Перші ознаки онкології молочної залози - причини, види пухлин, діагностика, лікування та профілактика

Злоякісна пухлина грудей зустрічається у кожної 10 жінки. Онкологія характеризується схильністю до метастазування і агресивним зростанням. У раку грудей є ряд ознак, які схожі на інші захворювання молочних залоз у жінок. З цієї причини при перших же тривожних симптомах слід негайно звертатися до фахівця.

Що таке рак грудей

Злоякісна пухлина молочної залози – це неконтрольований ріст епітеліальних клітин. Онкологія цього типу розвивається в основному у жінок, але іноді зустрічається і у чоловічого населення. Злоякісне новоутворення в грудях – це одна з найбільш небезпечних онкологий. Смертність від захворюваності раком цього виду становить 50%. Головною причиною летального результату є занедбаність хвороби. Якщо рак молочної залози, діагностований на 1 або 2 стадії, то дуже висока виживаність після лікування і благополучні віддалені результати.

Симптоми

Часто передракові прояви видимі на грудній залозі. Лущення шкіри набряки, хворобливість сосків – це не тільки гормональні збої, але і симптоми інфекцій, кіст або мастопатії. Всі ці патології є проявом передракового стану. Симптоми раку молочної залози, при яких слід терміново звертатися до лікаря:

  1. Виділення із сосків. Спостерігаються на всіх стадіях раку грудної залози. Рідина має жовто-зелений колір або прозорий колір. Через час на грудях утворюються почервоніння шкіри соска, виразки, плями і ранки на ореолі.
  2. Ущільнення в грудях. Їх легко можна промацати самостійно.
  3. Деформація зовнішнього вигляду. При розростанні пухлини в більш щільні тканини грудних залоз та появи метастазів, змінюється структура грудей (особливо при набряковій формі або панцирном раку). Шкіра над вогнищем набуває багрове забарвлення, виникає лущення, формуються ямочки за типом «апельсинової кірки».
  4. Приплюснутості, витягнутість грудей. Впалый або зморщений сосок втягується всередину залози.
  5. Збільшення лімфатичних залоз. При піднятті рук в пахвових западинах виникають хворобливі відчуття.

Перші ознаки

На початковій стадії хвороби клінічна картина майже завжди є безсимптомною. Частіше вона нагадує різні види мастопатії. Різниця тільки в тому, що при доброякісної пухлини ущільнення болючі, а при онкології – ні. За статистикою, у 70% жінок, у яких діагностували рак, спочатку визначалося наявність ущільнення в грудях, яке легко прощупывалось. Приводом для звернення до лікаря служить біль в грудній залозі, навіть невелика. Першою ознакою раку є клубок у грудях, який не зникає після менструації.

Причини

Основний фактор виникнення раку – зміна гормонального фону. Клітини проток молочних залоз мутують, набуваючи властивості ракових пухлин. Дослідники проаналізували тисячі пацієнток з цією хворобою і вивели наступні фактори, що сприяють ризику виникнення патології:

  • жіноча стать;
  • спадковість;
  • відсутність вагітності або її виникнення після 35 років;
  • злоякісні новоутворення в інших органах і тканинах;
  • вплив радіації;
  • наявність місячних понад 40 років (підвищена активність естрогенів);
  • високий зріст жінки;
  • зловживання алкоголем;
  • куріння;
  • низька фізична активність;
  • гормональна терапія у великих дозах;
  • ожиріння після менопаузи.

Стадії

Перші симптоми раку грудної залози жінка може помітити на 1 або 2 стадії захворювання. Нульова (початкова) щабель – неінвазивна, тому карцинома може тривалий час не виявлятись. Як правило, жінка вперше дізнається про онкологічному захворюванні при проходженні обстеження. Первинну пухлину можна розпізнати і при пальпації. На другій стадії раку розмір новоутворення вже досягає 5 см, збільшуються лімфовузли над ключицями, біля грудини і в пахвових западинах.

Третя ступінь онкології грудей характеризується підвищенням температури тіла, втягуванням шкіри і/або соска в місцях локації карциноми, пухлина починає рости на навколишні тканини, вражає лімфовузли. Високий ризик виявлення метастазів у легенях, печінці, грудній клітці. На четвертій стадії онкології грудей уражаються внутрішні органи і кістки, ракова пухлина поширюється на всю залозу (рак Педжета). Для цього ступеня характерно наявність метастазів. Захворювання майже не піддається лікуванню, тому ймовірність летального результату дуже висока.

Типи

Онкологія грудей класифікується за типом:

  1. Протоковой. Характеризується тим, що клітинні структури не перейшли на здорову тканину грудей.
  2. Дольковий. Локалізація пухлини виявляється в часточках грудної залози.
  3. Медулярний. Має прискорене збільшення розмірів пухлини, швидко починається і дає метастази.
  4. Тубулярний. Зародження злоякісних клітин відбувається в епітеліальної тканини, а зростання спрямований на жирову клітковину.
  5. Запальний. Зустрічається дуже рідко. Запальне захворювання відрізняється агресивністю, діагностика складна, оскільки має всі ознаки маститу.

Рак грудей лікується

На нульовій стадії лікування раку молочної залози призводить до 100% одужання. На більш пізніх термінах рідко бувають випадки зцілення, питання в основному варто про продовження життя. Після виявлення раку в тканинах молочної залози лікарі опираються на п'ятирічний показник виживаності пацієнтки. Це середні статистичні дані. Існує чимало випадків, коли після лікування жінка проживала 20 років і більше, забуваючи про страшний діагноз. Слід пам'ятати, чим раніше діагностувати рак, тим краще прогноз.

Діагностика

Виявлення раку молочних залоз – це комплексний підхід, що складається з безлічі методик. Основні цілі діагностування – виявлення пухлин на ранній стадії і вибір більш відповідного способу лікування. Первинні зміни в грудях можуть бути виявлені під час огляду, як самостійно, так і хірургом, ендокринологом, онкологом або мамологом. Щоб уточнити природу пухлини та ступінь поширення раку, лікар призначає лабораторні та інструментальні дослідження:

  • УЗД молочних залоз;
  • мамографію;
  • біопсію;
  • МРТ;
  • КТ;
  • кров на онкомаркер;
  • цитологію виділень із соска;
  • кров на аномальні гени (при сімейному раку).

Як обстежити груди

Важливим кроком до раннього виявлення ущільнень у грудях є регулярне самообстеження. Процедура повинна ввійти у звичку кожної жінки, незалежно від віку, щоб дізнатися рак на ранній стадії. Спочатку слід оцінити, як виглядає груди: форму, колір, розмір. Потім необхідно підняти вгору руки, оглянути наявність випинання шкіри, впадин, почервоніння, висипи, набряків або інших змін.

Далі слід помацати пахвові лімфатичні вузли – вони не повинні бути великими і викликати хворобливість. Потім обережно обстежується права і ліва груди круговими рухами в напрямку від пахв до ключиці, від соска до верхньої частини живота. Потрібно обов'язково звертати увагу на наявність виділень. Будь – яка підозра- це привід для звернення до лікаря.

Лікування раку грудей

Терапія ракового захворювання призначається тільки після проведення всіх перерахованих вище методів обстеження. Лікувати онкологію грудей намагаються за допомогою локальної та системної терапії. При ранній діагностиці частіше призначається хірургічне втручання. При виявленні раку на пізній стадії пацієнткам рекомендується комплексне лікування, при якому хірургічні видалення молочних залоз поєднується з гормональною, променевою або хіміотерапією. Додатково може призначатися біологічне, імунологічне та народне лікування.

Лікування без операції

При виникненні злоякісної пухлини в грудях деякі пацієнтки відмовляються від хірургічного втручання, променевої і хіміотерапії, посилаючись на токсичність і побічні ефекти. Серед способів безопераційного лікування існує акупунктура, аюрведа, йога, масаж, гомеопатія. Іноді до альтернативних методів лікування відносять гіпноз, читання молитов, лікувальне голодування, застосування Бадів. Ефективність цих способів не має доказів, тому така терапія – великий ризик для життя пацієнта.

Гормональна терапія

Показана у випадку, якщо злоякісне новоутворення чутлива до гормонів. Щоб визначити це, після огляду молочних залоз проводиться імуногістохімічне дослідження матеріалу біопсії. За результатами обстеження можуть бути призначені наступні препарати:

  1. Модулятори рецепторів до естрогенів. Призначають, якщо пухлина має естрогенові, прогестероновые рецептори. До даних препаратів відносяться: Тамоксифен, Торемифен, Ралоксифен.
  2. Блокатори естрогенових рецепторів. Не дають приєднатися молекулам естрадіолу до рецепторів естрогену. Найвідоміші медикаменти групи: Фаслодекс, Фулвестрант.
  3. Інгібітори ароматази. Використовують, щоб знизити виробництво гормону яєчників естрогену в період менопаузи. В онкологічній практиці широко застосовуються Екземестан, Анасторозол, Летрозол.
  4. Прогестини. Зменшують секрецію гормонів гіпофіза, що виробляють естроген, андрогени. Використовують таблетки для прийому всередину, вагінальні свічки або ампули для внутрішньом'язових уколів. У цю групу ліків входять: Экслютон, Контінуін, Оврет.

Променева терапія

В якості монотерапії не використовується. Роль променевого опромінення при комплексному лікуванні зростає при органозберігаючих операціях. Залежно від мети, променевому впливу можуть піддаватися лімфовузли або грудна залоза (з боку ураження). Променева терапія ділиться на кілька видів:

  • передопераційна;
  • післяопераційна;
  • самостійна (при неоперабельних пухлинах);
  • внутрішньотканинною (при вузловій формі).

Хіміотерапія

Принцип дії методу заснований на застосуванні протипухлинних препаратів. Вводять їх внутрішньовенно, крапельно або орально. Тривалість хіміотерапії залежить від стану пацієнтки. Один курс складається з 4 або 7 циклів. Процедура призначається, як до, так і після видалення грудей. При раку молочних залоз хіміотерапія потребує індивідуального підбору медикаментів.

Хірургічне лікування

Видалення пухлини відбувається кількома способами:

  1. Органозберігаюча операція (часткова мастектомія, секторальна резекція). Прибирається тільки новоутворення, а груди залишається. До плюса даної методики відноситься естетичний вигляд грудної залози, до мінуса – велика ймовірність рецидиву та метастазування.
  2. Мактэктомия. Груди видаляється повністю. Іноді є можливість зберегти шкіру, щоб вставити імплантат. Хірург уривається і лімфовузли в пахвовій западині. Плюсом методики є зниження ризику рецидиву раку. До мінусів відноситься зниження самооцінки, однобокий синдром.

Профілактика

Щоб не захворіти на рак молочної залози, слід усунути фактори ризику, що призводять до хвороби: шкідливі звички, гіподинамію, стреси, нераціональне харчування. До основних заходів профілактики онкології грудей відносяться:

  • регулярні обстеження у мамолога;
  • правильне харчування;
  • годування дитини груддю;
  • контроль маси тіла;
  • відсутність абортів.

Фото раку грудей

Відео

Три ознаки раку грудей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!