Як полоскати горло хлоргексидином

«Хлоргексидин» – антибактеріальний і антисептичний засіб, який не дає розмножуватися бактеріям. У домашній аптечці багатьох сімей знайдеться це ліки. Їм проводять дезінфекцію медичних приміщень і інструментів. Крім того, засіб допомагає при хворобливих відчуттях в глотці і гортані. Ми розповімо вам, як полоскати горло Хлоргексидином і в яких випадках. Препарат випускається у формі розчину, аерозолю, таблеток та гелю. Для проведення полоскань краще віддати перевагу розчин.

Показання до застосування

Горло вважається першим рівнем захисту нашого організму від патогенних бактерій. Там знаходяться мигдалини – наш імунітет. Віруси, патогенні мікроорганізми скупчуються на слизовій гортані і глотки і стають причиною хвороб. При боротьбі з ними мигдалини набухають, покриваються гноєм, починають хворіти. Полоскання – це метод вимивання патогенних мікроорганізмів зі слизової і створення умов, при яких віруси і бактерії не можуть жити.

«Хлоргексидин» вважається активним місцевим антисептиком, який покликаний дезінфікувати. Він руйнує ДНК мікробів, блокує аміногрупи клітинних білків. Засіб показує ефективність по відношенню до більшості анаеробних аеробних бактерій, кишкової палички, туберкульозу, стафілококів, сальмонеллам, стрептококів. Діє «Хлоргексидин» швидко і ефективно.

Рекомендується використовувати «Хлоргексидин» у випадках, коли потрібно зрошувати і полоскати горло, рот при запальних процесах глотки, всієї порожнини, верхніх дихальних шляхів. Розчин широко застосовується в ЛОР-практиці, запобігає утворенню на зубах хвороботворного нальоту, який здатний спровокувати запалення ясен. Тому «Хлоргексидин» використовується з метою профілактики захворювань ясен, а також як додаткову допомогу при гігієні ротової порожнини.

Антисептик добре себе зарекомендував при ангіні, гінгівітах, тонзилітах, стоматитах, фарингітах, профілактики запалень порожнини рота, карієсу. Препарат рідко викликає подразнення тканин і алергію. Але все ж, застосування і дозування повинні бути узгоджені з інструкцією та призначенням лікаря. Щоб полоскати, орошувати горло, використовуються 0,05%, 0,2%, 0,5% водні розчини засобу.

Хлоргексидин для полоскання рота – інструкція

Розчин «Хлоргексидину» краще впливає на слизову, ніж інші форми препарату. Перед початком процедури необхідно ретельно очистити міжзубні проміжки і зуби щіткою, а до того ж зубною ниткою. Після промийте кип'яченою водою десни, зуби, горло кілька разів. Потім у справу вступає «Хлоргексидин». Як розводити розчин, якщо потрібно полоскати горло? Якщо ви берете 0,05% «Хлоргексидин», то розводити його не потрібно. Берете столову ложку кошти і полощете протягом 30 секунд.

Після процедури полоскання забороняється ковтати «Хлоргексидин» для горла. При запальних процесах необхідно полоскати 2-3 рази на добу. Нижче наводимо основні правила полоскань горла:

  • пару годин після процедури не можна приймати їжу, пити;
  • забороняється збільшувати тривалість полоскання;
  • нормальною реакцією після процедури вважається тимчасове зміна смакових якостей у роті;
  • при помірних болях вистачає двох полоскань, при сильних – трьох;
  • допускається включати розчин у комплексне лікування;
  • якщо процедура проводиться дитині, то обробляйте слизову з дозволу лікаря змоченим ватним тампоном «Хлоргексидине», якщо малюк не вміє полоскати горло;
  • якщо засіб потрапило в шлунок, то необхідно промити її великою кількістю води, а також прийняти адсорбенти: палену магнезію – 2 ст. л. на 200 мл води, активізований вугілля – 1 таблетка на кожні 10 кг ваги.

Можна використовувати при вагітності?

Якщо жінка під час вагітності захворіла, самолікуванням займатися заборонено. Необхідно звернутися до лікаря, який дасть рекомендації стосовно лікування, коштів, які не здатні нашкодити майбутній дитині. При сильному запаленні може бути прописаний «Хлоргексидин». Якщо ви боїтеся проковтнути засіб при полосканні, то необхідно зрошувати ротову порожнину і горло розчином «Хлоргексидину» з пульверизатора, налаштувавши його на дрібне зрошення.

Як правильно полоскати горло при ангіні дітям?

Новоспечених мам хвилює питання, як полоскати горло дітям Хлоргексидином? Для цього необхідно нахилити над раковиною дитини так, щоб розчин при полосканні відразу безперешкодно витікав. Контролюйте, щоб малюк не проковтнув «Хлоргексидин». Якщо це сталося, не варто панікувати: дайте випити багато води, не менше склянки. Однак дітки часто відмовляються від цього кошти, оскільки воно володіє неприємним смаком.

Протипоказання і можливі побічні ефекти

Полоскати горло «Хлоргексидином» протипоказане в наступних випадках:

  • при одночасному використанні інших антисептиків, наприклад, перекису водню;
  • при підвищеній ступені чутливості до компонентів засобу;
  • обережно використовується для дітей, майбутніх матерів.

У деяких випадках зафіксовані такі побічні дії від застосування антисептика:

  • поява зубного каменю;
  • зміна смакових відчуттів;
  • зміна кольору зубної емалі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!