Як на спину ставити банки

Ще кілька десятиліть тому цей метод лікування простудних захворювань був настільки ж популярний, як і гірчичники. Лікувати запалені органи дихання подібним чином вирішуються небагато, і лише тому, що не знають, як на спину ставити банки, щоб не нашкодити ослабленому організму, яким має бути положення пацієнта під час процедури - лежачи або стоячи. Дійсно, у цього методу є протипоказання, але при правильному підході ефект того вартий: застуда швидко відступить і хворий піде на поправку.

Навіщо ставлять банки

Поліпшити обмінні процеси в організмі допомагають біологічно активні речовини. Щоб спровокувати організм на потужний викид, необхідно прискорити мікроциркуляцію, а в цьому добре допомагають банки при застуді. До ділянки шкіри, де ви поставите банку, почне приливати кров, адже форма скляної посудини з потовщеними краями створює вакуум. Методи китайської медицини, звідки і прийшов цей спосіб лікування, досі передбачають використання скляних виробів при бронхітах, болі в спині, попереку і суглобах.

Які банки поставити на спину

Перед тим як мобілізувати сили імунної системи, бажаючи застосувати медичні банки (див. фото нижче), корисно дізнатися про різновиди використовуються судин. Відрізняються вони зовнішнім виглядом, використовуваних для виготовлення матеріалом, методами, які допомагають правильно поставити банки на спину при кашлі. Якщо відсутні протипоказання (висока температура, гнійні процеси, онкологія, туберкульоз, алергія, астма), то залишиться вибрати підходящий інструмент для лікування:

  • Скляні або традиційні банки створюють вакуум шляхом випалювання повітря, тому доводиться використовувати відкрите джерело вогню. Перед тим, як на спину ставити такі банки, слід уважно прочитати покрокову інструкцію.
  • Вакуумні посудини являють собою полімерну колбу з гумовим балоном, який при зіткненні з шкірою допомагає вичавлювати повітря. Такі медичні банки вважаються більш безпечними, оскільки немає необхідності використовувати вогонь.

Коли лікування банками корисно

Крім лікування при простудних захворюваннях дихальної системи, коли запальні явища та висока температура залишилися позаду, медичні банки успішно застосовуються при лікуванні деяких інших захворювань. Як же на спину ставляться банки і чому це корисно? Ці спеціальні вакуумні посудини ефективні при запальних захворюваннях м'язів, нервів, міозиті, радикуліті, міжреберної невралгії. Фізіотерапевтична процедура з їх застосуванням допомагає справитися з головним болем або коли треба підвищити артеріальний тиск.

При кашлі

Актуальний метод лікування, але тільки за умови, що наступила стадія відходження мокротиння. Сухий кашель, яким характеризується початкова стадія простудного захворювання, є протипоказанням для застосування медичних банок в якості допоміжного засобу лікування. При мокрому ж кілька проведених процедур здатні значно поліпшити позитивну динаміку перебігу захворювання і прискорити одужання. Ставлять їх при кашлі на спину не менше п'яти штук за один раз, а процедуру повторюють через день.

При бронхіті

З обережністю і тільки після консультації з лікарем слід застосовувати медичні банки тим, кому поставлений такий діагноз. Лише пізніше, коли захворювання пройде гостру фазу, допускається застосування банок разом з антибактеріальною терапією. Знаючи, як ставити банки при бронхіті, легко провести цей етап лікування в потрібний час і помітно поліпшити стан:

  • Позитивний ефект їх використання при бронхіті спрямований на розрідження слизу, що викликає напади болісного кашлю.
  • Правильно поставлені банки знімуть хворобливі відчуття, розширять судини, активізують енергетичні процеси, одночасно надаючи відволікаючу дію.

При остеохондрозі

Застосовуються як додатковий засіб, що допомагає знизити ступінь прояву симптомів захворювання. Медичні банки знімають м'язові спазми шляхом активізування метаболізму клітин. Іншою корисною властивістю цього методу при лікуванні остеохондрозу вважається розслабляючий ефект. Покращуючи кровообіг, ці медичні інструменти лікування виведуть токсини, підвищать еластичність м'язів, прискорює процес регенерації клітин.

При пневмонії

Запалення легенів являє собою складне і небезпечне захворювання. Локалізація, вогнища, збудники – все впливає на картину перебігу пневмонії, для лікування якої обов'язково застосовуються антибіотики. Банки можуть застосовуватися тільки як допоміжні засоби, часто лікарі забороняють використовувати їх, щоб не погіршити перебіг серйозної недуги. Самостійне рішення про застосування банок загрожує незворотними процесами аж до гангрени або розриву легеневої тканини, тому потрібна обов'язкова консультація у лікаря.

Коли не можна ставити

При всіх своїх корисних властивостях медичні банки залишаються суперечливим методом лікування з низкою протипоказань. Ефективність пристосувань, які допомагають створювати вакуум, відмінно проявляє себе при лікуванні деяких видів захворювань, тоді як при інших – це неприпустимий метод лікування. Серед протипоказань, коли застосування банок вважається недоцільним, зустрічаються наступні:

  • туберкульоз,
  • захворювання шкіри,
  • підвищена температура, лихоманка,
  • виснаження,
  • онкологічні захворювання,
  • тромбоз судин,
  • серцева недостатність,
  • вагітність,
  • вік до 3-х років.

Як правильно поставити банки на спину

Покрокова інструкція, яка наказує, як поставити банки при застуді на спину, включає ряд послідовних дій. Щоб уникнути травм, перевірте цілісність скляних судин, відмовтеся від використання гасу, бензину, ацетону або інших летких вибухонебезпечних речовин. Як правильно ставити банки на спину, ви дізнаєтесь завдяки наступним детальним рекомендацій:

  1. Приготуйте заздалегідь 5-6 добре промиті теплою водою і насухо потерті медичних банок, спирт, сірники, пінцет або металеву спицю, вату, жирний крем (вазелін).
  2. Хворому необхідно забезпечити комфортну обстановку, покласти на живіт, змастити спину кремом або вазеліном.
  3. Край пінцета або спиці обмотати ватою, занурити в спирт, злегка віджавши надлишки пального речовини.
  4. Потім підпалити сірником, палаючий факел помістити всередину скляної посудини на пару секунд.
  5. Після цього вийняти джерело вогню, швидко поставити банку на спину, те ж саме проробити з іншими судинами.
  6. Підпалювати пінцет або спицю не знадобиться, якщо ви ставите вакуумні посудини з гумовим балоном. В цьому випадку треба лише правильно розставити їх, уникаючи області хребта і не близько один до одного.
  7. Щоб процедура принесла користь хворому, накрийте спину з встановленими банками теплою тканиною, залиште на чверть години або трохи більше.
  8. Завершальним етапом стане від'єднання посудини з вакуумом. Зробити це вийде простим прийомом: злегка підняти з одного боку, впускаючи повітря.

Як часто ставити і скільки тримати

Ставлять скляні судини на неушкоджений ділянка шкіри, витримуючи перший раз близько п'яти хвилин. Загальні рекомендації наказують курс до чотирьох сеансів, при цьому тривалість припустимо збільшити до 20 хвилин. Не рекомендується тримати спеціальні посудини для лікування простуди або інших захворювань довше цього часу, тому що можуть утворитися темні плями. Це наочне свідчення того, що шкіра травмована, тому між процедурами повинно пройти не менше доби, банки не можна здійснювати постановку двічі на одне і те ж місце.

Відео про медичні банки

Самим простим наочним посібником, як на спину ставити банки при бронхіті, застуді, інших запаленнях, служить відео. Питанням, як правильно на спину ставити банки, задаються люди, які, крім медикаментозного лікування, готові з користю застосовувати додаткові методи, щоб швидше одужати. Формат відео здатний замінити навіть детально прописану інструкцію. Разом з демонстрацією всіх етапів процедури одночасно даються рекомендації щодо інших важливих моментів: які судини краще використовувати, як довго тримати або зняти?

З якого віку можна

Вікові обмеження входять в перелік протипоказань, коли ставити банки при застуді або для лікування деяких інших захворювань недоцільно. Припустимо ставити банки при кашлі маленьким дітям? Подивіться відеоролик, щоб отримати вичерпну відповідь щодо віку, з якого лікарі дозволяють застосовувати медичні банки.

Як поставити банки

Баночний масаж дитині

Існує лише один спосіб збільшити корисні властивості масажу, який проводиться дитині: застосування спеціальних судин виправдано при деяких видах лікування, тому що допомагає прискорити процес одужання малятко. Дізнайтеся про особливості ефективного методу, умовах, коли застосування баночного масажу не шкідливо, а корисно для малюка. Дорослим не доведеться замислюватися про лікарні, адже допомогти дитині впоратися з застудою вони можуть в домашніх умовах, використовуючи цей метод.

Часто хворіючі діти -- баночний масаж

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!