Як зняти набряк очей: засоби та методи

Багато людей протягом життя стикаються з таким явищем, як припухлість, набряк верхніх або нижніх повік, яке формується при надмірному накопиченні рідини в тканинах. У старшому віці значно знижується пружність шкіри, при цьому набряк, синці і темні кола можуть набувати хронічний характер. Інколи цей симптом виникає внаслідок безсоння або вживання солоного страви, а в деяких випадках регулярно опухали віки – одна з перших ознак серйозного захворювання. Дізнайтеся, як зняти набряк з очей за допомогою ліків, масажу або народних засобів.

Що таке набряк очей

Один з місцевих ознак патологій очей або системних захворювань – це набряк верхніх або нижніх повік. Він являє собою надлишковий вміст міжклітинної рідини, лімфи, крові або гною в клітковині. Набряк повік легко виявити при самостійному огляді. Внаслідок припухлості, око відкривається з працею, що заподіює сильний дискомфорт людині. Набряк нерідко супроводжується болем, свербінням, печією і різними виділеннями з очей. За частотою виникнення цього симптому виділяють одиничні і рецидивуючі. Щодо розташування розрізняють:

  1. Набряк верхньої повіки. Пацієнт відзначає припухлість, значне збільшення століття в розмірі і нависання його над оком.
  2. Припухлість нижнього століття. Характеризується утворенням яскраво виражених мішків під очима. Як правило, набряк нижньої повіки двостороння.

Припухлість очей утворюється під дією одиничного (порушення дієти, застосування невідповідної косметики, травми) або хронічного (системні захворювання, алергічні реакції) фактора, від якого залежить клінічна картина патології:

  1. При запальному набряку додатково є локальне почервоніння, біль, що підсилюється при моргання, загальне і місцеве підвищення температури, рясними патологічними виділеннями з ока.
  2. Травматичний набряк має ранову поверхню, на якій утворюється гематома.
  3. При впливі алергену виникає сльозотеча, шкіра стає блідою, пацієнт відзначає сильний свербіж.
  4. Інші фактори розвитку припухлість повік додаткових симптомів не викликають.

Причини виникнення

Припухлість повік розвивається в результаті дії наступних факторів:

  • локального запального процесу верхнього століття – блефарити;
  • дакріоциститу – запалення слізної залози, її проток;
  • механічних пошкоджень слизової оболонки;
  • фурункульозу;
  • кон'юнктивіту;
  • безсоння;
  • зловживання алкоголем;
  • куріння;
  • застосування неякісної косметики;
  • укусів комах;
  • порушення лімфовідтоку;
  • алергічних реакцій;
  • вікових особливостей зміни шкіри і клітковини століття;
  • формування жирових гриж;
  • застосування лікарських засобів;
  • надлишок вживання солі;
  • вагітності.

При наявності хронічних захворювань порушується водно-сольовий обмін, тому опухлі очі нерідко є симптомом серйозних системних патологій:

  • уражень серцево-судинної системи (артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця та ін);
  • гормональних порушень;
  • хронічних захворювань сечостатевої системи (пієлонефриту, гломерулонефриту, недостатності діяльності нирок, сечокам'яної хвороби);
  • захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ) (гастриту, виразки);
  • порушень метаболізму на тлі цукрового діабету.

Чим зняти набряк

Те, які засоби слід застосовувати для усунення набряклості повік, залежить від причини розвитку даного симптому. Серед найбільш ефективних методів виділяють:

  • прийом медикаментів;
  • використання косметичних засобів;
  • застосування рецептів народної медицини;
  • виконання спеціальних вправ і масажу.

Препарати

Застосовувати медикаменти для усунення набряклості повік слід тільки за призначенням лікаря, після проведення огляду, аналізів та уточнення діагнозу. Ось основні групи лікарських засобів, які застосовуються для усунення набряків:

  1. Антибіотики. Використовуються при встановленій бактеріальної інфекції. Як правило, призначають протибактеріальні засоби для локального застосування: Тетрациклінову мазь, Гентаміцин або Еритроміцин.
  2. Сечогінні препарати. Призначаються при зниженні функціонування нирок, іноді при алергічних набряках. Застосовують препарати у вигляді таблеток: Лазикс, Фуросемід.
  3. Противірусні ліки. Виписують при встановленій вірусної інфекції слизової оболонки очей: кон'юнктивітів, офтальмогерпесов. Переважно застосовують мазі Виролекс і Бонафтон.

Косметичні засоби

Для ефективного усунення набряків рекомендується застосовувати ті засоби для шкіри навколо очей, у складі яких присутній кофеїн, поліпшує кровообіг у тканинах (наприклад, крем від фірми KORA, гель Ля Рош Hydraphase Intense Yeux). Додаткове зволоження можна здійснити, додавши в засіб вітамін Е в капсулах або деякі ефірні масла, екстракти кісточок винограду, петрушки, рисових висівок.

Позбутися від припухлість повік за короткий час допоможуть косметичні пластирі, які просочені зволожуючі і тонізуючі компонентами – соком алое, гліцерином (такі кошти є у фірм Extraplast Beauty, Holika Holika). При контакті з шкірою всі речовини проникають через шкіру, підтягують її, покращують кровообіг і лимфоток. Косметичні пластирі проти набряків можна застосовувати кожен день на ніч або вранці.

Народні рецепти

Прибрати набряки з верхніх повік допоможуть деякі народні рецепти. Найефективніше з припухлістю справляються компреси:

  1. Заваріть міцний чай, остудіть, потім змочіть ним ватний диск, покладіть на очі і тримати 5-10 хвилин. Такий компрес зніме почервоніння повік, набряклість і темні кола під очима.
  2. Зняти набряк очей допоможе компрес з свіжого огірка. Овоч натерти на крупній тертці, злегка віджати, загорнути в марлю або бинт і прикласти на 10-15 хвилин.

Вправи і масаж

Прибрати набряк під оком допоможе легкий масаж. Легкими рухами, злегка натискаючи на шкіру, подушечками пальців масажують повіки протягом декількох хвилин. Шкіра в цій області дуже тонка, ніжна і потребує обережного поводження. Для досягнення кращого ефекту необхідно застосовувати натуральні масла виноградної кісточки, мигдальне або персикове) або зволожуючий крем. Після проведення процедури масажу, слід ненадовго докласти ватяні диски, змочені в холодній воді. Крім того, рекомендується виконувати деякі вправи:

  1. Зажмуривания. Необхідно сильно заплющити очі на 5-7 секунд і широко розкрити очі. Вправу слід повторити 10-12 разів.
  2. Кругове обертання очима. Необхідно виконати кілька обертань за годинниковою стрілкою, потім проти годинникової. Голову при цьому слід тримати прямо.
  3. Моргання. Слід швидко моргати і розслабляти м'язи очей протягом 10-12 секунд.

Як зняти набряки очей швидко

Зняти припухлість з повік швидко допоможуть лікарські засоби, народні рецепти і спеціальний масаж. Вибір методу залежить від причини, що викликала це явище. Пам'ятайте, що усунення набряклості очей, викликані патологічними процесами в організмі, може зажадати кілька днів. Щоб вибрати ефективний засіб для усунення цього неприємного симптому слід проконсультуватися з лікарем.

Алергічний

Для того щоб швидко зняти алергічний набряк очей, необхідно, передусім, усунути дію фактора, який викликає таку реакцію (косметика, їжа та ін), промити очі великою кількістю проточної води. Потім прийняти протиалергічний лікарський препарат всередину або нанести безпосередньо на область набряку. Як правило, використовуються такі антигістамінні ліки як Супрастин або Цетрин.

Після удару

Насамперед, після удару необхідно додати кілька кубиків льоду або будь-який інший холодний предмет (металева ложка, чашка з холодною водою). Добре допомагає зняти припухлість компрес з протертої картоплі, який слід загорнути в марлю або чисту тканину і прикласти до хворого місця на 5-10 хвилин, потім промити водою. При наявності гематоми рекомендується застосовувати гель бодяги, мазь Троксевазин або Ліотон.

При кон'юнктивіті

Запальний процес слизової оболонки ока називається кон'юнктивітом. Причинами захворювання є вірусні, бактеріальні ураження, алергічні реакції. Щоб зрозуміти, як зняти набряклість при кон'юнктивіті, необхідно знати, який фактор викликав дану патологію:

  1. При вірусному кон'юнктивіті призначають лікарські засоби з інтерфероном (Актипол), промивання слизової розчином фурациліну.
  2. Якщо причиною захворювання стали бактерії, слід приймати антибіотики у вигляді мазей, кремів з гідрокортизоном. Додатково призначають протизапальні краплі.
  3. Для усунення набряку з очей, викликаного алергічною реакцією, необхідне застосування антигістамінних засобів і протизапальних крапель.

При гіпертензії

При підвищеному артеріальному тиску для швидкого усунення набряку необхідний комплексний підхід:

  1. Знизити кількість вживаної солі.
  2. Відмовитися від вживання кави, міцного чаю та алкогольних напоїв.
  3. Скоротити кількість уживаного цукру.
  4. За призначенням лікаря слід застосовувати сечогінні ліки.
  5. Застосовувати відвари лікарських трав для усунення набряку.

Після прийому алкоголю

Існує кілька способів усунення набряків очей після вживання спиртного. Основні методи зменшення набряку повік після алкоголю:

  • рекомендується круговий масаж кубиками льоду;
  • протягом години слід випити 0,5 л прохолодної чистої води;
  • можна зробити компрес з чайної заварки на 10 хвилин;
  • допоможе зменшити набряк маска із свіжої картоплі на 10-15 хвилин;
  • рекомендується застосувати спеціальні креми або гелі маски.

Набряклість вранці

Зменшити припухлість повік вранці допоможе зелений чай з лимоном, умивання холодною водою або контрастний душ, використання косметичних пластирів. Рекомендується виконати невелику зарядку або коротку пробіжку для поліпшення кровообігу у всьому тілі і полегшення лімфовідтоку. Допоможе зняти набряк невелика чашка міцної кави або чаю без додавання цукру.

Профілактика набряків очей

Для запобігання розвитку набряку повік необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • уникати травм;
  • знизити вживання солі;
  • зменшити вживання кисломолочних продуктів у другій половині дня;
  • не пити багато води перед сном;
  • при наявності схильності до набряків, рекомендується періодично застосовувати сечогінні чаї;
  • уникати попадання на слизову оболонку ока пилу, хімічних речовин.

Відео

Як позбутися від набряків під очима

Найлегший спосіб позбутися від набряків і затримки рідини в організмі.

Відгуки

Ангеліна, 22 рокиПісля того, як в дитинстві сильно застудилася, у мене з'явилися постійні проблеми з нирками, вранці набрякають очі та обличчя. Щоб зняти припухлість з повік, використовую чайні пакетики: змочую їх в окропі і прикладаю на 5-7 хвилин. Використовую лід, який готую з відвару ромашки. Лікар призначив додатково застосування Лазикс 1-2 рази в тиждень.
Владислава, 37 роківПочала використовувати лінзи, із-за чого розвинувся бактеріальний кон'юнктивіт. Очі весь час опухали, особливо вранці, текли сльози і невелика кількість гною. Лікар виписала мазь для очей Тетрациклін. Застосовувала по 3 рази в день: через тиждень основні симптоми пройшли. Додатково знімала набряк вранці за допомогою примочок з заварки.
Маргарита, 60 роківЗ віком з'явилася така проблема, як набряк навколо очей вранці. Борюся з нею, в основному, за допомогою народних засобів: трав'яних чаїв, яєчного білка або вівсяних пластівців. Регулярно роблю маски. Сусідка порадила використовувати креми від варикозу або геморою, т. к. вони покращують кровообіг. Ці ліки мені допомагають за лічені хвилини.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!