Лікувальні властивості ісландського моху - рецепти народної медицини для лікування дітей і дорослих

Часто під час хвороби люди поспішають в аптеку за фармпрепаратами, забуваючи про чудові дари природи, що володіють ефективними цілющими властивостями. Приміром, цетрарія, звана ісландським лишайником або мохом, здавна використовується в лікувальних цілях при застудах, бронхітах, кашлі, шкірних, шлунково-кишкових, інших хворобах. Цим засобом ви можете сміливо лікувати не тільки себе, але й дитини. Відсутність протипоказань робить це цілюща рослина безпечним та надійним помічником у боротьбі з багатьма захворюваннями.

Що таке ісландський мох

Правильне латинська назва цього лишайника – цетрарія. В перекладі означає округлий шкіряний щит римлян. Рослина одержала його з-за форми апотециев – органів спороношення. Тіло (слань лишайника) або таллом складається з трубчастих або плоских лопатей розміром 4 на 10 см з кустистой структурою. Колір – коричневий, зеленуватий або білуватий. На нижній частині моху – червоні плями, на краях лопатей – вії. Корені відсутні, їх заміняють ризоиды – клітини шкіри, якими лишайники кріпляться до кори дерева або землі.

Лишайник цетрарія – це симбіоз двох найпростіших організмів: гриба і водорості. Розмножується він спорами, які розвиваються в повноцінний лишайник після контактування з мікроорганізмами певного виду або безстатевим поділом клітин. Зростає цетрарія на болотистих місцях або піщаних ґрунтах соснових лісів, тундри, складаючи основний раціон північних оленів.

Лікувальні властивості

Терапевтичний ефект ісландського моху або цетрарії використовується не тільки народною медициною. Офіційна фармакологія застосовує висушену рослину для приготування фітозборів в комбінаціях з іншими лікарськими рослинами. Слиз цетрарії – при виробництві різних харчових добавок. До складу входять слизисті речовини (близько 70%), полісахариди, містять крохмаль, кислоти з антибактеріальним ефектом, гіркоти, білки, ферменти, цинк, свинець, кадмій, вітамін В12. Містяться і інші мікроелементи з активною дією. Завдяки цим компонентам мох має:

  • протизапальну, ранозагоювальну дію;
  • антибактеріальний ефект;
  • імуномодулюючі властивості;
  • антивірусну дію;
  • омолоджуючий, антиоксидантний ефект;
  • відновлюючі, загальнозміцнюючі властивості;
  • регулюючу дію на органи травлення;
  • профілактичний ефект (наприклад, проти онкологічних захворювань).

Показання до застосування ісландського моху

Терапевтичні властивості лишайників цетрарія роблять їх незамінними засобами при лікуванні багатьох захворювань. Їх застосування показано:

  • при запаленнях шлунково-кишкового тракту;
  • для лікування опіків, виразок, різних шкірних висипань;
  • при ослабленні імунної системи організму;
  • від інфекційних хвороб;
  • при простудних захворюваннях, таких як ГРЗ, астма, пневмонія, грип, для лікування бронхіту ефективний ісландський мох від кашлю;
  • при збої в роботі щитовидної залози (лишайник здатний накопичувати йод);
  • при блювотних позивах для їх ослаблення;
  • при ожирінні різного ступеня;
  • при зниженому апетиті (анорексія, дистрофія);
  • для знеболювання у стоматології;
  • при боротьбі із запорами;
  • для лікування туберкульозу;
  • при безсонні.

Протипоказання

Лікування ісландським мохом не викликає жодних алергічних реакцій у людей не виявлено токсичного впливу, побічних ефектів. Корисні препарати на його основі можуть використовуватися без обмежень як дорослими, так і дітьми. Єдиним винятком можуть бути аутоімунні захворювання або індивідуальна непереносимість, тому перед застосуванням лишайника проконсультуйтеся з лікарем.

Ісландський мох в аптеці

Фармацевтична промисловість пропонує цілий ряд лікувальних препаратів на основі цетрарії ісландської. Засоби реалізуються у порошках або в сушеному вигляді для приготування відварів, фіточаю. Користуються популярністю препарати, що містять у своєму складі цілюща рослина: сиропи або екстракти, пастилки для розсмоктування, крем з розігріваючим ефектом. Всі кошти реалізуються в аптеках без рецепту.

Трава

В аптеках зустрічається чайний напій з висушеної цетрарії, який випускається в картонних коробках. Можна знайти і сухий лишайник для приготування відварів. Його використовують як самостійно, так і в поєднанні з іншими видами лікарських рослин в різних варіаціях. Приготування відварів не представляє складності, їх можна зберігати в холодильнику.

Розігріваючий крем

Для профілактики, допомоги при застудах, переохолодженні, суглобових болях, вивихах, ударах, проблеми з шкірою варто скористатися спеціальним кремом. До його складу, крім екстракту цетрарії, входять такі компоненти: масла календули і звіробою, ведмежий жир, бджолиний віск, мед, різні ефірні масла. Цей крем, крім розігріваючого ефекту, володіє протизапальними, тонізуючі, знеболюючими, ранозагоювальні властивості. Екстракт лишайника сприяє виведенню токсинів, поліпшенню кровообігу, лімфи.

Сироп

В аптеках представлені різні торгові марки, наприклад, Пектолван і Гербион. Об'єднує їх терапевтичний ефект і свідчення. Сироп з ісландським мохом надає відхаркувальну дію, виявляє антимікробні, протизапальні властивості. Відбувається поліпшення загального стану. Такі засоби добре використовувати комплексно з іншими препаратами для лікування сухого, подразливого кашлю, охриплостей, бронхітів, сухості слизових оболонок, при сильних навантаженнях на голосові зв'язки, при обмеженому носовому диханні.

Пастилки для розсмоктування

Не завжди зручно користуватися сиропами. Тут на допомогу прийдуть гелеві пастилки для розсмоктування, які благотворно впливають на дихальні шляхи, надають терапевтичну, профілактичну дію. Препарат захищає слизову оболонку, зволожуючи її, підсилює місцевий імунітет. Антибактеріальний і антисептичний ефект моху допоможе при фарингітах, трахеїтах, ларингітах, позбавить від першіння при підвищеному навантаженні на зв'язки горла. Вживання пастилок допомагає курцям, пом'якшуючи шкідливий ефект впливу тютюнового диму.

Інструкція по застосуванню ісландського моху

В залежності від захворювання, цетрарию застосовують різними способами. Це різноманітні аптечні препарати, інструкції до яких детально описують їх використання для профілактики та лікування. Можливе приготування настоїв, відварів і екстрактів ісландського лишайника будинку. Розглянемо деякі захворювання, при яких доцільно застосовувати лікарські препарати та народні засоби з використанням ісландського лишайника.

Від кашлю

При простудних захворюваннях зручно застосовувати сироп ісландського моху або розсмоктуються пастилки. Корисні різні відвари, які будуть діяти на організм комплексно. Приміром, один з популярних рецептів приготування лишайника для лікування кашлю: 1 столову ложку сухого моху залити склянкою молока і варити під кришкою в емальованому посуді протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Такий відвар слід пити перед сном теплим, можна з медом.

Для схуднення

Прийом відвару цетрарії покращує обмін речовин, впливає на кишечник проносну дію. Якщо застосовувати такий засіб після прийому їжі, то зайві кілограми швидко підуть, за умови дотримання правильного способу життя. Не є панацеєю, відвар стане гарною підмогою в боротьбі за струнку фігуру. Приготувати такий відвар просто: 1 столову ложку моху заливають 500 мл холодної води, доводять до кипіння і потім випарюють на повільному вогні приблизно до половини, до отримання киселя. Пити його слід після їди 3 рази в день (норма 200-250 мл на добу).

При туберкульозі

У моху міститься усниновая кислота, що є потужним природним антибіотиком. Концентровані відвари здатні ефективно знищувати туберкульозні палички, що було підтверджено дослідженнями. Рецепт, який використовували при лікуванні легеневої сухоти ще наші предки: 4 столових ложки подрібненого моху заварюються 2 склянками окропу, витримуються на вогні близько 5 хвилин. Далі слід остудити і процідити відвар. Приймати по кілька ковтків 3 рази в день. Цей же рецепт допоможе при виразці шлунка.

Ісландський мох для дітей

Відвари дуже ефективні при коклюші, але їх смак може не сподобатися дитині. Краще використовувати рецепти на основі молока, яке додасть відвару солодкуватий присмак. Можна додати мед. Мох від кашлю дітям готують так: 1 чайну ложку сухого лишайника заливають 1 склянкою молока, 15 хвилин проварюють на повільному вогні. Потім остуджують, проціджують і дають дитині пити порціями в ¼ склянки. Можна скористатися аптечними сиропами, діти з задоволенням п'ють їх.

Від запорів

Посприяє цетрарія ісландська і позбавлення від такої неприємності, як запори, у тому числі хронічні. Для цього застосовують екстракт: заливають 100 грамів моху 1 літром води, настоюють в холодному місці протягом доби. Далі фільтрують і ставлять на водяну баню, кип'ятять до зменшення об'єму рідини в два рази. П'ють по чашці за півгодини до їжі. Якщо дія виявиться надто сильним, слід зменшити дозу.

Від алергії

Проти такого поширеного захворювання також здатний допомогти цей непоказний на вид лишайник. Його сильні протизапальні і антибактеріальні властивості позитивно діють на людину, яка страждає алергічними реакціями, а наявність кремнію стимулює обмінні процеси організму. Рецепт для позбавлення від цієї недуги: протягом 20 хвилин парити на водяній бані 2 столові ложки моху, залитих ½ літрами води. Приймати кілька разів в день по половині склянки.

Як заварювати ісландський мох

Способів використання цетрарії безліч. Спектр захворювань, у боротьбі з якими вона здатна надати допомогу, величезний: від звичайної застуди до ракових пухлин. У народній медицині використовують ще такі рецепти:

  1. Очистити обличчя від вугрової висипки, прибрати гнійнички і вилікувати рани допоможуть примочки і протирання із звичайного відвару моху (в довільних пропорціях). Півроку необхідно щодня випивати по 3 чашки чаю з моху.
  2. Рецепт при варикозі: взяти по 5 частин подрібненого моху і польового хвоща, по 3 частини безсмертника (квіти) і кореня ревеню, по 2 частини дубової та березової кори, плодів кінського каштана і кореня малини. Природну суміш залити ½ л води і 5 хвилин прокип'ятити. Пити 3-4 рази в день по склянці.
  3. Для лікування і профілактики онкології роблять настій: взяти по 2 частини оленячого моху, чистотілу, звіробою і споришу, по 3 частини водяного перцю, трави подорожника, кропив'яних листя. Додати до суміші 100 г гарного зеленого чаю. Готують з розрахунку – 4 столові ложки суміші на 4 склянки води. Приймати настоянку 4 рази на день.

Відео

Ісландський мох. Цетрарія ісландська. Декоративне дерево. Корисні властивості. Бонсай. Дерево мудрості

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!