Обліпиха - корисні властивості і протипоказання для жінок і чоловіків. Користь ягід обліпихи

Більшість жінок, знаючи силу природи, для лікувальних і косметичних цілей використовують корисні трави, цінні фрукти, насичені вітамінами ягоди. Лікувальні властивості обліпихи затребувані в сучасній медицині, мало того, є ряд продуктивних косметичних засобів з участю цього рослинного компонента.

Чим корисна обліпиха

Ця дивовижна ягода відрізняється проносну, протизапальну, антисептичну, регенеруючою, болезаспокійливу, противосклеротическим дією. Кожна людина знає, чим корисна обліпиха, мало того, кожен другий використовує її в лікувальних і косметичних цілях. Протипоказання представлені в мінімальній кількості, так що не варто побоюватися за своє здоров'я. Якщо перераховувати корисні властивості в організмі, можна акцентувати увагу на наступних моментах:

  • профілактика інсультів та інфарктів;
  • зміцнення роботи міокарда, серцево-судинної системи;
  • підвищення еластичності судинних стінок, профілактика крововиливів;
  • позбавлення від продуктів інтоксикації печінки;
  • нормалізація роботи нирок, наднирників;
  • лікування гінекологічних захворювань;
  • терапія патологічних процесів органів ШКТ;
  • покращення вуглеводного обміну;
  • стимуляція імунної відповіді організму;
  • прискорення регенерації епідермісу;
  • попередження атеросклерозу;
  • поліпшення репродуктивної функції жінок;
  • активізація метаболізму на клітинному рівні;
  • харчування сполучної тканини, зміцнення хрящів;
  • нормалізація артеріального тиску.

Обліпиховий морс

Якщо приготувати ягоду різними способами, отримані ліки демонструють корисні властивості в ослабленому організмі, сприяють одужанню. Обліпиховий морс зберігає свої корисні властивості, а задіюють його в сучасній медицині для усунення гінекологічних патологій і рецидивуючих проблем з шлунком при протипоказаннях медикаментів або в комплексі з такими. Додаткові медичні показання вживання обліпихової морсу наступні:

  • активізація роботи статевих гормонів;
  • очищення клітин печінки;
  • стимуляція імунітету;
  • виведення щавлевої та сечової кислоти;
  • поліпшення функцій щитовидки;
  • лікування очних хвороб;
  • активація функцій підшлункової залози.

Обліпиховий сік

Дуже корисний сік з обліпихи, приймати його можна в концентрованому вигляді при відсутності схильності до алергічної реакції. Цей натуральний продукт підвищує опірність організму до патогенної флори, усуває виведення з організму токсинів і шлаків, підвищує гемоглобін, нормалізує вироблення шлункового соку. Такий корисний напій рекомендовано приймати проти панкреатиту, при простудних захворюваннях, в період сезонного авітамінозу. Зробити його можна в домашніх умовах, вживати всередину по рекомендації фахівця, враховуючи протипоказання.

Чай з обліпихи

В даному випадку краще використовувати висушені плоди, які обов'язково проварити в окропі. Щоб заварити чай з обліпихи, необхідно розвести 2 ст. л. сировини на склянку води, тушкувати на помірному вогні 12 хвилин. Приймати тільки в свіжому вигляді, кожен раз готувати нову порцію ліків. Такий напій має корисні властивості: зміцнює імунітет, втамовує біль, покращує якість сну, заспокоює нерви.

Настоянка з обліпихи

Якщо висушені плоди наполягати на горілці 2 тижні, а потім приймати всередину по 20 крапель до їжі, можна нормалізувати роботу серця, прибрати нервове напруження, остаточно позбавитися від безсоння і вирішити всі проблеми порушеного травлення. Настоянка з обліпихи має свої протипоказання, тому важливо її застосування попередньо узгоджувати з лікарем. Якщо пити настій самовільно, можна завдати відчутної шкоди організму, викликати рецидив іншого захворювання. Протипоказання можуть поширюватися на спиртову основу.

Користь обліпихової олії

Такий спосіб обробки плодів обліпихи максимально економний, тому готовий продукт зберігає корисні властивості і передає їх в організм людини. Олія з обліпихи використовується не тільки в медицині для лікування трофічних виразок, але і в косметології, як один з найдоступніших рецептів краси. Якщо рекомендована обліпиха – корисні властивості і протипоказання індивідуально на прийомі обумовлює компетентний косметолог, терапевт. Чому сприяє масло:

  • усунення обморожень, термічних опіків і саден;
  • лікування онкологічних захворювань;
  • покращення загального стану при ураженні верхніх і нижніх дихальних шляхів інфекцією;
  • стимуляції репродуктивної функції, посилення активності статевих гормонів;
  • відновлення ураженої рогівки ока;
  • активації імунітету;
  • зменшення хворобливості запалених гемороїдальних вузлів на ранньому терміні;
  • зниженню запального процесу ясен;
  • поліпшенню стану шкіри, нігтів, волосся.

Користь обліпихи

Калорійність ягід мінімальна, тому при відсутності протипоказань рецепти з їх участю використовують для швидкого і ефективного схуднення. Користь обліпихи полягає ще і в тому, що крім позбавлення від зайвих кілограмів можна зміцнити судинні стінки, активізувати обмін речовин на клітинному рівні, підвищити імунітет, поліпшити свій зовнішній вигляд і настрій. Так що не завадить заморозити на зиму обліпиху – корисні властивості колосальні, а протипоказання для здоров'я мінімальні.

Обліпиха для вагітних

Якщо жінка не може зачати дитину, їй однозначно потрібно згадати про корисні властивості обліпихи. Плоди в будь-якому приготованому вигляді стимулюють вироблення статевих гормонів, підвищують шанси яйцеклітини закріпитися в порожнині матки. Скорочується ризик самовільного переривання вагітності на початку першого триместру, мало того, плід не страждає від гіпоксії, отримує достатню кількість кисню.

Обліпиха під час вагітності теж відрізняється високою продуктивністю, оскільки покращує загальне самопочуття майбутньої матусі, попереджає патологічні пологи і вірусні захворювання в цікавому положенні. Мати і дитина отримують достатню кількість вітамінів та поживних речовин, в цьому й полягають корисні властивості різних ягідних рецептів.

Чим корисна обліпиха для чоловіків

Для представників сильної статі особливо корисна червона ягода, оскільки вона підвищує репродуктивну здатність людини, надає сексуальну силу, повертає повну впевненість в собі. Для нормалізації потенції можна задіяти не тільки масло, чай і сік, але і компот, який готувати з натуральних ягід щодня протягом 2-3 тижнів. Ось чим корисна обліпиха для чоловіків, але також не варто забувати про стимуляцію імунної відповіді організму, підвищення його фізичної витривалості.

Обліпиха при грудному вигодовуванні

Щоб підвищити лактацію і продовжити період ГВ, рекомендується їсти обліпиху. Її можна вживати у вигляді свіжого ягідного пюре або додавати в чай, готувати компот. Корисні не тільки плоди, але і кісточки цього лікарського чагарнику. Обліпиха при ГВ є гіпоалергенним засобом, який однаково затребуване для матері і дитини. Якщо з'єднати чайну ложку меду, сік обліпихи і тепле молоко в однакових пропорціях, таким способом можна знижувати ризик простудних і вірусних захворювань при лактації.

Обліпиха при застуді

Щоб не хворіти взимку і захистити свій імунітет в осінній період, рекомендується згадати про корисні властивості обліпихи. Протипоказання до застосування та потенційну шкоду здоров'ю відсутні, зате лікувальна дія спостерігається вже після вживання першої чашки тонізуючого чаю. Обліпиха при застуді успішно бореться з інфекційною та бактеріальною флорою, активізує імунну відповідь, прибирає всі симптоми запалення, прискорює природний процес одужання. Можна готувати чай або компот, а комусь подобається випивати по чайній ложці обліпихової олії натще.

Обліпиха для обличчя

Кожна жінка хоче виглядати бездоганно: це реально без косметологічних процедур і дорогих естетичних операцій, є бюджетне рішення проблеми – необхідно скористатися корисними властивостями обліпихи для особи. Якщо правильно підібрати маску або скраб для чутливого типу, шкіра стає рівною, гладкою, набуває здоровий вигляд і зовнішню привабливість.

Наприклад, можна перетерти свіжі ягоди, додати по чайній ложці меду і молока. Однорідну суміш нанести на шкіру обличчя, прикрити сухими серветками, не змивати 15 хвилин. Бажаний косметичний ефект очевидний вже після першого сеансу в домашніх умовах. Протипоказанням є непереносимість продуктів життєдіяльності бджіл у будь-якому складі.

Обліпиха при гастриті

Якщо порушена кислотність шлункового соку, в організмі прогресує гострий гастрит. Позбутися від неприємних симптомів і сильного болю допоможе обліпиха при гастриті, приймати яку бажано у формі олії. На протязі 1 місяця пити по чайній ложці масляного ліки перед їжею, запиваючи водою. Симптоми гастриту швидко зникають, шкоду для здоров'я виключений, а корисні властивості очевидні.

Обліпихова масло для горла

Фарингіт і тонзиліт – це ті захворювання, які викликані активністю хвороботворної флори. Щоб її придушити, не завжди доречні антибіотики, наприклад, можна використовувати народні засоби. Обліпихова олія при ангіні володіє протизапальними і регенеруючі властивостями, тому його застосування допомагає зняти набряк, відновити уражену слизову оболонку. Можна використовувати і корисний екстракт трав, але будь-яке призначення попередньо узгоджувати з лікарем.

Обліпиха при цукровому діабеті

Протипоказання до застосування цього натурального продукту відсутні. Обліпиху при цукровому діабеті можна вживати у вигляді варення. Калорійність корисного страви – 52 ккал, вуглеводів – не більше 10 г на 100 г продукту. Обліпиха не має протипоказань, благотворно впливає на системний кровообіг, нормалізує показник цукру, перешкоджає формування атеросклеротичних бляшок і застійних явищ.

Масло обліпихи в гінекології

Щоб назавжди вилікувати ерозію шийки матки, необхідно скористатися корисними властивостями цієї ягоди. Масло обліпихи в гінекології використовувати зовнішньо, змочувати тампони і встановлювати їх на ніч вагінально. Корисні властивості і активні компоненти швидко затягують ранки на слизовій оболонці, здатні усунути ерозію розміром кілька сантиметрів у діаметрі.

Обліпихова олія при запорах

Оскільки обліпихова олія при запорах має послаблюючу ефектом, використовувати такі корисні властивості регулярно курсом. Необхідно випивати масляну основу в кількості 1 ст. л. щоранку відразу ж після пробудження. Вже через 20-30 хвилин відчутний послаблюючий ефект. Для багатьох такі корисні властивості ягоди вважаються незамінними.

Обліпиха при геморої

В такій клінічній картині натурпродукт, вірніше, корисне ліки з його участю, використовують зовнішньо. Якщо змащувати запалені гемороїдальні вузли маслом обліпихи, то вони незабаром зменшуються в розмірах, стають менш хворобливими. Зникає дискомфорт, а пацієнт знову знаходить радість життя. Обліпиха при геморої – істинне спасіння, корисні властивості діють цілеспрямовано і непомітно.

Обліпихова масло для очей

При ураженні сітківки ока, у разі рецидиву кон'юнктивіту або блефариту бактеріальної природи лікарі настійно рекомендують використовувати обліпиху. Корисні властивості цієї лікарської рослини допомагають зберегти гостроту зору, позбутися від бактеріальної флори. Частіше обліпихова олія для очей використовують зовнішньо, але не виключений і пероральний прийом цього народного ліки.

Обліпиха – протипоказання

Перш ніж почати інтенсивну терапію, потрібно проконсультуватися з лікарем. Якщо в якості інтенсивної терапії обрана обліпиха – протипоказання теж є, помітно обмежують число бажаючих скористатися таким лікуванням. Нижче представлені ті обмеження, з якими доцільно ознайомитися перед початком прийому корисної крушіновідной ягоди. Отже:

  1. Якщо у пацієнта хронічна діарея, таке призначення буде явно недоречним. Якщо порушити правила, розлад травлення після обліпихи тільки посилюється.
  2. При індивідуальній нетерпимості зазначеного рослини краще не включати його до складу народного лікування і процедур по омолодженню шкірних покривів.
  3. Якщо вогнище патології зосереджений в жовчному міхурі, прийом корисної обліпихи в будь-якому приготованому вигляді категорично забороняється. Те ж саме стосується діагнозу «Сечокам'яна хвороба».

Дізнайтеся, що такечага - корисні властивості і застосування.

Відео: цілющі властивості обліпихи

Обліпиха. Корисні властивості, протипоказання, рецепти народної медицини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!