Стріляє у вусі дитини або дорослого - причини появи симптому, лікування краплями і народними засобами

Стріляючий біль у вусі може бути свідченням запалення або течії інших патологічних процесів. Для призначення правильного лікування дорослому або дитині, у якої стріляє у вусі, лікарю необхідно провести повну діагностику та виявити весь комплекс симптомів захворювання; самолікування в домашніх умовах може призвести до погіршення стану.

Чому стріляє у вусі

Під час отиту або при запаленні зовнішнього та середнього вуха, як правило, спостерігається стріляючий біль у вусі. Так само причиною прострілів може бути гостре запалення євстахієвої труби, що виникло на тлі ларингіту, тонзиліту, або ГРВІ. При наявності травми вушного проходу або барабанної перетинки у деяких випадках у пацієнтів може виникати відчуття стрілянини у вушний порожнини.

З правого боку

Вухо стріляє з правого боку при початку зовнішнього або середнього отиту, попаданні у вушний прохід або внутрішнє вухо води (чужорідного тіла). Крім того, причиною запалення, що супроводжується прострілами, можуть бути пошкодження, завдані вушної паличкою під час глибокої чистки. Необхідно в терміновому порядку звернутися до отоларинголога, якщо процес стрілянини у вусі супроводжується виділеннями слизу або гною, гострої або ниючий болем, підвищенням температури тіла.

З лівого боку

Гнійне запалення середнього або внутрішнього вуха, що супроводжується відчуттям закладеності і шуму може бути однією з причин, якщо стріляє вухо з лівого боку. Тривале перебування на сильному вітрі або протязі, надлишок вушної сірки, сильна алергічна реакція або механічне пошкодження, бактеріальний паротит або екзема так само викликають вушні простріли. Встановити точну причину стану самостійно вкрай важко, тому при появі симптому необхідно відвідати лікаря.

З болем

Різка біль у вусі, що супроводжується стріляючим відчуттям, свідчить про наявність запального процесу і набряку. У більшості випадків комплекс цих симптомів свідчить про розвиток середнього отиту. Це серйозне захворювання часто виникає на тлі простудних захворювань в холодну пору року, через потрапляння надлишку слизу в носоглотці за євстахієвої трубі в середнє вухо. Скупчення рідини викликає запалення барабанної перетинки, неможливість її виходу назовні і викликає відчуття, що у вусі стріляє.

Без болю

При відсутності болю у вухах, але збереженні відчуття періодичних прострілів причини можуть носити механічний характер. Попадання води в вушні проходи під час купання або професійних занять плаванням може викликати відчуття, що у вухах стріляє. Попадання в середнє вухо комахи або іншого стороннього тіла, надлишок вушної сірки при недостатній гігієні вушниці можуть не викликати больових відчуттів і супроводжуватися регулярними прострілами.

При ковтанні

Простріл у вусі при ковтанні часто свідчить про розвиток запального захворювання носоглотки, наприклад ангіни або синуситу. Так само у вусі може стріляти при ковтанні під час запалення лімфатичних вузлів, при запущеному карієсі молярів (задніх зубів) або запаленні ясен після їх видалення. Нормою є вушні простріли під час повітряних перельотів, з-за різких перепадів тиску при наборі висоти або при її втраті.

При сякання

Стрілянина у вусі під час процесу сморканія відбувається з-за того, що частина тиску, що виникає в цей момент в носоглотці, за євстахієвої трубі передається на барабанну перетинку. Під час запалення в носоглотці частина слизу може потрапляти в середнє вухо, при цьому з'являються больові відчуття і відчуття закладеності у вушному проході, супроводжуються частковою втратою слуху. Для уникнення погіршення стану та розвитку середнього отиту необхідно повідомити про проявляються реакціях лікаря.

Стріляє у вусі і віддає в голову

Біль у вусі віддає в голову при ураженні нервових закінчень, що знаходяться поруч зі слуховим апаратом. У вухах стріляє, як правило, при невриті лицьового нерва, при запаленні трійчастого або великого аурикулярного нерва (під час запалення шийних лімфатичних вузлів), язикоглоткового нерва під час запалення гортані. Середній і внутрішній отит, що супроводжуються запаленням соскоподібного відростка, так само протікають з сильними головними болями при прострілах.

Що робити, якщо стріляє у вусі

При появі стріляючої болю у вухах слід звернутися до лікаря для з'ясування причин того, що відбувається. Самолікування небезпечно збільшенням стану і розвитком небезпечних ускладнень. При механічної або хімічної травми барабанної перетинки до огляду фахівця у вушний прохід вставляється ватний тампон, змочений у борном спирті для запобігання попадання інфекції в середнє або внутрішнє вухо. Не слід займатися прогріванням вух теплими компресами, або промивати зовнішній прохід спиртовими засобами, оскільки ці заходи можуть посилювати вираженість симптому.

Чим лікувати вухо, коли стріляє

Методи і схеми лікування станів, при яких у вухах стріляє, залежать від конкретного діагнозу, клінічної картини захворювання, віку та індивідуальних особливостей пацієнта (віку, медичного анамнезу). Загальні рекомендації при хворобах середнього і внутрішнього вуха або супутніх станах виглядають наступним чином:

  1. Запалення середнього вуха: зігріваючі компреси, фізіотерапевтичні процедури, промивання з антисептичними розчинами. Антибактеріальна медикаментозна терапія. У ряді випадків проводять видалення гною через прокол в барабанної перетинки.
  2. Аэроотит (з розривом барабанної перетинки): антибіотикотерапія, тампони з антисептиками, закапування судинно-звужуючих крапель в ніс, прийом знеболюючих та протизапальних препаратів.
  3. Петрозит: консервативне лікування за допомогою антибіотиків або оперативне втручання методом розкриття соскоподібного відростка для видалення гною і відмерлих тканин.
  4. Мастоїдит: прийом антибактеріальних і протизапальних засобів, фізіотерапевтичні процедури. Теплі компреси на соскоподібний відросток у нічний час.
  5. Мірингіт: промивання слухового проходу дезінфікуючими розчинами та антибіотикотерапія.
  6. Травма вуха: промивання дезінфікуючому або антисептичним засобом, стерильні тампони з борним спиртом, у ряді випадків прийом антибіотиків або протизапальних засобів.

Лікування у дорослих

При захворюваннях, що супроводжуються запаленням і набряком (отити зовнішнього та середнього вуха) антибіотикотерапія проводиться у вигляді внутрішньом'язових ін'єкцій. Важливу роль у комплексному лікуванні відіграють фізіотерапевтичні процедури, дегідратаційних терапія. При запаленні внутрішнього вуха хворому призначається постільний режим. Механічні або акустичні травми, потрапляння сторонніх тіл та інші причини, що не мають інфекційної природи, як правило, лікуються за допомогою місцевої терапії (промивання, закладання турунд з лікарським препаратом).

Лікування у дитини

При хворобах вуха або носоглотки у дітей, що супроводжуються стрелянием у вухах, лікування здійснюється строго у відповідності з рекомендаціями фахівця. При необхідності можуть бути призначені антибіотики у вигляді вушних крапель, при зовнішньому отиті обов'язкові промивання антисептичними розчинами, прогрівання зовнішнього слухового проходу. Перед тим, як давати дитині знеболюючі або протизапальні засоби, обов'язково переконайтеся, що препарат підходить для дітей даного віку і уточніть дозування.

Ліки

Рішення про те, які медикаментозні засоби і в якій формі слід застосовувати в кожному конкретному випадку приймає лікуючий лікар. Для боротьби з інфекційним зараженням призначаються антибіотики широкого або спеціальної дії (Амоксицилін, Левоміцетин, Аугментин), у вигляді таблеток, ін'єкцій або вушних крапель (наприклад, Отофа, Нормакс, Анауран), нестероїдні протизапальні засоби (Диклофенак, Індометацин).

Народні засоби

Стріляючий біль в вушниці знімається і за допомогою народних засобів. Їх застосування необхідно узгодити з лікуючим лікарем, щоб не викликати негативної реакції і не знизити ефективність медикаментозної терапії. При стріляючих відчуттях у вушних проходах можна користуватися наступними засобами:

  • Настоянка прополісу: закладається у вушний прохід на ватно-марлевому тампоні раз на добу на 30-40 хвилин. Термін лікування не може перевищувати 14 днів. Знімає набряк і запалення, знижує больові відчуття.
  • Лимонний сік: закапати 2-3 рази за добу за 3-4 краплі протягом 5 днів.
  • Часникове масло: 150 мг подрібненого часнику заливаються рослинним маслом (60 мг), настоюються в холодильнику протягом 10 днів. Закладають в хворе вухо на ватній турунде, змоченою в отриманому маслі, в зовнішній слуховий прохід протягом 14-16 днів тричі на добу.

Відео

Отит. Що робити, коли «стріляє» у вусі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!