Народні засоби від нежитю - найбільш ефективні рецепти та методи лікування у дитини або дорослого

Щоб швидкими темпами і без ускладнень лікувати прогресуючий риніт, є перевірені часом народні засоби від нежитю дорослим і дітям. Рецепти можна приготувати в домашніх умовах, а перед початком курсу обов'язково виключити алергічну реакцію на рослинні компоненти. Лікування нежиті народними засобами не менш ефективно, ніж методи офіційної медицини, головне – не запускати хворобу.

Що таке нежить

Таке гостре запалення слизової оболонки носа не є самостійним захворюванням, це неприємний симптом, властивий застуді і вірусних недуг. Однаково прогресує в дорослому і дитячому віці, вимагає безпечних терапевтичних заходів. Успішно боротися з надмірною закладеністю носа можна в домашніх умовах, для цього варто скористатися допомогою антибактеріальних та судинозвужувальних крапель. Додатковим заходом реагування стають народні методи лікування нежитю, які теж вимагають консультації отоларинголога.

Народний засіб

Прогресуючий нежить супроводжується вираженим набряком слизових, свербінням і гострим запаленням. Швидкими темпами прибрати такі неприємні симптоми можна за участі відварів ромашки аптечної, календули, шавлії, кори дуба та інших натуральних інгредієнтів. Перш ніж вибрати народні засоби лікування нежиті у дорослих, потрібно дотримуватися наступних лікарських рекомендацій:

  1. Ходити вдома у теплих шкарпетках, уникаючи тривале переохолодження організму.
  2. Обраний лікувальний склад повинен бути гіпоалергенним, інакше процес посилиться.
  3. Для промивання носа бажано використовувати стерильну спринцівку, наповнену лікувальним розчином.
  4. При нежиті особливою ефективністю користуються інгаляції, прогрівання закладеного носа, промивання носових проходів.
  5. Методи офіційної та альтернативної медицини можна успішно поєднувати в одній схемі інтенсивної терапії, виключити лікарська взаємодія компонентів.

Трави від нежиті

Щоб лікування в підсумку не призвело до хронічного гаймориту, потрібно проконсультуватися з лікарем. Навіть найефективніший засіб від нежиті з цілющих трав здатне усунути захворювання лише на початковій стадії, надалі ж позитивна динаміка помірна, виражена слабше. Фахівці рекомендують задіяти відвари чебрецю, лаванди, ромашки, календули, звіробою, шавлії та материнки. Ось ефективні рецепти:

  1. Необхідно 1 ст. л. листя евкаліпта залити 250 мл оливкової або інших рослинних масел, після чого тушкувати на помірному вогні 5-7 хвилин. Наполягати складу 3-4 години, потім процідити і в охолодженому вигляді закопувати в кожну ніздрю по 2-3 краплі до 5 разів за добу.
  2. Потрібно з'єднати по 10 г вербової кори, соснових бруньок, мати-й-мачухи, материнки, лісової мальви. Потім 3 ст. л. готового сировини залити 300 мл холодної води, настоювати годину, потім кип'ятити 5 хвилин. Процідити, охолодити, капати в кожну ніздрю по 3 краплі тричі за добу.

Соляні промивання

Щоб позбавитися від запалення в домашніх умовах, народна медицина передбачає не тільки рослинні ліки, але і сольові суміші для промивання закладеного носа. Це швидке лікування, в якому робиться акцент на чіткому дотриманні дозування солей, інакше можна травмувати і без того чутливу слизову оболонку. Ось перевірені часом склади:

  1. Розчинити 1 ст. л. кухонної солі в 1 ст. теплої води. Перемішати складу до стану однорідності, перелити його в спеціальний чайничок або спринцівку, промивати носові проходи до 3-5 разів за добу.
  2. За таким же принципом можна використовувати морську сіль, тільки на 1 ст. кип'яченої води задіяти 1 ч. л. такого мінеральної сировини. Як показує практика, лікувальну дію при дотриманні числа процедур настає набагато раніше.

Прогрівання

Інгаляції висушують слизову, сприяють продуктивному відділенню мокротиння, знімають запальний процес і ознаки гострого запалення. Наприклад, сеанс можна проводити з маслом евкаліпта або ментоловим складом, головне – щоб алергії не виникло. Ось найбільш ефективні народні засоби:

  1. Підігріти 2-х літрову каструлю води, після закипання додати одне їх таких ефірних олій: евкаліпта, обліпихи, чебрецю, чайного дерева, ялиці (3-4 краплі). Швидким рухом накрити голову рушником, після чого дихати над каструлею 5-7 хвилин.
  2. При виконанні парових інгаляцій можна задіяти морську або звичайну сіль. Діяти за таким же принципом, при цьому скоротити тривалість одного сеансу – не більше 5 хвилин. Після обробки носових проходів не можна виходити на вулицю, важливо уникати протягів.

Мазі і краплі

В якості народних протизапальних засобів можна використовувати натуральні мазі з прополісом при відсутності у пацієнта алергії або гострої відрази до меду. Якщо відсутні медичні протипоказання, такими народними складами дорослому і дитині потрібно рясно змащувати слизову оболонку, після чого протягом 1 години забороняється їсти і пити. Ось два надійних рецепту з натуральним медом, які забезпечують швидкий ефект:

  1. Потрібно з'єднати по 0,5 скл. меду і рослинного масла, додати по 2 г прополісу і бджолиного воску, 2 пігулки муміє і стрептоциду, 2 ст. л. соку з листя алое. Потім масло, віск і мед розігріти на водяній бані, а в цей час подрібнити таблетки і додати готовий порошок в медово-масляний складу. Перемішати, настояти в холодильнику, змащувати носові проходи по 2-3 рази на день і обов'язково перед сном.
  2. З'єднати третина чайної ложки меду з такою ж кількістю соку алое. Підігріти, перемішати, а потім остигле ліки закапувати по 2-3 краплі в кожну ніздрю до 5 разів на день. Лікувати нежить можна кілька днів при відсутності алергії на мед.

Цибуля від нежиті

Носові проходи можна закопувати не тільки алое, є і інші народні засоби з вираженим терапевтичним ефектом. Наприклад, натріть лука (він надійний антисептик), додайте кілька крапель води, і таким розведеним концентратом можете закопувати запалені вогнища патології. Соком цибулі можна вилікувати нежить, хворе горло та інші симптоми застуди, ГРВІ, головне – не обпекти слизову оболонку у ході лікування. Ось ефективні засоби при нежиті на кожен день:

  1. Потрібно очистити цибулину, обов'язково зняти прозору плівку і вирізати з м'якоті палички. Вкласти їх в ніздрі і подихати. Лікуватися таким способом можна 2-3 дні.
  2. Необхідно нарізати цибулю на тарілку, накритися рушником і протягом 5-7 хвилин вдихати його цілющі пари. Процедуру можна проводити на протязі всього дня.

Часник

Це ще один ефективний антисептик, який швидко прибирає нежить. Використання такого народного засобу забезпечує стійкий лікувальний ефект вже після першого сеансу, проте лікарі рекомендують продовжувати домашню терапію 3-5 днів. Отже, ось ефективні рецепти на кожен день:

  1. Попередньо розведеним водою соком часнику потрібно обробити закладені носові проходи перед сном. Нежить зникає практично відразу, але щоб не викликати роздратування, таку процедуру бажано виконувати тільки 1 раз на добу.
  2. Необхідно 2 ст. л. кашки часнику залити 100 мл води, перемішати і настояти кілька годин. Потім додати 0,5 ч. л. рідкого меду, використовувати готовий складу в якості крапель для закладеного носа.

Йод

Як і цілющі відвари трав, йод здатний швидко позбавити пацієнта від прогресуючого нежитю. Цей місцевий антисептик представляє ті народні засоби, які знімають запалення, висушують слизову, позбавляють від сверблячки і виділень з носа. Ось як можна приготувати народні кошти з його безпосередньою участю:

  1. На ніч при відсутності високої температури потрібно намазати ступні йодом, виконати часту йодну сітку. Після надіти шерстяні шкарпетки і спати. Вранці симптоми нежитю помітно слабшають.
  2. У окріп потрібно додати кілька крапель йоду і подихати над каструлею 5-7 хвилин. Процедуру бажано проводити перед сном, і на третю добу від нежиті і сліду не залишиться.

Буряк

Ефективним народним засобом є буряковий сік, однак для деяких пацієнтів цей інгредієнт може виступати основним алергеном. Якщо алергічна реакція повністю відсутня, ось якими рецептами можна скористатися при сильному риніті:

  1. Необхідно 1 ч. л. меду натурального розбавити 3 ст. л. бурякового соку. Перемішати готовий склад, використовувати в якості крапель для носа вранці та ввечері.
  2. При масажі або просто перед сном можна задіяти від нежитю ватні тампони в носові проходи, попередньо змочені в буряковому соку.

Народні рецепти для дітей

У дитячому віці на тлі ослабленого імунітету нежить може з'являтися у дитини мало не кожен місяць, особливо в період сезонної епідемії. За допомогою настою трав і фізіотерапевтичних процедур можна нормалізувати загальний стан маленького пацієнта. Бажано вибрати щадний народний складу з швидкою дією. Ось ефективні засоби від нежиті:

  1. Рекомендується виконати дитині перед сном масаж ступень, після чого покласти в носок суху гірчицю. Не знімати до ранку, стан хворої дитини значно поліпшується.
  2. Необхідно підігріти сіль на сковороді, скласти в мішечок (носок) і прикласти до гайморові пазухи. Тримати компрес до повного охолодження, сеанс бажано проводити перед сном.

Корисні народні засоби вагітним

При виношуванні плоду потрібно вибірково ставитися до лікування нежитю, оскільки ряд офіційних засобів заборонені до застосування. Ось ефективні народні рецепти, якими користуються всі майбутні матусі:

  1. Заварюють ромашку в окропі, потім проціджують, а використовують як назальних крапель з протизапальним ефектом.
  2. Віджимають сік алое і таким концентратом тричі за добу закопують закладені соплями носові проходи вранці і ввечері.

Відео

Як вилікувати нежить і гайморит швидко і просто народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!