Чорна редька - користь і шкоду для здоров'я. Рецепти соку від кашлю і властивості чорної редьки

Редька чорного кольору – це дворічна рослина з родини капустяних. Так-так, всім відома білокачанна капуста пряма родичка цього овочу. Однак між такими близькими сестрами є кардинальна відмінність: чорний коренеплід набагато корисніше, відомий ще з часів Геродота. Чим же він примітний і які хвороби лікує?

Чорна редька – користь

Ще з давніх часів слов'яни ставилися до редьки з особливою повагою, завдяки чому страви з неї часто з'являлися в раціоні. Стародавні Греки знали чорну красуню і навіть приносили її в дар богам на блюді з золотом. Існує легенда, що сам Аполлон був готовий віддати стільки золота, скільки важить цей овоч. Звідки ж така популярність і чим корисна чорна редька?

Корисні властивості чорної редьки криються в її незвичайному складі. Серед усіх овочів вона є лідером за вмістом необхідних для організму солей магнію, калію і кальцію. Крім того, в ній з надлишком знайдеться фосфор, натрій, клітковина, багато фолієвої кислоти, фітонциди, аскорбінової кислоти. Всі вітаміни і корисні речовини розподілені по коренеплоду нерівномірно, однак, кожна частина знайде чим похвалитися:

  • Бадилля і тверда верхівка містить велику кількість вітаміну С. Цей вітамін є в шкірці, тому при приготуванні страв, намагайтеся зрізати шкірку як можна тонше.
  • Внутрішня частина багата клітковиною, яка вкрай необхідна для травлення та створення сприятливого середовища для мікробів, що живуть в нашому кишечнику.
  • У маленькому хвостику містяться сірчисті ефірні масла, які допомагають зміцнити імунітет.

Лікувальні властивості чорної редьки

У природі овоч буває різних кольорів, але особливо цінні лікувальні властивості чорної редьки. Навіть невеликий коренеплід має бактерицидні, жовчогінні та сечогінні властивості, надає загальнозміцнюючу дію. Народна медицина зазначає, що:

  • Груба клітковина надає позитивний вплив на перистальтику кишечника, сприяє очищенню організму, виведенню шкідливого холестерину. Це робить її незамінною їжею при атеросклерозі.
  • Камені в жовчному міхурі допоможуть вивести прості овочеві салати. Ці ж страви допоможуть не тільки при жовчнокам'яній хворобі, але на «відмінно» впораються з каменями в сечовому міхурі, нормалізують тиск і цукор при діабеті.
  • Сік п'ють при аритмії, затяжному кашлі, застуді, для профілактики всіх інфекційно-вірусних хвороб.
  • Компреси з соку гарні при люмбаго, ревматизмі, болях у суглобах, подагрі, радикуліті.

Чорна редька дітям

Гіркий сік редиски і ложечка меду – пріоритетне домашнє засіб при кашлі у дітей. Вона не просто зніме напругу з бронхів, але ще допоможе організму краще протистояти мікробам при коклюші або бронхіті. Сік дітям рекомендується давати тричі на день по 1 ч. л. упереміш з медом протягом тижня. Щоб приготувати такий розчин необхідно потерти овоч разом зі шкіркою на тертці, а потім віджати. Не забувайте, що чорна редька протипоказана дітям до року.

Сік чорної редьки

Якщо перетерти овоч разом з шкіркою, то сік чорної редьки буде мати все тими ж корисними властивостями, що і цілісний коренеплід. Сам цілющий напій занадто гіркий, тому в народі його часто розбавляють з морквяним або буряковим соком. Застосовують сік по-різному:

  • у вигляді примочок при шкірних захворюваннях: гнійних ранах, екземі, наривах або виразках;
  • у вигляді крапель при вірусних інфекціях для лікування простудного нежиті;
  • при сечокам'яній хворобі, для печінки, при наявності каменів у нирках за добу необхідно випивати 100 грам корисного соку, розведеного у воді.

Чорна редька для схуднення

У чому користь чорної редьки для організму при схудненні? Спочатку цей овоч цінується за свою низьку калорійність – на 100 грамів продукту доводиться всього 35 ккал. Вживаючи страви з нього можна швидко вгамувати почуття голоду. Завдяки грубої клітковини людина відчуває насичення навіть після легкого салату. Корисна чорна редька для схуднення ще тим, що виводить зайві солі з організму, знімає набряки, призводить сольовий баланс в норму.

Лікування чорною редькою

Поправити своє здоров'я з допомогою цілющої рослини можна по-різному. Одні воліють регулярно включати цей овоч до складу легких салатів або є тертий коренеплід з медом. Інші готують компреси, настоянки та інші ліки. Як вчинити правильно вирішувати тільки вам. У будь-якому випадку, щоб лікування чорною редькою пішло на користь варто дотримати всі запобіжні заходи, а при можливості проконсультуватися з лікарем.

Чорна редька для волосся

Найбезпечніший спосіб – використовувати овоч для лікування волосся. Чоловікам вона допоможе зупинити передчасне облисіння, жінкам буде корисна для росту волосся і профілактики випадіння. Тим і іншим чорна редька для волосся буде корисна:

  • Як зміцнювальний засіб. Для цього сік необхідно втерти в шкіру, утеплити голову рушником. Залишити маску на 2 години.
  • Для стимулювання росту та від випадіння волосся використовують сік редьки, мед і червоний перець. Суміш готують за пропорціями 1 до 1, наносять на немите волосся, а залишають на півгодини.
  • Щоб усунути жирний блиск змішують 2 ст. л. листя кропиви, 3 ст. л. звіробою і 50 грам гіркого соку. Наносять засіб на вологі волосся, обгортають харчовою плівкою і залишають на час.

Чорна редька при бронхіті

Корисність принесе навіть залишився після вичавлювання соку макуха – з нього можна зробити гірчичники. Обмотайте макуха марлею, а потім прикладіть до лопаток, гріти він буде не гірше аптечних засобів. Зверху накрийте рушником спину або чистою клаптикової тканиною, щоб уникнути опіків шкіри ніколи не використовуйте поліетилен. Використовувана подібним способом чорна редька при бронхіті розріджує в'язкий секрет, що накопичився у верхніх дихальних шляхах.

Чорна редька – шкода

Користь і шкода чорної редьки, з медичної точки зору – досить спірна тема. Проте багато лікарів все ж визнають імуностимулюючу дію рослини, але радять використовувати народні рецепти з обережністю. Овоч вводити в раціон слід поступово, щоб оцінити: користь чи шкода чорної редьки буде для організму. Особливо не рекомендується вживати овоч у чистому вигляді. Він дуже різкий і гіркий на смак, що може негативно позначитися на діяльності ШКТ.

Чорна редька – протипоказання

Категорично заборонено їсти цей овоч людям з індивідуальною непереносимістю, пацієнтам після інфаркту або інсульту. Інші протипоказання чорної редьки такі:

  • виразка кишечника або шлунка;
  • в період лактації, при вагітності;
  • запальні захворювання печінки;
  • міокардит або кардіосклероз;
  • нефрітіческій синдром, гостра або хронічна ниркова недостатність.

Відео: чорна редька від кашлю

Лікування БРОНХІТУ і КАШЛЮ чорною редькою - ЧОРНА РЕДЬКА З МЕДОМ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!