Алергічний дерматит на очах: лікування захворювання

Неприємною проблемою через місцерозташування є алергічний дерматит навколо очей. Даний стан – реакція організму на агресивні речовини, що провокують вироблення антитіл. Недуга має хронічну або гостру форму. Щоб зрозуміти, як боротися з цією неприємною проблемою, важливо знати симптоми захворювання, причини розвитку та способи ефективного лікування.

Що таке алергічний дерматит на очах

Очної дерматит – це велике захворювання, яке підрозділяється на кілька видів. При розвитку цієї патології швидко стають помітні зовнішні прояви хвороби. Шкіра навколо очей моментально розпухає, червоніє. На повіках з'являються везикульозний або бульозні висипання. Шкіра в цій області стає сухою, грубіє. У рідкісних випадках відзначається навпаки намокання. В залежності від типу очного дерматиту, захворювання може протікати по-різному:

  1. Себорейний характеризується почервонінням, свербежем, випаданням вій, погіршенням зору, відчуття піску в очах. Особливістю цього типу є поява жовтого скоринки з лусочками на очах.
  2. Атопічний вражає верхню і нижню повіку. Викликають захворювання різні зовнішні і внутрішні фактори. Шкіра повік починає тріскатися, грубіє.
  3. Лікарський розвивається на тлі медикаментозного лікування або після електрофорезу. Краплі можуть спровокувати запалення в кутиках ока. Лікувальні мазі вражають кон'юнктиву пацієнта.
  4. Екзематозний зустрічається рідко. Викликають захворювання мазі на основі сульфаніламідних компонентів, антибіотики. Крім стандартних ознак запалення у пацієнта з'являється очна біль.

Ще одним типом дерматиту є алергічний (контактний). Він з'являється після контакту хворого з алергеном. Часто їм виступає туш для вій або крем для повік. У рідкісних випадках вражає шкіру інфекція або мікроби. Для хвороби характерна набряклість, збільшується при дотику, сльозотеча. Захворювання має такі форми:

  1. Гостра розвивається швидко. Для неї характерне підвищення температури тіла, набряк повік, злипання очей, болючість від сонця. Рідко відзначають запаморочення, озноб.
  2. Хронічна. Клініка захворювання цієї форми уповільнена і може затягнутися на кілька років з періодичними рецидивами. Симптоматика проявляється поступово і з часом посилюється. Поразка поширюється на обидва ока, з'являється висип, набряклість, свербіж, лущення, шкіра червоніє.

Причини

Алергічний дерматит на повіках очей провокують різні алергени. Пацієнт міг нормально реагувати на ці предмети раніше, але пізніше вони викликали запалення. Серед частих причин алергії можна відзначити наступне:

  • косметика;
  • пилок рослин;
  • інфекції;
  • ліки;
  • харчові добавки;
  • шерсть тварин;
  • укуси комах;
  • побутова хімія.

Симптоми

Не помітити алергічну природу дерматиту складно. Дискомфорт, викликаний захворюванням, проявляється швидко. Серед основних ознак патології варто виділити:

  • почервоніння і набряк повік;
  • сльозотеча;
  • сильний свербіж;
  • пухирці, наповнені рідиною (в окремих випадках);
  • лущення;
  • кон'юнктивіт;
  • запалення рогівки ока.

Лікування алергічного дерматиту на очах

Прояв одного з типів дерматиту вимагає негайного прийняття заходів. Пацієнт насамперед повинен відвідати дерматолога та терапевта. Потім можливо буде потрібно звернутися до офтальмолога, алерголога, ендокринолога, гастроентеролога для виявлення справжніх причин розвитку недуги. Обстеження хворому призначається після зовнішнього огляду та збору анамнезу. Діагностика включає наступні заходи:

  • аналіз крові (перевіряють рівень еозинофілів, лейкоцитів, еритроцитів);
  • проби слізної рідини;
  • зішкріб на виявлення збудників;
  • біомікроскопія (безконтактне дослідження ока щілинною лампою).

Після діагностики дерматиту та виявлення форми патології лікар призначає лікування. Крім медикаментозної терапії пацієнтам рекомендується виключити алерген, припинити на час використовувати декоративну косметику. Очі щодня промивають кип'яченою водою і розчином фурациліну. Після цього уражені ділянки обробляють протигрибковими мазями. При зовнішньому лікуванні недуги пов'язки на очі не накладаються. Позитивний ефект забезпечують примочки з чаєм або настоями лікарських трав.

Часто пацієнтам призначають кортикостероїдні препарати для зовнішнього застосування. Лікування триває до 14 днів, в залежності від конкретного випадку. Крім мазей проти очного дерматиту призначаються краплі (розчин преднізолону, адреналіну гідрохлориду та інші). Додатково хворим можуть прописати загальнозміцнюючі ліки (хлорид кальцію внутрішньовенно). Пацієнтам рекомендується очистити організм, скорегувати раціон харчування.

Антигістамінні ліки

Основою лікування алергічного дерматиту очей є застосування антигістамінних препаратів. Дана група ліків після проникнення в організм усуває зовнішні симптоми, викликані впливом алергену на організм пацієнта (сльозотеча, висипи, свербіж, бронхоспазм). Антигістаміни випускаються в таблетках, краплях, сиропах і застосовуються лише після призначення лікаря. Популярні препарати даної групи:

  1. Цетиризин м'яко впливає на організм пацієнта, практично не має протипоказань. Дія препарату стає помітно через 1,5-2 години після вживання. Ліки добре знімає свербіж, сльозотеча, допомагає боротися з кон'юнктивітом.
  2. Хлоропірамін забезпечує протиалергічну та седативну дію. Не призначається вагітним і годуючим матерям.
  3. Цетрин призначається пацієнтам старше 2 років, відноситься до гистаминоблокаторам. Виробляється на основі цетиризину, м'яко впливає, усуває наслідки алергії.
  4. Тавегіл – препарат в таблетках призначається дорослим і дітям. М'яко впливає, заспокоює, знімає набряклість, свербіж.
  5. Супрастин має багато протипоказань за своєю токсичності. Призначається при серйозних формах недуги. Після прийому таблетки набряклість очі і інші симптоми алергічного дерматиту спадають, вже через 10-15 хвилин.
  6. Зіртек – препарат другого покоління на основі Цетиризину. Входить до групи селективних блокаторів гістамінів. Швидко знімає симптоми дерматиту, за рахунок блокування гістамінових рецепторів.
  7. Левоцетиризин випускається у формі сиропу або таблеток. Діє за 15-20 хвилин, знімає набряклість, свербіж, висип.

Креми і мазі

Крім антигістамінних препаратів пацієнтам з алергічним дерматитом очей призначаються засоби для зовнішнього лікування. Нижче представлені популярні мазі і креми для боротьби з цією недугою:

  1. Адвантан – ліки у формі крему на основі метилпреднізолону ацепоната. Після нанесення на пошкоджені ділянки шкіри препарат швидко пригнічує запальні та алергічні реакції, усуває набряклість, свербіж, знімає запалення. Крем призначається дітям з 4 місяців і дорослим.
  2. Цинкова мазь – недороге ефективний засіб для лікування шкірних захворювань на основі оксиду цинку. Препарат знімає запалення, забезпечує в'яжучий ефект, вбиває бактерії.
  3. Целестодерм – мазь на основі бетаметазону, забезпечує протизапальну і антиалергічну дію. Протипоказана дітям віком до 6 місяців, вагітним жінкам.

Очні краплі

Щоб прискорити процес одужання і поліпшити стан пацієнта при алергічному дерматиті очей у складі комплексної терапії можуть призначатися краплі. Така форма ліки швидко впливає на організм, знімає набряклість та свербіж, запобігає подальший розвиток патології. Нижче представлені популярні препарати даної групи:

  1. Опатанол ® – краплі на основі олопатадина гідрохлориду. Засіб є селективним інгібітором гістамінових рецепторів, пригнічує вплив алергенів на організм, усуває запалення кон'юнктиви, сльозотеча. Ефект спостерігається через 2 години після застосування крапель.
  2. Олопатадин – аналог Опатанола. Має подвійний ефект, знімаючи симптоми алергії і впливаючи на гладкі клітини, що запобігає розвитку недуги. Практично не має протипоказань і побічних симптомів. Призначається дорослим і дітям.
  3. Аллергодил – препарат на основі азеластина гідрохлориду. Чинить на організм пацієнта протиалергічну дію, зміцнює мембрани клітин ока, знімає симптоми алергії. Не призначається дітям віком до 4 років, вагітним жінкам, годуючим матерям.
  4. Азеластин – препарат у формі крапель, являє собою похідне фталазинона. Після застосування ліки забезпечує мембраностабілізуючу, протиалергічну, антигістамінну дію. Не призначається при лактації, під час вагітності та дітям до 4 років.
  5. Кромогексал – засіб на основі кромоглициевой кислоти з динатрієвої сіллю і бензалконію хлоридом. Препарат забезпечує стабілізацію мембран тучних клітин, знімає симптоми алергії. Ефект ліки спостерігається лише через 3-5 днів, тому його частіше призначають для профілактики або у складі комплексної терапії.
  6. Лекролін – недороге засіб, з вмістом натрію кромогликата. Препарат належить до антигістамінних, знімає симптоми захворювання, усуває запалення з оболонки ока. Призначається пацієнтам з алергічним дерматитом старше 6 років.

Народні засоби

Крім хімічних препаратів, боротися з алергічним дерматитом добре допомагають настої і відвари цілющих трав. Застосовуються народні засоби у складі комплексної терапії після узгодження з лікарем. Самовільно використовувати ліки не рекомендується, щоб не погіршити стан. Нижче описані популярні методи домашнього лікування:

  1. Квітки ромашки лікарської загортають у марлю, занурюють в окріп на 5 хвилин, остуджують. Прикладають до шкіри повік на 15 хвилин. Примочки роблять щодня до повного одужання 1 раз вечорами.
  2. Пакетики чорного чаю остуджують, прикладають до очей на 10-15 хвилин. Повторюють процедуру вранці і ввечері, при необхідності, для зняття свербіння і полегшення стану.
  3. Змішати в рівних частинах масло чайного дерева з оливковою. Використовувати засіб для протирання уражених ділянок шкіри 1 раз на день до повного одужання.
  4. Приготувати відвар з листя череди: залити 1 ст. л. сировини 1 склянкою окропу. Вмочити в зілля ватний диск, прикласти до очей на 10 хвилин. Повторювати процедуру двічі на день вранці та ввечері. Курс терапії – до 4 тижнів.
  5. Приготувати настій березових бруньок: заварити в 1 склянці окропу ст. ложку сировини, настояти 30 хвилин. Використовувати для примочок, аналогічно відвару череди.
  6. Приготувати кашку з свіжого гарбуза з допомогою блендера. Прикладати отримане засіб на шкіру повік.

Відео

Дерматит повік

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!