Як видалити сірчану пробку з вуха

Слуховий прохід людини має тенденцію до накопичення надлишків сірчаної маси, утворення якої називають "пробка у вусі". Це відбувається з-за посиленої роботи сальних залоз, що виробляють дану речовину у великій кількості. Сірка відіграє важливу роль в організмі людини, головне завдання субстанції – захищати барабанну перетинку від потрапляння таких чужорідних частинок, як пил. Однак, якщо не видаляти надлишки речовини, то поява заторів не змусить себе довго чекати. Щоб запобігти виникнення скупчень сірки, слід регулярно користуватися ватяними паличками.

Що таке пробка у вусі

Навколо сірчаних пробок ходить безліч міфів і помилок, найпоширенішим з яких є склад консистенції. Відповідно до думки більшості людей, що причиною утворення скупчень в слуховому проході є надлишок сірки, проте це не зовсім вірно. Згусток формується не тільки з вушних виділень. До складу маси входять: пил, відмерлі клітини, бруд і шкірне сало.

Сальні залози сприяють утворенню сірки для захисту барабанної перетинки від вірусів і мікробів. В нормальних умовах речовина повинна виходити з вушного проходу самостійно під час жувальних або ковтальних дій. Однак з-за неправильної гігієни або внаслідок впливу факторів навколишнього середовища природний процес виведення скупчень може бути порушений.

Симптоми сірчаної пробки у вусі

Лікарі здатні визначити наявність сірки у вухах, орієнтуючись на симптоми пацієнта. Пробка заважає нормальному функціонуванню слухового проходу, але поки консистенція перекриває канал не більше, ніж на 70%, людина може і не здогадуватися про наявність сірчаної маси. Симптоми будуть починати проявлятися в разі утворення надлишкової кількості скупчень. У даний період у пацієнтів спостерігаються такі прояви:

  • закладеність вуха;
  • біль;
  • відчуття шуму у вушному проході;
  • аутофония;
  • запаморочення;
  • кашель;
  • нудота;
  • погіршення слуху.

Сірка у вухах добре помітна навіть при зовнішньому огляді, тому фахівець може відразу призначити лікування. Проблема вимагає негайної терапії, оскільки при регулярному зіткненні згустку з барабанною перетинкою існує ймовірність розвитку запалення середнього вуха. Сірчані пробки набухають при контакті з водою, тому така велика кількість людей після відпочинку на морі страждає від вушних захворювань.

Причини

Прочистити вушну пробку – це справа нехитра, а ось запобігти подібні порушення в майбутньому набагато складніше. Оскільки провокувати розвиток конгломерату можуть кілька чинників, то ознайомитися з ними краще всього заздалегідь. Найпоширеніша причина виникнення даної хвороби – це неправильна гігієна, від якої страждає кожна третя дитина.

Постійне очищення вушної раковини шкідливо для нормального функціонування слухового проходу, адже спеціальні палички або будь-які інші тверді предмети стимулюють вироблення ще більшої кількості сірки. Багато пацієнтів мають генетичну схильність до утворення згустків, що проявляється у вигляді в'язкої консистенції секрету сірчаних залоз, вузького вушного проходу або великої кількості волосся у вушній раковині. Медицині відомі й інші фактори, що впливають на появу корків:

  • аутофония (посилене сприйняття звуку власного голосу);
  • сильна вологість;
  • перепади атмосферного тиску;
  • часте потрапляння води у вуха;
  • запальні захворювання;
  • літній вік;
  • підвищення рівня холестерину в крові;
  • регулярне використання навушників або іншої гарнітури;
  • деякі шкірні недуги.

У дитини

Виникнення інфільтрату желеподібного виду у дитини – явище не з приємних, так як новоутворення приносить занепокоєння не тільки дитині, але і його батькам. Сірчана пробка у малюка нічим не буде відрізнятися від такого ж згустку у дорослих, але оскільки дітям набагато складніше переносити дискомфорт, то домочадцям доведеться якомога швидше вживати заходів. Хвора дитина з вушним конгломератом вимагає термінової медичної допомоги, тому необхідно привести маленького пацієнта до лікаря.

Види сірчаних пробок

Вушні пробки розрізняють за кольором і консистенції. В ході зовнішнього огляду лікар збирає всю наявну інформацію і визначає вид сірчаного згустку. Найлегше розм'якшити і пробити пастоподібні скупчення – вони відрізняються жовтим кольором і мають податливу структуру. Пластіліноподобние сірчані маси можна дізнатися по характерному коричневого відтінку і в'язкої консистенції. Тверді або сухі вушні пробки найважче піддаються вилучення, чому їх ще називають кам'янистими. Епідермальні згустки є більш щільними скупченнями частинок шкіри або гною.

Можливі ускладнення

Неправильний метод промивання, як і запізніле лікування сірчаних пробок, можуть призвести до розвитку ускладнень і погіршити стан пацієнта. З цієї причини надавати терапевтичну допомогу в домашніх умовах не рекомендується. Більшість людей не обізнані про ймовірні наслідки розвитку патологічного процесу в вушному проході. Найбільш часто зустрічаються ускладненнями вважаються:

  • отити;
  • глухота;
  • запалення хрящів середнього вуха ;
  • тахікардія;
  • опіки;
  • перфорація барабанної перетинки;
  • зупинка серця.

Діагностика

Проведення діагностики вушного конгломерату не представляє з себе нічого складного. Лікар оториноларинголог здатний визначити наявність сірчаної пробки за пару хвилин за допомогою процедури під назвою отоскопія. Вушна область підлягає вивченню через особливий прилад – лійку, через яку чітко видно закривають слуховий прохід жовті або коричневі згустки. В дуже запущених випадках розгледіти сірчану пробку можна навіть неозброєним поглядом. У ході діагностики лікар проводить бесіду з пацієнтом, збираючи важливу інформацію про історію хвороби.

Видалення

Видалення сірчаної пробки в обов'язковому порядку повинно проводитися тільки фахівцем, адже будь-які неправильні дії можуть збільшувати ризик появи ускладнень. Спосіб вилучення сірчаного згустку вибирається лікарем виходячи з виду освіти. Для м'яких пробок використовується стандартне промивання вушної раковини з допомогою шприца без голки. Сильна струмінь теплої води подається через інструмент прямо в зовнішній слуховий прохід, після чого пробка виходить сама.

Якщо сірчана маса дуже тверда, то згусток попередньо розм'якшують з допомогою а-церумена або перекису водню. Бувають випадки, коли освіта неможливо розм'якшити або пробити звичним методом, тоді пробку дістають медичним інструментом - гачком-зондом або електровідсмоктувачі. Даний метод показаний при пошкодженні барабанної перетинки і називається "сухим", оскільки грудку сірки отскребается зі стінок вушного проходу в ручну.

Як видалити в домашніх умовах

З допомогою сучасних засобів будь-яка людина зрозуміє, як видалити вушну пробку в домашніх умовах. Використовуючи метод промивання, необхідно ввести розчин фурациліну або інших крапель в слуховий прохід і почекати, поки сірчана маса не витече. Даний метод буде складатися з пари нескладних дій, тому він є швидким і ефективним. Після того, як рідина потрапить в потрібну область, необхідно злегка відтягнути мочку вуха вниз, щоб розчин міг досягти місця скупчення сірчаного згустку. Коли речовина вийде назовні, вухо слід закласти ватним тампоном.

Вушні свічки своїми руками

Для очищення зовнішнього слухового проходу від сірчаних пробок часто використовуються спеціальні вушні свічки. І хоча лікарі скептично відгукуються про даному пристосуванні, багато пацієнти дуже задоволені отриманим ефектом. Фитосвечи дозволяють позбутися від проблеми в домашніх умовах, крім того, їх можна виготовити самостійно. Для цього необхідно мати наступні компоненти: шматочок натуральної тканини або марлі, ефірні олії, прополіс і подрібнені трави.

Отримані в результаті вушні свічки будуть виглядати як невеликі трубочки, просочені воском. Головною особливістю лікування виступає область зниженого тиску всередині виробу і ефект прогрівання, вчинений свічкою на вушний прохід. В результаті такого впливу сірчана пробка нагрівається і розм'якшується, що сприяє легкому видаленню згустку.

Промивання вуха

Чистка вух від сірчаних пробок – це безболісна процедура, яку спокійно переносять навіть маленькі діти. Пацієнт повинен перебувати в комфортному для нього положенні, повернувшись хворий стороною до лікаря. Отоларинголог поступово вводить по задній стінці слухового проходу теплу воду, змішану з фізрозчином, до повного вилучення сірчаних мас і слизу. Як тільки процедура буде завершена, голову пацієнта схиляють набік і ватним тампоном видаляють надлишки рідини.

Засіб від вушних пробок

Сірчані пробки заступають вушний прохід, що рано чи пізно викликає зростання кількості шкідливих мікроорганізмів навколо барабанної перетинки. Зупинити запальний процес можна з допомогою спеціальних препаратів, які бувають двох видів: на водній або масляній основі. До першої групи засобів належать Отекс, Ремо-Варіс, Аква Маріс Зтв. Серед ліків на масляній основі найпопулярнішими є Cerustop, Ваксол або Earex.

Народні засоби

Народній медицині відомо багато засобів, як позбавитися від заторів у вусі. Для цих цілей використовувалися різні природні інгредієнти, наприклад, мигдальне масло, цибулю або спеціальний відвар на основі березового дьогтю. Отримані зілля закопували в хворе вухо, а вже на наступний ранок сірчана пробка виходила з слухового проходу. Іноді люди користувалися і більш простими методами, наприклад, рослинним маслом або розчином соди. Якщо нічого не допомагає, можна зробити масаж з допомогою мізинців.

Профілактика

Для запобігання появи проблеми, рекомендується слідувати декільком простим радам лікарів. Дуже важливо дотримувати правильну гігієну, промиваючи вушну раковину з милом два рази в тиждень. Палички необхідно використовувати тільки для очищення зовнішнього слухового проходу, не заштовхуючи скупчення сірки вглиб. Слід обмежити час перебування в місцях з несприятливими природними умовами (підвищена вологість або сухість повітря) і вчасно звертатися за допомогою до лікаря.

Фото пробки у вусі

Відео

Сірчана пробка у вусі – симптоми, лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!