Спейсер - що це таке, пристрій і принцип роботи, як вибрати і інструкція по застосуванню

Люди, які страждають бронхіальною астмою, можуть відчути полегшення тільки при постійному інгаляційному прийомі медичних препаратів. Такий спосіб дозволяє лікам швидко потрапити до місця свого прямої дії – в бронхи, надаючи мінімальний вплив на організм. Для підвищення ефективності і безпеки використання ДАЇ (дозованих аерозольних інгаляторів) створено спеціальне пристосування спейсер – що це таке, як з його допомогою дихати через інгалятор дорослому і дитині, корисно знати кожному.

Спейсер для інгаляцій

За спостереженнями лікарів, лише 20-40% пацієнтів правильно користуються дозованим аерозольним пристроєм. Це пов'язано з різницею між швидкістю струменя, що виходить при здавлюванні балончика інгалятора, і самим вдихом. Крім того, проблему представляє осідання препаратів в ротовій порожнині, після чого вони проковтують, не потрапляючи в бронхи. Через це хворий не отримує необхідну дозу, що підвищує ризик повторного нападу та зменшує ефективність лікування.

Спейсер для інгалятора – спеціальне пристосування, яке служить допоміжним резервуаром для розпилення ліків. За своєю конструкцією цей пристрій є насадкою для дозованих аерозолів, а за властивостями – проміжною ланкою між небулайзером і людиною. До його складу входить розпилювач і камера. Інгалятор вставляється всередину ємності або кріпиться із зовнішнього боку.

Як діє

Спейсер відіграє важливу роль в терапії захворювань дихальної системи, якщо лікування проводиться шляхом інгаляційного прийому гормональних препаратів. Коли призначений лікарем медикамент представляє собою сухий порошок, прилад не можна використовувати. Його можна застосовувати разом з маскою, а також при раптовому нападі астми. Це винахід техніки незамінне для дітей раннього віку, не здатних самостійно користуватися небулайзером. Принцип роботи пристрою полягає в наступному:

  • Коли клапани вдиху натискаються, розчин з мундштука балончика направляється в резервуар.
  • В камері здійснюється продукування мікроскопічних крапельок рідини, подібно холодного пару.
  • Це скорочує швидкість руху і розмір частинок, що випускаються.
  • Після цього лікарська речовина вільно вдихається пацієнтом і благополучно доставляється в легені, ділянки бронхів.

Показання до застосування

З допомогою спейсера лікують бронхіальну астму, у тому числі алергічного характеру. Однак медики рекомендують придбати насадку при інших захворюваннях легень і верхніх дихальних шляхів. Прилад попереджає розвиток ускладнень, таких як накопичення лікарського засобу в глотці. Сучасні спейсери активно застосовуються в терапії, що вимагає аерозольної форми доставки ліків. Крім перерахованих діагнозів, показаннями до використання приладу є:

  • обструктивний бронхіт;
  • стеноз гортані;
  • муковісцидоз;
  • захворювання, які лікують за допомогою ДАЇ (дозованих аерозольних інгаляторів).

Різновиди та особливості спейсерів

Виробники медичного обладнання створюють безліч видів спейсерів, призначених для різноманітних категорій пацієнтів. Їх об'єднує схожа конструкція – дві конусоподібні пластикові складові, одна з яких забезпечена мундштуком, а другий є спеціальний отвір, де стикується інгалятор. Найпоширенішими різновидами спейсерів вважаються:

  1. Пристрої з клапанами вдиху та видиху, що запобігають зникнення при розпиленні аерозолю. Такі насадки полегшують процес вдихання медикаментозного речовини.
  2. Спейсери малого обсягу, призначені для комплектації дозованих небулайзерів. Вони не забезпечені клапанами.
  3. Дитячі спейсери, мають клапани і маску. З їх допомогою дози препарату проникають в дихальну систему рівномірно і глибоко, не вимагаючи від дитини великих зусиль.

Розміри

Об'єм одного вдиху маленької дитини і дорослої людини абсолютно різний, тому виробники передбачили кілька варіантів розмірів ингаляторных пристроїв. Насадка небулайзера для хворих старшого віку оснащена більш місткою камерою, місткістю до 350 мл. Дитячий спейсер відрізняється меншими габаритами, яскравим оформленням. Маска, що додається до пристрою, може бути знімною або вбудованій, її параметри відповідають віковій категорії пацієнта.

Кількість клапанів

Сучасні варіанти спейсерів до ингаляторам забезпечені одним клапаном на вдих або двома – на вдих і видих. Ці деталі зменшують втрати фарби медикаменту, значно спрощують процедуру інгаляції. Вдихуване розчин відкриває клапан, а на видиху закривається інша стулка. Решту ліків залишається в камері, воно придатне для подальшого вживання.

Режим дозування

Стандартна схема використання аерозольного способу введення медикаменту передбачає вдихання необхідної порції препарату за одне розпилення. Деякі дорослі люди та діти фізично не здатні відразу втягнути необхідний обсяг, тому їм рекомендується робити декілька послідовних вдихів протягом 30 секунд. При вживанні двох доз слід проводити маніпуляції з проміжком у півхвилини.

Інструкція із застосування спейсера

Дізнавшись, що таке спейсер для небулайзера, пацієнт починає цікавитися, як правильно ним користуватися. Фахівці розробили декілька рекомендацій, які допомагають підвищити ефективність лікування. Вони передбачають дотримання таких правил:

  • Перед установкою балона в спейсер потрібно зняти захисний ковпачок, надіти маску (при її наявності).
  • Дно балончика має бути розміщене догори, а мундштук – вниз.
  • Губами щільно охопити мундштук спейсера, не стуляючи зубів.
  • Відразу після натиснення клапана зробити глибокий вдих або кілька вдихів послідовно.
  • Після цього затримати дихання на 5-10 секунд і видихнути.
  • Закінчивши процедуру, потрібно розібрати, промити і висушити насадку, не застосовуючи занадто багато гарячої води, хімічних засобів.

Як вибрати спейсер

Пристрій повинен відповідати габаритам використовуваного інгалятора, тобто мати потрібний розмір і форму. Одні вироби випускають під конкретні моделі небулайзерів, інші є універсальними, а треті призначені для певної вікової групи. Вибираючи спейсер для дітей, слід віддати перевагу двухклапанным варіантів з маскою, виготовленим з гіпоалергенного матеріалу. Антистатичний ефект покращує характеристики приладу.

Купуючи обладнання, необхідно передбачити, щоб його з'єднувальний отвір збігалася з розміром мундштука дозованого балончика. За розбірними насадками до ингаляторам легше доглядати, а спейсер без маски знадобиться важко хворим людям, схильним до важких нападів. Пацієнтам, не здатним вдихати потрібний об'єм розчину, і маленьким дітям підійдуть пристосування з маскою. Якщо доведеться носити небулайзер з собою, то краще купити механізм невеликого обсягу.

Відео

Як вибрати спейсер для інгаляцій

Відгуки

Світлана, 35 роківДля лікування астми доньці (9 років) призначили Серетид, що приймається в аерозольній формі. З застосуванням звичайного інгалятора весь час виникали труднощі, частина ліки весь час випаровувалася. За порадою пульмонолога придбали спейсер фірми Філіпс. Швидко розібралися, як ним користуватися. Зручно, легко, ефективно, раджу.
Єгор, 41 рікКупили аерозольну насадку з маскою для мами, яка страждає легеневим захворюванням. У процесі використання з'ясувалося, що інгаляції краще проводити без маски, оскільки частинки гормонального препарату залишаються на обличчі. З-за цього шкіра стає роздратованою і лущиться. Прилад простий в експлуатації, не вимагає надмірного догляду.
Аліса, 30 роківКілька років страждаю на алергічний бронхіт, нерідко бувають напади. Без кишенькового балона обходитися складно. Останнім часом приймаю препарат (Сальбутамол або Вентолин) через спейсер, який став справжнім відкриттям. Запроваджувана порція медикаменту швидко і повною мірою проникає в бронхи. Полегшення настає через кілька хвилин.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!