Лікування хронічного тонзиліту

Ангіна або тонзиліт – часто зустрічається захворювання горла, при якому лімфоїдні тканини перестають захищати організм від інфекцій, самі стаючи їх розсадником. При відсутності лікування недуги виникає ускладнення: ревматизм, артрит, пієлонефрит, захворювання печінки, легенів. Ангіна негативно позначається на серцево-судинної, травної та ендокринної системи. Небезпечний хронічний тонзиліт при вагітності.

Як лікувати хронічний тонзиліт

Народні методи допомагають придушити причину тонзиліту, очистити мигдалини від запального ексудату і пробок. При лікуванні не обійтися без полоскання горла, а ось антибіотики показані лише у важких випадках. Питання гомеопатії відкрито: одні лікарі легким розчерком пера призначають препарати від тонзиліту, інші посилаються на доказову медицину, говорячи про ефект плацебо.

Народними засобами

Лікування тонзиліту народними засобами – ефективний і дешевий метод бактеріальної терапії. Ось рецепти:

  1. Настій гвоздики. Залийте в термос 10 квітів гвоздики і 0,5 л окропу. Залиште на 3 години, потім перелийте в інше місце. Застосовуйте всередину три рази на день по півсклянки, як лікування від тонзиліту, або полощіть горло. Підходить для дорослих і дітей.
  2. Цілющі трави. Квітки ромашки, календули, фіалки, липи та звіробою, бруньок сосни, а також листя евкаліпта – перевірені природні антисептики при лікуванні від тонзеллита, застосовуються збором і окремо. Столову ложку «зеленого» ліки залийте 1 ст. води, прокип'ятіть 5 хвилин і залиште на ніч. Застосовувати внутрішньо по 2 ст. ложки.
  3. «Король прянощів». Змішайте подрібнену головку часнику з 2 ч. ложками нефільтрованого рослинного масла, герметично закрийте. Через 5 днів процідіть, додайте 1 ч. л. лимонного соку – чудо-засіб при лікуванні від тонзеллита готово! Вживати вранці і на ніч по 10 крапель.
  4. Прополіс. Як лікувати тонзиліт у дорослих: змішайте подрібнений бджолиний клей зі спиртом в рівних пропорціях, приберіть на тиждень в темне місце. Застосовувати настойку 3 рази на добу по десертній ложці, запиваючи теплою водою. Проведіть три курсу в 2 тижні з перервою на 7 днів. Лікування тонзиліту у дітей: прополіс розчиніть на водяній бані в рівних кількостях з вершковим маслом, додайте 2 ст. л. меду. Розсмоктувати по 1 ч. л. «цукерочки» три рази в день. Зберігати в холоді.

Ліками

Боротьбу з тонзилітом починають з полоскання горла. «Дідок» фурацилін і морська сіль позбавлять мигдалини від гною. Це буде підготовкою для подальшого лікування хронічного тонзиліту. Популярний інший «антикварний» препарат – розчин «Люголя». Часто призначають місцеві антибактеріальні препарати «Биопарокс» і «Гексорал». Антибіотики системної дії виписують лише при гострій стадії тонзилофарингіту.

Інгаляціями

Вдихання лікарських речовин – додаткова терапія при хронічному тонзиліті. Знімають запалення мигдалин відвари антисептичних рослин, лікарські розчини. Однак інгаляції неефективні при лікуванні декомпенсованого тонзиліту при катаральній формі захворювання, протипоказані при високій температурі, загальної інтоксикації.

Видалення мигдаликів при хронічному тонзиліті

У радянській медицині видалення піднебінних мигдаликів було рядовий операцією. У США цей метод взагалі поставили на потік, поголовно видаляючи дітям «непотрібний» орган. Після таких експериментів на місце тонзилітів стали приходити більш серйозні захворювання, так що зараз тонзилэктомию проводять, коли консервативне лікування не допомагає.

Лікування з допомогою ЛОР-хірургії:

  1. Класична операція – жахливий на вигляд, але досі популярний спосіб лікування тонзиліту: піднебінні мигдалики повністю вирізують або виривають під загальним наркозом.
  2. Використання микродебридера – м'які тканини зрізують і подрібнюють за допомогою обертового інструменту. Больовий синдром не виражений так, зате на «перемелювання» мигдалин йде більше часу і наркозу.
  3. Лазерна тонзилектомія – дозволяє ізсікати тільки уражені ділянки мигдалин, споювати судини, запобігаючи рясну крововтрату. Період загоєння нешвидкий.
  4. Електрокоагуляція – операція з використанням електричного струму, не викликає болю і кровотеч.
  5. Коблация – операція висічення мигдалин. Прилад перетворює енергію електрики в плазмовий потік, завдяки якому білки розпадаються на воду, вуглекислий газ, азотовмісні речовини.
  6. Кріодеструкція – заморожування і відторгнення мигдалин з допомогою рідкого азоту. Післяопераційний період болючий, вимагає посилений антисептичний догляд.
  7. Ультразвуковий скальпель – застосування високочастотних коливань, які нагрівають мигдалини до 80 °C , розрізаючи їх.

Сучасні методи лікування хронічного тонзиліту

Припікання мигдалин – щадна хірургія. Це проміжний метод між консервативною терапією і повним видаленням лімфоїдної тканини. При запущеному тонзиліті, коли антибіотики безсилі, заморожування або вплив лазером вважається оптимальним, адже вони не тільки зберігають хворі мигдалини, але і «перетворюють» їх у здорові.

Лазерне лікування

Лікування мигдалин лазером дозволяє видалити запалення безпосередньо в ураженій області, а процес одужання робить практично блискавичним, за два – три дні. Крім того, лазерне опромінення застосовується для консервативного лікування тонзиліту в якості фізіотерапевтичної процедури. У цьому випадку курс терапії становить 10 сеансів.

Кріолікування

Кріотерапія – лікувальна вплив холоду на організм людини, поділяється на загальну і локальну: друга викликає місцеві ефекти, не надаючи впливу на ЦНС. При дії на мигдалики хворобливі тканини руйнуються, відторгаються, вони очищаються, починаючи працювати в повну силу. Дана фізіотерапевтична процедура підходить малюкам, починаючи з трьох років.

Профілактика хронічного тонзиліту

«Ангинщики» часто задаються питанням: «Як вилікувати хронічний тонзиліт раз і назавжди?» Вчасно почата терапія дітей допоможе не тільки уникнути тонзилэктомии, але і повністю позбутися від недуги. У дорослих є шанс вивести хворобу в глибоку ремісію. Для цього треба:

  1. Раз на півроку проходити курс лікування тонзиліту лікарськими препаратами.
  2. Проводити відпустку в «потрібних» місцях: сонце з морем зроблять те, що не під силу самим сучасним препаратам.
  3. Обмежити солону і смажену їжу, прянощі, цитрусові, алкоголь, виключити тверду, сильно холодну або гарячу їжу.
  4. Звернути увагу на психосоматику – «протест тіла» у випадках з хронічним тонзилітом у дитини говорить про гіперопіку батьків і «проковтнутих» образи. У дорослих – про постійних стресах.

Відео: лікування тонзиліту у дітей

Це ім'я чули всі відповідальні батьки: популярність лікаря поступається, мабуть, лише вигаданому персонажу Корнія Чуковського, Айболиту, і цілком реальному колезі – професора Рошалю... В своїй передачі доктор Комаровський розповідає, чим лікувати хронічний тонзиліт, пояснює причини розвитку ангін, називає показання до видалення гланд.

ШДК: Хронічний тонзиліт. Зустріч з дитячим нейрохірургом. Іграшки для купання. Готуємо макарони

Відгуки про лікування

Марина, 37 років У мене зараз всі симптоми х/т, взагалі регулярно відбувається загострення хронічного тонзиліту. Як-то я легковажно до нього ставилася: болить горло болить, прополоскала антисептиком – забула. Не могла подумати, що бувають такі серйозні наслідки. Обов'язково буду проводити лікування горла!
Олена, 24 роки Не розумію, як можна забивати на хворе горло? Це ж неприємний запах з рота, сама людина заразний. Я проводжу лікування хронічного тонзиліту в домашніх умовах: раз в три місяці прополаскиваю горло розчином фурациліну (2 пігулки на склянку гарячої води, курс – 10 днів).
Антон Сергійович, 54 роки У дитинстві син маявся хронічним тонзилітом – направили на видалення мигдалин. Але перед операцією сходили до іншого лікаря, який призначив лікування: вакуумне промивання лакун мигдалин «Тонзиллором», масаж фонофорезом, полоскання – курс раз на півроку. І обов'язкові поїздки на море. Вже років 10 не боліло горло! А могли б мигдалини вирізати!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!