Лікарська трава комірник - показання до застосування, рецепти приготування чаю, відвару і настоянки

При лікуванні багатьох хвороб народні цілителі рекомендують застосовувати настій з листя і квітів рослини таволга, корисні властивості та протипоказання якого є предметом розгляду даної статті. Необхідно вміти правильно приготувати і приймати відвар, щоб домогтися позитивного ефекту й уникнути негативних наслідків застосування цього лікарського засобу.

Таволга – корисні властивості

Рослина таволга використовується в цілительстві кілька століть, лікарі вважають її протизапальну, жаропонижающем, сосудоукрепляющим і загоюючим засобом. Кореневище таволги містить:

  • крохмаль;
  • фенолглікозіди;
  • саліцилат натрію;
  • вітамін С.

Квіти і листя гадючника в'язолистого (друга назва таволги) є джерелом жирних кислот, катехінів, вітамінів, стероїдів, багаті ефірними маслами і ароматичними сполуками. У деяких країнах молоде листя і бруньки таволги використовуються при приготуванні їжі, можна додавати в супи і салати. Висушені квітки лабазніка, заварені окропом, перетворюються в корисний напій, що володіє бадьорить тонізуючим ефектом.

Застосування в медицині

У народній медицині трава таволга застосовується при широкому спектрі захворювань, причому в різних рецептах використовують як молоді суцвіття і листя, так і заготовки з сушених коренів і квітів. Лікувальні властивості таволги допомагають боротися з широким спектром захворювань. Відвар приймають при:

  • грипі та застудних захворюваннях;
  • для поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • для нормалізації артеріального тиску;
  • для профілактики епілепсії;
  • для зняття больового синдрому під час нападів подагри, ревматизму;
  • при гінекологічних проблемах;
  • при цукровому діабеті.

Корінь таволги заварюють і п'ють під час виразки шлунка або кишечнику, запаленнях нирок для зупинки внутрішніх кровотеч. Настояне разом з листям, кореневище таволги є противогельминтозным засобом, заспокоює нервову систему, знімає гострі внутрішньосуглобові болю. Суцвіття таволги використовують як сечогінний, застосовують при захворюваннях сечового міхура, болях у шлунку, запорах.

Корисні властивості таволги використовують для підтримки жіночого здоров'я, для зняття симптомів молочниці і запалень, при менструальних болях, регуляції гормонального фону. Під час онкологічних хвороб настій з листя показаний як засіб для розрідження крові, прискорення росту волосся після хіміотерапії. Не можна забувати про протипоказання, які є у будь-якої лікарської рослини, приділяти належну увагу правилам збору, заготівлі сировини для приготування лікувального відвару.

Як приймати

Лікарські трави повинні заготовляти в правильний час, збиратися в екологічно чистих місцях, віддалених від великих мегаполісів, шкідливих виробництв і автотрас. Молоді пагони таволги збирають в першій декаді червня, суцвіття – під час цвітіння, кореневища – на початку осені, до двадцятих чисел вересня. Сушіння рослини виробляється в сухому затемненому місці, в ідеалі – на горищі. Готову сировину можна придбати в аптеці або у травників, однак у такій ситуації ви не зможете бути впевнені в його якості, тобто можливість не отримати необхідного лікувального ефекту.

Настоянка комірника

Існує два варіанти приготування настоянки з таволги. Спиртова настоянка застосовується при діабеті, захворюваннях шлунка (гастрит), холицестите, в якості знеболюючого засобу під час подагри або суглобових запалень. Для приготування вам знадобиться:

  • очищений медичний спирт або горілка: 1 л;
  • засушені квіти таволги: 50 г;
  • цукровий пісок: 20 р.

Залийте рослинна сировина горілкою або спиртом, покладіть цукор, ретельно перемішайте і залиште в темному прохолодному місці на два тижні. Готову настоянку таволги приймайте три рази на день перед їжею, по одній чайній ложці, протягом 21-30 днів, залежно від симптомів і рекомендацій лікаря. Протипоказанням до прийому спиртових настоянок є алкогольна залежність, хронічні захворювання печінки, серцево-судинні захворювання в гострій стадії.

Неспиртовая настоянка з листя таволги допомагає при проблемах з тиском. Столову ложку сушеного рослини заливають двома склянками окропу, настоюють чверть години, проціджують і п'ють три рази в день по одній чайній ложки до їжі протягом місяця. Для боротьби з простудними захворюваннями готують настоянку суцвіть, для якої знадобляться:

  • засушені суцвіття таволги: 30 м;
  • чиста вода: 0,5 л;
  • настоянка календули: 15 р.

Рослинну сировину заливають холодною водою і залишають у захищеному від світла місці на 20 днів. Отриманий настій проціджують, настоянка календули додається для тривалого зберігання. Під час хвороби засіб приймають по чайній ложці перед кожним прийомом їжі до повного зникнення симптомів. В якості профілактичного засобу від вірусних інфекцій – по дві чайні ложки перед їжею щодня.

Відвар

Відвар з рослини таволга - корисні властивості і протипоказання якої повинні враховуватися при будь-якій формі застосування її в якості лікувального засобу - готується з кореневища рослини. Подрібнений в кавомолці або іншим способом, корінь таволги заливається окропом у пропорції дві чайні ложки на склянку води, і витримується на водяній бані 20-30 хвилин. На літр води береться 20 г сировини.

Готовий відвар залишають на строк до трьох діб у темному прохолодному місці, і приймають як засіб для зниження в'язкості крові, при цукровому діабеті і виразкової хвороби, чотири рази на добу по дві чайні ложки, протягом трьох тижнів. Компрес з даним засобом застосовується при опіках, гнійних ранах, прикладається до уражених ділянок шкіри на 15 хвилин п'ять разів на день.

Чай з таволги

При застудах добре попити чай з таволги, при приготуванні якого засушені листя і квіти заливають окропом і настоюють непрозорою посуді протягом десяти хвилин. Корисні властивості напою полягають у його жаропонижающем та протизапальній дії, він прискорює виведення рідини з організму, сприяє швидкому виведенню шлаків і токсинів. Протипоказань чай не має, пити його слід три-п'ять разів на день, одна порція - 150 мл

Мазь

Корисні ранозагоювальні властивості таволги допускають використання мазі, приготовленої з подрібненої трави, змішаної з рослинним маслом або ланоліном (можна використовувати вазелін) в пропорції 1:5. Отримана суміш наноситься на уражену ділянку шкірного покриву на 15-20 хвилин 7-10 разів на добу залежно від інтенсивності ураження. Цей засіб може використовуватися для боротьби з прищами. У цьому випадку два рази в день робіть маски на очищену шкіру обличчя, додаючи в мазь настоянку календули, залишаючи суміш на 15-25 хвилин.

Протипоказання

Таволга повинна з обережністю застосовувати при підвищеному тиску – погодьте тривалість курсу та дозування зі своїм лікуючим лікарем. Серед інших протипоказань – алергічна реакція, знижений показник вмісту тромбоцитів у крові, вагітність і період лактації. Під час хвороби не відмовляйтеся від медикаментозної терапії, використовуйте корисні властивості таволги в якості доповнення до основного курсу лікування.

Відео:

Таволга

Відгуки

Марія, 52 рокиБрала настоянку таволги за рекомендацією знайомої жінки-травниці під час курсу хіміотерапії від раку шийки матки. Відчувала себе бадьоріше, пропала постійна нудота, зменшилися болі. Вдячна їй за пораду, хвороба я ще не перемогла, але травичку п'ю регулярно, заварюю замість чаю. Ніяких негативних наслідків від регулярного прийому не відчуваю.
Юля, 43 рокиПро корисні властивості таволги при набряках дізналася з передачі про здоров'я, вирішила спробувати і не пошкодувала. Відмінний сечогінний, відчуття, що скинула кілька кілограмів. Сон став набагато краще. Заварюю окропом сушений корінь і п'ю вранці натщесерце по дві чайні ложки. Протипоказань у мене немає, я консультувалася з терапевтом, він схвалив такий курс допоміжного лікування.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!