Лікувальні властивості трави Рододендрон Адамса - показання та протипоказання, як заварювати і пити

На полях і лісах можна знайти масу корисних трав: деякі з них володіють сечогінним ефектом, інші здатні знімати біль, а треті захищати від вірусів та інфекцій. Однак є в природі є такі рослини, які володіють відразу всіма корисними властивостями і можуть лікувати безліч захворювань, наприклад, трава Саган-дайля, біле крило або Рододендрон Адамса.

Що таке трава саган-дайля

Сибірський чагарник, подовжує життя, саган-дайля, запашний багно, тибетське крило або офіційна назва adamsii rhododendron – все це назви однієї рослини Саган-дайля. Перші згадки про нього зустрічаються в рукописах німецького ботаніка Гмеліна. На основі фото і цих даних було складено докладний опис вченим з Московського університету Михайлом Адамсом, він же відніс рослина до підвиду рододендроновые.

Як і всі вічнозелені чагарники цього виду, Саган дайля досягає в довжину не більше 50 сантиметрів. Листя покриті дрібним ворсом, мають довгасту форму. Частину листя кущі скидає на зиму, а інші залишаються красуватися на гілках до нового сезону цвітіння. Квіти невеликі, діаметром до півтора сантиметрів, зібрані по 10 штук в суцвіття. Є у травички своєрідний запах – фруктово-квітковий, який зберігається навіть після сушіння.

Де зростає рододендрон адамса

Зустрічається це дивовижне рослина переважно на Далекому Сході, Прибайкалля, Східному або Західному Саяне, Алтаї. Широко розповсюджений чагарник в Бурятії. Окремі види рослини можна знайти в передгірській місцевості Монголії, або біля підніжжя гір північно-східного Тибету. В цьому регіоні земної кулі Рододендрон Адамса називають біле крило, через дрібного білястого нальоту на висушених листі.

Збір і заготівля

Варто відзначити, що рослина занесена в Червону книгу Бурятії, тому у цьому регіоні його збір обмежений, а заготівля лікарської основи завжди знаходиться під контролем. Рекомендують збирати сировину в період цвітіння трави – з початку червня до середини серпня. Корисними властивостями володіють листя, верхівкова частина і суцвіття рослини, корінці ж не принесуть користі. Сушать заготовки на відкритому повітрі при природних умовах. Готову сировину бережуть від попадання прямих променів сонця і вологи.

Біохімічний склад багна духмяного

Складно уявити рослина, яка буде настільки ж багате на ефірні масла, концентрація яких припадає на внутрішню частину листя. Дослідження їх хімічного складу показало, що там знаходяться гермакрон, фарнезен, неролідол. Разом з ефірними компонентами в складі чагарнику є жирні кислоти: ліноленова, олеїнова, урсолова, олеанолова. Зовсім недавно стало відомо, що багно запашний містить метиловий спирт і фенол.

Окремо варто відзначити біохімічний склад кожної частини чагарнику:

  • У листя рододендрона можна знайти флавоноїди – кверцетин, рутин, дигидроквертицин, мірицетин.
  • Пелюстки з листям містять велику кількість вітамінів С, Д, чисельність яких збільшується при цвітінні трави.
  • Пагони багаті на кислоти, таніди, смолисті речовини, бета-ситостерин, андромедотоксин.
  • Эрикопин, який надає силу організму, міститься у всіх частинах цього дивного рослини.

Корисні властивості саган-дайля

Згадки про цілющі якості багна зустрічається ще в стародавніх рукописах тибетської медицини. Про силу цієї рослини знали бурятські шамани і далекосхідна знати. Перші використовували травичку при здійсненні магічних ритуалів, а аристократи лікували настоянками з Саган-дайля ревматизм, артрит і деякі інші хвороби. Сьогодні з лікарського збору готують аптечні настоянки, а звичайні люди додають рододендрон в чай та інші напої.

Лікувальні властивості

У народній медицині чагарник Адамса використовують як стимулюючий, загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб. З нього готують спиртові або водяні настої, лікарські напої або компреси. Це рослина здатна підвищити витривалість організму і працездатність, а за своїм адаптогенними властивостями в рази перевершує відомий багатьом женьшень. У тибетській медицині Саган застосовують для зміцнення імунітету та підвищення статевого потягу у чоловіків.

Запашний багно в косметології

Помічено, що багатий склад рододендрона Адамса благотворно впливає не тільки на внутрішні органи, але ще надає омолоджуючий і тонізуючий ефект для шкіри, запобігаючи передчасному старінню і появі мімічних зморшок. Препарати з багно зміцнюють стінки капілярів, покращують мікроциркуляцію крові і живлять шкіру на клітинному рівні. В домашніх умовах популярністю користуються саморобні тоніки і маски з саган-дайля, які знімають набряклість і прибирають синці під очима.

Дія саган-дайля на організм

Не дарма цей чагарник іменують продовжує життя, адже вона має безліч корисних властивостей:

  • активізує роботу всіх внутрішніх органів: мозку, серця, легенів;
  • покращує стан кровоносних судин;
  • виводить з організму шкідливий холестерин, шлаки, токсини;
  • зменшує в'язкість крові;
  • знімає втому;
  • допомагає при інфекціях бактеріальної природи;
  • стимулює роботу сечовивідної системи;
  • запобігає кисневе голодування;
  • має виражену бактерицидну, протизапальну властивість;
  • може згубно впливати на патогенну мікрофлору кишечника;
  • відновлює сон;
  • підвищує концентрацію уваги, підсилює працездатність;
  • благотворно впливає на потенцію.

Від чого допомагає

Саган-дайля добре застосовувати при наявності таких захворювань або проблем з організмом:

  • Захворювання серцево-судинної системи. Трава зміцнює стінки судин, нормалізує артеріальний тиск.
  • Шийний і грудний остеохондроз, дистонія. Коли організм недоотримує кисень.
  • Запалення нирок, сечового міхура, уретрит у чоловіків, цистит у жінок. Сировина має м'яку діуретичну дію, виводить зайву рідину з м'яких тканин, допомагає дробити камені.
  • Порушення мікрофлори кишечника, запори або діарея. Відновлює баланс корисних бактерій до слизової кишечника, має в'яжучу дію.
  • Артрит, артроз, ревматизм. Травичка знімає запалення, набряк, біль.
  • Вірусні інфекції. Саган-дайля володіє жарознижуючими властивостями, допомагає боротися з мікробами та вірусами, усуває головний біль, зміцнює імунітет.
  • Порушення обміну речовин. Допомагає позбутися від зайвих кілограм, за рахунок чого часто використовується жінками, як ефективний засіб для схуднення. Лікарі рекомендують пити чаї з багна при передклімактеричному синдромі.
  • Хвороби порожнини рота. Відварами рекомендують використовувати при кровоточивості ясен, підвищеної чутливості зубної емалі, початку пародонтиту.
  • Алергічні реакції. Саган-трава знімає свербіж шкіри, печіння, почервоніння шкірних покривів.

Рододендрон адамса – застосування

З Саган-дайля в домашній медицині роблять зовнішні компреси для лікування ран або опіків, зняття запалень в суглобах або болю в попереку. Водні екстракти, відвари, спиртові ліки використовують для внутрішнього вживання. Вони заряджають енергією, підвищують розумову і фізичну працездатність, сприяють зміцненню імунітету. Враховуючи, що рододендрон – сильний енергетик і може спровокувати безсоння, не рекомендується прийом напоїв з неї перед сном.

Чай саган-дайля

Для підвищення настрою, зняття втоми після важкого робочого дня або депресії народні знахарі радять готувати ароматний чай з листя цього чагарника:

  1. Залийте 350 мл кип'ятку в чайник.
  2. Покладіть 3-4 гілочки саган-трави, закрийте кришкою.
  3. Укутайте чайник теплим махровим рушником, почекайте 7-10 хвилин.
  4. Після того, як чай настоїться його можна вживати, підсолодивши невеликою кількістю свіжого меду.

Спиртова настоянка

Для обробки відкритих ран, полоскання горла, лікування захворювань ясен або у вигляді компресів при ревматичних болях можна використовувати настій на спирту, приготований за наступним рецептом:

  1. Візьміть 1 столову ложку сухої сировини.
  2. Залийте 10 частинами 40% спирту, домашнього самогону або горілки.
  3. Щільно закрийте ємність.
  4. Приберіть настоюватися в тепле місце.
  5. Через 7 днів акуратно процідіть настій.
  6. В день потрібно випивати по 1-2 столові ложки настою до їди.

Водяний настій

Відвар допоможе зміцнити імунітет, підвищити життєві сили організму, позбавить від шлаків і токсинів. Водяний настій в помірних дозах і невеликими курсами можна давати дітям, як ефективний профілактичний засіб від грипу або застуди. Приготувати напій просто:

  1. Залийте 200 мл окропу 1 ч. д. сухого листя, стебел, суцвіть багна.
  2. Закрийте ємність кришкою, накрийте рушником.
  3. Через 10 хвилин акуратно процідіть напій крізь сито або марлю.
  4. Для отримання лікувального ефекту приймайте по 1-2 склянки на день.

Порошок з висушеного листя з медом

Для підвищення тонусу організму, профілактики грипу та застуди, стабілізації кров'яного тиску саган дайля можна використовувати у вигляді порошку. Такий засіб зараз продається в багатьох аптеках, але при бажанні його можна приготувати самостійно. Для цього:

  1. Висушіть на відкритому повітрі свіжі листя чагарнику.
  2. Перетріть сировину в порошок за допомогою ступки або кавомолки.
  3. Для лікування використовувати суміш порошку з медом у рівних кількостях.
  4. З'їдати ліки необхідно натщесерце кожне вранці, курсом по 1-2 тижні.

Як заварювати саган-дайля

Вживати траву рододендрона адамса можна по-різному: просто заливати окропом або заварювати в чайнику. Не допускається тільки варіння рослини, тому як з-за впливу високих температур втрачаються всі корисні властивості. Краще опустити в чашку кілька листочком і залити їх окропом, почекати поки настоїться і насолоджуватися чудовим фруктово-квітковим ароматом чаю. У лікувальних цілях вживати такі чаї потрібно курсами по 2 тижні, двічі на день – вранці і ввечері.

Протипоказання і побічні ефекти

Рододендрон хоч і володіє масою позитивних якостей, проте панацеєю від усіх хвороб не є, а при неправильному вживанні може завдати шкоди здоров'ю. Це рослина категорично протипоказано людям з підвищеним тиском, при вагітності і в період лактації. Варто утриматися від лікування народними засобами і маленьких дітей. При підвищеній збудливості і інших нервових розладів процес лікування повинен контролюватися лікарем.

Побічних ефектів у саган-трави майже немає. Єдине, що варто відзначити – індивідуальну непереносимість рослини, яка буде виражатися в алергічних реакціях, появі висипу, свербежу або кропив'янки. Перевищення доз лікарських теж загрожує наслідками. При передозуванні спостерігаються галюцинації, порушення звуко і кольорового сприйняття, може з'явитися затримка дихання і проблеми з сечовипусканням. Багаторазове перевищення дозування спиртового бальзаму стане причиною відмови функції нирок.

Саган-дайля в ландшафтному дизайні

Використовують чудодійну травичку не тільки в медичних або косметичних цілях. Дуже часто рододендрон адамса можна зустріти на присадибних ділянках. Фахівці рекомендують висаджувати кущі в затіненому місці, далеко від сонця і великої кількості води. З-за того, що в природних умовах Саган-трава росте в скелястій місцевості, на дачі їй доведеться підготувати спеціальний грунт.

До того ж рододендрон боїться протягів. Якщо на дачі є сосни, ялини або дуби, то краще висадити рослину на цій ділянці. Не варто розміщувати рослину поблизу інших високих чагарників і квітів, з-за невеликого зросту цей дивовижний квітка загубиться в їх тіні. Ідеальним варіантом вважається висадка Сагана поблизу бордюр, біля паркану або по краях доріжки до будинку.

Відео

Саган-дайля (Рододендрон Адамса). Властивості і вживання. Saagan Dailya (Rhododendron adamsii).

Відгуки

Марія, 35 роківСаган трава – кращий засіб при простудних захворюваннях, грипі та грві. В нашій родині його активно використовують усі члени. Коли починається сезон застуд, я закуповую кілька пачок цієї сировини, відразу приступаю до заварювання чаю, роблять настої або відвари. Головне при цьому – не перестаратися. Пити такі ліки можна не більше 20 днів.
Аріна, 42 рокиЄ на моїй ділянці рододендрон адамса, але я навіть не знала про його лікувальні властивості, доки мені не розповіла про це сусідка. Зараз ми всією сім'єю п'ємо домашній чай з листочками цієї рослини, я готую спиртові настоянки для лікування артриту у чоловіка. Ми стали менше хворіти, нервувати, нормалізувався сон, у чоловіка пройшли болі в суглобах.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!