Що показує гістологія шийки матки, залоз і родимок

Всі існуючі на сьогоднішній день дослідження організму виконуються за допомогою багатьох методик (УЗД, різноманітні огляди, здача великої кількості аналізів). Практично всі типи обстеження дають тільки приблизний і не завжди правильний результат. Є один найбільш точний сучасний спосіб виявлення патологій. Що таке гістологія:

  1. Гістологічне дослідження являє собою збір тканин і їх ретельний аналіз на предмет виявлення онкології.
  2. Клітини будь-якого чужорідного утворення в організмі відрізняються специфічною будовою. Для виявлення цих частинок в зразках тканини виконують мікроскопічні зіскрібки і вивчають за допомогою спеціального обладнання.
  3. Гістологія є унікальною методикою, адже тільки вона дає шанс домогтися найбільш точних результатів, розпізнавши захворювання на ранньому етапі розвитку.

Цілі і завдання гістології в медицині

Існує загальна гістологія – наука про тканинах організму, що займається детальним вивченням їх властивостей, будови, функцій і взаємодії. Галуззю цього вчення є приватна мікроскопічна анатомія, яка досліджує кожний орган і його склад окремо. Гістологія також класифікується на нормальний і патологічний типи. Перший – аналіз тканин здорового організму, другий – займається вивченням їх фізіологічної і морфологічної трансформації, які пов'язані з різними захворюваннями. Головними завданнями гістологічної діяльності вважаються:

  • правильний діагноз в спірних ситуаціях;
  • детальний аналіз темпу розвитку злоякісної пухлини;
  • виявлення онкології на перших етапах формування;
  • дослідження трансформацій, які протікають в тканинах хворого при терапії;
  • діагностика досліджуваних патологій;
  • визначення росту і поширення ракових клітин.

Області застосування

Гістологія надає безцінну допомогу у підтвердженні або спростуванні запалення в тканинах. Ще цей унікальний вид аналізу дає шанс точно виявити злоякісне утворення, що сприяє своєчасному і лише правильного лікування з урахуванням типу пухлини. Гістологічне дослідження використовується не лише в гінекології, але й у багатьох інших областях медицини.

У гінекології

Що таке гістологія в гінекології? Процедура лабораторного дослідження часто призначається лікарем для діагностування небезпечних жіночих захворювань та їх своєчасної терапії. Гінекологічний гістологічний аналіз здійснюється шляхом вивчення шматочка тканини. Матеріали для гістології беруть з яєчників, матки і її шийки, маткової слизової оболонки (ендометрія), цервікального каналу, утворень в піхву і так далі. Жінку відправляють на гістологію при наявності таких відхилень:

  • тривалі за часом кровотечі;
  • переривання вагітності (завмирання плода, викидень);
  • больові відчуття в нижній частині живота, які постійно дають про себе знати;
  • ймовірність переростання аденоми або інший доброякісної пухлини молочної залози в ракову;
  • поява новоутворень (поліпи, кісти) на внутрішніх або зовнішніх жіночих статевих органах;
  • підозра на вогнище запального процесу (дисплазія, ерозія) або освіта онкології в матці, яєчниках, піхву;
  • біопсія та аналіз тканин після оперативного втручання (вишкрібання, гістероскопія, видалення чужорідних утворень або органів цілком).

В інших областях медицини

Забір тканин та їх ретельне дослідження дуже важливі у багатьох медичних галузях. Кожна людина, у якого є підозра на формування онкологічних утворень, наприклад, в ендокринній системі або ШКТ, повинен обов'язково пройти гістологічне обстеження. Така сучасна і точна методика використовується в таких сферах, як:

  • ендокринологія (біопсія щитовидної залози, надниркових залоз і так далі);
  • дерматологія (гістологія при пухлинах на шкірі, глибокому мікозі, ретікулез та інших захворюваннях);
  • отоларингологія (збір зразків у горлі, вухах, носової порожнини);
  • гастроентерологія (обстеження тканин печінки, шлунка і підшлункової залози, стравоходу, товстої кишки, кишечника, слизових оболонок цих органів);
  • гематологія (біопсія кісткового мозку, лімфовузлів);
  • нефрологія (аналіз ниркових тканин);
  • урологія (збір матеріалу для виявлення патології передміхурової залози, яєчок, сечового міхура).

Аналіз на гістологію

Детальне обстеження зразків тканин органів, клітин – це аналіз на гістологію. Різновид виявлення небезпечних патологій тісно пов'язана з эмбриологией (дослідженнями структури плоду) і цитологией (вивченням живих клітин. Гістологічний аналіз дозволяє визначити різноманітні відхилення в будь тканини організму. Найчастіше гістологія здійснюється протягом 8-10 днів після біопсії. Іноді необхідна термінова постановка діагнозу. У такому разі гістологічна процедура проводиться прямо в операційному залі.

Біопсія

Тканини для гістології набирають допомогою спеціальної методики – біопсії. Іншими словами, у пацієнта буде братися мікроскопічний зразок тканини (біоптат). Його обстежують за допомогою спецобладнання. Що таке біопсія в розкритому значенні, як вона здійснюється? Процедура забору матеріалу проводиться за допомогою довгою, тонкою голочки, яка призначена для внутрішньом'язевого використання.

Іноді для біопсії використовується товста пункційна голка (процес болючіше, але ефективніше в плані точності результату). Коли роблять біопсію, то пацієнт відчуває слабкі неприємні почуття, що проходять буквально через 15 хвилин. Кваліфіковані фахівці завжди проводять збір матеріалу для аналізу так, щоб процес пройшов швидко, правильно і з мінімальними больовими відчуттями.

Виготовлення препаратів

Підготовка препаратів для гістологічного дослідження в лабораторії являє собою кілька етапів:

  • забір матеріалу і його закріплення;
  • відкачування рідини з матеріалу, ущільнення;
  • підготовка зрізів тканин;
  • фарбування кожного препарату, приміщення його в спеціальну консервуючу середу.

Існує кілька різновидів препаратів для проведення гістології:

  • зріз органу (застосовується частіше інших матеріалів);
  • мазки (так досліджується кістковий мозок, кров), відбитки (наприклад, селезінка);
  • плівка (береться в оболонки мозку, черевної порожнини), тотальний препарат.

Дослідження

Є два виду гістологічного аналізу, що залежить від того, як швидко потрібно отримати результати дослідження:

  1. Термінова діагностика передбачає заморожування досліджуваного препарату. У матеріалі потрібно буде зробити декілька зрізів, які забарвлять і досліджують за допомогою спеціального обладнання (мікроскопа). Така методика нерідко використовується в екстремальних ситуаціях, наприклад, перед терміновою операцією. На процедуру йде близько 40 хвилин.
  2. Плановий варіант гістології виконується наступним чином. Препарат поміщається в консервуючий розчин, заливають парафіном. На тканини роблять особливі зрізи, фарбують. Сам аналіз матеріалу виконує фахівець-патоморфолог. Іноді для планового аналізу застосовують гістологічні скла і блоки. Процес підготовки препарату і його вивчення займає приблизно 6-10 діб.

Результати гістології

Ряд даних не обов'язково вказує на виявлення проблем зі здоров'ям. Будь-який фахівець, що здійснює гістологію, перерахує виявлення кожної тканини, а не тільки можливі сторонні освіти. Висновок заповнюється на латинській мові, тому для його розшифровки потрібно звернутися за допомогою до лікаря. Підсумки гістологічного аналізу пацієнт отримує на руки як письмовий висновок. Документ містить інформацію про те, виявлені які-небудь патології в тканинах і клітинах. Ще в ув'язненні зазначені:

  • особисті відомості про хворого;
  • яка тканина була взята для дослідження;
  • місце біопсії;
  • методика;
  • час аналізу;
  • основна інформація по дослідженню (вказана в кінці документа).

Хто проводить гістологічне дослідження

Гістологічне дослідження повинно проводитися дуже уважно. Неправильні дії під час забору тканин і безпосередньо аналізу стануть причиною невірного результату. Гістологія здійснюється лікарем-патоморфології. Він описує габарити, консистенцію, колір матеріалу для аналізу. Пізніше цей фахівець використовує певні способи для отримання гістологічних препаратів. Для заключної стадії процедури характерно дослідження матеріалів під мікроскопом, виконання анатомічних аналізів, фіксація отриманих результатів.

Відео про гістології

Гістологічне дослідження є складною процедурою, яка завжди відбувається поетапно. Спеціально для тих, хто цікавиться подробицями здійснення цього процесу в різних областях медицини, є кілька цікавих відео. З роликів стане більш зрозуміло, яким чином відбувається забір тканин і їх аналіз, що таке лабораторна гістологія. До того ж відеозапису повідають про підготовку матеріалів дослідження і в чому іншому.

Гістологія після вискоблювання

Гістологія після вискоблювання

Біопсія шлунка

Карціноід шлунка. Видеогастроскопия з біопсією.

Дослідження тканин

Гістологія. Як проводиться дослідження?

Гістологічне дослідження

Гістологічне та цитологічне дослідження

Що показує біопсія шийки матки

Біопсія шийки матки

Виготовлення препаратів

Етапи виготовлення гістологічних препаратів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!