Гірчичники при кашлі дітям і дорослим

Застуда проявляється у кожної людини по-різному. Хтось страждає від температури і нежиті, а кому-то доводиться боротися з постійною ломотою в тілі. Самим неприємним симптомом застуди є кашель. Хворий з-за нього не може нормально відпочити, т. к. напади бувають навіть уві сні. Швидко привести здоров'я в порядок можна, поставивши на грудну клітку гірчичники при кашлі сухому або вологому. Вони допоможуть позбутися від мокроти і поліпшать обмін речовин в тканинах.

Допомагають гірчичники від кашлю

Це засіб місцевої дії застосовується для глибокого прогрівання органів. Використовувати гірчичники при кашлі можна, якщо він носить затяжний характер. При перших симптомах застуди це засіб не застосовують. Пластирі з гірчицею можна використовувати для профілактики захворювань при переохолодженні. Засіб застосовують для лікування наступних захворювань:

  • бронхіт;
  • бронхопневмонія;
  • трахеїт;
  • інфекції верхніх дихальних шляхів.

Чим корисні

Ефірні масла, що входять до складу гірчиці, подразнюють рецептори шкіри, органів дихання та розширюють судини. Сприятливо впливають вони під час нежиті, знімаючи закладеність з носа. Подразнююча дія гірчиці обумовлено містяться в ній глюкозидами. Ці речовини добре проникають в шкіру, прискорюють обмін речовин. З цієї причини кошти з гірчичним порошком застосовують не тільки для лікування кашлю, але і при гіпертонічному кризі, міозиті, невралгії, радикуліті.

При якому кашлі ставлять гірчичники

Цей засіб допоможе при бактеріальних захворюваннях. Його можна використовувати при сухому і вологому кашлі. Не можна лікувати хворого гірчичниками, якщо його температура більше 37,5 °С. Категорично заборонено використовувати цей засіб при кашлі з обструкцією. Під впливом тепла при бронхообструктивному синдромі у хворого може розвинутися астма, що поставить його життя під загрозу. При кашлі на тлі легеневого або бронхіального кровотечі, туберкульозу розігріваючі препарати не застосовують.

Механізм дії

Гірчичник – паперовий пакет невеликого розміру з сухими і знежиреними насінням гірчиці. Деякі компанії для виробництва засоби використовують гірчичний порошок і паперові ємності з осередками з щільної фольги. Вважається, що такий фільтр-пакет буде краще прогрівати тканини і органи, але офіційного підтвердження цьому немає. Фармакологічна дія гірчичників наступне:

  1. При контакті з водою вивільняється ефірна олія гірчиці.
  2. Шкіра в місці аплікації дратується, завдяки чому починає посилюватися кровообіг.
  3. Подразнюються рецептори шкіри, що призводить до активізації симпатичного відділу нервової системи.
  4. В крові починають накопичуватися симпатин і адреналін, що викликає посилення захисних функцій організму.
  5. Результатом всіх біохімічних реакцій стає відхід мокроти, насичення органів дихання корисними поживними речовинами і киснем.

Лікування кашлю гірчичниками

Перш, ніж зайнятися підготовкою хворого, необхідно струснути гірчичники. Насіння повинні рівномірно розподілитися по пакету. Обов'язково потрібно перевірити цілісність упаковки. Якщо вона пошкоджена, засіб застосовувати не можна, оскільки при висипанні гірчичного насіння пацієнт отримає опік. Засіб не використовують, якщо шкіра на зоні впливу пошкоджена. Крім компресу, для проведення процедури знадобиться:

  • ємність з водою, нагрітою до 40-45 °С;
  • пергаментний папір або марлева серветка;
  • великий рушник;
  • покривало.

Перед розміщенням гірчичники при кашлі слід перевірити реакцію хворого на гірчичний порошок. Якщо з'явилася алергія, процедуру не проводять. Місце фіксації пакету з гірчицею протирають насухо. Дорослим і дітям з чутливою шкірою область впливу обкладають серветками. Після фіксації компресу слід контролювати стан хворого. Якщо він скаржиться на печіння, процедуру треба припинити, а запалену область змастити вазеліновим маслом.

При вологому кашлі і бронхіті

Перед початком лікування слід ознайомитися з інструкцією по застосуванню засобу. Там детально описано, де потрібно розташувати гірчичники при кашлі, щоб домогтися відходу мокротиння. Пам'ятайте, що засіб не можна тримати на шкірі довше 10-15 хвилин, інакше на місці його розміщення з'явиться сильне подразнення або опік. Лікувальна процедура виконується наступним чином:

  1. В миску, наповнену теплою водою (не вище 45 градусів), кладуть пакети з гірчицею на 5-10 хвилин.
  2. Через 10 хвилин пакет виймають, струшують зайву воду, а потім прикладають на тіло хворого.
  3. Зверху компрес кладуть рушник, а потім пацієнта укутують ковдрою.
  4. Через 5-15 хвилин (час залежить від віку та особливостей організму хворого) компрес знімають.
  5. Залишки гірчиці видаляють зі шкіри теплою водою.
  6. Тонкої бавовняної серветкою шкіру насухо протирають.
  7. На витерту шкіру наносять вазелінове масло.

Посилити ефект від лікування можна за допомогою гарячої ванни або чаю. Якщо у хворого спостерігається температура, то водні процедури слід відкласти. Пацієнта укутують теплою ковдрою і готують йому чай з малиною або медом. Курс лікування становить 3-5 днів. Рекомендується проводити не більше 2 процедур на добу. При більш тривалій терапії з-за постійного термічного впливу у пацієнтів можуть з'явитися мікротравми шкіри.

При сухому кашлі

Засобами на основі гірчиці не користуються, якщо людина страждає від гострого інфекційного процесу. Додатковий нагрів організму і дихальних шляхів прискорить поширення хвороби, а не допоможе пацієнту вилікуватися. Можна ставити гірчичники при сухому кашлі, тільки якщо він бактеріального походження. Для повного одужання доведеться зробити 6-7 процедур. Деякі лікарі рекомендують лікувати сухий затяжний кашель горчичными чобітьми. Використовують засіб так само, як і при лікуванні бронхіту.

Інструкція по застосуванню

Гірчичники при кашлі та інших захворюваннях використовують зовнішньо. На тілі зафіксувати засіб можна за допомогою бинта або марлі. Терапевтичний ефект від пакета з гірчицею можна посилити, накривши її зверху поліетиленовою плівкою. Тривалість процедури визначається ступенем почервоніння шкіри. Середній час використання засобу – 10 хвилин. При виникненні больових відчуттів компрес знімають.

Куди ставлять гірчичники від кашлю

Компреси багато людей фіксують на спині або грудній клітці. При кашлі і бронхіті таке розташування гірчичників є правильним. При тривалому нежиті пакети з гірчицею фіксують на литкових м'язах. Якщо сильно закладений ніс, рекомендується закріпити їх на ступнях ніг, а зверху надягти вовняні шкарпетки. На області п'ят не повинно бути тріщин. При затяжному кашлі лікарі радять розташовувати гірчичники наступним чином:

  1. Якщо неприємний симптом викликаний бронхітом, то пакети кріплять одночасно на спину і груди. Компреси кладуть між лопатками. На грудях їх фіксують приблизно на 5-10 см нижче кожної ключиці. Важливо не зачепити область серця.
  2. При трахеїті і сухому кашлі гірчичники ставлять на область між лопатками. Температура тіла пацієнта не повинна перевищувати 37 °С.

Скільки тримати

Стандартний час проведення процедури – 10 хвилин. Людям з чутливою шкірою рекомендується тримати гірчичники не більше 5-7 хвилин. Деяким пацієнтам для досягнення лікувального ефекту необхідно збільшити час процедури до 20 хвилин. Постійно потрібно відстежувати стан хворого. На час утримування компресу впливає не лише стан шкіри, але і вік пацієнта:

  • Дітям від 1 до 3 років розігріваючі компреси ставлять на 2-3 хвилини.
  • Тривалість маніпуляцій при віці від 3 до 7 років не повинна перевищувати 5 хвилин.
  • Дітям від 8 до 12 років гірчичники ставлять на 5-10 хвилин.

Як часто можна повторювати процедуру

Гірчичники дозволено ставити 2 рази на добу. Проводити процедуру частіше не можна, оскільки можна завдати шкоди шкірі. Загальна тривалість терапії складає 4-5 днів. Необхідно постійно контролювати стан хворого. Пацієнтам з чутливою шкірою дозволено ставити гірчичник 1 раз на добу. Якщо після декількох днів використання компресів кашель не зменшився, слід підібрати інший спосіб лікування застуди.

Як поставити гірчичники дитині при кашлі

При використанні цього засобу місцевої дії для лікування дітей необхідно бути обережним. Гірчичники для дітей при кашлі кладуть через тонку бавовняну тканину. Її можна попередньо просочити рослинним маслом. Процедуру бажано проводити, якщо дитина молодше 2 років. Рекомендований вік для початку лікування гірчичниками – 6 років. До цього часу батьки вже знають, як їх дитина реагує на алергени. Процедура виконується наступним чином:

  1. Лист з гірчицею опускають у теплу воду на 15-20 секунд.
  2. Засіб прикладають до спини дитини і злегка притискають рушником.
  3. Через 5-10 хвилин компрес знімають, теплою водою з шкіри видаляють залишки гірчиці.
  4. Ділянка впливу змащують вазеліном.

Гірчичники дітям при кашлі можна замінити саморобними пластирами. Для їх виготовлення потрібен гірчичний порошок і целофанова плівка. 2 столові ложки сухої сировини розводять в літрі теплої води, а потім додають до суміші 1 літр окропу. Целофанову плівку змочують у розчині, потім кладуть на тіло дитини. Через 5 хвилин компрес знімають. Лікування дітей гірчичниками і саморобними пластирами краще проводити перед сном.

Як правильно ставити дорослому

Активізувати захисні сили організму гірчичники зможуть тільки при правильному розташуванні. Дорослому пакети з гірчицею можна класти на область спини і грудей без додаткового захисту шкіри. При лікуванні кашлю пацієнт повинен дотримуватися постільного режиму. Після прийому алкоголю засіб можна застосовувати через 3-4 години. При відчутті печіння компрес прибирають, щоб уникнути розвитку алергічної реакції.

Особливості застосування при вагітності

При виношуванні дитини використовувати компреси з гірчицею небажано, тому що вони підвищують тонус матки. Застосовувати цей засіб для лікування застуди можна після консультації з лікарями. Якщо терапевт, гінеколог не бачать небезпеки у використанні пакетів з гірчицею, то можна спробувати вилікувати кашель з їх допомогою. Категорично заборонено використовувати цей засіб на 1 і 3 триместрі вагітності, оскільки його зігріваючий ефект може призвести до викидня або передчасних пологів.

Протипоказання і побічні ефекти

При пухлинних і онкологічних захворюваннях від терапії гірчичниками слід утриматися. Не допоможуть вони, якщо у хворого гостра респіраторна інфекція, що супроводжується підвищеною температурою, ознобом і загальною слабкістю. Під час вагітності і в період лактації гірчичники при кашлі ставити не радять. Заборонено застосовувати цей лікувальний засіб при:

  • виникненні алергічної реакції;
  • туберкульозі;
  • легеневих кровотечах;
  • великих пошкодженнях шкіри;
  • нейродерміті;
  • бронхіальній астмі;
  • псоріазі.

У деяких пацієнтів після використання засобу спостерігається сильне подразнення шкірних покривів. Можлива поява невеликих опіків і алергічної висипки. Перераховані побічні ефекти частіше проявляються при тривалому використанні компресів, тому не варто збільшувати час лікування без рекомендацій лікаря. При виникненні опіків і місцевого подразнення потрібно очистити шкіру від залишків засобу, а потім змастити її вазеліновим маслом або Пантенолом.

Відео

Гірчичники: ставити чи не ставити - Доктор Комаровський - Інтер

Гірчичники вдома - навіщо і як ставити?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!