Полоскання горла сіллю - показання для дорослих і дітей, приготування розчину і правильні пропорції

Полегшити біль при ангіні або звичайній застуді допоможе полоскання горла сіллю, змішаної з водою у певних пропорціях. Такий рецепт є одним з найпоширеніших народних методів лікування. Він дозволяє впоратися з неприємними відчуттями в горлі, послабити кашель і печіння. По-іншому сольовий розчин ще називають гіпертонічним, так як насиченість солями в ньому вище в порівнянні з тканинами зіву. Даний засіб володіє можна віднести до природних антисептиків.

Чим корисно полоскання горла морською сіллю

Існує безліч різних розчинів для полоскань. Це можуть бути настої з трав, аптечні ліки, таблетки. Особливою популярністю користується гіпертонічний розчин, основними властивостями якої є зменшення набряклості і виведення з клітин зайвої рідини. На тлі цього при полосканні горла сіллю (хлоридом натрію) з нього видаляється слиз, яка сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. В результаті глотка очищається, а мигдалини зволожуються. Інші корисні властивості сольового розчину:

  • полегшує роботу імунної системи за рахунок вимивання слизу;
  • запобігає захворювання зубів і ясен;
  • полегшує біль і печіння у горлі;
  • надає протизапальний ефект.

Протинабрякову дію

Зняття набряклості відбувається за рахунок того, що водно-сольовий розчин володіє більш високою концентрацією порівняно з тканинами глотки. Підвищений вміст хлориду натрію є причиною того, що рідина, яка створювала набряк слизової зіву, прагне назовні, залишаючи між тканинний простір. Результатом є зменшення запальних процесів. Набряк мигдаликів спадає, а стан хворого поліпшується.

Зменшення больових відчуттів у горлі

Процедура не тільки зменшує набряк, але і знімає больові відчуття. При додаванні в водно-сольовий розчин пари крапель йоду полоскання допоможе очистити слизову і швидше її відновити. Ранки і виразки почнуть гоїтися вже після кількох процедур. Через прискореної регенерації зменшується і біль у горлі. Полоскання горла сольовим розчином підсилює кровообіг, що теж знімає неприємні відчуття.

Відходження мокротиння

Появою мокротиння супроводжуються різні захворювання дихальних шляхів, такі як ангіна, фарингіт, ларингіт, трахеїт. Часто вона спостерігається і при звичайній застуді, гаймориті, риніті та ГРВІ. Основним способом вимивання слизу з органів дихання є полоскання горла сіллю. Теплий розчин полегшує відкашлювання, з-за чого легше виходить мокротиння. Хлорид натрію дезінфікує ротову порожнину, зменшує запальний процес, що запобігає поява нової слизу.

Протизапальну дію

Комплексний патологічний процес, що розвивається у відповідь на патогенного подразника – це запалення. Його основними симптомами є біль, набряклість і почервоніння. Сольовий розчин допомагає зняти перераховані ознаки запалення горла. Даний ефект обумовлений промиванням глотку від слизу, видаленням з неї зайвої рідини, зволоженням зіву. Все це зменшує запальний процес і полегшує стан хворого.

Показання до застосування

Існує ряд медичних показань до застосування солоної води для полоскання горла. Їх часто використовують при простудних захворюваннях, але на цьому список не закінчується. Показаннями до полосканню сольовим розчином є:

  1. Фарингіти. Це запалення лімфоїдної тканини глотки. Вони добре піддаються лікуванню солоною водою завдяки її антисептическому властивості. Особливо це стосується гнійних форм.
  2. Стоматологічні захворювання. Полоскання горла сіллю показані для видалення зубного нальоту і швидкого загоєння невеликих ран на слизовій. Показаннями до даних процедур є стоматити та кандидози ротової порожнини.
  3. Всі форми ангіни. Як і у випадку з фарингітом, полоскання горла сіллю особливо рекомендовано при гнійній формі цього захворювання. Розчин змиває гнійний наліт з задньої стінки і омертвілі клітини. Результат – полегшується ковтання, проходить біль і запалення.
  4. Ларингіти. Полоскання в цьому випадку не роблять істотного впливу на осередок запалення з-за його анатомічної будови. Процедури тут є тільки частиною підтримуючої терапії.

Як зробити сольовий розчин для полоскання горла

Важливою складовою сольового розчину є рідина. Категорично забороняється використовувати водопровідну не очищену воду. Вона включає хлор, який тільки подразнює слизову оболонку горла і ротової порожнини. Рідина повинна бути:

  • теплою, по відчуттю ближче до гарячої, але не гострий;
  • придатної для пиття – кип'яченою або фільтрованою питною;
  • для дітей більш прохолодною, адже вони по-іншому відчувають температуру.

Крім правильної рідини важливо дотримати пропорції її з сіллю. З урахуванням цього приготування розчину здійснюється по наступній інструкції:

  • взяти склянку теплої кип'яченої води (200 мл);
  • додати 0,5 ч. л. солі;
  • розмішати, дати постояти 5-10 хвилин, якщо кристали не розчинилися;
  • якщо ще залишилися великі частинки, то варто процідити розчин, щоб не подряпати слизову рота.

Водно-сольовий

Класичним рецептом приготування розчину є змішування 200 мл води, 0,5 ч. л. солі. Їм можна полоскати горло хоч кожну годину, але оптимальним буде 5-6 процедур в день. Більша кількість хлориду натрію використовувати не рекомендується. Ще важливо повністю розчиняти кристали в рідини, інакше вони можуть пошкодити слизову, викликавши ще більше запалення.

Морська сіль для полоскання горла

Аналогом кухонної в рецептах може виступати морська сіль для полоскання горла в аптеках. Між ними немає значної різниці. Відмінність лише в тому, що для профілактики рекомендують морську сіль. Для приготування розчину потрібна менша її кількість, тому витрата виходить більш економічним. Крім того, в такий ній немає виробничих домішок і присутня велика кількість мікроелементів. Приготування розчину здійснюється так:

  • підготувати 200 мл теплої води;
  • додати 0,5 ч. л. солі;
  • перемішати, дати постояти пару хвилин до повного розчинення кристалів.

Розчин соди і солі

Дезінфікуючий ефект розчину збільшиться, якщо до хлориду натрію додати трохи соди. Цей компонент також має здатність знімати неприємні симптоми у горлі, причому не тільки у випадку печії. При гнійних формах ангіни і фарингіту сода місцево знищує інфекцію, підсушує слизову. Приготування засобу для полоскання в цьому випадку передбачає дотримання наступної інструкції:

  • у склянці води розчинити 1 ч. л. солі;
  • додати 0,25 ч. л. соди, все гарненько перемішати;
  • перевірити, чи всі інгредієнти розчинилися у воді.

Якщо для дорослого пацієнта потрібно збільшити ефективність полоскання, то необхідно підвищити дозування інгредієнтів. Пропорції трохи зміняться: на 1 чайну ложку солі доведеться взяти 0,5 ч. л. соди. Якщо після процедури буде спостерігатися сухість, то варто зменшити концентрацію основних компонентів до стандартної. Рецепт з використанням соди дозволений до використання тільки дорослим.

Сода сіль і йод від горла

Морську сіль можна не тільки придбати в аптеці, але і приготувати схожу з нею за властивостями суміш самостійно. Для цього потрібні наступні інгредієнти:

  • тепла вода – 2 ст.;
  • сіль – 0,5-1 ч. л.;
  • йод – 2-3 краплі;
  • харчова сода (натрію бікарбонат) – 0,5-1 ч. л.

Зазначені складові необхідно просто перемішати розчин для полоскання готовий. Його рекомендують використовувати від 4-5 разів на день. Засіб має бути не дуже гарячою, трохи вище температури тіла. Так воно буде приємним для слизових. Якщо після таких полоскань з'явиться сухий кашель, то варто перейти на лікувальні відвари трав, наприклад, ромашки, шавлії або календули.

Як полоскати горло сіллю

Щоб процедура дійсно принесла бажаний ефект, необхідно дотримуватися правила її проведення. Перед кожним полосканням потрібно готувати новий сольовий розчин в такій кількості, яке можна використовувати за один раз. Процедура повинна бути за 30 хвилин до або після їжі. Інструкція по полосканню наступна:

  • наберіть в рот достатню кількість розчину;
  • закиньте голову і спробуйте вимовляти букву «и», намагаючись не ковтати солону воду;
  • полощіть таким способом глотку близько 30 секунд;
  • сплюньте рідина, наберіть у рот нову порцію розчину, знову повторіть описані вище дій;
  • повторіть цей цикл на протязі 3-5 хвилин.

Частота полоскань

Для підвищення ефективності процедур їх необхідно проводити регулярно. Протягом всієї хвороби рекомендується полоскати горло не менш 3 разів у день. У перші добу частоту можна збільшити до 1 процедури щогодини. За порадою лікарів полоскання можна проводити з початку настання холодної пори року в профілактичних цілях. Це допоможе знизити ймовірність захворіти на застуду. Після полоскання горла сіллю не можна пити найближчі 20 хвилин. Так хвороботворні мікроорганізми не отримають живильне середовище для розмноження.

Тривалість процедури

Більшість лікарів сходяться на думці, що не варто за один раз дуже довго полоскати горло. Оптимальною тривалістю процедури вважається проміжок часу-3 хвилини. Лікувальний розчин при цьому потрібно утримувати в глотці більше 20 секунд. Це час необхідно довести до 1 хвилини. Кількість солоної води для однієї процедури становить приблизно 175 мл.

Особливості полоскання горла сольовим розчином у дитячому віці

Промивання горла розчином солі протипоказано дітям віком до 5 років. Малюки не вміють полоскати зів, тому проковтують рідину, а це може вплинути на роботу травної системи. У більш старшому віці ця процедура корисна для дітей. Пропорції використовуваних речовин наступні:

  • співвідношення солі з водою використовується той же, що і для дорослих;
  • якщо в розчин додається сода, то її кількість потрібно зменшити в два рази;
  • йод педіатри вважають високотоксичним для дітей, тому не варто використовувати його для процедури.

Переваги і недоліки

Серед усіх місцевих процедур для зменшення запалення полоскання горла сіллю є одним з найбільш безпечних. Навіть вікові обмеження тут не надто суворі. Інші переваги даної процедури:

  • можна проводити дітям, які не дають лікувати їх аерозолями;
  • дозволена для вагітних і пацієнтом з деякими важкими захворюваннями;
  • можливість застосування при високій температурі;
  • відсутність алергії.

Хоч полоскання горла сіллю відрізняється безліччю переваг, недоліки у цієї процедури теж є. Серед них можна виділити наступні:

  • складно промити сольовим розчином вогнища ураження при хронічних гнійних тонзилітах;
  • при виконанні в домашніх умовах складно відстежити ефективність такого лікування.

Можна полоскати горло сіллю для профілактики

Відповідь на це питання позитивний. Полоскати горло солоною водою для профілактики можна і навіть потрібно. Особливо це стосується тих, хто схильний до застуд в зимовий час. Починати процедури необхідно в міжсезоння. Це значно зменшує ризик захворіти. Рекомендується проводити одне полоскання в день, взявши 1 чайну ложечку солі на 200 мл теплої кип'яченої води. При регулярному застосуванні даного методу профілактики можна убезпечити себе навіть від ангіни і зовсім виключити запальні процеси в горлі.

Протипоказання процедури

Нешкідливість і висока ефективність сольового розчину не означає, що у нього немає абсолютних протипоказань. Використання цього засобу заборонено при:

  • захворюваннях травного тракту, включаючи гастрит і виразку (заковтування солоної води може призвести до загострення);
  • онкології;
  • опіках слизової носоглотки;
  • туберкульозі;
  • дитячому віці до 5 років;
  • захворюваннях серцево-судинної системи (полоскання сіллю здатне вплинути на водно-електролітний склад крові);
  • високій температурі тіла;
  • токсикоз під час вагітності.

Відео

Як і чим полоскати горло при ангіні (Сіль, сода, йод)

ЕФЕКТИВНИЙ СОЛЬОВИЙ РОЗЧИН ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ГОРЛА Механізм дії гіпертонічного розчину

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!