • хронічні захворювання печінки;
  • сечокам'яна хвороба;
  • підвищена чутливість до рослині.

Рецепти

Щоб приготувати масло з лаврових листочків для застосування в лікувальних цілях, необхідно 1 пачку лаврушки (10 г) розтерти ступкою. Потім подрібнене лаврове сировина залити 1 склянкою будь-якого рослинного масла (краще використовувати оливкову) і поставити на місяць настоюватися. Для цього краще знайти темне і тепле місце. По закінченні цього часу необхідно суміш до кипіння на водяній бані, остудити, процідити і використовувати за призначенням:

  • додавати до складу тоніків, мазей, кремів;
  • при мігрені, вушних болях (застосовується зовнішньо);
  • для очищення організму від шлаків (застосовується всередину);
  • для зміцнення волосяний фолікул (втирати в коріння).

Відвар

Приготувати відвар лаврового листа для суглобів не складе труднощів, якщо взяти 20 листя невеликого розміру, помістити в емальовану ємність, залити окропом (300 мл). Цей склад потрібно довести до кипіння, потім кип'ятити ще 5 хвилин, після чого вимкнути. Накривати ємність кришкою не потрібно, щоб ефіри випарувалися. Потім рідину слід перелити в термос і настоювати 3 години. Приймати в лікувальних цілях, щоб виводити солі з суглобів, потрібно по 2-3 ковтки відвару щогодини протягом доби. Курс лікування – 3 дні. Через два тижні можна повторити.

Настій з лаврового листа

Якщо в лікувальних цілях кращий ефект показало застосування відварів з лавра, то для профілактики хвороб, особливо простудних, краще використовувати настій, так як він діє на організм набагато м'якше. Для приготування потрібно взяти 20 листочків, заварити 2 склянками гарячої води, поставити на вогонь. Після закипання варити потрібно ще 5 хвилин. Щоб ефіри випарувалися, необхідно остудити настій без кришки. Потім рідину потрібно помістити в тепло (поставити на батарею або укрити ковдрою), дати настоятися близько 3 годин. Після цього настій процідити і вживати в лікувальних цілях:

  • компреси;
  • примочки;
  • растирки;
  • прийом всередину.

Настоянка

З метою позбавлення від патологій опорно-рухового апарату, полегшення стану при атеросклерозі і онкологічних захворюваннях використовують спиртовий настій лавра благородного. Приготувати його легко:

  • візьміть 20 листочків лаврушки, залийте півлітром горілки;
  • ємність щільно закрийте кришкою, залиште в теплому і темному приміщенні на 3 дні;
  • щодня струшуйте сировину;
  • готову настоянку процідити, зберігати в холодильнику.

Відео

Лавровий лист. Як правильно почистити суглоби.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!