Прополіс - лікувальні властивості і протипоказання: як приймати

Природа володіє величезними запасами корисних для людини елементів, речовин, які застосовуються народною медициною. Багатьом відома користь прополісу для організму, бджолиний продукт, що допомагає зміцнити здоров'я, налагодити роботу внутрішніх органів, нервової системи має мінімум протипоказань.

Що таке прополіс

Якщо описувати з візуальної сторони, то прополіс – це темне смолиста речовина. Утворюється вона в процесі ізоляції бджолами сторонніх предметів, «закриття» просвітів у вулику. Так вони намагаються зберегти унікальний клімат у себе «вдома», захищають від впливів зовнішнього середовища. Назва продукту сформувалося з двох грецьких слів «polis» - фортеця, «pro» - спереду, якщо з'єднати і перевести в літературному стилі, вийде – «захист фортеці». У бджолиному вулику він виступає «полірувальним матеріалом» для сот, який захищає личинок від зараження.

Склад

Прополіс – лікувальні властивості і протипоказання цього засоби ґрунтуються на унікальному складі речовини. Хімічна формула його дуже складна, присутні наступні елементи:

  • смоли;
  • флавони;
  • ароматичні, мінеральні речовини.

Це не весь склад прополісу, а лише мала частина, деякі елементи ще навіть не досліджені до кінця. Сам засіб має зелено-бурий або коричневий колір, приємний аромат меду, воску і хвої. Збирають бджоли клейка речовина з тополь, беріз. Цілющі властивості прополісу, хімічний склад залежать від того, на якому дереві проводився збір. Приміром, осика дає сірий відтінок, тополя – червонуватий подтон, береза – зеленуватий. В деяких випадках виходить майже чорний, коричневий і бурий колір.

Чим корисний прополіс

Формує корисні властивості прополісу ряд амінокислот, з'єднань, які при взаємодії забезпечують високу ефективність речовини, що допомагають оздоровити організм людини. Це народний засіб відносять до потужним радиопротекторам, які допомагають захистити від радіації. Часто застосовується прополіс в якості противірусного, антимікробної речовини, він допомагає боротися зі збудниками тифу, сальмонели, туберкульозу. До основним лікувальним властивостям відносять наступні можливості:

  • нормалізує клітинне дихання;
  • знеболюючу дію;
  • чистить клітинні мембрани від холестерину;
  • надає омолоджуючу дію на організм;
  • покращує метаболізм, бере участь у біохімічних процесах;
  • виводить токсини з тіла;
  • зупиняє ріст ракових клітин;
  • загоює рани, сприяє відновлення клітин тканини.

Для дітей

Це засіб вважається унікальним завдяки імуностимулюючу, протизапальну властивостях і малій кількості протипоказань. Прополіс дітям рекомендується з перших днів життя, головне, щоб у дитини не було алергії – це головне протипоказання (не забудьте в цьому переконатися заздалегідь). Немовлятам прополіс, змішуючи з медом, наносять на пустушку. Засіб надає лікувальний ефект на шлунково-кишковий тракт, якщо до цього були прописані антибіотики або була присутня грибкова інфекція.

Властивості масла з прополісу допомагає при попрілостях, регенерувати шкіру, обробляйте почервонілі ділянки або в цілях профілактики. Засіб підвищує імунітет дитячого організму, ефективно бореться з простудними захворюваннями. Іноді, прополіс надає можливість відмовитися від аптечних антибіотиків, які часто на дитину надають негативний ефект.

Для жінок

Жіночий організм гостріше, ніж у чоловіків реагує на будь-які зміни. З цієї причини він потребує постійного підживлення: косметичні засоби, імуномодулюючі медикаменти, вітаміни. Все це може замінити прополіс для жінок, який володіє величезною кількістю лікувальних властивостей і практично не має протипоказань. Широко застосовують настоянки з цієї речовини в косметології, гінекології, при лікуванні бактеріальних і вірусних інфекцій, розлади роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Для чоловіків

Лікувальні властивості речовини володіють позитивним ефектом, не тільки на жіночий організм. Користь прополісу для чоловіків не ставиться під сумнів, бджолиний продукт стає своєрідним афродизіаком (бджолиний мед), який допомагає поліпшити потенцію. У ньому міститься багато мінеральних компонентів, вітамінів, надають позитивний вплив на чоловічу силу і допомагають позбавитися від імпотенції. Лікувальні властивості відомі невеликій кількості хлопців, тому замість смачного і недорогого кошти вони купують в аптеці дорогі таблетки.

Що лікує прополіс

Вище були описані лікувальні властивості за віковими, гендерними параметрами. Однак існує ряд унікальних впливів, які однакові для кожної людини. Лікувальні властивості прополісу допомагають впоратися з наступними захворюваннями:

  1. Патології легеневих шляхів. Властивості засоби допомагають позбутися, що протікає в легенях, бронхах, запального процесу, допомагають при болісному сухому/вологому кашлі. При дотриманні дозування, часу прийому, відсутності протипоказань хвороба відступає через 4-5 днів.
  2. Профілактика хвороб ШКТ. Головна причина розвитку проблем у шлунково-кишковому тракті – згубний вплив бактерій на слизову оболонку, мікрофлору. Це, наприклад, стає провокуючим фактором при розвитку, гастриту, виразки шлунка. Цілющі мікроелементи прополісу надають протимікробну дію, вбивають інфекцію, які живуть у шлунку. Ефективність застосування підвищується завдяки дубильним речовинам, ефірних масел. Лікують, як правило захворювання настоянкою 10% на спирту.
  3. Зміцнення імунітету. Бджолиний клей, мед – чудове поєднання, яке сприяють підвищенню захисної реакції організму проти різних захворювань. Для цього використовують 10% спиртову настоянку протягом 4 місяців. Ви отримаєте захист від вірусів, інфекцій і простудних хвороб.
  4. Поліпшення зору. Прополіс має лікувальний вплив на органи зору. Крім прийому всередину можна закопувати розчин в очі, щоб зняти запалення, підвищити гостроту.
  5. Шкірні захворювання. Бджолиний клей чудово допомагає впоратися з вуграми, прищами і іншими шкірними висипаннями. Регулярне споживання настоянки, протирання шкіри сприяє зменшенню вугрів, акне.
  6. Гінекологія. Використовується для терапії при міомі матки, ерозії, регулярне вживання допомагає відновити слизову оболонку.
  7. Лікувальні властивості кошти використовуються для терапії геморою, варикозу.
  8. Пролежні. Добре підходить для лікування цього симптому у лежачих пацієнтів. Настій втирають в уражені ділянки покривів.
  9. Ротова порожнина. Бджолиний клей допомагає запобігти розвитку карієсу, зміцнює зубну емаль. Для цього слід жувати не великі шматочки або полоскати рот розчином.

Настоянка прополісу – лікувальні властивості

Дана форма лікарського засобу використовується для терапії різних захворювань: пухлин, шкірних покривів, дихальних шляхів, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, сечостатевої, кровоносної системи. Універсальні лікувальні властивості настоянки прополісу беруть участь в лікуванні всього організму людини. Будь-які патології, які викликані проникненням ззовні шкідливих елементів, що піддаються лікуванню бджолиним клеєм. Використовують настойку при терапії патологій, викликаних:

  • Фізичним впливом: при травмах, опіках. Допомагає прискорити процес регенерації, зупинити запальний процес, інфікування.
  • Хімічними факторами – отруєння. Сприяє виведенню з організму токсинів.
  • Соціологічними факторами: алкоголізм, хронічна втома, наркоманія. Настоянка підтримує організм вітамінами, комплексом мінеральних речовин, виводить токсини.
  • Дефіцитом елементів – авітаміноз.
  • Біологічними факторами – інфекційні захворювання. Вражає і виводить шкідливі мікроорганізми.

Мед з прополісом – корисні властивості

Сам по собі бджолиний клей чинить на організм прекрасне вплив, але його лікарські властивості збільшуються при поєднанні з медом. Такий симбіоз підвищує лікувальні показники речовини, надає йому приємний запах, смак. Готується суміш легко в домашніх умовах самостійно. Цілющі властивості меду з прополісом проявляються при спринцюванні розчином на воді, при застосуванні у вигляді інгаляцій, прийомі перорально (по чайній ложці), можна додати його в молоко або чай. Курс лікування триває не більше 2 місяців і краще його проводити в профілактичних цілях.

Приготування кошти не викликає складнощів, необхідно лише правильно розрахувати концентрацію в залежності від цілей вживання. Мед сам по собі рідкий продукт, а ось бджолиний клей необхідно розтопити на водяній бані. Перед цим почистіть його, подрібніть. Коли почне плавитися прополіс, поступово додайте мед. Суміш повинна нагрітися до 60 градусів, весь вміст має розчинитися. Зберігайте засіб в холодильнику. Це не єдиний варіант приготування, бджолярі постійно експериментують з новими рецептами.

Прополіс в гінекології

Будь-які захворювання репродуктивної системи чинять негативний вплив на весь організм. Прополіс в гінекології широко використовується завдяки універсальним лікувальним властивостям і мінімальній кількості протипоказань. Як правило, дівчатами використовується бджолиний мед у формі мазей, свічок, настоїв, розчинів для спринцювання. Рідше застосовуються марлеві джгути, які просочені лікувальним розчином, змащені маззю. Перед введенням у піхву повністю очищається від виділень.

Під час вагітності для дівчат з'являється дуже багато протипоказань в лікуванні, тому бджолиний клей стає незамінним засобом. П'ють його разом з шипшиною і готують наступним чином:

  • 80 плодів шипшини подрібнюють;
  • заливають на 2 години водою;
  • доводять до кипіння і настоюють на слабкому вогні 1 годину;
  • потім зливають в термос, закидають 1 зернятко прополісу і настоюють ніч.

Протипоказання

Унікальність цього кошти відома багатьом любителям справжніх природних лікарських препаратів. Враховуючи всі позитивні відгуки про бджолиний клей, не можна не уточнити, що існують і протипоказання до застосування прополісу. Найголовніше – алергічна реакція організму. Як правило, це і стає головним забороною для тих, хто хоче поправити здоров'я за допомогою цього народного засобу.

Крім алергічної реакції до головним протипоказань відносяться наступні проблеми зі здоров'ям:

  • Захворювання внутрішніх органів у гострій формі, особливо це стосується печінки.
  • Алергічний риніт, астма. Протипоказання виникло через ймовірну алергічної реакції при даних патологіях.
  • Людям з непереносимістю алкоголю не можна приймати 10% настій бджолиного клею.

Це головний і основні протипоказання, які можуть стати причиною відмови від прополісу. Якщо ви почали приймати засіб і помітили, що розвинулася підвищена сонливість, шкірний висип, запаморочення, сухість у ротовій порожнині, то лікування прополісом слід припинити і звернутися до лікаря. Можливо якісь інші ліки конфліктують з компонентами прополісу.

Дізнайтеся більше інформації про прополісі - що це таке, лікувальні властивості і застосування.

Відео

Прополіс

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!